Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde jenica67 » 16 Ian 2014, 13:34

Problemele ce le aveti voi in Moldova, la noi la noi in Banat sunt mult diminuate, datorate conditiilor climaterice de aici. Dar ce am dorit sa precizez, ca ghemul mai tot timpul, nu este ideal o sfera "Aceasta ...datorita conditiilor din stup si datorita ramelor." Daca noi avem orice fel de stup ideal, daca umplem ramele de formare a ghemului pana jos cu miere, ghemul va fi o sfera ?? Daca noi strangem cuibul intens pe 5-6 rame, ghemul mai poate sa aiba forma de sfera ?? Forma de sfera o are, numai o familie care ierneaza foarte lejer pe rame, deci nu este stransa, dar si atunci depinde de conditiile pe care i le creaza stuparul. Asta doream sa subliniez. Restul formelor sunt pentru cei, care isi pot imagina diverse forme geometrice prin spatiu. E si apropo, nu fac eforturi de documentare, articolele le-am citit mai demult, cand a pus daca nu ma insel Bunca, imaginile luate la stupi in infrarosu.
jenica67

Mesajde joohny » 16 Ian 2014, 13:46

Va salut.D-le Jenica ,in Hristea explica clar de ce tr. sa fie in ghem de iernare in forma de sfera.Explicatiile lui Hristea se poate verifica si DOVEDI cu ajutorul geometriei in spatiu.Sanatate.
joohny

Mesajde jenica67 » 16 Ian 2014, 13:56

joohny, eu stiu de ce trebuie sa fie o sfera, in plus toti ne dorim acest lucru. Din pacate el este mai tot timpul un ideal, nu o realitate. Ca sa intelegi ce am vrut sa spun, raspunde-ti tie la intrebarile pe care le-am pus.
jenica67

Mesajde joohny » 16 Ian 2014, 14:17

Va salut.Pai eu m-am referit la ideal,in practica ghemul fiind un organism viu este normal sa nu stea constant in forma de sfera ,doar nu sint din lemn.Si noi oamenii fiind iarna nu stam numai in casa mai si circulam in stinga si-n dreapta.Acest lucru probabil se intimpla la toate fiintele vii(exclusiv la cele care hiberneaza).Deci ,eu m-am referit dpdv teoretic si indicat ca practica sa tinda spre teorie(ideal) astfel incit problemele de iernare sa tinda spre zero.Este drept ca acest lucru nu prea se poate insa imp. este sa incercam.Sanatate.
joohny

Mesajde joohny » 16 Ian 2014, 16:46

Va salut.Am dat si eu fuga sa vad daca si la mine sint in forma de cub,insa surpriza.Nu puteam sa-mi dau seama din prima insa privind din unghiuri diferite si cu sectiuni imaginare in toate cele trei axe am ajuns la concluzia ca ghemul de iernare are o forma de DODECAEDRU. :D .Asta e ,l-am lasat si eu asa pina la primavara.Sanatate.
joohny

Mesajde delux111 » 16 Ian 2014, 17:51

Daniel_new scrie:Am invatat ceva astazi,anume ca albinele vor degaja caldura pe langa punga mea cu miere si va incepe sa curga anapoda prin stup. A fost foarte bine ca am intrebat,evitand sa fac o greseala ce m-ar fi costat viata unor albine atat de dragi mie.Nu am mai avut timp sa ajung sa ma uit la stupi azi din cauza unui program foarte aglomerat prin gospodarie dar daca mai tine vremea asa,cu siguranta ca imi voi face timp zilele urmatoare sa vad cum sta treaba. Inca o data,va multumesc tuturor pentru sfaturi si sugestii;numai bine va doresc!

Daniel_new, daca nu intepi punga, nu va curge pt ca nu are pe unde, iar intepaturile albinelor sunt asa de fine , incat nu va curge nici un gram pe ele . Eu folosesc metoda asta de ceva timp si nu mi-a murit niciodata vreunul. Chiar saptamana trecuta am pus cate o punga cu aprox 500 g miere salcam (atentie : miere fluida, nu cristalizata) . Si vreau sa-ti spun ca aceasta metoda o folosesc si pt administrarea siropului (stimularea din august si stimularea de primavara), pt ca nu se creeaza furtisag .
Alegerea e a ta, eu nu mai insist .
Multa sanatate !
delux111

Mesajde 7Rame » 18 Ian 2014, 10:28

Haideti sa reluam acest topc, se pare ca devine de actualitate.
Prognoza pt Severin, postata incepand cu aceasta dimineatza.
Daca se adevereste e o problema.
Extrema!
Fişiere ataşate
peste o saptamana.png
maximele zilelor
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde emil_tr » 18 Ian 2014, 10:47

Pe meteoblue.com la Severin nu arata acelasi lucru.
"I want to know God's thoughts - the rest are mere details". Albert Einstein
emil_tr

Mesajde proapis13 » 18 Ian 2014, 11:02

De cativa ani urmaresc http://freemeteo.com/default.asp?pid=23 ... gid=678817 si
http://www.accuweather.com/ro/ro/devese ... ast/279828
E mare diferenta intre ce scrie 7 rame si ce-mi arata mie la cele 2 adrese de mai sus
Oricum cine a dat turte,unii au pus si turte proteice dupa zborurile din ultimul timp,kakabessa si urmarile ei.... :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ves.lucian.zabrani » 18 Ian 2014, 11:04

incercati si westwind.ch GFSW3
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde lucky5strike » 18 Ian 2014, 12:17

Despre timpul probabil, ramanem la probabil.

Pe toate canalele mi s-a aratat ca o sa am 11 grade. 3 zile consecutiv, incepand de ieri.

Ce m-au mai pacalit!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 18 Ian 2014, 12:42

Ce facem cu ghemul de iernare?

E sfera? Elipsoid? Ovoid?

8-)
Fişiere ataşate
Ovoid.png
Ovoid.png (3.44 KiB) Vizualizat de 5314 ori
Sfera si elipsoid.jpg
Sfera si elipsoid.jpg (10.39 KiB) Vizualizat de 5314 ori
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde 7Rame » 18 Ian 2014, 13:19

Si eu asteptam azi vreme de 10-11 grade. Nu este. Si sper ca site-ul kappa sa greseasca cu prognoza de peste 2 saptamani.
Intr-adevar, pe accuawater vad si eu altceva.

Dle profesor, oricum ar fi el, ghemul, important este, acum, sa aibe cat mai mult contact cu hrana. Tesit, ovoid, minge de rugby, dar cu miere pe care sa se catere :D
repet, din ce am vazut in practica, nu cred ca este vb de o sfera perfecta, decat la stupi slabi, si/sau largi.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde joohny » 18 Ian 2014, 13:25

Va salut.D-le L5S. d-tra parca erati cu ghemul elipsa? S-au dupa o scurta meditare a-ti ajuns la alte forme geometrice. :D .Sanatate.
joohny

Mesajde lucky5strike » 18 Ian 2014, 14:21

E buna, e buna si meditatia catedata... dar sa nu fie ironie, ca aia nu tine de foame. :lol:

Eu v-am spus pozitia mea, poate asa se intampla la mine, dar ghemurile familiilor nu sunt sferice de nicio forma. Conturul lor e cel mai des o elipsa. Cand vorbeam de elipsa la asta ma referam, aspectul circumferintei ghemului cum il vad de sus. Nu la volum. Ce-mi trebuie mie volumul? Volumul m-ar interesa sa masor mai exact puterea familiei, si nu vad altfel decat desfacand pt asta fundul sau faguri centrali. Ce ma intereseaza foarte mult e cum se dispun extremitatile ghemului, ca alea sunt in acces cu mierea.

Familiile sunt iernate liber, nerestrans, neinfofolite. Diafragme nu mai folosesc de 2-3 ani la iernare. Se poate scoate rama cea mai usoara si locul gol tine de diafragma.

Familiile care pot dispune ghemul pe 6-7 intervale, pot sta si pe zece rame fara mari riscuri, cata vreme au acces la miere pe interval.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde jenica67 » 18 Ian 2014, 17:48

Chestia este ca lumea cand se vorbeste la sfera, se gandeste la volum, dar albinele pierd energie temica prin suprafata sferei, de aceia am dat exemplul cu mingea, ca o sfera daca se deformeaza devine un elipsoid, la care diferenta de suprafata exterioara este foarte mica. El se intinde, dar ii scade diametru pe suprafata perpendiculara directiei de intindere, pentru a pastra volumul, care este constant. Dar asta cred ca tine mai mult, de partea teoretica. In practica trebuie sa aplicam niste principii, care au efect respectarea teoriei.
Ultima oară modificat de jenica67 pe 18 Ian 2014, 17:59, modificat 1 dată în total.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR