de perma » 26 Ian 2014, 15:23
Bun, hai s-o luam de la inceput.
La albine ajung cel mai devreme in ultima decada a lui februarie, dar cel mai probabil la inceputul lui martie. Ajung si vad cate au trecut iarna. Am lasat 4 stupi cu 5-9 intervale si "o chestie" pe doua rame 1/1 puse in doua corpuri 3/4. In visele mele cele mai frumoase cei 4 stupi trec iarna. Incep stimularile dupa sfatul lui Kamy (Dumnezeu sa-l odihneasca!). Mi-am luat niste casolete de prajituri de 500 ml le umplu cu dulcofruct cu protofil si le dau o gaura cu un ac de seringa. Restrang iar cuibul sa fie inghesuite bine. Mi-am propus sa ajung la ele saptamanal. Saptamana a doua reiau mancarica si pun si niste apifonda. Se repeta saptamnal operatiunea iar cand albinele ocupa bine ultima rama se adauga rame la crescut. Vreau sa bag rame de nuclee (2 sau 3 bucati fac o rama 3/4). Sper ca facand asa la pomi sa pot sa le pun caturi stupilor dadant 1/1 iar ME sa ocupe bine 2 corpuri. Caturile vor fi de 3/4. Vor fi cu cateva rame crescute (sau crescute partial) iar restul rame ce vor trebui crescute. Ma astept sa manac niste miere de la pomi si sa am cateva rame crescute. Dupa pomi stimulez in continuare pana la salcam controland de botci. Daca ele apar e minunat, pentru ca sacrific o doua rame de puiet necapacit de la fiecare si impreuna cu doicile aferente plus inca o rama scuturata fac 8 nuclee de imperechere in corpuri 3/4. La salcam ar trebui sa am caturile 3/4 construite total si sa iau si miere dupa care urmeaza completarile cu puiet si albina in nucleele formate. Monitorizare si eventual stimulare pana la tei cand toata lumea se va intari natural. Dupa tei iar le tin strans, ca sa-si organizeze cuibul pentru iarna. Eh si cam asta ar fi. La anul o sa am rame pentru nuclee si un efectiv de 12 stupi din care intentionez sa vand 4 pentru a-mi cumpara sculele necesare penru a-mi face eu stupii. O freza, un compresor cu accesorii.
Bineinteles, domnilor, asta e planul la modul ideal. Sunt convins ca variabilele sunt multe, ca nu ies toti din iarna, ca pierd regine la imperechere, ca-mi mai pica din reginele batrane (1 singura ar fi in pericol).
Anul asta intentionez sa marchez reginele si sa le schimb pe cele vechi. Mi-am facut un plan ca o regina sa prinda maxim 3 ierni. Dupa, vor fi reformate.
Am citit mult ca sa ajung la planul asta, deci as aprecia niste sfaturi la obiect. Unde gresesc in planul cu conditii ideale, nu ca exista 10000 de variabile de genul ploua non-stop si la pomi si la salcam iar teiul in zona mea are o boala si nu mai infloreste. Va multumesc.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!