Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: puiet la 08.10.2011

Mesajde janese » 21 Oct 2011, 15:22

cristi x scrie:
pngflorin scrie:
janese scrie:
silviu b scrie:ultimul tratament se face dupa ce nu mai este puiet corect nu ?

daca mai ai o palma de puiet capacit,nu ezita sa-l descapacezsti cu furculitza si fa tratamentu ca nu stii ce vreme vine!...mai bine te lipsesti de o mie de de viitoare albine decat sa ai varoa pe cap la iarna si mai apoi inzecit la primavara!

eu am invatat f multe de la albine. ele nu au reusit inca sa invete ceva de la mine. :shock:

nu se zice...eu am invatzat...se zice ...eu invatz...!!!!
janese

Mesajde Adrian Galofteanu » 21 Oct 2011, 21:33

janese scrie:ce facetzi ma aici???

am mai zis eu...nu mai aplicati la viatza albinei logica umana...ca paia in pix o doare de logica omului.....
sa fac nuantza asta de culoare la cutii ca uite ce bine arata si se bucura albina....sa slefuiesc cu jmirghel ramele sa nu mai munceasca albina...paia in pix o doare de noi...omuletzii!!!
se zice in literatura...ca chiar daca ii iei dupa chicere ghemotoacele de polen..albina tot se duce in celula sa depuna polenul... si tot indeasa cu capul...si tot...si tot...face asta mecanic din instinct!!!

Cu instinctul asta nea Jane am ceva sa-ti povestesc: Am profitat zilele astea de vremea buna si am mai trecut prin "matele lesinate" notate si de la care aveam speranta sa nu-si mai reduca efectivele......(mare tolomac!) :?

Am gasit vreo doua de astea cu o mana de albina, puiet la toate, in toate stadiile mai putin la una la care cazuse si matca la datorie.............si atunci mi-am zis:
Bă Galoftene da' tolomac mai esti! Cum ai putut sa laşi saracele alea de regine sa-si dea sufletul sa traga in disperare ca sa-si salveze familia........O sa-mi spui ca "lasă ca o face din instinct" dar nu am dormit toata noaptea de suparare ca am putut la anii mei sa fac asemenea greseli din ........instinct!

Da! din instinctul dobitocesc de a nu renunta cand trebuie la o familie cu probleme sperand ca poate o treci iarna si in primavara o sa faci din ea o familie care o sa cresca ca Fat-frumos........
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde cristi x » 22 Oct 2011, 19:27

"sa curete celulele ..cat consuma???" - chiar, cat??
"uzura albinei de iernare nu vine de la efortul fizic ci de la secretziile glandulare care trebui sa le produca pentru a hrani puietul in lipsa polenului..." - esti sigur, cum ai aflat? cat laptisor de matca produc albinele pentru cresterea puietului capacit, pe care noi il descapacim????????
"am mai zis eu...nu mai aplicati la viatza albinei logica umana...ca paia in pix o doare de logica omului....." - cand nu vrei sa folosesti logica umana, ce logica trebuie sa folosesti????????? daca descapacesc puietul si ele au oua si larve, cine ma convinge pe mine ca ele nu mai produc laptisor pt larve????????
citind "logica" de mai sus nu pot decat sa fiu :o
"nu se zice...eu am invatzat...se zice ...eu invatz...!!!!" - este perfect adevarat, dar numai in cazul in care nu retii nimic din ce ai invatat. dupa o anumita varsta este de inteles.
cristi x

Mesajde janese » 23 Oct 2011, 08:16

ca RAMAI CU GURA CASCATA...E TREABA TA!!!!!....CE ZIC EU AICI...am la baza cresterea albinelor de catre mine...timp de 30de ani...timp in care am...,,chinuit"" albina...in fel si chip..sa-i vad...,,limitele""...plus ca am citit cam tot ce s-a publicat si am avut acces ...bineinteles!!!eu pe astea ma bazez cand zic ceva.....in rest...am mai zis...datu cu parerea fara baze proprii prea multe..este gratuit!!!! :P
janese

Mesajde jenica67 » 23 Oct 2011, 10:57

cristi x cu atitudinea ta, cred ca forumul are numai de suferit. Nu stiu ce experienta ai tu in stuparit, dar modul in care insisti, atata tu, cat si cativa de pe aici, in a-ti sustine parerile contra "greilor de pe forum", care au cateva zeci de ani de experienta in spate, ii faci pe acestia sa taca, sa nu mai spuna nimic, si sa vorbim singuri, noi incepatorii. Daca esti convins ca ai dreptate, in ceea ce sustii, fa un experiment in varianta ta si in cea propusa pe forum, si dupa, spune concluziile. Dar nu trage concluzii pe o familie, ci pe cateva zeci, ca sa fie experiment. Eu sunt convins ca "greii" de pe forum, nu au in intentie, sa invete pe nimeni gresit, cu atat mai putin, sa invete gresit pe un incepator cu cateva familii, la care pierderea uneia, inseamna pentru el, foarte mult.
jenica67

Mesajde pescaru » 23 Oct 2011, 17:52

cu respect pt. ,,grei ''cuvant pe care l-am inventat in urma cu doi ani pe forumul vechi pt . cei mai buni dintre noi , despre puietul capacit ,chiar si larvar ,tin stupii intro zona undeva langa Novaci cu un cules de intretinere foarte bun in perioada de vara -toamna tarzie ,dupa care ii mut pt. iernare itro alta locatie la 30 km .Anul trecut la 1 sept.aveam puiet in toate stadiile intre 5 si 8 rame cand am descapacit prima rama in cat (zona de munte ) la 1 oct. a venit gerul brusc , floare de izma si palamida full dar degeaba , i-am mutat pt. iernare . la 15 oct..revizie generala puiet capacit pe 2-3rame .Iesit si dezvoltat in primavara super ,in pastoral in afara celor care locuiesc in sudul tarii va spun cu modestie ca am avut cei mai puternici stupi fara laude ,cu puiet tarziu .,anul acesta acum o saptamana i-am luat la ,,baza'' la fel la revizie 80% puiet pe 2rame trebuia s-al descapacesc :mrgreen: . atunci pt anumiti stupi care matcile nu opresc ponta sau cei care incep ponta mai devreme decat altii intevenim noi sau lasam natura ca stie mai bine .cu respect
pescaru

Mesajde janese » 24 Oct 2011, 06:50

pescaru...cand prinzi timp frumos... fa, si pune o poza cu o rama cu puiet reprezentativa(ca medie, din stupina ta la ora asta) si o sa se iveasca teme de discutie!
janese

Mesajde cristi x » 24 Oct 2011, 09:10

"cristi x cu atitudinea ta, cred ca forumul are numai de suferit." - atitudinea ta este de atac direct la persoana. sincer nu cred ca ai experienta sa tii balanta care sa stabileasca cine are dreptate in ce spun eu sau janese. si oare de ce sufera forumul daca imi exprim si eu opinia?????
"Nu stiu ce experienta ai tu in stuparit," - daca chiar doresti sa afli lucrul asta poti sa o faci la tel 0721 366 693 sau pe pagina mea web (nu este o pagina comerciala si cred ca as putea trece linkul, dar daca chiar te intereseaza poti sa-l afli).
"dar modul in care insisti, atata tu, cat si cativa de pe aici, in a-ti sustine parerile contra "greilor de pe forum" care au cateva zeci de ani de experienta in spate" - haide sa fim concreti: eu si mai cine? ca sa ajung intre greii forumului de ce am nevoie: de kg, de un iq certificat (de cine?)?????????
"ii faci pe acestia sa taca, sa nu mai spuna nimic, si sa vorbim singuri, noi incepatorii." - un om tace cand nu mai are ceva de spus. problema este ca unii vorbesc fara a avea ceva de spus.
"Daca esti convins ca ai dreptate, in ceea ce sustii, fa un experiment in varianta ta si in cea propusa pe forum, si dupa, spune concluziile." - concluziile le-am tras deja dupa f multi ani de experienta. daca pe tine nu te intereseaza experienta mea de ce consideri tu ca ai dreptul sa-mi inchizi gura? ai fost ales liderul incepatorilor cu drept de veto?
"Dar nu trage concluzii pe o familie, ci pe cateva zeci, ca sa fie experiment." - chiar esti invitatul meu sa vezi cati stupi am, daca iti spun eu s-ar putea sa nu ma crezi.
"Eu sunt convins ca "greii" de pe forum, nu au in intentie, sa invete pe nimeni gresit, cu atat mai putin, sa invete gresit pe un incepator cu cateva familii, la care pierderea uneia, inseamna pentru el, foarte mult." - eu sunt convins ca numai Dumnezeu nu greseste. nu am acuzat pe nimeni ca vrea sa prezinte informatii gresite intentionat, dar consider ca si "greii" de pe forum sunt niste oameni care pot gresi.

si acum sa revenim totusi la subiect. doresc sa fiti sinceri si chiar daca sunteti printre "greii" forumului sau nu sa va spuneti opinia legata de ce se intampla cu albina care iese in pragul iernii. si ca sa fiu eu primul care poate gresi:

- eu cred ca ea trece iarna asemeni albinelor pregatite pt iernare.

daca cineva a gasit o tema de cercetare, il rog sa n-o impartaseasca si noua pentru a lamurii subiectul.
in rest sper sa nu mai fiu atacat la persoana, ci cu argumente la referirile mele la subiectele apicole.
cristi x

Mesajde Bambucha » 24 Oct 2011, 10:01

cristi x scrie:"nu se zice...eu am invatzat...se zice ...eu invatz...!!!!" - este perfect adevarat, dar numai in cazul in care nu retii nimic din ce ai invatat. dupa o anumita varsta este de inteles.
...
in rest sper sa nu mai fiu atacat la persoana, ci cu argumente la referirile mele la subiectele apicole.

Era o vorba... respecta si vei fi respectat! Cu aluzii de genul celei de mai sus va contraziceti singur!

Revenind pe subiect, personal nu mai am deloc puiet in stupi decat foarte putin la familiile cu matci tarzii de iulie anul acesta. Si ma bucur pentru asta, inseamna ca sunt corelate cu vremea de afara, corelate cu ce a fost in natura in ultimile 2 luni aici prin sudul Romaniei unde seceta a dominat multa vreme.
Ar trebui sa luati in calcul din ce in ce mai serios "problema" Varroa, care parca pe an ce trece devine mai imun la substantele active.
De luat in calcul din ce in ce mai serios de a tine numai familiile tari, si bine populate care pot lupta cu diverse boli si daunatori.
Si criteriul de igiena ar trebui sa devina din ce in ce mai important in selectie!
Nu ma incata deloc sa am la ora actuala un roi pe 3 rame cu 1 rama de puiet, in acest caz desfintez imediat, fiindca acolo este un dezechilibru.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde jonny_it » 24 Oct 2011, 10:35

jenica67 scrie:cristi x cu atitudinea ta, cred ca forumul are numai de suferit. Nu stiu ce experienta ai tu in stuparit, dar modul in care insisti, atata tu, cat si cativa de pe aici, in a-ti sustine parerile contra "greilor de pe forum", care au cateva zeci de ani de experienta in spate, ii faci pe acestia sa taca, sa nu mai spuna nimic, si sa vorbim singuri, noi incepatorii. Daca esti convins ca ai dreptate, in ceea ce sustii, fa un experiment in varianta ta si in cea propusa pe forum, si dupa, spune concluziile. Dar nu trage concluzii pe o familie, ci pe cateva zeci, ca sa fie experiment. Eu sunt convins ca "greii" de pe forum, nu au in intentie, sa invete pe nimeni gresit, cu atat mai putin, sa invete gresit pe un incepator cu cateva familii, la care pierderea uneia, inseamna pentru el, foarte mult.

In '89 a murit unul ca noi sa avem democratie. .. hai sa o lasam asa;
Indiferent daca are sau nu dreptate Cristi x isi spune parerea, "greii" sa isi spuna parerea si ei, frumos civilizat ca doar nu suntem la piata :)
Prin "greii" ingeleti cei cu burta si peste 100 kg nu?

pescaru scrie:cu respect pt. ,,grei ''cuvant pe care l-am inventat in urma cu doi ani pe forumul vechi pt . cei mai buni dintre noi , despre puietul capacit ,chiar si larvar ,tin stupii intro zona undeva langa Novaci cu un cules de intretinere foarte bun in perioada de vara -toamna tarzie ,dupa care ii mut pt. iernare itro alta locatie la 30 km .Anul trecut la 1 sept.aveam puiet in toate stadiile intre 5 si 8 rame cand am descapacit prima rama in cat (zona de munte ) la 1 oct. a venit gerul brusc , floare de izma si palamida full dar degeaba , i-am mutat pt. iernare . la 15 oct..revizie generala puiet capacit pe 2-3rame .Iesit si dezvoltat in primavara super ,in pastoral in afara celor care locuiesc in sudul tarii va spun cu modestie ca am avut cei mai puternici stupi fara laude ,cu puiet tarziu .,anul acesta acum o saptamana i-am luat la ,,baza'' la fel la revizie 80% puiet pe 2rame trebuia s-al descapacesc :mrgreen: . atunci pt anumiti stupi care matcile nu opresc ponta sau cei care incep ponta mai devreme decat altii intevenim noi sau lasam natura ca stie mai bine .cu respect

Carpatina nu oua in noiembrie/decembrie decat daca are o problema, mai bine zis daca nu e carpatina si e o corcitura; bineinteles cu exceptia cazurilor cand s-au imperecheat unele matci foarte tarziu(aici vinovat este apicultorul) sau in conditii speciale de vreme(toamna/iarna calduroasa si in anii trecuti nu prea a fost cazul).
Descapacirea puietului mi se pare cea mai mare prostie auzita pana acum din cateva motive:
- pierede de timp
- exista mavriol(nu e singurul dar e cel mai la indemana in tara la noi) care poate fi folosit
- si foarte important riscul aparitiei de boli - incercati sa descapaciti vara o rama claditoare plina cu puiet de trantor si lasati 1 zi in stup, trimiteti apoi la analiza sa vedeti concentracita de virusi/bacterii; (probabil multi "greii" nu stiau despre asta)

Tot legat de puiet: am cumparat si eu cateva matci de la un "greu" din asta crescator de matci si mi-am luat cea mai mare teapa posibila. Nenea vinde in acelasi timp carpatina, lingustica si naiba sa il ia si am ajuns sa am italiene in toata regula cu toate ca eu am comandat carpatine(deh mai voiam si eu sa improspatez "limfa" in stupina). Bineinteles ca am reparat greseala si am schimbat toate matcile respective dar am pierdut cateva ore si banii pe matcile "carpatine".

Asa ca dragi incepatori (ma incadrez si eu) aveti grija ce cumparati si in cine aveti incredere.

Un greu (89 kg) :lol:
jonny_it

Mesajde silviutlro » 24 Oct 2011, 10:42

Pe 21.10.2011 am facut un control prin sondaj la cateva cuiburi.
Rezultatul a fost normal pentru aceasta perioada, zic eu, adica puiet in cateva celule (mult mai putin decat o rama).
Dupa inspectie am facut tratament si acum astept sa bag Mavrirolul.
Cu respect!
silviutlro

Mesajde janese » 24 Oct 2011, 17:56

johny it...greule.....ca ai luat matci de nu stiu unde...ca nu esti multumit..e treaba ta!...crescatorul ala greu a pierdut un client..e riscul lui!....decat sa dai sfaturi ,,la general"" incepatorilor.....le faceai acestor incepatori un serviciu spunandu-le....am luat matci de la x...din localitatea cutare si uite ce mi-a dat!!!!...asa cum scrii sunt vorbe in general fara nici o proba convingatoare ca un alt stupar sa nu ia..sa nu faca precum ai facut tu...de unde sa nu ia???...sau sa nu mai ia deloc?...ca ce are el e cel mai bun????
alta problema..ca ai luat de la unu care are si carpatina si ligustica...shi...shi...a fost alegerea ta de ,,stupar versat!!!!! :P
ca shi greii.....pot gresi este adevarat...dar ei vorbesc avand in spate ani de lucru cu albina...si in baza acestui ,,spate"" ei vorbesc shi-shi dau cu parerea

oricine isi poate spune parerea dar sa nu se bazeze pe...eu cred ca!...eu zic ca!......sa inceapa cu formula...,,uite pe ce ma bazez cand zic asta".
ps. scrie aici unu de 107 kile
janese

Mesajde Ioan Guist » 24 Oct 2011, 18:30

Asta cu ... stuparul greu si usor, cu... pana si cocos e ....asa de culoare ma gandesc.Nimeni nu a facut o ierahizare pe acest criteriu.
Dupa cum il cunosc pe CristiX (sa traiesti)nu e genul sa posteze fara o poanta,sau macar un varf de sageata .Niciodata de la Cupidon.

Albinele au ca si organ anex ceea ce se numeste corpul gras.Seamana cu tesutul adipos de la mamifere.Este sub forma unui tesut moale.
Ca si la mamifere acesta are rol de depozitare , de camara .Depozitul e compus din garsimi,glicocen si albumine.
Trantorii nu au acest corp gras.
Cu toate astea am intalnit trantori ce au trecut iarna.Si nu au trecut doar in familii cu matci deficitare ci si in familii ...bune.
La fel cred, ca se intampla si cu albina ce eclozeaza dupa perioada de abundenta.Aceasta e indeajuns de viabila ca sa treaca iarna , insa nu cred ca participa eficient la treburile specifice iernarii.Nu inseamna ca in primavara nu le vedem.Asta se poate verifica usor.De asemenea daca in spt am avut aport de polen , cand avem pastura acest polen? Iata ca in oct. albinele ce eclozeaza inca au "drept" la troaca.Altceva este cu puietul din nov si decembrie.Asta trebuie crescut cu efort si cheltuiala mare.Zborurile de curatenie sunt asteptate cu beshica plina.Cheltuiala mare pe ...castig mic.
Personal nu "incurajes " familiile s ponteze dupa jumatatea lui sept.

In cosecinta zic asa: Albina tarzie trece iarna.Nu se "incurajeaza" ponta tarzie intr-o familie cu hrana la limita si pe o locatie ce are iarna lunga.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde jonny_it » 24 Oct 2011, 20:20

janese scrie:johny it...greule.....ca ai luat matci de nu stiu unde...ca nu esti multumit..e treaba ta!...crescatorul ala greu a pierdut un client..e riscul lui!....decat sa dai sfaturi ,,la general"" incepatorilor.....le faceai acestor incepatori un serviciu spunandu-le....am luat matci de la x...din localitatea cutare si uite ce mi-a dat!!!!...asa cum scrii sunt vorbe in general fara nici o proba convingatoare ca un alt stupar sa nu ia..sa nu faca precum ai facut tu...de unde sa nu ia???...sau sa nu mai ia deloc?...ca ce are el e cel mai bun????
alta problema..ca ai luat de la unu care are si carpatina si ligustica...shi...shi...a fost alegerea ta de ,,stupar versat!!!!! :P
ca shi greii.....pot gresi este adevarat...dar ei vorbesc avand in spate ani de lucru cu albina...si in baza acestui ,,spate"" ei vorbesc shi-shi dau cu parerea

Era un sfat pentru toti sa aiba grija ce cumpara. Daca dau nume se aciduleaza greii si vezi ce se intampla.
Cat despre sfaturi pentru incepatori decat sa le dai sfaturi gen: "este bine sa descapacesti puietul si dupa aia sa bagi ramele la loc" mai bine nu le dai.

janese scrie:oricine isi poate spune parerea dar sa nu se bazeze pe...eu cred ca!...eu zic ca!......sa inceapa cu formula...,,uite pe ce ma bazez cand zic asta".
ps. scrie aici unu de 107 kile

Un forum de discutii este in esenta lui un loc unde oamenii isi dau cu parerea, unde se expun idei, experiente, etc..
Nu vad de ce ar lipsi expresii gen "eu cred ca" sau "eu zic ca" pentru ca vii cu o idee si dezbati asupra ei, unii vin cu experimente proprii si etc, adica avem o discutie constructiva.
Problema este cand vine unul peste 106 kg si da cat poate de tare cu bata in balta. :lol:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 24 Oct 2011, 21:09

Ioan Guist scrie:Asta cu ... stuparul greu si usor, cu... pana si cocos e ....asa de culoare ma gandesc.Nimeni nu a facut o ierahizare pe acest criteriu.
Dupa cum il cunosc pe CristiX (sa traiesti)nu e genul sa posteze fara o poanta,sau macar un varf de sageata .Niciodata de la Cupidon.

Albinele au ca si organ anex ceea ce se numeste corpul gras.Seamana cu tesutul adipos de la mamifere.Este sub forma unui tesut moale.
Ca si la mamifere acesta are rol de depozitare , de camara .Depozitul e compus din garsimi,glicocen si albumine.
Trantorii nu au acest corp gras.
Cu toate astea am intalnit trantori ce au trecut iarna.Si nu au trecut doar in familii cu matci deficitare ci si in familii ...bune.
La fel cred, ca se intampla si cu albina ce eclozeaza dupa perioada de abundenta.Aceasta e indeajuns de viabila ca sa treaca iarna , insa nu cred ca participa eficient la treburile specifice iernarii.Nu inseamna ca in primavara nu le vedem.Asta se poate verifica usor.De asemenea daca in spt am avut aport de polen , cand avem pastura acest polen? Iata ca in oct. albinele ce eclozeaza inca au "drept" la troaca.Altceva este cu puietul din nov si decembrie.Asta trebuie crescut cu efort si cheltuiala mare.Zborurile de curatenie sunt asteptate cu beshica plina.Cheltuiala mare pe ...castig mic.
Personal nu "incurajes " familiile s ponteze dupa jumatatea lui sept.

In cosecinta zic asa: Albina tarzie trece iarna.Nu se "incurajeaza" ponta tarzie intr-o familie cu hrana la limita si pe o locatie ce are iarna lunga.

Puietul nu prea are ce cauta prin stupi in noiembrie si decembrie(am scris mai sus parerea mea) totusi daca imi permiti 2 intrebari (raspunde cine vrea)
1. Albinele fara "corp gras" format pot trece iarna? (Cand am spus fara corp gras vorbim in special de lipsa de polen din motive gen: seceta/ploaie)
2. Puietul din noiembrie/decembrie are nevoie de zbor de curatire?
jonny_it

Mesajde jenica67 » 24 Oct 2011, 21:23

johny it, dupa ce ne-ai povestit cat de "prost pregatit" ai fost, cand ai luat teapa de atatea ... zeci de milioane de lei, cu matcile si ai agitat tot forumul, vorbind discutie, aratand ce victima ai fost tu, (eu personal nu cred ca poate fi cineva asa de slab pregatit, sa ia asa o teapa si sa nu aiba tupeul, sa spuna, cine i-atras-o ?), acum ai tupeul, sa spui ca ai atatia stupi si ne mai arati si experienta ta ? Eu te rog sa ne arati experienta ta, in poze din stupina, ca nu imi amintesc sa fi vazut, despre ce vorbesti si daca se poate in paralel, poze facute in tomna si in primavara, sa ne impartasesti si noua incepatorilor mai grei, de cap, de kg, de ... (ca si eu am tot pe la 107 kg, ca am facut lupte libere in tinerete), cum au trecut stupii tai iarna, la un asa experimentat apicultor. Poate invatam ceva, si te trecem si pe tine la grei, chiar daca abia ai inceput. Sa sti ca si eu cred, ca albina daca poate trece iarna in orice conditii, daca poate, mai ales in natura, dar cine le tine evidenta, la cate mor peste iarna ??
PS : Apropo : Stii care este culmea business-ului ??

(Sa cumperi un om la adevarata lui valoare si sa il vinzi, la cat crede el ca valoreaza :o )
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR