Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cum poti sa lichefiezi mierea?

Mesajde fratila_catalin » 24 Ian 2014, 23:01

salut stimati colegi!
vroiam sa vad poate cunoasteti careva vreo modalitate mai simpla de lichefiere a mierii in afara celei de a baga recipientul cu miere intr-un alt recipient cu apa calda.
eu spre excemplu am pus mierea din vara si din toamna in butoiase de 20 litri. In acest moment nici lingura nu poti sa mai bagi in miere.
exista alte solutii sau trebuie sa o bagam la borcane din prima?
fratila_catalin

Re: cum poti sa lichefiezi mierea?

Mesajde jenica67 » 24 Ian 2014, 23:13

Exista decristalizatoare electrice. Cauta la magazinele de profic.
jenica67

Mesajde stefanmadalin » 25 Ian 2014, 00:52

LICHEFIÁ, lichefiez, vb. I. Tranz. A face să devină lichid, a trece un corp gazos în stare lichidă. ◊ Refl. Gazul metan se lichefiază. [Pr.: -fi-a] – Din fr. liquéfier.
stefanmadalin

Mesajde Odey » 25 Ian 2014, 13:35

pune`o in microunde cateva secunde, vreo 20, si se face cum a fost inainte :P
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde jenica67 » 25 Ian 2014, 15:52

Odey scrie:pune`o in microunde cateva secunde, vreo 20, si se face cum a fost inainte :P

Nu ii bine in 20 de secunde. Creste prea mult temperatura. Pune-o pe programul de dezghetare, pana se decristalizeaza, dar si atunci trebuie sa observi, ca daca creste peste 40 de grade, trebuie incalzita in mai multe reprize, care sa nu depaseasca 40 de grade.
jenica67

Mesajde Odey » 25 Ian 2014, 15:59

pei depinde si ce microunde ai, eu de exemplu in 20 secunde(pus pe minim) mi se face miere lichida si nu se incalzeste mai mult de 40 grade, am uitat sa precizez ca sa nu treaca peste 40.
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde State » 25 Ian 2014, 16:16

Ce fenomen are loc cand incalzim ceva la cuptorul cu microunde?
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde kiloz » 25 Ian 2014, 16:56

Pentru a crea microundele, cuptorul foloseste un curent alternativ. Undele electrice se schimba de la pozitiv la negativ, cu fiecare ciclu de unda. Curentul alternativ face ca aceste cicluri de unde sa aiba loc mult mai repede.
Moleculele de apa, aflate in orice aliment, au o incarcatura pozitiva si negativa. Astfel, cand aceste molecule de apa sunt expuse energiei creata de microunde, care se schimba de la pozitiv la negativ, moleculele de apa se rotesc.
Microundele generate de curentul alternativ determina moleculele de apa din mancare sa se roteasca de miliarde de ori pe secunda, ceea ce produce foarte multa frecare intre molecule. Aceasta frecare intre molecule are drept rezultat cresterea rapida a temperaturii, motiv pentru care timpul de incalzire a alimentelor la microunde este mai scurt decat la alte surse de energie.
Dar-Cantitatile enorme de energie care se produce intre molecule sunt suficiente pentru a cauza reactii adverse. Drept urmare, multe molecule noi si anormale iau nastere in urma contactului alemintelor cu microundele din cuptor. Noile molecule nu sunt recunoscute de organismul uman, ceea ce duce la o rea intrebuintare a lor de catre acesta. Intre moleculele alimentelor se stocheaza si o cantitate de energie daunatoare organismului uman. Urmarea: reactii cancerigene si toxice.
Microundele distrug si calitatea nutritionala a alimentelor.

Si inca ceva de interes public:
-www.youtube.com/watch?v=sRvCsilzfRI
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde State » 25 Ian 2014, 18:38

Eu am intrebat din alt motiv.
Daca pun la incalzit o farfurie cu mancare, aceasta se incalzeste, normal. :D Cand s-a racit , constat ca este mai "uscata" , nu mai are aceeasi compozitie ca atunci cand am bagat-o, deasupra formand o crusta uneori.
N-am bagat niciodata miere cristalizata in cuptorul cu microunde. Voi face experimentul. Posibil ca imediat dupa ce o scot din cuptor, sa fie intr-adevar lichida. Ma gandesc ca a doua zi s-ar putea sa fie stanca. :roll:
State

Mesajde proapis13 » 25 Ian 2014, 18:48

Am o miere de salcam ,,ciupita'' putin de tecar si de ciocarlan care a inceput sa cristalizeze fin
Pentru snobi o bag 3 min la microunde si-mi iasa o miere lacrima de zici ca zilele trecute am centrifugat
Pentru cei ce inteleg ca mierea nu-si pierde din calitati cand incepe sa cristalizeze este ceva special
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gica.mosu » 26 Ian 2014, 10:32

KILOZ, multam frumos.....super ms ,sa' tb retinut (zice adevarul gol- golut) dar cini respecta...Am cuptor cu microundi,dar il folosesc cind fac floriceli si cind incalzesc o placinta' :P ....Referitor la .....mierea e o mari prostii deorici la 40* apari HMF :mrgreen: cari iese in analizi(pt cei ci vand in piete) apoi ,vitamin,enzimi ,hormoni ,subst hranitoari,miros,gust...PAAAA :mrgreen: ASA ca bini ar fi sa invatam pi cei ci cumpara prod stupului sa li consumi sa' zaharisiti-pasta..SPOR!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Aurel1959 » 27 Ian 2014, 00:23

proapis13 scrie:Am o miere de salcam ,,ciupita'' putin de tecar si de ciocarlan care a inceput sa cristalizeze fin
Pentru snobi o bag 3 min la microunde si-mi iasa o miere lacrima de zici ca zilele trecute am centrifugat
Pentru cei ce inteleg ca mierea nu-si pierde din calitati cand incepe sa cristalizeze este ceva special
salve :D

Problema e ca cei mai multi sant snobi.Si asta tot din cauza unor apicultoti "experimentati".Am avut ocazia sa vad un asfel de apicultor explicand unor clienti vrute si nevrute numai sa-si vanda marfa.
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde State » 27 Ian 2014, 00:25

Am uitat sa va zic. Am facut experimentul. S-a decristalizat si nu s-a intarit, asa cum credeam.
State

Mesajde FLORINELU » 27 Ian 2014, 10:03

metoda mea de decristalizare? am o soba cu lemne cu care incalzesc 2 camere,este jumate In una jumate in alta,intr-o parte soba se incalzeste foarte putin in partea superioara,acolo pun bidoane,flacoane,borcane sau alte alea cu miere cristalizata.deoarece temp. e mica dureaza si 2 zile pana se lichefiaza,dar focul arde oricum. folosindu-se o temperature mica in timp indelungat in mod sigur mierea nu isi pierde calitatile. cat despre lichefierea in cuptorul cu microunde in cateva minute,nu am o parere prea buna,din contra. lichefierea,cu cat se face in timp mai indelungat,cu atat e mai corecta, tot dupa parerea mea. vara o scot la soare si se rezolva.
FLORINELU

Mesajde State » 27 Ian 2014, 11:51

Pe soba, pe calorifer, e aceeasi chestie..
Eu am incercat sa vad cum se comporta. Am pus o lingura de miere intr-un recipient. Dupa ce s-a decristalizat, a ramas lichida. Eram doar curios ce se intampla.
Lumea ar trebui educata in privinta asta. Faptul ca vedem miere lichida pe tarabe, care arata frumos, nu inseamna intotdeauna ca e 100% ok. Inca sunt foarte multi care considera ca, mierea cristalizata e facuta cu zahar. :shock: Probabil asociaza cuvantul "zaharisit" cu mierea cristalizata. Nu e bine deloc. Foarte rar am vazut sa se vorbeasca despre asta, din pacate.
State

Mesajde akmm » 27 Ian 2014, 12:04

Eu nu lichefiez niciodata mierea cristalizata.
E drept ca mi se cere dar eu nu accept sa o vand asa.Ii explic cumparatorului si de ce.
Pentru a indesa insa bucatile cristalizate beton intr-un borcan de 720ml e mare arta.De regula pun cat incape, bucati cat mai mici, apoi in cuptorul cu microunde o tin cat se distrrug legaturile solide.Aproape ca nici nu se incalzeste.Cand indes restul pentru a umple borcanul, cea de jos e maleabila.
Inteleg ca e un compromis.E ca in bancul cu culmea snobismului.
Cand am cu cine conversa ii spun dinainte ca nu vand decat in galetuse de iaurt, cu ambalajul clientului.Acolo incape fara sa treaca pe la nici un fel de cuptor.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE