Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stupii supraetajati - Lucrul cu corpul

Mesajde perma » 26 Ian 2014, 16:46

Am incercat sa dau un nume generic pentru toate sistemele de stuparit ce folosesc acelasi sistem. Mai multe corpuri cu aceeasi rama. Sper sa reunesc la discutii posesorii de M.E., M.E.R., M.E.A., Warre, Delon (daca am uitat pe cineva imi cer scuze!). Cred ca problema tuturor e cum atingem rama de cat mai putine ori pe parcursul unui sezon activ. Ideea a plect de aici : viewtopic.php?f=4&t=2703&start=112#p173564. O reiau pe scurt:

Si eu sunt maxim de curios care-i strategia de lucru fara a pune mana pe rama. Am stat si am sucit-o pe toate partile, nu-mi iese de nicio culoare. Maximul pe care l-am reusit a fost doar luarea la mana a ramelor din corpul 2 (din doua corpuri). Eu sunt in anul doi de ME, deci cand familia isi stabilizeaza cuibul pe doua corpuri. N-am vazut cum arata un ME pe trei corpuri (inca!). Daca stie cineva si eu sunt interesat de urmatoarele intrebari:
Ideea ca in Me nu se umbla cu rama ci doar cu corpul e o utopie ,umbli in primavara ,umbli la facut de roiuri,umbli la deblocat,umbli la restringere in toamna,mie personal nu mi-a iesit faza cu corpul,explicati dvs cum faceti
In plus cum il cauti de botci...Sa spunem ca alea de roire sunt mai simplu de detectat, dar cele de schimbare linistita care-s pe mijlocul ramei cum se gasesc?
Multumesc.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Re: Stupii supraetajati - Lucrul cu corpul

Mesajde proapis13 » 26 Ian 2014, 17:14

Parerea mea ca daca citeai cam tot ce s-a scris in link-ul la care faci referire te lamureai
Discutia ar trebui purtata tot acolo ca info sa nu fie dispersata
Nu poti cere cuiva sa te invete sa lucrezi cu cuibul sau cu rama din moment ce nu esti inca familiarizat cu termenii apicoli :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde perma » 26 Ian 2014, 17:52

Spune-mi, te rog, ce termen apicol n-am folosit asa cum ar fi trebuit? Crede-ma, am citit tot topicul respectiv. Chiar inainte de a posta acolo. Dar consider ca la intrebarile puse nu s-a raspuns.
Vad ca esti umbra mea, lucru care nu ma deranjeaza. Dar inceteaza, te rog, sa ma trimiti sa citesc. O fac si fara indemnul tau. Am priceput de foarte mult timp ca apicultura nu merge fara studiu mult. Am citit mult si inainte de a-mi lua albinele, nu le-am luat "in orb". Accept ca esti mult mai avansat, ca stii mult mai multe, dar ajutorul trebuie sa vina ca spre un frate mai mic, nu tu pe un piedestal scuipand seminte in capul novicilor. Multumesc anticipat!
perma

Mesajde alt stupar » 26 Ian 2014, 17:58

Perma, in apicultura termenul de "stup supraetajat" nu exista, asadar e de dorit sa-i lasam pe cei mai in masura ca noi sa rescrie dictionarul apicol.
Cat despre lucrul cu corpul, colegul Proapis are dreptate - dezbaterea poate continua foarte bine pe topice consacrate "multietajatului"
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde perma » 26 Ian 2014, 18:10

Stiu si eu ca nu exista, d-asta prima mea fraza e o lamurire (definitie). Eu voiam o condensare a informatiei, provenita de la toti cei care folosesc un astfel de sistem. Sa nu citesc catea sute de pagini de forum, cu stas MEA MER ca sa aflu ca in cules, tu adaugi caturi. Pe bune, asta stiam si eu, asa incompetent cum sunt! Erau niste probleme punctuale ce se adreseaza tuturor. Ai puterea in mouse, consideri topicul inutil, da-i un delete!
perma

Mesajde alt stupar » 26 Ian 2014, 18:14

mda... multi am vrea multe!
mai greu ca cei care-au scris niste lucruri prin niste locuri sa revina si sa scrie iar si iar ori de cate ori altcineva intra si "vrea" din nou... ca doar n-o sa citeasca "sute si sute de pagini"
Fa un efort totusi !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR