ma fortezi la niste raspunsuri de genul..,,.eu cred ca"....!!! si stii ca nu vorbesc decat din ce am vazut cu ochii mei!!!
atat stiu si am vazut:
1.daca tii fundul cald la plus grd c cand afara e minus grdc ghemul tinde sa se grupeze catre fund(catre latul de jos)..dar ziua,urca si fura miere din coronita de deasupra ghemului cand e mai cald..si apoi daca se lasa frigul,iar coboara,se grupeaza catre fund!!!
2. incalzirea electrica nu trebui sa tina seama de temperatura de afara ci de temperatura din cutie, adica din jurul ghemului.
3. in luna februarie functie de cum vezi ca e afara vremea medie incepi si turezi motoarele..adica ridici cate putin temperatura in jurul ghemului! toata treaba este sa desprimavarezi zona ta apicola in cutie cu o saptamana doua de cum ar fi fara incalzire electrica! asta inseamna sa castigi o rama cu puiet capacit,,......asta inseamna ca eu din dambovita sa am stupina la giurgiu al de la giurgiu la trseverin...tu de la tr severin sa o ai la marea adriatica sau in sudul italiei samd!!!
4. cum ponteaza matca la familiile cu fundul ,,incalzit" sau mai bine zis cu ,,fundul stupului generand caldura"?...matcile nu mai oua sub forma eliptica adica cu puietul cel mai in varsta in centru si cu cel mai tanar spre exteriorul elipsoidei cum fac familiile neajutate ci oua paralel cu latul de jos al ramei...adica puietul cel mai tanar il vei gasi spre sursa de caldura ,adica spre latul de jos al ramelor!!! unde greseam eu???pai din calicenie lasam incalzirea pana in ziua cand plecam in pastoral...ori.... trebui redusa treptat cu zece zile inainte de plecare ca familia sa aiba timp sa se organizeze cu puietul altfel!! si de aici aveam un regres la primul pastoral(il banui doar, ca concret nu l-am vazut...doar ca aveam impresia ca nu vedeam atata albina in cutie cat puiet capacit stiam ca am acum x zile!!
dar toate astea le-am mai scris pe forum! le repet ca nu am informatii traite de mine mai noi!!!