Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cum ii pregatesc de iarna

Mesajde proapis13 » 25 Oct 2011, 19:20

alt stupar scrie:unde in Timis vine Hodoni ?
acolo ai albinele ?

Distanta lipova - hodoni este de 81,0 km si se parcurge cu masina in 1 oră 10 min :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde soicagabriel » 25 Oct 2011, 20:17

mersi fain paul, din ce sti dai si la alti. in legatura cu mesajele care m-ai rugat sa le sterg , nu stiu cum se pot sterge :?: inca nu ma pricep tare bine :D ,ajuta-ma daca sti tu cum pot sa le sterg .da am pus ramele in partea cu soarele si folia am pregatito ,ce imi poti spune: ii gresit daca pun in catul de sus (ma refer la locul unde am tinut hranitoarele de plastic ) sa pun polistiren :?: diafragmele le-am pus, urdinisu l-am pus cu gratiile mici pt. iarna.tratamentul cu varachet am facut 2,benzile de marvirol am cumparat si urmeaza sa fac maine mare parte din acceste lucruri.am acasa ceva polistiren de 4 cm si ma gandeam sa il pun daca ar fi ok?
soicagabriel

Mesajde soicagabriel » 25 Oct 2011, 20:25

loc. Hodoni este la aprox. 22 km de timisoara la iesirea pe calea torontalului catre vama Cenad,sau orasul Sanicolaul Mare. Da albinele le am la Hodoni.
soicagabriel

Mesajde daniela » 25 Oct 2011, 20:51

soicagabriel scrie:mersi fain paul, din ce sti dai si la alti. in legatura cu mesajele care m-ai rugat sa le sterg , nu stiu cum se pot sterge :?: inca nu ma pricep tare bine :D ,ajuta-ma daca sti tu cum pot sa le sterg .da am pus ramele in partea cu soarele si folia am pregatito ,ce imi poti spune: ii gresit daca pun in catul de sus (ma refer la locul unde am tinut hranitoarele de plastic ) sa pun polistiren :?: diafragmele le-am pus, urdinisu l-am pus cu gratiile mici pt. iarna.tratamentul cu varachet am facut 2,benzile de marvirol am cumparat si urmeaza sa fac maine mare parte din acceste lucruri.am acasa ceva polistiren de 4 cm si ma gandeam sa il pun daca ar fi ok?

Nu este absolut deloc gresit sa pui polistiren in podisoare ,ba din contra ! Incearca sa mai faci ceva completari cu sirop sau apiinvert !!!
daniela

Mesajde ves.lucian.zabrani » 25 Oct 2011, 21:06

nu-i cam tarziu pentru apiinvert sau sirop !!! ma gandesc ca nu are cum sa-l capaceasca albina !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde daniela » 25 Oct 2011, 21:23

ves.lucian.zabrani scrie:nu-i cam tarziu pentru apiinvert sau sirop !!! ma gandesc ca nu are cum sa-l capaceasca albina !!!

Este foarte tarziu ,dar dacat sa tremure prin ianuarie ...Daca temperaturile diurne se situeaza peste 15 C iar temperaturile nocturne nu scad sub 7 C ...se merita ...incercat !!!
daniela

Mesajde ves.lucian.zabrani » 25 Oct 2011, 21:27

iarna se pot administra turte la nevoie !!! exista apifonda pe care am folosit-o iarna trecuta !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde daniela » 25 Oct 2011, 21:47

ves.lucian.zabrani scrie:iarna se pot administra turte la nevoie !!! exista apifonda pe care am folosit-o iarna trecuta !!!

Foarte corect numai ca ...nu-i tot una apifonda in ianuarie la -20 C cu apifonda in februarie la -...C spre 0 C .
daniela

Mesajde proapis13 » 25 Oct 2011, 22:04

daniela scrie:
ves.lucian.zabrani scrie:iarna se pot administra turte la nevoie !!! exista apifonda pe care am folosit-o iarna trecuta !!!

Foarte corect numai ca ...nu-i tot una apifonda in ianuarie la -20 C cu apifonda in februarie la -...C spre 0 C .

Nu inteleg ce are apifonda cu temperatura din exterior
Pentru ca ghemul sa stea afanat eu folosesc folia peste
toata suprafata cuibului iar apifonda o pun direct peste
speteaza superioara a ramelor fara riscul de a se topi
si a curge peste albine
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde daniela » 25 Oct 2011, 22:13

Atunci facem altfel ...acoperim cu folie si ...hranim-noiembrie ,decembrie ,ianuarie ,februarie ,martie ...fara numar ...
daniela

Mesajde proapis13 » 25 Oct 2011, 22:34

daniela scrie:Atunci facem altfel ...acoperim cu folie si ...hranim-noiembrie ,decembrie ,ianuarie ,februarie ,martie ...fara numar ...

Eu am expus modul meu de lucru;tu faci cum ai scris
mai sus si ne spui si noua ce a iesit.ok??
salve :D
proapis13

Mesajde paul » 26 Oct 2011, 09:38

Gabriel ,postarile la limita ...au fost sterse de moderatori cred ,carora ar trebui sa le multumim ! Este foarte bine sa pui polistiren in podisoare .Personal as alege varianta ,acum 1-2 hranitoare cu sirop 2/1decat apifonda in ianuarie .Acum albina este inca activa (la tine in zona ).Sa nu iti fie frica ca nu va capaci !Acum vreo 3 saptamani aveam capacit cam 20%;saptamana trecuta ,mai exact joi (dupa 2 saptamani )era capacit in proportie 50-70% ,in conditiile in care ,in perioada mai sus mentionata ,temperaturile diurne s-au situat undeva 7-12 C ,iar cele nocturne -3 ,+3 C. Am vazut ca ai albina multa la ora asta ,care acopera bine ramele si oricum nu ar fi nici o problema ! Din putinele carti de apicultura citite de mine pana acum (vreo 4 )am retinut ,cred eu corect ,ca familia de albine nu trebuie deranjata iarna absolut deloc,ci doar in cazuri EXTREME . Parerea mea (de incepator nestiutor )...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristi x » 26 Oct 2011, 10:31

proapis13 scrie:Pentru ca ghemul sa stea afanat eu folosesc folia peste
toata suprafata cuibului

vrei sa detaliezi de ce ghemul trebuie sa stea afanat?
paul scrie:Personal as alege varianta ,acum 1-2 hranitoare cu sirop 2/1decat apifonda in ianuarie .Acum albina este inca activa (la tine in zona ).Sa nu iti fie frica ca nu va capaci !Acum vreo 3 saptamani aveam capacit cam 20%;saptamana trecuta ,mai exact joi (dupa 2 saptamani )era capacit in proportie 50-70% ,in conditiile in care ,in perioada mai sus mentionata ,temperaturile diurne s-au situat undeva 7-12 C ,iar cele nocturne -3 ,+3 C. Am vazut ca ai albina multa la ora asta ,care acopera bine ramele si oricum nu ar fi nici o problema ! Din putinele carti de apicultura citite de mine pana acum (vreo 4 )am retinut ,cred eu corect ,ca familia de albine nu trebuie deranjata iarna absolut deloc,ci doar in cazuri EXTREME . Parerea mea (de incepator nestiutor )...

- 1-2 hranitoare de ce capacitate?
- 2/1 sirop + obligatoriu acid citric;
- 2/1 sirop = 33% apa - max 18% (procentul din miere) = 15% plus de umiditate in stup x tz l sirop = ??????? litri de apa in stup (condens, mucegai)
- producerea cerii pt capacit suplimentar in aceasta perioada reprezinta o uzura si un consum important de miere.
- dupa 15.10 utilizarea siropului (in orice zona) reprezinta o eroare (dupa parerea mea)

dupa ce am cantarit toti stupii, cei care aveau rezerve sub 15 kg (circa 15%) au primit deja o turta de 2,5kg apifonda. in loc sa-si consume rezervele din faguri consuma apifonda (nordicii ierneaza albinele numai pe zahar invertit). daca in noiembrie constat ca au consumat-o vor mai primi o portie. astfel pana in februarie nu mai este nici o problema. in februarie cand incepe cresterea puietului in forta, orice familie este bine sa primeasca o turta de apifonda. plasarea deasupra cuibului garanteaza eliminarea mortalitatii prin ramanerea fara hrana in zona puietului.
cristi x

Mesajde paul » 26 Oct 2011, 11:16

pentru cristi x :1-hranitoarele pe care le are ; 2-reteta de sirop invertit (nea Gica )contine acid citric ; 3-am pus accentul pe valorile temperaturii diurne si nocturne ,pentru ca intre aceste limite ,albinele pot ventila f.bine siropul si nu se va forma condens (am probat eu );4- de acord ca producerea cerii pt capacire reprezinta o uzura dar o consider o uzura mai mica comparativ cu prelucrarea apifondei,cunoscut fiind faptul ca albinele in aceasta perioada au instinctul de acumulare foarte pronuntat si nu se vor limita doar la a consumul curent ci vor transforma apifonda in "miere "pe care o vor depozita in faguri si pe care o vor capaci ... 5- teoretic este o eroare administrarea de sirop dupa 15-10 ,dar nu mai mare ca administrarea apifondei in aceeasi perioada ; 6-absolut de acord cu administrarea de turte in februarie in conditiile in care rezervele de hrana sunt la limita .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jonny_it » 26 Oct 2011, 11:54

cristi x scrie:
proapis13 scrie:Pentru ca ghemul sa stea afanat eu folosesc folia peste
toata suprafata cuibului

vrei sa detaliezi de ce ghemul trebuie sa stea afanat?

:)

cristi x scrie:dupa ce am cantarit toti stupii, cei care aveau rezerve sub 15 kg (circa 15%) au primit deja o turta de 2,5kg apifonda. in loc sa-si consume rezervele din faguri consuma apifonda (nordicii ierneaza albinele numai pe zahar invertit). daca in noiembrie constat ca au consumat-o vor mai primi o portie. astfel pana in februarie nu mai este nici o problema. in februarie cand incepe cresterea puietului in forta, orice familie este bine sa primeasca o turta de apifonda. plasarea deasupra cuibului garanteaza eliminarea mortalitatii prin ramanerea fara hrana in zona puietului.

Nu este mai simplu ca toate familiile sa aiba la intrarea in iarna alea 15 kg de miere. Daca ne gandim bine si jumatate sunt suficiente pentru a ajunge in martie fara probleme. Si turta de apifonda/miere+zahar/etc o asezi in februarie/martie(in functie de zona) cand ai puiet mai mult, albinele ies la zbor si are ca scop stimularea si in cel mai rau caz salvarea familiei de la moarte prin infometare.
jonny_it

Mesajde balu » 26 Oct 2011, 12:01

Adi Hodis scrie:
balu scrie:am citeva familii in cutii de 10 D, acum sunt cele mai populate, miere in cuib spre 0, unele aveau 2 caturi cu miere capacita, le-am pus folie sub magazii, dar n-au vrut sa o care.Le-am bagat rame cu miere de prin orizontali, ce simplu era, sa rotesc un cat sub cuib, chiar si la 1 septembrie.Cu atita miere in cat ma asteptam sa fie mai mullta in cuiburi.Acum sper sa le ajunga.

Hm, chiar si la 1 septembrie ? :?
Uite cum era mai simplu.
Dupa ce ai extras mierea de la floarea soarelui ( s-au alte flori ) in luna august ... sa pui caturile sub corpul 1/1 si sa muti stupina la un cules de intretinere, faneatza, flora spontana.
Simplu si foarte eficient ... ramele din caturi vor fi linse, ponta este asigurata prin stimularea oferita de culesul de intretinere si totodata se realizeaza rezervele de iernat in ramele 1/1 + celelalte beneficii care rezulta. :idea:

De extras n-am extras de prin iulie, ca si a din rame, e tot a noastra, pastoral nu fac ca mie frica (lene), ramele in cuib le-am bagat fortat, si mai scoate ram bucati! :o :o
balu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR