Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Apicultura, cum o vede un apicultor simplu

Mesajde bio » 29 Ian 2014, 17:35

Zilele astea stind mai mult linga soba ...imi aduceamn aminte de inceputul meu in apicultura si faceam o retrospectiva a lucrurilor minunate petrecute in apicultura.

...acum vreo 15 ani in urma cind m-am apucat de albinarit albinele ne erau numarate doar la REGISTRUL AGRICOL la primarie...
Era ceva simplu, fata de ce avea sa urmeze in anii care aveau sa vina.

...in urma parca cu vreo 10 ani in urma a aparut subventia aia de 100.000 Rol pe familia de albine, ...si HOPA !! a aparut si DSV-ul cu Certificat veterinar de transport, la familiile de albine, la produsele apicole,.. plus nu-stiu ce hirtii era obligati sa le luam de la ei ca altfel nu vedeam aia 100.000 rol subventia pe familie..... si gata a aparut obligatia stuparilor sa platim "dijme" incontinuu la DSV ca nu-i mai da nici naiba jos din spinarea apiculturii.
A disparut subventia de 100.000 rol pe familia de albine,.. dar de dijmele platite de apicultor la DSV nu mai scapam in veci ... si de ar fi hirtii care ajuta apicultura dar sunt doar hirtii fara numar,hirtii care nu ajuta cu nimic apicultorul simplu.
Ai nevoie de o hirtie pierzi timp si dai bani pe drumuri fara numar.

A aparut PNA-ul,.. Hopa si ANARz-ul, alta armata de flaminzi in circa stuparului "sa-l organizeze, sa-l crotalieze sa-l inregistreze" cu alte cuvinte sa-l mai suga si ei ca sa-si dea scop existentei lor . Ma minunez cite aiureli s-au m-ai scos cu ANARZ-ul asta.
Ca de ar fi numai aiureli n-ar fi nimic, dar sa le faca pe toate apicultorul simplu trebuie sa piarda timp si sa dea bani din buzunar,bani munciti care trebuiesc dati sa tinem la birouri dotate cu aer conditionat armate de functionari .
Ai citiva stupi i-ti trebuie "Pancarta de stupina"... Da ala care are 3 vaci in curte ii trebuie pancarta de grajd..??
Plus, ca s-a mai dat si o LEGE a APICULTURII care legifereaza statutul de militzian a ANARZ-ului in apicultura romaneasca.

Avem asociatii.... fara numar..... dar cum ajuta acest lucru apicultorii simplii ?

Ma gindesc cu groaza ca peste 2-3 ani,.. mai o'r apare alta ceata flaminzi in circa apicultorilor si nici naiba nu ii mai da jos cum nu o sa mai scapam nici de astia care s-au suit deja .

..poate ca trebuia deschisa aceast subiect la sectiunea dedicata DAUNATORILOR DIN APICULTURA ca eu asa ii vad ca daunatori ai apiculturii ca nu ajuta ci doar incurca.

..poate ca trebuia deschis acest subiect la sectiunea dedicata LEGISLATIEI poate vedea careva sef mare situatia din apicultura si mai face vreo "despaduchere" a apicultorilor de atitea si atitea obligatii care nu ajuta cu nimic apicultorul simplu.

...eu poate, sunt cam simplu in gindire dar asa vad ce se intimplat in ultimii ani in apicultura romaneasca.
Ar mai fi destule de spus,.....dar deocamdata, doar atit.
bio

Re: Apicultura, cum o vede un apicultor simplu

Mesajde lucky5strike » 29 Ian 2014, 20:32

Nu fi trist, bio!

E adevarat ca timpurile alea au avut un farmec aparte. Care au prins microbul de atuncea, vor muri langa albine.

Pe de alta parte, pe atunci nici nu eram grozav de eficienti, aveai 50-100 de bucati si-ti permiteai sa pierzi la o iarna 15 familii, nu era nicio tragedie... Pai acuma, daca gasesc vreuna intepenita... ceea ce cinstit, sunt anisori buni de cand nu mai vad... dar daca as gasi una intepenita, doar una, m-as enerva serios... atunci nu aveam nicio treaba!! :)

Si salcamul era salcam, si ce faneata faceam dupa si... dupa culesul de floare, destul de bun, te astepta un camp de sulfina... Raiul atunci a fost.

Dar nici nu traiai din meserie. Nu prea se putea, nici nu erai lasat, nici conditii nu erau.

Acum se poate.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 29 Ian 2014, 20:43

Multe din cate se fac din 2008 incoace sunt discutabile.

Unele-s necesare, dar se pot face intr-o forma simplificata. Daca institutiile ar avea o baza de date comuna, la modul serios...

Mult timp si energie am economisi.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde alt stupar » 29 Ian 2014, 20:56

lucky5strike scrie:Si salcamul era salcam, si ce faneata faceam dupa si... dupa culesul de floare, destul de bun, te astepta un camp de sulfina... Raiul atunci a fost.

Dar nici nu traiai din meserie. Nu prea se putea, nici nu erai lasat, nici conditii nu erau.

Acum se poate.

nu se putea deoarece aveam noi ceatza pe ochi... aveam suta de stupi si ni se parea ca suntem scule de stupari...bibileam la ei de sapte ori pe saptamana :oops:

Bio, subventia aia de 100 rol... acu pe bune, se smenuia la greu bugetul statului. Aveai suta de stupi dar dadea Domnu` sa faci o medie de 30-40k/fam... devenise "sport stuparesc" s-o vinzi la angrosist prin trei-patru rude plimbate in prealabil pe la cursul apicol care oricum era gratis pe atunci si uite-asa te lipeai la subventie x3 :lol: Ia sa-l aud pe ala de-a stors cantitatea da` nu s-a lins pe degete :lol: Hai mah, ca oricum s-a prescris
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Dila Daniel » 29 Ian 2014, 21:05

alt stupar scrie:
lucky5strike scrie:...
Bio, subventia aia de 100 rol...

da cand s-a marit si s-a dat 200.000 lei vechi nu spuneti?! (parca un an sau doi maxim si...s-a prescris) :D

si cand scazuse pretul la salcam la 35-40 000 lei...si zaharul era 37.000 de ne venea sa ne smulgem parul din cap...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde bio » 29 Ian 2014, 22:47

Ce ma doare pe mine, este faptul ca pe an ce trece mai se desteapta o institutie a statului si se suie in spinarea apicultorului simplu .
Te pomenesti ca miine, poimiine vin si cei de la pompieri sa fim instruiti,... si sa ne avizam stupinele si contra incendiilor ca suntem cu stupii in pastoral in padure si sa nu dam foc padurii, sau suntem la floarea soarelui si avem ceva miriste in jur si doar folosim afumatoarul .

Revin la mesajul initial si spun ca era de ajuns inregistrarea familiilor de albine la o singura institutie .
Imi doresc, ca apicultor sa nu fiu plimbat la mai multe birouri pentru a-mi declara numarul de familii de albine numai de dragul de a da activitate acelor bugetari care sunt platiti din banii nostri . Drumuri inutile si timp pierdut .

Imi doresc, ca inainte de a pleca in pastoral sa nu mai fiu nevoit sa caut medicul veterinar care sa-mi dea un certificat veterinar de transport ... . I-ti ia banul veterinarul si-ti da o hirtie stampilata,parafata care pentru apicultor este nefolositoare si-l costa bani si timp pierdut.
Motivarea la certificatul veterinar de transport la familiile de albine , este de nota 10..... dar realitatea dovedeste ca este inutil.
..... sa nu mai spun de necesitatea certificatului cind transporti mierea.
Inregistrarea stupinei la DSV :..Duci un dosar cu hirtii la DSV, le dai banul si-ti da INREGISTRAREA care i-ti trebuie doar la alt birou unde sta alt angajat care la rindul lui plimba hirtii si tie i-ti cere alte si alte hirtii si acte.

Apoi cerintele actuale ale ANARZ-ului,... alta boala care s-a abatut asupra apicultorilor din Romania.
Vedem cu totii filme serioase pe net ale apicultorilor din alte tari ... dar nu am vazut crotalii sau panouri de stupina. A vazut careva in filmele lui Dan Margarit crotalii..??>.sau canadienii aia sunt "mai prosti"..??
Din ce in ce mai multi apicultori folosesc ME sau MER-ul si la acel model de stup pe care corp aplica crotaliile apicultorul ??.... ii intreb pe aceasta cale pe sefii de asociatii, cind au acceptat crotaliile, acei sefi de asociatii chiar nu cunosc tehnologia de exploatare a stupului ME sau a MER-ului ?
...aaa, sefii noilor asociatii au nevoie de ANARZ, in lupta pentru ciolan contra ACA .

Apicultorul simplu este doar , cal de bataie...??.. Apare o ordonanta, apare o lege,... asa ca boul, apicultorul simplu executa , fara a avea curaj sa intrebe la ce ajuta cerinta respectiva, si daca intreaba nu e bagat in seama .
..parca suntem ciine fara stapin ....sau poate ciine cu prea multi stapini ???..

De aceea cer:
--Opriti birocratizarea excesiva care se instaleaza mai grav decit orice boala in apicultura romaneasca !
bio

Mesajde lucky5strike » 29 Ian 2014, 23:20

Gata, acuma pricep, de fapt titlul topicului viza simplificarea apiculturii

Crotalierea s-a vrut o evidenta a efectivului. Cert e ca e pe langa realitate. De fapt, o afacereza in toata regula: cand le iei, dai bani, cand le predai, nu mai primesti nimic, se anuleaza... tinicheaua aia care de altfel n-are moarte devine brusc inutila... pai nu prea e eco treaba asta... :roll:

Cand gasesc o familie in ianuarie dezorganizata, fara matca, o unesc cu alta... unific in toamna 2 unitati ... imi fura un dobitoc o lada din camp... fac cadou lu nepotu-meu... divizez in roi, nuclee, bla-bla... Pentru 3-4 asemenea cazuri amarate, care-mi privesc 2-3% din efectiv, eu ar trebui sa predau crotalul asociatiei, si aia sa-l anuleze.

Pai nu mi-e mai usor sa nu mai declar dracului nimic? La ce bun, atunci, sistemul asta?

In cativa ani o sa dam jos tinichelele de pe stupi.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 29 Ian 2014, 23:25

Treaba cu pompierii ... :twisted:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde reformistul » 29 Ian 2014, 23:28

Eu cred ca tinichelele vor fi date jos mai repede decat ne asteptam cu totii. Si ghici ce vine? Eu zic ca va veni era cipurilor atasate lazilor. Pune cineva pariu?!
reformistul

Mesajde perma » 29 Ian 2014, 23:47

Mda, as tine eu pariul asta. Eu cred ca din contra, vor disparea crotalierile pentru ca nu va mai avea cine sa le controleze. Cand o structura creste necontrolat va colapsa sub propria greutate. Asta se va intampla si cu sistemul actual. Poc si gata! Destul de curand, cred eu.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde SummerCat » 30 Ian 2014, 03:38

Perma, gandesti bine! Guvernantii astia daca mai bat campii, rup stalpii! Hotia cu reguli nu-i buna si se duce dracului totul...
N-o veni momentul ala cand nu s-or mai imperechea plantele cum trebuie?! sa vezi atunci atentii, subventii pentru albinari ..
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Mesajde kiloz » 30 Ian 2014, 09:28

O noua metoda de a lua bani din buzunarul agricultorilor.Deja avem experienta destula,sa vedem cum dispar fondurile de pe o zii la alta. Mai are cineva increderea ca banii ajung acolo unde trebuie. Pentru sondaj am fost sunat de la MADR ,expunind parerea :( am fost intrerupt :o , mi sa multumit si a fost inchis telefonul. :evil:
:?: ACA sa alaturat si sa inscris!O parere aparuta in ziar :

Fondurile mutuale in agricultura reglementate cu jumatati de masura
de Adina Tataru Contributors.ro
Luni, 13 ianuarie 2014,

-Crearea fondurilor mutuale în agricultură ar ajuta fermierii români să se protejeze mai bine de riscurile neacoperite de asigurări, dacă legislația ar fi clară, iar experiența altor țări, precum Franța, demonstrează cum poate funcționa acest sistem pentru dezvoltarea agriculturii.

Însă la noi, legislația are o serie de ambiguități care pot întârzia apariția acestor instrumente. Vineri, 10 ianuarie 2014, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea de aprobare a Ordonanței privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale în agricultură. Modificările aduse prin această lege textului Ordonanței date de Guvern în vara anului 2013 nu vin, însă, cu clarificările și completările așteptate de comunitatea de afaceri, în ciuda unor progrese pe care le face.

Pentru fermierii din România, participarea la fondurile mutuale ar fi trebuit să aducă o reducere considerabilă a riscurilor neacoperite de societăţile de asigurare, precum grindină, secetă, pierderi de venit cauzate de boli. În realitate, dacă analizăm prevederile legale, constatăm că reglementarea legală adoptată și publicată în Monitorul Oficial nu corespunde integral cu intenţia anunţată inițial.

Concret, cadrul legal permite înfiinţarea unor fonduri mutuale, cu menirea de a gestiona riscurile în agricultură, prin acordarea unor compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor sau ale plantelor, de un incident de mediu sau de alţi factori naturali. Resursele pentru astfel de compensaţii urmează a fi asigurate din contribuţii ale membrilor fondului mutual, fonduri europene şi fonduri din bugetul naţional.

Cel puţin în teorie, ulterior înfiinţării unui astfel de fond mutual, membrii acestuia vor putea să beneficieze de eventuale compensaţii, în cazul în care vor îndeplini cumulativ două condiţii: membrul fondului mutual să sufere pierderi economice, respectiv o asemenea pierdere să fie cauzată de anumite evenimente sau fenomene cu caracter excepţional, cum sunt boli ale animalelor, ale plantelor sau un incident de mediu.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde misustuparelu » 16 Feb 2014, 11:45

Domnilor paraziti intalnim peste tot,si in lumea animala si in cea umana,daca pt. albine s-a descoperit varachetul pt. a fi despaduchite cine stie poate si pt. apicultori se va intrezari vre-o oportunitate...ce spuneti???
misustuparelu

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE