Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor in raport cu ciudateniile climei

Mesajde peterneamt » 18 Ian 2014, 14:59

De ce preferă oamenii animalele de rasă, sau câinii de rasă,... când maidanezii sunt mai rezistenţi şi deci mai adaptaţii.....?
Poate pentru performanţele ......! :D
peterneamt

Mesajde Mircea_63 » 18 Ian 2014, 15:53

catalin_CJ scrie:Si atunci de ce aduc uni tot felu de rase daca carpatina noastra e cea mai bine adaptata la conditiile de la noi ? :?:

Deoarece stuparul nu vrea doar albina adaptata. Vrea prag ridicat de roire, blandete, productivitate...populatie numeroasa, etc

Tiganii sunt foarte bine adaptati. Chiar si la frig, numai sa nu bata vantul. Dar de produs? :?: Nu ma amestec sa afirm ca alte rase sunt mai bune sau nu, dar in principiu acesta e motivul pentru care stuparul cauta ceva si mai bun.
Ce naiba, numai Pictorul sa aibe Vaca Nucleara si noi sa nu visam macar la Albina Atomica?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde alt stupar » 18 Ian 2014, 16:08

catalin_CJ scrie:Si atunci de ce aduc uni tot felu de rase daca carpatina noastra e cea mai bine adaptata la conditiile de la noi ? :?:

Mare dreptate ai. De ce aduc uni ?
Pai nah... aduc "uni" tot felu de rase, specii, varietati... odinioara, "alti" au adus salcamul.
Care nu e de la noi.
De ce l-au adus ? Nu le-a fost rusine ???
N-ar trebui sa le interzicem... retroactiv ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde joohny » 18 Ian 2014, 16:16

Va salut.Eu prefer matci cinezesti.Cele din occident ,unele sint pretentioase si sint si scumpe. :D .Sanatate
joohny

Mesajde alt stupar » 18 Ian 2014, 16:23

Stim, Mr. Joohny.
Aduse ilegal in bambus (umbla vorba) si hranite cu frunze de dud.
Frumoasa pasiune sericicultura. Spor !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Mircea_63 » 18 Ian 2014, 17:12

joohny scrie:Va salut.Eu prefer matci cinezesti.Cele din occident ,unele sint pretentioase si sint si scumpe. :D .Sanatate

Se poate produce miere chinezeasca, fara sa aduci matci chinezesti. ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde joohny » 18 Ian 2014, 17:28

Va salut.D-le Mircea ,ma intereseaza pt. munca matcile nu pt. miere.E drept ca miere chinezeasca pot sa fac si fara albine . :D .D-le alt stupar ,nu stiam ca se hranesc cu frunze de dud.In acest caz o se se adapteze sa manince orice fel de frunze si atunci o sa depasim productia de miere din Canada. :D .Chiar daca este miere chinezeasca ,a-ti auzit pe cineva din china sa de-a faliment?Sanatate.
joohny

Mesajde catalin.profiri » 18 Ian 2014, 18:21

baieti, revenim la subiect? :)
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde doruuu » 18 Ian 2014, 18:59

joohny scrie:Va salut.Parerea mea este ca incepatorul sa-si bage nasul in perioada activa si mult mai putin in perioada inactiva.O regula importanta(daca nu ce-a mai importanta pt. incepatori) este ca toamna sa asigure familiile cu o cit mai mare cantitate de mincare pt. a trece cu bine iarna(miere nu zahar).Pina acum e bine la mine insa sint stresat de ce la mai toti au iesit albinele la zborul de curatire insa la mine nu au iesit la nici unul din noiembrie?.Nici macar in fata urdinisului sa-mi spuna la multi ani.Totusi mai gaseam cite una insa era moarta.Ce am scris mai sus nu este un sfat ci o parere personala.Sanatate.

Parerea mea :
- ori nu ai fost prezent cand a fost zbor de curatare ;
- ori le-ai facut ,,cojocul " prea gros ( adica i-ai invelit de nu simt temperatura de afara );
- ori au urdinisul blocat ( cu albina moarta sau altceva )
-ori nu au avut nevoie - cam greu de crezut ;
- ori nu mai are cine - Doamne fereste
Fa-le 0 ascultare in prima faza , apoi pandeste o zi favorabila si intervine. Deblocarea urdinisului trebuie sa o faci in mod periodic - daca nu-si curata ele urdinisul. Bafta
doruuu

Mesajde thomas » 18 Ian 2014, 21:41

si eu sunt de acord cu cei care au deschis stupii acum macar putin. cartile vorbesc de ierni adevarate, asta e o exceptie. mai bine deschid putin stupul, decat sa am niste raspunsuri incerte, evazive pe forumuri sau diverse site.uri de specialitate ;) ideea e sa ai peste 12 grade si ele sa zboare. la mine, de vreo 2 sapt am zbor regulat si cara polen binisor.. le.am pus apifonda, 500g la fiecare, dar o mananca greu. am verificat cu dalta si in coronite e miere capacita.
stuparii prieteni, cu experienta de zeci de ani, din zona mea i.au deschis rama cu rama, au scos rame goale din cuib si au inlocuit cu rame cu miere capacita.
si eu o sa.i deschid, daca o sa mai fie cald si maine si in functie de rezerve, le mai pun.
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde gica.mosu » 19 Ian 2014, 09:24

Asa am facut eu la cei mai slabi 3-5r cu albini...am gasit distuli rami aproapi goali :mrgreen: am pus altili di la rez :P ..de corios am desfacut si un stup"COCO" 7rami cu aprox 22 kg di miere siii -TUTO BENE...EEEEE :!: Ce esti mai rau ca' nu toati au facut un zbor di curatiri ca la carti(ceta+nori) asteptam..SPOR!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde paul » 19 Ian 2014, 11:11

thomas scrie:si eu sunt de acord cu cei care au deschis stupii acum macar putin. cartile vorbesc de ierni adevarate, asta e o exceptie. mai bine deschid putin stupul, decat sa am niste raspunsuri incerte, evazive pe forumuri sau diverse site.uri de specialitate ;) ideea e sa ai peste 12 grade si ele sa zboare. la mine, de vreo 2 sapt am zbor regulat si cara polen binisor.. le.am pus apifonda, 500g la fiecare, dar o mananca greu. am verificat cu dalta si in coronite e miere capacita.
stuparii prieteni, cu experienta de zeci de ani, din zona mea i.au deschis rama cu rama, au scos rame goale din cuib si au inlocuit cu rame cu miere capacita.
si eu o sa.i deschid, daca o sa mai fie cald si maine si in functie de rezerve, le mai pun.

Treaba asta cu verificarea cantitatii de miere prin metoda "betisorul", nu e deloc evidenta ! Ieri, temperatura fiind peste 12 C mi-am permis si am verificat rama cu rama vreo 3 care ajunsesera sus pe mijloc. Ce am vazut m-a facut sa ma ingrijorez ... ghem format pe mijloc, miere consumata pana sub speteaza superioara(au mai ramas doua insulite cu miere fata-spate) :oops: Daca as fi facut proba cu betisorul as fi dormit linistit ca ... mai au mincare ! :oops: Procedand la verificarea rama cu rama m-am lipit de-o ... insomnie ! :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ady stuparu » 19 Ian 2014, 14:38

Si eu ieri am deschis cativa stupi. Doi cu o activitate prea mare la urdinis probleme...80% din mancare consumata, unul cu botci [bezmetic] si celalat fara matca. Am intervenit cu rame din rezerva dar nu le dau mari sanse, albina uzata si in ritmul asta intr-o luna termina si rezerva actuala. La unii am vazut ceva condens la urdinis, probabil au inceput ponta. Luni si marti pun turta cu miere cristalizata 1kg. De pe 22 se pare ca vine iarna, numai bine au rezerva deasupra si putina folie pt. condens.
ady stuparu

Mesajde gica.mosu » 19 Ian 2014, 15:30

ady stuparu scrie:Si eu ieri am deschis cativa stupi. Doi cu o activitate prea mare la urdinis probleme...80% din mancare consumata, unul cu botci [bezmetic] si celalat fara matca. Am intervenit cu rame din rezerva dar nu le dau mari sanse, albina uzata si in ritmul asta intr-o luna termina si rezerva actuala. La unii am vazut ceva condens la urdinis, probabil au inceput ponta. Luni si marti pun turta cu miere cristalizata 1kg. De pe 22 se pare ca vine iarna, numai bine au rezerva deasupra si putina folie pt. condens.

ADY,o pareri...Daca' nu ai un stup mai slab-roi s-au matca la rezerva' sa rez problema celor doi....unificari...Dar ceva zb de curatiri ati avut p'acolo-SPOR!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde ady stuparu » 19 Ian 2014, 16:57

Problema e ca, acesti doi au fost uniti in toamna cu roiuri. Cel fara matca a mai omorat inca 2 matci deci asta e a 3 a. Ambii la inceputul lui noiembrie aveau matci. Mai este unul caruia ieri am vazut matca, numai ca i-au ros aripile, probabil la primele oua o schimba. Nu stiu ce sa le fac sa mai risc doua familii[mai jos de 5 rame nu am mai bagat in iarna]. Sa ii las asa parca e pacat unul pe 7 r si celalalt pe 6. si nici vreme buna prea mai prin devreme... maine ma hotarasc
ady stuparu

Mesajde thomas » 19 Ian 2014, 17:46

E corect ce s-a spus mai sus. Ramele nu trebuie verificate cu betisorul.. Azi am umblat in toti stupii, in afara de unul toti au intre 6-8 kg miere. au mancat cam mult.. Puiet pe 2 rame aproximativ o palma (cam 7x10cm2 de rama). Matcile ok la toti. Cel mai puternic are turtita consumata foarte putin de doua saptamani de cand o are. Iar cel mai slab, are 5 intervale de albina dar mai mult de 2,3 kg de miere nu are. nu stiu daca o sa treaca iarna numai cu turte..
bafta la toata lumea!
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR