Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apicultura montana

Mesajde ionutzdrobis » 10 Feb 2014, 20:32

Este in fiecare an la fel?
Unde am lucrat erau diferente mari de la un an la altul si chiar de la o zona la alta.
Intentionez sa duc anul acesta intr-o rezervatie unde sunt cateva hectare de molid.....
ionutzdrobis

Mesajde dorindafi » 21 Feb 2014, 19:18

cornelioandanciu scrie:In fiecare an este aceeasi treaba.Dar uneori vremea este foarte urata , asa ca cred ca exista unele riscuri, este in munte la o cota destul de mare.

cit de mare ?
1000m shi cat , 4/500 ?
dorindafi

Mesajde dorindafi » 13 Iul 2014, 22:30

e prea devreme sa ma pronuntz
dorindafi

Mesajde dorindafi » 14 Iul 2014, 14:22

daca ne ajuta timpul , sperantze mai sunt
Fişiere ataşate
100_4110 (855 x 642).jpg
dorindafi

Mesajde dorindafi » 01 Iun 2015, 10:59

:lol: astea sunt artificii
noteaza sa nu uiti : familiile puternice in toamna dau roade bogate primavara s-au unestele primavara si luna lui Mai va fi benefica
daca pui polistiren va trebui sa dai si cu lavabila
dorindafi

Mesajde TDI » 01 Iun 2015, 11:53

Cea mai bună dezvoltare, cele mai bune rezultate le ai cu de la 5 rame de albina inghesuita in sus la 1 noiembrie si la 1 martie, 6-7 rame e bine, peste 7 rame deja vorbim de cifrele care se vehiculeaza prin povesti. Cele 5-8 rame din cuib, populatia la iernat trebuie sa.contina de la 2.5 kg miere/hrana in sus plus 1-2.5 kg pastura. Dezvoltarea e data de cele mai multe ori de ce găsesc ele in natura. La o familie pe 8 rame la 15 martie cu 10-14 kg hrana si cu 2 kg pastura, eventual dublate cu sirop zilnic 1/1 30/50 ml pe rama de albina din momentul in care aduc polen, rezultatele sunt extraordinare - dar si matca trebuie sa fie extraordinara.
Pentru populatie unifici, pentru hrana - hrănești, dar pentru ponta, iti trebuie matca. Trebuie sa ai albina sănătoasă cu exces de corp gras la 1-15 martie si asta înseamnă hrana de calitate si din belșug (miere si polen) începând cu 1 august
Si mătcile de genul asta sunt extraordinar de rare. Foarte greu de crescut si selectionat si aproape imposibil de cumpărat.
Rezultatele? De 4 ori mai mari decât la o familie pe 5 rame, daca matca e buna.
Si mai trebuie sa fii si lângă ei, sa restrangi când trebuie, sa largesti când trebuie, sa hranesti când trebuie, sa faci roi multi când trebuie, sa unifici când trebuie, sa extragi când trebuie, samd.
La mine in zona, populatia efectiva de iernare, o medie multianuala - la 1 noiembrie (când depopularile au încetat) e de 4, 4.5 rame. Ideal spre perfect e de 7 rame sau 15 rame, ca la Dan Margarit...
Timp, bani, munca, pasiune si... răbdare.
Banii in apicultura nu curg pe urdinis, cum nu curge nici mierea. Comerțul te scoate din probleme sau nu. Nu daca vinzi mierea cu 10-14 lei.
TDI

Mesajde DoarEu » 01 Iun 2015, 13:57

TDI scrie:sa.contina de la 2.5 kg miere/hrana in sus plus 1-2.5 kg pastura. Dezvoltarea e data de cele mai multe ori de ce găsesc ele in natura. La o familie pe 8 rame la 15 martie cu 10-14 kg hrana si cu 2 kg pastura, eventual dublate cu sirop zilnic 1/1 30/50 ml pe rama de albina din momentul in care aduc polen, rezultatele sunt extraordinare - dar si matca trebuie sa fie extraordinara.

miere\hrana de calitate,ca daca o dam cu siroape din februarie sau bagam cate 3-4l odata in octombrie .....
momentul ala in care aduc polen este in martie....sau cel tarziu la inceput de aprilie(asta depinde de vreme)
In rest stimulare cu....miere(o fi buna?)
TDI scrie:Pentru populatie unifici, pentru hrana - hrănești, dar pentru ponta, iti trebuie matca. Trebuie sa ai albina sănătoasă cu exces de corp gras la 1-15 martie si asta înseamnă hrana de calitate si din belșug (miere si polen) începând cu 1 august
Si mătcile de genul asta sunt extraordinar de rare. Foarte greu de crescut si selectionat si aproape imposibil de cumpărat.
Si mai trebuie sa fii si lângă ei, sa restrangi când trebuie, sa largesti când trebuie, sa hranesti când trebuie, sa faci roi multi când trebuie, sa unifici când trebuie, sa extragi când trebuie, samd.

Cat adevar....dar reply-ul asta e de pus in rama(tot reply-ul)
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde TDI » 01 Iun 2015, 17:05

Mierea poate sa contina spori de Nosemoza.
Mierea poate sa fie de mană, mai ales la munte.
Mierea "starneste" furtisagul!
TDI

Mesajde DoarEu » 01 Iun 2015, 17:11

TDI scrie:Mierea poate sa contina spori de Nosemoza.
Asta tine de stupar.Daca nu stie ce boli are in stupina(daca are) atunci sa bage siroape sa vedeti ce bine le prinde albinelor :(
Mierea poate sa fie de mană, mai ales la munte.
Mierea de mana se scoate , nu se lasa in cuib.
Mierea "starneste" furtisagul!
Iara tine de stupar.Data asa cum trebuie nu "starneste" furtisagul.Si siroapele cu protofil starnesc furtisagul si tot se folosesc.

Sanatate!
Le:Oricat zicem noi ca mierea are spori de boli,ca e de mana,ca e de fs cu otravuri,ca e de rapita cu insecticide samd. tot e mai buna decat toate siroapele inventate si neinventate.Albina care e in padure in scorbura nu mai primeste nustiu ce siroape si tot traieste si e bine mersi.
Ultima oară modificat de DoarEu pe 01 Iun 2015, 17:21, modificat 1 dată în total.
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde DoarEu » 01 Iun 2015, 17:28

cornelioandanciu scrie:Prima veriga slaba a fost apicultorul, adica faptul ca sint tot timpul plecat . Dar tot in aceleasi conditii, cand le-am iernat la ses nu am avut probleme. Ce se intampla de fapt acolo:Noptile incepand cu 1 august incolo sint foarte reci. La 1 septembrie nu mai exista puiet in stupi, cu toate ca familiile erau destul de puternice. Eu am pus asta pe seama timpului rece si a vremii rele, a plouat tot timpul. Daca nu le dadeam sirop de zahar completare, le -as fi pierdut.Apoi a urmat o iarna deosebit de friguroasa, fara prea multa zapada, dar foarte rece. La fel a fost si primavara. asdtfel ca in timp ce unii colegi puneau poze cu flori inflorite la ei in zona, la Arieseni zapada era de jumatate de metru.Familiile de albine au luat un start cat se poate de normal, dar mai tarziu cu o luna.
Acuma ma intreb eu:Canadienii chiar or fi prosti cand izoleaza stupii pe timp de iarna? La mine temperaturile sint foarte asemanatoare cu ce am vazut la Dan Margarit. Eu cred ca astfel stabilizeaza regimul termic in interiorul stupilor, ferind astfel albinele de socuri termice si asigurand o temperatura in interiorul stupilor care sa asigure o dezvoltare normala a familiilor de albine.
La mine dupa 1 octombrie nu se mai poayte da sirop, este prea frig.

Cine se respecta si le respecta(pe albine) nu mai da nici la campie sirop de la 15 septembrie incolo.Asta se face in august,nu in octombrie.Nu am spus ca nu trebuie dat sirop pentru completare toamna,dat asa cum trebuie nu-i nici o problema.Am spus doar ca mierea nu trebuie inlocuita in totalitate de sirop cu zahar(sau de celelate produse,le stiti voi :mrgreen: )
Daca ai miere de la tine din stupina,de calitate buna si fara spori de boli nu e pacat sa nu le dai si lor acolo,asa pentru o masea?
La ce pret are mierea in ziua de azi , ar trebui sa oprim destula pt a nu mai fii nevoiti sa cumparam zahar/sirop.
Le:Eu am renuntat la zahar in stupina,folosesc doar miere pentru tot ce fac(stimulare,completare,stropire FA dati la crescut etc)
Si anul acesta o sa incerc sa iernez cateva familii doar pe salcam, sa vedem cam ce diferenta in dezvoltare au.
Sanatate!
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde dorindafi » 01 Iun 2015, 19:49

cornelioandanciu scrie:
Acuma ma intreb eu:Canadienii chiar or fi prosti cand izoleaza stupii pe timp de iarna?
La mine dupa 1 octombrie nu se mai poayte da sirop, este prea frig.

colegu , sa nu uitam ca noi traim in romania , sa tinem cont de ceace putem face noi iar alimentatia in stupina se face inaite de 1 oct. nimic din ceace am scris nu este obligatoriu.
dorindafi

Mesajde paul » 01 Iun 2015, 20:01

In acord cu titlul topicului, stie cineva care este perioada de inflorire a zmeurului ?
Multumesc !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde nae » 01 Iun 2015, 20:09

La deal 500m e inflorit de-o saptamana .
La 900 m urmeaza .
La 1200 -1500 (Voineasa)la 1/2 iulie .
......
Sunt putine zone unde culesul de ''zmeur'' are importanta la ''cantar'' (taiere masiva de arboret ), in tandem cu mana iese de-o ciorba .
nae

Mesajde paul » 01 Iun 2015, 20:33

Sa traiesti Naica !
Multumesc frumos de info !
Pare-se ca ... nu prea mai am ce cauta pe acolo (altitudine 480 m) :( !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Ioan Guist » 02 Iun 2015, 00:40

TDI scrie:Cea mai bună dezvoltare, cele mai bune rezultate le ai cu de la 5 rame de albina inghesuita in sus la 1 noiembrie si la 1 martie, 6-7 rame e bine, peste 7 rame deja vorbim de cifrele care se vehiculeaza prin povesti. Cele 5-8 rame din cuib, populatia la iernat trebuie sa.contina de la 2.5 kg miere/hrana in sus plus 1-2.5 kg pastura. Dezvoltarea e data de cele mai multe ori de ce găsesc ele in natura. La o familie pe 8 rame la 15 martie cu 10-14 kg hrana si cu 2 kg pastura, eventual dublate cu sirop zilnic 1/1 30/50 ml pe rama de albina din momentul in care aduc polen, rezultatele sunt extraordinare - dar si matca trebuie sa fie extraordinara.
Pentru populatie unifici, pentru hrana - hrănești, dar pentru ponta, iti trebuie matca. Trebuie sa ai albina sănătoasă cu exces de corp gras la 1-15 martie si asta înseamnă hrana de calitate si din belșug (miere si polen) începând cu 1 august
La mine in zona, populatia efectiva de iernare, o medie multianuala - la 1 noiembrie (când depopularile au încetat) e de 4, 4.5 rame. Ideal spre perfect e de 7 rame sau 15 rame, ca la Dan Margarit...
Timp, bani, munca, pasiune si... răbdare.
Banii in apicultura nu curg pe urdinis, cum nu curge nici mierea. Comerțul te scoate din probleme sau nu. Nu daca vinzi mierea cu 10-14 lei.

Subscriu si ...confirm.
Mai sus sunt concentrate poate 3 carti de apicultura.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde asd » 19 Aug 2015, 18:18

Problema clasa a III-a:

hranire de completare cu sirop + ploaie mocaneasca + zbor destul de intens la roiuri = paranoia sau furtisag latent ????

matca e, populatie e, urdinis redus e... ce mama masii mai vor?

Si eu tot in zona montana si cu roiuri flamande.

Cositul e bun ca va inflori trifoiul alb dupa o saptamana sau asa ceva. La ora asta din an e bine de facut completare altfel pierdem trenul :lol: ... referitor la zonele montane
asd

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE