Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor in raport cu ciudateniile climei

Mesajde Jean Valjean » 19 Ian 2014, 18:20

thomas scrie:Azi am umblat in toti stupii

Cati? Cati stupi ai?

thomas scrie:Iar cel mai slab, are 5 intervale de albina dar mai mult de 2,3 kg de miere nu are.

Daca acum are 2,3 Kg de miere, cand le-ai impachetat cat aveau, 5-6Kg? Si, mai interesant, pe cate rame este distribuita aceasta cantitate?

In alta ordine de idei, eu nu inteleg un lucru: in tot ce am citit despre iernat, s-a spus ca in lunile decembrie si ianuarie (sa zicem intervalul 15 noiembrie - 15 ianuarie) consumul de miere este sub 1Kg/luna. Ba mai mult, aici http://www.proapicultura.ro/iernarea_fa ... tolul2.htm se afirma ca, consumul de miere pe 6 luni este de 5 KG, adica pana la 31 martie.
Prin urmare, de ce trebuie sa intervin cu turte la aceasta data??
Chiar si in conditii de stres, cat ar putea sa manance o familie, astfel incat la aceasta data sa nu mai aiba mancare pe ramele pe care e strans ghemul si sa trebuiasca sa intervin eu cu turte?
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde gica.mosu » 19 Ian 2014, 18:33

ady stuparu scrie:Problema e ca, acesti doi au fost uniti in toamna cu roiuri. Cel fara matca a mai omorat inca 2 matci deci asta e a 3 a. Ambii la inceputul lui noiembrie aveau matci. Mai este unul caruia ieri am vazut matca, numai ca i-au ros aripile, probabil la primele oua o schimba. Nu stiu ce sa le fac sa mai risc doua familii[mai jos de 5 rame nu am mai bagat in iarna]. Sa ii las asa parca e pacat unul pe 7 r si celalalt pe 6. si nici vreme buna prea mai prin devreme... maine ma hotarasc

Daca' e asa cum spui ;) ...Eu as faci asa:...in locul lor pun alti stupi iar pi cei cu pricina cind afara sunt5-6*iau citi o rama o stropesc cu poslet de tuica si o pun la ceilalti stupi intre ultima rama' si DF dupa ce si la ac am pulverizat un pic di poslet(ultima rama)...Albinili aduse din alti stupi vor intra usor in ghem fara risc di a omora' matca-doar ff rar am patit asa ceva.La un nou zb de curatire ,o parte di albini se intorc la locul lor uni va intra in stupi adusi fara' problemi....daca' ai unili nelamuriri ...un tel-SPOR!!!
Pt -Thomas,puni ceva rami di la rez, daca' nu ai,ia din alti stupi cari au mai mult+o turta(cam putina miere la ac timp )iarna n- mincat-o lupu :|
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde dorindafi » 19 Ian 2014, 18:47

eeeee , nene paule , care vasazica nu tot ce zboara se shi maninca !
poate-ai avut betzishorul prea lung :lol:
dorindafi

Mesajde jenica67 » 19 Ian 2014, 18:54

Jean Valjean, consumul precizat de tine este preluat pe site din "Iernarea Familiilor De Albine - I.Miloiu - 1988" dar mi se pare foarte mic. Eu stiam un alt consum, in lunile octombrie, noiembrie, decembrie undeva la cca 0.7 kg/luna, 1-1.2 ianuarie, 2-3 februarie, iar in martie consumu creste foarte mult, peste 5 kg, ca si matca in ianuarie oua 3-450 de oua, in februarie 7-800 de oua iar in martie 15.000 de oua. Deci consumul creste foarte puternic din luna martie. Bineinteles ca toate astea in functie de regiune.
jenica67

Mesajde catalin_CJ » 19 Ian 2014, 20:08

alt stupar scrie:
catalin_CJ scrie:Si atunci de ce aduc uni tot felu de rase daca carpatina noastra e cea mai bine adaptata la conditiile de la noi ? :?:

Mare dreptate ai. De ce aduc uni ?
Pai nah... aduc "uni" tot felu de rase, specii, varietati... odinioara, "alti" au adus salcamul.
Care nu e de la noi.
De ce l-au adus ? Nu le-a fost rusine ???
N-ar trebui sa le interzicem... retroactiv ?

Da dar sin america au dus rasa africana si acu manica mai multa miere dupa ea ?))
catalin_CJ

Mesajde catalin.profiri » 19 Ian 2014, 20:13

ma intreb si eu (ca tot suntem offtopic) de ce conducem Opel, VW si altele?
Sau de ce in atelier ne dorim Bosch, Makita si Dewalt?
Am putea merge foarte bine pe variantele romanesti :lol:
PS: nu am inca nimic mai rasarit in stupina. Dar abia astept luna mai sa vad si eu carnica la munca.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde thomas » 19 Ian 2014, 21:09

@ Jean Valjean

am doar 6 familii. asta cu 3kg am bagat.o eu din greseala cu putina miere in iarna (vreo 8 :D). acum e distribuita pe 5 rame. ocupa tot 5 intervale, deoarece albinele nu sunt in ghem si au trecut si pe rama dinspre perete unde au miere capacita.
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde imih » 20 Ian 2014, 10:53

Weekendul asta am vizitat stupul.
Am facut cateva turte pentru harnicutele mele si m-am bagat sa le dau de papa. Unii zic ca e bine sa astepti ... Eu am vorbit cu batranii din zona si mi-au spus sa le dau si le-am dat si bine am facut.
Nu le-am ridicat ramele doar m-am uitat la activitate ... erau stanse in ghem asa ca cu grija le-am pus cate o turta de-asupra si le-am lasat in pace.
Am si avut o mica surpriza... in sensul ca in urma cu cateva saptamani cainele mi-a rasturnat o lada si atunci am pus-o la loc dar nu m-am mai bagat sa ma uit ce si cum si acum cand am deschis-o ramele erau deplasate si albinele impartite in doua asa ca bine am facut ca am intrat ca daca venea frigul erau pierdute.
Deci concluza mea ... Cand e cald arunca un ochi dar lasa-l in pace cat mia mult . Nu te baga doar daca e foarte necesar si da-le de papa sa aiba ... mai bine au decat sa fie fara....
Ps. ce-am observat este ca atata timp cat au miere nu se prea ating de turta nu stiu de ce ( experienta anul trecut). Poate ma insel....
imih

Mesajde marian ivan » 20 Ian 2014, 12:49

sambata am umblat si eu in stupi cu un prieten care este un mai bun cunoscator in ale stuparitului, si am cam gasit acelasi lucru ca si pal, constatarile constau in :
- majoritatea au papat cam ce au avut, rezervele pe rame sunt sub speteaza cam 6-7 cm miere pe fiecare rama.
- puiet la toti,
- hrana am bagat la toti apifonda pe sita deasupra ghemului cam 3-400 grame de apifonda...
- vreau sa repet alimentarea zilele astea pana vine frigul la toti.... se recomanda sau nu?

Stiu o vorba ..CE E MULT STRICA, CE E PUTIN NU SE AJUNGE...

mULTUMESC
marian ivan

Mesajde jenica67 » 20 Ian 2014, 15:42

Pai care frig vine, ca s-au modificat curenti si vremea ramane la fel, cu o racire de o zi doua, dar nesemnificativa ? Daca mai ai 7 cm sub speteaza, eu nu i-asi mai deranja pana la inceputul lui martie.
jenica67

Mesajde marian ivan » 20 Ian 2014, 16:03

Multam, m-am mai linistit putin... Gresesc daca maine le mai bag cate o portie de apifonda la fiecare?
marian ivan

Mesajde 7Rame » 20 Ian 2014, 16:47

[quote="marian ivan"]

Daca as avea 6-7 cm de miere, chiar si la exterior ghem, nu as avea de ce sa imi fac probleme, de vremea care se zice ca va veni. Chiar si cu puiet. 15 februarie, fara probleme. Doar liniste, fara hatzaiala pe capace. Stati bine.
Vremea rea cica nu va fi chiar asa de rea. Om' trai si om' vedea.
Daca sunt asa de jos, greseti cu apifonda. Lasa-i in pace, daca esti sigur de ceea ce ai spus (6-7 cm miere cu ghem la temperatura relativ mare) si vei fi mai castigat.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde marian ivan » 20 Ian 2014, 16:51

Daca am spus ca albinele erau jos, am gresit... Sunt sus sub sita majoritatea....
marian ivan

Mesajde TDI » 20 Ian 2014, 17:34

Personal am adaugat turte intotdeauna. In ianuarie. Intre 1 si 15 ianuarie. In 2013 am lasat o medie de 7-10 kg de miere neextrasa la data de 23-27 iulie, cantitatea totala de miere in stup la acea data fiind de 12-15 kg. Ulterior pana pe 15 septembrie am completat prin unificari si adaosuri pana la o medie de 15 kg pe fiecare stup.
Am decis sa nu mai umblu. Pana in momentul in care estimez ca mai am 2-3 saptamani pana la primavara, moment in care o sa incep stimularile.
Am observat destule familii de albine care erau deasupra ramelor, dar cantitatea de hrana era constanta avand o medie de 15 kg hrana pe colonie, 2.5 kg pe rama.
In alti ani as fi pus automat turta de apifonda in momentul in care ghemul era sus. Dar iarna atipica m-a facut sa ignor detaliul asta, plus certitudinea rezervelor de hrana si a populatiilor familiilor de albine.
Succes!
TDI

Mesajde Mircea_63 » 20 Ian 2014, 18:13

Ivane, hai sa lamurim o treaba:

ne dam pe forum ca sa cerem un sfat, sa dam un sfat, sa mai schimbam pareri si opinii. Socializam! Iti inteleg ingrijorarea in privinta iernarii si apreciez grija ta pentru albine, dar mai ai un topic viewtopic.php?f=11&t=4725 in care dezvolti aceeasi tema si pui aceleasi intrebari. In felul acesta forumul devine stufos si cei care cauta informatie se vor descurca mai greu.

Una este o discutie generala si alta este solicitarea ajutorului. Vrei ajutor? Perfect! Dar nu deschide pentru asta topic dupa topic pe aceeasi tema, deoarece sa dilueaza informatia. Se imprastie prin topicuri. Asa ca iti recomand sa mai intrebi si prin Pagina ta personala, altfel vei deschide in curand un topic despre Apifonda, apoi...alta intrebare, alt topic.

Asadar topicul viewtopic.php?f=11&t=4725 il mut la Pagina ta personala. Intreaba ce vrei, cat vrei, dar nu mai deschide topicuri noi fara sa fie nevoie. Daca totusi o faci, moderatorii le vor reaseza, dar evita sa le dai de lucru degeaba sau sa te revolti ca ti-au fost mutate.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde marian ivan » 21 Ian 2014, 10:34

multumesc, am deschis al doilea topic la solicitarea colegilor, deoarece cand l-am deschis pe acesta asa mi-au recomandat ei....

Multumesc pt intelegere
marian ivan

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR