Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Intoarcere-cuib 1-15-04..asa fac eu...

Mesajde Donbazil » 19 Apr 2012, 00:11

ion marian scrie:
Donbazil scrie:Iar urdinisul din fatza, se inchide cu foraiber....
Asadar se face intoarcerea cuibului, concomitent cu aplicarea colectoruluiu de polen.
Se rezolva si problema asa-zisei largiri a cuibului dar si treaba cu polenu'.....
Si toata lumea-i multzumita..... :) :) :)
Sal'tare!
Donbazil - Faget

Donbasil ,sa traesti intru multi ani.
Multumescu-ti.
Ai facut lumina-n sat !

Sal'tare!
Ma bucur daca am putut ajuta cu ceva.....
In general in stuparit nu mai prea sunt secrete, dar mici chichitze tot mai se gasesc si cine stie, face bine daca spune si cui nu stie.....Nu-i mare filozofie, e doar o chestie de practica.....
Sa fii sanatos!
Sal'tare!
Donbazil - Faget
Donbazil

Mesajde gica.mosu » 26 Ian 2014, 19:53

gica.mosu scrie:In aceasta perioada o fam pe 7-8 rame cu albine are aproximativ 3-4 r cu puiet toate virstele...
rame cu puiet capacit in mijloc(2 rame) iar in partile laterale cite o rama cu puiet(stinga si dreapta)
necapacit inclusiv...oua in picioare.Cum fac eu:intorc ramele astfel ca ramele cu oua sa
ajunga in mijloc(rotesc cu-180 gr) iar ramele cu puiet capacit ajung pe margini si intre cele 4rame pun o
rama cu chenar miere capacita(de la rezerva) stropita cu sirop din-3kg miere poliflora-3l apa s-au ceai
la care adaug 1l lapte degresat(caldut-25-30 gr)...Dupa caz introduc si o rama-claditoare RK a doua rama in partea dreapta
pt a depune trintorii necesari dezv fam de albine(astfel ramele cu puiet din mijloc nu vor mai fi ouate cu trintori)si
muncim mai putin...Cind infloresc pomii incep sa pun si rame la cladit astfel primavara o fam buna cladeste
2-3 rame noi pe care le folosesc la spart cuibul s-au dupa salcam doi in lipsa de cules.Tot acum dezinfectez si
stupii prin flambare etc.Sanatate si spor la munca la tati....Cu respect-mosuuu :!: :!: :!:

Cu 25 ani in urma am obs ca la stupii cu urdinis in spati (spre nord)aveau puiet capacit acolo intorceam stupul cu totul(cari avea 2 urdinise) apoi am incercat cum am scris mai si rez au fost bune,nu bagam mina-n stup prea des dupa ce intorceamci f rar uni mai largeam cuibul dupa.Aveti pt cei cari nu ati intales-citit faza initiealain prima poza:
Fişiere ataşate
P3270476.JPG
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 26 Ian 2014, 20:01

Si poza dupa ce am facut intoarcerea cuibului in sensul sagetilor di pi rame+o rama cu care am spart cuibul in mijloc....
Fişiere ataşate
P3270477.JPG
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 26 Ian 2014, 20:08

Pt multi didtre voi e o noutate....Cititi ms lui Donbasil,e mult mai simplu si mai usor asa ...dar nu toti stupi au 2 urdinisii ca la dansul :idea: o parti din colegi nu ati crezut ca in2012 pi 7-04 aveam asa stupi,inclusi Kiloz...iata dovad...EEEEE :P
Fişiere ataşate
Tati047.jpg
gica.mosu

Mesajde jenica67 » 26 Ian 2014, 23:16

Mosule, nu ai funduri detasabile ??
jenica67

Mesajde gica.mosu » 26 Ian 2014, 23:23

....Am avut cu ani in urma' dar ma nacajau in pastoral,amu dor cu fun fix si plin fara sita....sunt mai conservatorist,un papagal in apicultura' di moda' vechi 8-)
gica.mosu

Mesajde jenica67 » 27 Ian 2014, 00:17

Daca era detasabil, era mai usor sa intorci cuibul, decat numai alea 4 rame. Si deranjul albinelor, era mai mic. Lucram cu ce avem.
jenica67

Mesajde nepriceputeanu » 03 Feb 2014, 22:31

buna seara
eu consider ca cea mai buna largire a cuibului ,primavara, este adaugarea unui cat,dedesupt,asa cum zice domnul Akm
o seara buna
nepriceputeanu

Mesajde gica.mosu » 03 Feb 2014, 23:06

Prieteni,ai citit tot topicul :?: ...EU uni nu stiu ci sa' cum sta tb =citesc apoi antreb :idea: :P
gica.mosu

Mesajde jenica67 » 04 Feb 2014, 00:02

nepriceputeanu scrie:buna seara
eu consider ca cea mai buna largire a cuibului ,primavara, este adaugarea unui cat,dedesupt,asa cum zice domnul Akm
o seara buna

Intoarcerea cuibului, face parte din metoda de numita "Schimbare speculativa a ramelor". Pai ce se intampla in familia aia daca la care la 1 aprilie, i-ai pus un cat in cap. Iti dai seama ce dezechilibru major ai creat in ea si cum se va mai dezvolta ea in continuare ??
jenica67

Mesajde nepriceputeanu » 04 Feb 2014, 00:08

ok
catul dedesupt
nu deasupra.
ai testat asta ,sau presupuneri?
o seara frumoasa
nepriceputeanu

Mesajde gica.mosu » 04 Feb 2014, 00:09

JANI,omu o za's....un cat sub...Probabil=la me-mer.... :idea:
gica.mosu

Mesajde jenica67 » 04 Feb 2014, 00:15

Ce obti la dezvoltarea cuibului, daca pui catul dedesupt. Matca urca deobicei sa oua in zona calda, deasupra. De coborat mai greu, Numai in cules cand o inghetuie albinele, ocupandu-i celulele cu miere. Eu am iernat sub cuib, dar numai pentru protejarea contra vantului.
jenica67

Mesajde cristi x » 04 Feb 2014, 10:24

care sunteti dispusi sa vin eu sa va aranjez mobila prin casa?
oare de ce multi apicultori considera ca ei stiu mai bine decat albinele cum sa-si aranjeze casa?
oare cand nu aparuse omul pe pamant cine aranja cuibul unei familii de albine?
departe de mine stuparitul in cosnita, dar lafel de departe si confuzia intre oala de ciorba si un stup. una doua hai sa-i ridicam capacul.
este nevoie sa trec printre stupi si pot spune care are probleme si trebuie sa intervin.
nu ar fi mai simplu sa ne folosim timpul sa facem lucruri mai utile si sa le lasam pe ele sa-si faca treaba asa cum stiu?
scoaterea unei singure rame din stup poate fi asemanata cu devierea circulatiei pe un mare bulevard. dar daca deranjam jumatate din rame?
cuncluzie:
incercati sa faceti diferenta intre gandirea voastra si cea a albinei.
cristi x

Mesajde gica.mosu » 04 Feb 2014, 10:33

CRISTI,ai citit antai tot topicu sa' vez ci sa' cum?...s'apoi.....RESPECT....Baieti destepti :!: :oops:
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 02 Apr 2014, 20:32

Daca an alti ani faceam antorcerea ....amu ac an am anceptut de pe 28-03 ....la majoritatea :P ...am si matoii la cari ;) ....sunt pi 4-6 rami dar avand an videri vremea e tuto-bene :!: ....nu ma laud ca altii cu 6-7 r cu puiet ....Dar am o dedicaie pt alt -stupar(Adi sa traiesti nene)...di la un "HOBIST :| ".....
Fişiere ataşate
poze noi 047.JPG
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR