Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Plan de inmultire.

Mesajde alexx » 14 Ian 2014, 11:49

perma scrie:Nu cred ca de la 4 familii la 12 entitati care sa treaca iarna am nevoie de cisterne. Voi fi pregatit si cu ceva stimulari, bineinteles.
De ce ar esua imperecherile? Cum am procedat eu pana acum:
-am pus in fiecare roi doua botci. Fiind neexperimentat si nici neavand de unde alege, nici macar nu erau in stadii diferite de dezvoltare. S-au imperecheat toate. Anul trecut am pus intr-un roi o singura botca. Si ea a devenit regina. Care-s conditiile climaterice datatoare de esec imperecherii?

vremea urata pe timp indelungat ii expira data de imperechere sau obligata de timp sa iese la imperechere chiar si pe vreme urata si nu mai revine
alexx

Mesajde giovanni » 16 Ian 2014, 23:18

Florin Dobre scrie:Don giovanni, aveti in vedere seceta?

As zice ca seceta nu este un impediment, daca nu influenteaza lipsa de polen. Ceea ce este greu de crezut. Al doilea, temperaturile peste medie. Cred ca matcile imperecheate in aceste conditii vor fi slab calitative. Eu voi schimba locatia daca va fii asa, undeva mai spre racoare si polen, bineinteles vor fi mai putine ca numar.
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde smady » 26 Ian 2014, 09:17

Poate nu ar fi rau daca te gandesti sa faci roii cand culesul de salcam este pe terminat ,pana atunci vei avea si multe rame noi cladite si vei avea si suficiente botci de roire . Reginele de roire sunt foarte bune , cel putin in primul an . Ma gandesc ca daca anul asta vrei o inmultire accelerata o sa vrei si la anu . Daca nu o sa mai vrei sa inmultesti si la anu, poti inlocui reginele de roire in august cu unele cumparate . Nu cumpara nuclei de imperechere pentru ca nu o sa ai albina sa populezi si nucleii sa faci si roii .
smady

Mesajde perma » 26 Ian 2014, 11:45

Da, Smady, ai conturat exact planul meu. N-o sa cumpar nuclei, si-o sa ma folosesc de ramele crescute la salcam si pomi. Ma gandesc totusi ca anul asta sa cumpar macar ramele de nucleu, sa le cresc si fac roii pe ele. La anul le am deja crescute si nucleele vor avea un start mai bun. Am vazut ca exista si niste regine foarte ieftine, tin si varianta asta de rezerva, chiar pentru anul asta, daca ce scot eu se pierde la imperechere.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde smady » 26 Ian 2014, 14:46

Ai zis ca ai de anul trecut rame cladite de la 0 . Anul asta le tai in 2-4 si ai rame cladite si oate , daca le tai cand trebui . Dar te rog inceteaza cu ideea de nucleu pentru anul asta . Fi corect cu tine si cu noi si zine exact cum crezi tu ca vei face inmulirea . Pas cu pas . Sa nu uiti sa ne spui cu ce ii stimulezi si cam ce aduc ei in acea perioada si din ce e compusa familia .
smady

Mesajde perma » 26 Ian 2014, 15:23

Bun, hai s-o luam de la inceput.
La albine ajung cel mai devreme in ultima decada a lui februarie, dar cel mai probabil la inceputul lui martie. Ajung si vad cate au trecut iarna. Am lasat 4 stupi cu 5-9 intervale si "o chestie" pe doua rame 1/1 puse in doua corpuri 3/4. In visele mele cele mai frumoase cei 4 stupi trec iarna. Incep stimularile dupa sfatul lui Kamy (Dumnezeu sa-l odihneasca!). Mi-am luat niste casolete de prajituri de 500 ml le umplu cu dulcofruct cu protofil si le dau o gaura cu un ac de seringa. Restrang iar cuibul sa fie inghesuite bine. Mi-am propus sa ajung la ele saptamanal. Saptamana a doua reiau mancarica si pun si niste apifonda. Se repeta saptamnal operatiunea iar cand albinele ocupa bine ultima rama se adauga rame la crescut. Vreau sa bag rame de nuclee (2 sau 3 bucati fac o rama 3/4). Sper ca facand asa la pomi sa pot sa le pun caturi stupilor dadant 1/1 iar ME sa ocupe bine 2 corpuri. Caturile vor fi de 3/4. Vor fi cu cateva rame crescute (sau crescute partial) iar restul rame ce vor trebui crescute. Ma astept sa manac niste miere de la pomi si sa am cateva rame crescute. Dupa pomi stimulez in continuare pana la salcam controland de botci. Daca ele apar e minunat, pentru ca sacrific o doua rame de puiet necapacit de la fiecare si impreuna cu doicile aferente plus inca o rama scuturata fac 8 nuclee de imperechere in corpuri 3/4. La salcam ar trebui sa am caturile 3/4 construite total si sa iau si miere dupa care urmeaza completarile cu puiet si albina in nucleele formate. Monitorizare si eventual stimulare pana la tei cand toata lumea se va intari natural. Dupa tei iar le tin strans, ca sa-si organizeze cuibul pentru iarna. Eh si cam asta ar fi. La anul o sa am rame pentru nuclee si un efectiv de 12 stupi din care intentionez sa vand 4 pentru a-mi cumpara sculele necesare penru a-mi face eu stupii. O freza, un compresor cu accesorii.
Bineinteles, domnilor, asta e planul la modul ideal. Sunt convins ca variabilele sunt multe, ca nu ies toti din iarna, ca pierd regine la imperechere, ca-mi mai pica din reginele batrane (1 singura ar fi in pericol).
Anul asta intentionez sa marchez reginele si sa le schimb pe cele vechi. Mi-am facut un plan ca o regina sa prinda maxim 3 ierni. Dupa, vor fi reformate.
Am citit mult ca sa ajung la planul asta, deci as aprecia niste sfaturi la obiect. Unde gresesc in planul cu conditii ideale, nu ca exista 10000 de variabile de genul ploua non-stop si la pomi si la salcam iar teiul in zona mea are o boala si nu mai infloreste. Va multumesc.
perma

Mesajde jenica67 » 26 Ian 2014, 15:51

Chestia cu caserolele de prajituri, nu imi place. Fa teste, sa nu curga. Ideia ca sa nu iti curga este ca deasupra lichidului, sa existe vid, nu aer. Eu folosesc cu rezultate foarte bune, cuti de smantana de 1 l, la care am dat in capac multe gauri. Dar numarul de gauri depinde de cat de repede, vrei sa traga siropul. Eu am cca 50-60 gauri de 2mm. Rastul nu ma bag, depinde de vatra, de timp, dar eu de exemplu, nu am apucat sa mananc miere de la pomi. Si dupa mine la cate rame ai de crescut si la ce familii mai mult ca sigur ai, nu cred ca apuci. Daca ai avea familii ca Dan Puisorul, acum pe 10 rame ful de albine, probabil ca ai avea sanse, dar altfel... putine sperante. Oricum sa iti faci sperante mai mici si sa ai suces mai mare, ca invers esti nerealist si vei fi mai tare dezamagit.
jenica67

Mesajde perma » 26 Ian 2014, 15:58

Casoletele (caserolele!?) sunt cu capac. N-am facut teste. Vreau sa curga mai zgarcit sa le ajunga o saptamana. Am stupi de doua sezoane. Primul sezon scosi din iarna de altcineva, al doilea sezon scosi de mine. In ambele sezoane am luat un cat plin la pomi. E drept, cat de 1/2. Am si niste rame de 1/2 (construite) ce vor mai intra in caturile de 3/4 sa le mai ajut. Daca nu scot la pomi productia mea de miere se injumatateste :) :(. Trebuie sa scot la pomi! :)
L.E.: in al doilea sezon, cand am scos miere la pomi, fiecare stup a vazut doar o foaie de 1 kg de apifonda (din feb pana in aprilie) , in rest nimic. In primul an n-au vazut nimic d.p.d.v. stimulare. Cel putin nu de la mine, iar la pomi blocasera cuibul cu caturi de 1/2 puse. Asta se intampla cu albinele mele, in zona mea.
Ultima oară modificat de perma pe 26 Ian 2014, 16:03, modificat 1 dată în total.
perma

Mesajde proapis13 » 26 Ian 2014, 16:02

perma scrie:. Vreau sa curga mai zgarcit sa le ajunga o saptamana.

Pe o singura gaurica data cu acul intr-o punga de un litru cu sirop albinele trag totul in 24 de ore :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde perma » 26 Ian 2014, 16:08

Shit! N-am stiut, dupa cum spuneam, n-am facut stimulari. De marit capacitatea caserolelor nu vreau, ca nici n-am cisterna de dulcofruct si nici nu vreau sa alerg prin pomi, mai ales ca pe acolo sunt destui pomi. O sa traga intr-o zi si il vor dramui o saptamana. Multumesc de atentionare!
perma

Mesajde proapis13 » 26 Ian 2014, 16:13

perma scrie:Shit! N-am stiut, dupa cum spuneam, n-am facut stimulari.

Ai tot timpul sa inveti ; alege de la adresa de mai jos ce crezi ca ti se potriveste
viewforum.php?f=9
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jenica67 » 26 Ian 2014, 16:16

Eu in pungi nu dau gauri, dar trag mai repede din punga, decat din cutia de smantana. In punga ele isi fac si singure suficient de multe gauri. Daca dai 4-5 gauri in cutie, eu zic ca tine cel putin 4-5 zile. Depinde si de familie dar si de cat e de gros e siropul.
jenica67

Mesajde smady » 26 Ian 2014, 17:40

Perma daca stupii tai au blocat cuibul dar nu au urcat in cat inseamna doar ca au fost fortati mai mult decat trebuia . Nu te uita in gura unuia ca proapis , asta nu stie decat sa rada ca doar e artist :) .O familie care nu urca in cat , stimulata fiind inseamna ca nu poate acoperii acele rame si ca i-ai pus catul mult prea devreme .
smady

Mesajde perma » 26 Ian 2014, 17:44

Nu, nu m-ai inteles. Au blocat tot cu nectar si puiet. Erau si cuibul si catul full si au tras botci de roire. Era spatiu prea putin pentru ce aveau ele nevoie si s-au hotarat sa plece. Si asta fara stimulare. Sper ca in cazul stimularii sa le mearga mult mai bine si sa-i pot inmulti mai cu folos :).
perma

Mesajde proapis13 » 26 Ian 2014, 17:47

smady scrie:. Nu te uita in gura unuia ca proapis , asta nu stie decat sa rada ca doar e artist :) ..

Da unde sa se uite....?????
Apropo,nu am retinut daca ai albine...vad ca sfaturi dai la greu....ultimul e gresit rau..... :lol:

Rog un morerator sa faca curatenie aici incepind de cind s-a trecut la....harana rece... :lol:
proapis13

Mesajde smady » 26 Ian 2014, 17:51

Pai maomule , daca ai 10mame jos pline si pui etaj si in ala a intrat albina peste tot maiai cateva zilepana pi urmatoru . Si daca ai asa urca si 2 rame cu puiet si mai faci o familie si ai rezolvat problema .
smady

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE