aerisirea pe fundul stupului am vazut-o in suedia in 2003 pentru prima oara. in iarna 2003-2004 am experimentat pe o familie medie, iar iarna urmatoare am considerat ca cel care a inventat sistemul a stiut bine ce face. de ce sita pe fundul stupului?:
- pentru ca umiditatea din stup pe timpul iernii (dar si a verii) sa se elimine fara interventia albinelor (nu mai am probleme cu mucegaiul pe ramele marginase. iernez pe 10 rame indiferent de puterea familiei);
- pentru ca co2 este mai greu decat o2 si se poate elimina prin stratificarea gazelor din stup;
- pentru ca aerisirea pe timpul verii este mult mai normal sa se faca din zona mai rece a familiei;
- pentru ca in cazul transportului la pastoral albina are tendinta sa se stranga pe sistemul roiului in partea superioara blocand eventualele aerisiri din podisor;
- pentru ca mare parte din tocatura de la mierea capacita si de la capacele albinelor care ies din celula cad direct fara sa mai fie obligata albina sa le elimine din stup;
- reglarea atmosferei interioare temperatura-umiditate intr-un mod mult mai natural duce la disparitia puietului varos;
- pentru ca varoa in multe cazuri cade ametita, iar dupa o anumita perioada isi revine si se agata de o albina;
se poate sa fi scapat ceva, dar sper ca sunt argumente suficiente in favoarea acestui sistem. contra consider ca este numai un consum suplimentar de miere la cresterea puietului la inceputul sezonului.
tot in 2004 am trecut si la sistemul capac-podisor pe sistemul stupilor de polistiren expandat. atunci a aparut si problema etanseitatii capacului din toamna pana in primavara. in 2005 am folosit pentru prima oara folia. de atunci o folosesc fara probleme pe tot timpul iernii. in momentul in care dau caturile, pun folia pe care o iau cand pun caturile in primavara. de ce folia?:
- pentru ca realizeaza f bine etansarea pe timpul iernii;
- pentru ca folosesc izolatie in capacul care este direct pe folie (deci nu apare condens);
- pentru ca pot oricand (cand vremea permite) din toamna pana primavara sa fac o "vizualizare" a stadiului de iernare, fara sa le agit si sa fiu atacat;
si un test pro sistem:
udati-va ciorapii si iesiti afara la 10 grd.
iesiti afara cu ciorapii uscati la -20 grd.
asa si albina. tolereaza mult mai usor frigul, decat umezeala.