Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

stupul mer pt pavilion

Mesajde tudor grosu » 17 Ian 2014, 00:21

cum sa arate? adresez aceasta intrebare celor care au experienta cu acest stup.fiind pt pavilion cred ca mergem pe 4 caturi ca sa nu ne inaltam prea mult. fundul stupului cum sa fie,plin sau cu sita antivaroua?componentele sa se imbine sau fiind pt pavilion pot fi fara imbinari(fata peste fata).podisorul cum sa fie ?-sa aiba functia de izgonitor si de hranitor?rog pe cei care au lucrat cu mer sa vina cu pareri si care ar fi evolutia lucrarilor la o familie pe acest model de stup?
tudor grosu

Re: stupul mer pt pavilion

Mesajde un OM » 17 Ian 2014, 15:40

Nu am experienta pe MER, dar incerc un raspuns.
1. Fund cu sita, bun la transport, stropiri, mutari, cu posibilitatea sa fie inchis pe perioada tratamentelor.
2.Componentele trebuiesc sa devina fixe fie prin cepi, falturi de jur imprejur, fuste, sau coltare, legare in chinga. In cazul mutarilor, gropi, drum inclinat, smucituri nu vrei sa vezi prin pavilion ceva corpuri magazii rasturnate.
3. Podisorul ar putea sa devina si izgonitor, insa atunci mai trebuie un podisor, sau macar folie, peste ultima magazie.
un OM

Mesajde alt stupar » 17 Ian 2014, 15:47

De ce ar trebui sa arate un MER de pavilion altfel decat alte lazi de pavilion?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde jenica67 » 17 Ian 2014, 17:11

Prinderea eu nu asi face-o cu chingi. M-asi gandi sa prins stupii mecanic in timpul transportului, blocare cu o pargie, sau o brida cu suruburi, care sa cuprinda mai multi stupi o data.
jenica67

Mesajde vlad » 18 Ian 2014, 10:05

eu am cate o brida la fiecare rand pe verticala ( imi asigura toate cele trei randuri ) . as sugera cat mai putine corpuri la transport , deci fara MER, dar daca tii mortis pune-le si fuste( cel putin lateral pentru ca in fata ai peretele vagonului , iar in spate brida)
vlad

Mesajde tudor grosu » 18 Ian 2014, 21:11

ma gandesc ca fata peste fata(fara imbinari) are o constructie mai simpla ,doua coltare pe diagonala si o parghie pe verticala la spatele stupului cred ca rezolva stabilitatea stupului in pavilion. Pe alta parte ma gandesc ca daca stupul este cu imbinari are o etanseitate mai buna si conserva mai bine caldura. Astept si alte pareri
tudor grosu

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR