jenica67 scrie:cristi x cu atitudinea ta, cred ca forumul are numai de suferit. Nu stiu ce experienta ai tu in stuparit, dar modul in care insisti, atata tu, cat si cativa de pe aici, in a-ti sustine parerile contra "greilor de pe forum", care au cateva zeci de ani de experienta in spate, ii faci pe acestia sa taca, sa nu mai spuna nimic, si sa vorbim singuri, noi incepatorii. Daca esti convins ca ai dreptate, in ceea ce sustii, fa un experiment in varianta ta si in cea propusa pe forum, si dupa, spune concluziile. Dar nu trage concluzii pe o familie, ci pe cateva zeci, ca sa fie experiment. Eu sunt convins ca "greii" de pe forum, nu au in intentie, sa invete pe nimeni gresit, cu atat mai putin, sa invete gresit pe un incepator cu cateva familii, la care pierderea uneia, inseamna pentru el, foarte mult.
In '89 a murit unul ca noi sa avem democratie. .. hai sa o lasam asa;
Indiferent daca are sau nu dreptate Cristi x isi spune parerea, "greii" sa isi spuna parerea si ei, frumos civilizat ca doar nu suntem la piata
Prin "greii" ingeleti cei cu burta si peste 100 kg nu?
pescaru scrie:cu respect pt. ,,grei ''cuvant pe care l-am inventat in urma cu doi ani pe forumul vechi pt . cei mai buni dintre noi , despre puietul capacit ,chiar si larvar ,tin stupii intro zona undeva langa Novaci cu un cules de intretinere foarte bun in perioada de vara -toamna tarzie ,dupa care ii mut pt. iernare itro alta locatie la 30 km .Anul trecut la 1 sept.aveam puiet in toate stadiile intre 5 si 8 rame cand am descapacit prima rama in cat (zona de munte ) la 1 oct. a venit gerul brusc , floare de izma si palamida full dar degeaba , i-am mutat pt. iernare . la 15 oct..revizie generala puiet capacit pe 2-3rame .Iesit si dezvoltat in primavara super ,in pastoral in afara celor care locuiesc in sudul tarii va spun cu modestie ca am avut cei mai puternici stupi fara laude ,cu puiet tarziu .,anul acesta acum o saptamana i-am luat la ,,baza'' la fel la revizie 80% puiet pe 2rame trebuia s-al descapacesc

. atunci pt anumiti stupi care matcile nu opresc ponta sau cei care incep ponta mai devreme decat altii intevenim noi sau lasam natura ca stie mai bine .cu respect
Carpatina nu oua in noiembrie/decembrie decat daca are o problema, mai bine zis daca nu e carpatina si e o corcitura; bineinteles cu exceptia cazurilor cand s-au imperecheat unele matci foarte tarziu(aici vinovat este apicultorul) sau in conditii speciale de vreme(toamna/iarna calduroasa si in anii trecuti nu prea a fost cazul).
Descapacirea puietului mi se pare cea mai mare prostie auzita pana acum din cateva motive:
- pierede de timp
- exista mavriol(nu e singurul dar e cel mai la indemana in tara la noi) care poate fi folosit
- si foarte important riscul aparitiei de boli - incercati sa descapaciti vara o rama claditoare plina cu puiet de trantor si lasati 1 zi in stup, trimiteti apoi la analiza sa vedeti concentracita de virusi/bacterii; (probabil multi "greii" nu stiau despre asta)
Tot legat de puiet: am cumparat si eu cateva matci de la un "greu" din asta crescator de matci si mi-am luat cea mai mare teapa posibila. Nenea vinde in acelasi timp carpatina, lingustica si naiba sa il ia si am ajuns sa am italiene in toata regula cu toate ca eu am comandat carpatine(deh mai voiam si eu sa improspatez "limfa" in stupina). Bineinteles ca am reparat greseala si am schimbat toate matcile respective dar am pierdut cateva ore si banii pe matcile "carpatine".
Asa ca dragi incepatori (ma incadrez si eu) aveti grija ce cumparati si in cine aveti incredere.
Un greu (89 kg)