Re: pozitionare ghem la aceasta data
Mesajde akmm » 14 Ian 2013, 13:09
Un sfat suplimentar pentru cei ce mai pun cate o rama doua acolo, in locul altelora goale.Asa ceva se face, si e firesc daca timpul permite si daca stim exact care sunt acele familii cu probleme inca de la intrarea in iarna.Daca nu avem o evidenta exacta si am visat doar ca avem soareci in fanar, nu cred ca e intelept sa luam totul la furca.
De regula, ramele pregatite sa fie puse in locul altora goale vor fi conditionate 24h prin incalzire usoara intr-o camera cu foc.Dupa care calde cum sunt se protejeaza de frig si asa se si pun in familie.
Daca nu se procedeaza asa atunci e asemanator cu cineva care in miezul iernii se culca in pielea goala intr-un pat rece.Fagurii se transforma in absorbanti de caldura, ca doua sloiuri de gheata.Nici nu stii cum sa incurajezi sau sa descurajezi umblatul in familii in toiul iernii.
Sa respectam albina. E mult mai in varsta decat noi.
,,Nu mai nadajduiti in omul cel muritor in narile caruia nu este decat o suflare!Oare ce putere are el?''Isaia 2:22
http://cernagornicolae.blogspot.com/Avatar utilizator
akmm
Daca mai citesc mult pe aici:) (am ramas la pagina 4) ma apuc de post si rugaciune! Nu inteleg povestea cu incalzitul ramelor! Literatura spune ca ghemul nu incalzeste stupul...deci implicit nici ramele! Desi stau si ma intreb cum poti sa emani caldura si nimic sa nu o absoarba? Sincer am multe frici legate de cantitatea de hrana din stup! Roii au primit pe langa ce aveau 5 kg de sirop fiecare! Deja ma gandesc sa folosesc din ramele de la cei 4 pierduti pana acum prin furtisag la cei ramasi in viata pana acum 9 zile la a doua turta! Chestia e ca e evident, si era evident inca de la inceput, ca nu e suficient. FAta de cele 17 kg estimate pentru o familie puternica, ar fi trebui sa am jumatate pentru roi! Cum facusem eu calculul dupa carti cu 500 grame pe luna pana la jumatatea lui februarie la peste 700 metri altitudine...era ok! Acum cand stiu ca albinele au tras imediat turtele servite, deja imi fac griji!