Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: de ce aerisirea - de ce folia?

Mesajde anatol ms » 10 Feb 2014, 18:33

danut scrie:
anatol ms scrie:Cand am testat folia si fundul a.v. am constatat urmatoarele dezavantaje:toamna infestare mai mare cu varooa si tendinta mai mare la furtisag, vara aerisire deficitara si albina multa sub sita,iarna condens in exces la familiile mai slabe deci dezavantajele depasesc avantajele.Sistemul pt a putea fi practic are nevoie in primul rand de un tratament eficient antivarooa,de familii tari si vara sa ii incarci mecanizat.

Dumneata te auzi ce spui?
-folosirea foliei duce la tendinta mare de furtisag... :lol:
-folosirea FA -vara produce aerisire deficitara :lol:
-ca sa poti folosi FA si folie trebuie sa incarci stupii mecanizat :lol:
Tin sa te anunt ca si la stupii cu fund plin trebuie sa faci tratament eficient antivaroua si ca sa ai succes si la acest tip de cutie este bine sa ai familii tari!ai auzit de albine care au iernat int-un clopot de la o biserica intr-o iarna siberiana ?
da,vesnicul manual,hai sa vorbim despre ce nu sa scris in manual
anatol ms

Mesajde alt stupar » 10 Feb 2014, 18:45

Hai!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde paul » 10 Feb 2014, 19:43

alt stupar scrie:Hai!

Zic eu una ... consum mai mare cu cel putin 30% in iarna ! Asta inseamna un 4-5 kg. miere in plus ! Inmultit cu 100 familii =400-500 kg ! Inmultit cu pretul /kg. ...................... :oops: :oops: :oops:
LE ... sa nu-mi ziceti ca o familie intretinuta intr-un stup cu FAV consuma la fel cu unul cu fund plin !!! :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde joohny » 10 Feb 2014, 19:59

Va salut.Acum spun eu una la avantaje.La iernare in model clopot in interiorul stupului din cauza CO2 albinele intra intr-o stare de narcoza ceea ce duce la un consum mic de hrana.Poate nu am explicat prea bine insa cred ca a fost inteles Acest lucru nu se intimpla la stupii iernati cu urdinis superior sau model horn.Sanatate.
joohny

Mesajde paul » 10 Feb 2014, 20:02

joohny scrie:Va salut.Acum spun eu una la avantaje.La iernare in model clopot in interiorul stupului din cauza CO2 albinele intra intr-o stare de narcoza ceea ce duce la un consum mic de hrana.Poate nu am explicat prea bine insa cred ca a fost inteles Acest lucru nu se intimpla la stupii iernati cu urdinis superior sau model horn.Sanatate.

Intr-adevar ... narcoza nu gluma ! :oops: :oops: :oops: Cu un qintal de oxigen care se perinda prin stup in interval de ... o ora , pe gaura aia cat gura de canal ! :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde joohny » 10 Feb 2014, 20:15

paul scrie:
joohny scrie:]
Intr-adevar ... narcoza nu gluma ! :oops: :oops: :oops: Cu un qintal de oxigen care se perinda prin stup in interval de ... o ora , pe gaura aia cat gura de canal ! :lol:

Va salut.Nea,Paulica,nu conteaza cit e gaura imp. este sa nu mai fie inca o gaura pt. a se face curent.Stii matale curentul(aerisirea rapida)se face mai repede cind sint cel putin 2 gauri.La iernarea model horn cu etansare la podisor=> numai o gaura mai mare,insa este numai o gaura. :D .Sanatate.
joohny

Mesajde paul » 10 Feb 2014, 20:26

joohny, daca ma mai iei cu "nea"... te iau de urechi ! :P Pentru toata lumea sunt ... paul !
Vrei sa-mi spui ca daca stai intr-o camera care are doar o fereastra, pe care o deschizi iarna, te ... narcotizezi ??? :lol: Adica CO2 din camera nu este inlocuit de oxigen ??? :o
Ca sa fim exacti ... fenomenul de narcotizare cu CO2 are loc mai ales in scorburi si nu in stupi sistematici ! Scorburile alea etanse, care n-au plasa pe fund, nici podisoare din polistiren , ci doar o mica gaurica prin care incap cateva albine ... Datorita etanseitatii si a cantitatii mici de aer primenit care patrunde prin orificiul acela, CO2 nu se elimina in timp util si prezenta lui creeaza acea stare de narcoza pt. albine !
paul

Mesajde topy » 10 Feb 2014, 20:45

paul scrie:
alt stupar scrie:Hai!

Zic eu una ... consum mai mare cu cel putin 30% in iarna ! Asta inseamna un 4-5 kg. miere in plus ! Inmultit cu 100 familii =400-500 kg ! Inmultit cu pretul /kg. ...................... :oops: :oops: :oops:
LE ... sa nu-mi ziceti ca o familie intretinuta intr-un stup cu FAV consuma la fel cu unul cu fund plin !!! :idea:

asa de curiozitate....fa un test in paralel cu 3-4 stupi cu fa si 3-4 stupi cu fundul plin.sa fie cat de cat identici. cantarestei gadilai stimuleazai sau nu...cum vrei , dar ce faci la unul fa la toti.asta pe doua sezoane.celor cu fa sa nu le pui niciodata subarul. o sa ai surprize... :D
ar fi bine ca fiecare sa vorbeasca din practica ...(parerea mea)
e ca si cum ai spune ca stupul ME (de exemplu) nu e bun de nimic, doar pt ca nu ai avut rezultatele dorite cu el si cei care il folosesc sunt cu capra. ABERANT....
topy

Mesajde topy » 10 Feb 2014, 20:49

joohny scrie:Va salut.Acum spun eu una la avantaje.La iernare in model clopot in interiorul stupului din cauza CO2 albinele intra intr-o stare de narcoza ceea ce duce la un consum mic de hrana.Poate nu am explicat prea bine insa cred ca a fost inteles Acest lucru nu se intimpla la stupii iernati cu urdinis superior sau model horn.Sanatate.

te contrazic. CO2 E MAI GREU DECAT AERUL. iese prin sita de la fund si aerul din interior e mereu curat. eu il consider un atuu.
topy

Mesajde alt stupar » 10 Feb 2014, 21:20

anatol ms scrie:da,vesnicul manual,hai sa vorbim despre ce nu sa scris in manual

pai ?
Ce facem ? Vorbim in tacere ??? :roll:
In afara de "ieu am facut 200 media" nimic ? Nimicutza ?
alt stupar

Mesajde anatol ms » 10 Feb 2014, 21:40

alt stupar scrie:
anatol ms scrie:da,vesnicul manual,hai sa vorbim despre ce nu sa scris in manual

pai ?

manualul te invata cum sa ai albine,nu cum sa faci miere.asta se invata mai greu
anatol ms

Mesajde cucubau » 10 Feb 2014, 21:49

Vad ca se discuta foarte mult cu argumente pro si contra , dar lipseste cel mai important element " puterea familiei iernate in stupul respectiv"
O familie puternica ierneaza foarte bine in aproape toate situatiile posibile cu sau fara izolatie termica . Familiile de un nivel mai mic in schimb au nevoie pe perioada iernarii de o buna impachetare , lipsa acestuia , sau spatiul prea mare influenteaza in mod negativ iernarea si dezvoltarea pe perioada iarna - primavara.
datorita proiectelor foarte multe familii de albine ierneaza la un nivel de dezvoltare destul de redus . Multi apicultori lipsiti de experienta iau drept exemplu modul de organizare si impachetare al celor cu vechime in apicultura , apicultori cu experienta care au doar familii puternice .
........
cucubau

Mesajde alt stupar » 10 Feb 2014, 22:01

anatol ms scrie:
alt stupar scrie:

pai ?

manualul te invata cum sa ai albine,nu cum sa faci miere.asta se invata mai greu

Aham, deacord !
Deci... hai sa vorbim, daca tot am pozat in profi
Aveti cuvantul...
alt stupar

Mesajde Ioan Guist » 10 Feb 2014, 23:24

Sunt Satul.
Pe bune ca sunt satul de dat explicatii.Si apoi para explicatii. Ca sa vina ala cu 3 stupi din toamna si sa ma ...inoade cu trei fraze fara noima, o luam de la capat cu iexperienta si ...dezvelire de orice, ca s ao iau de la capat cu toata stuparimea.

Fiecare sa faca cum crede.Se prea poate sa fiu pe o poteca gresita.Hai... iernare uscata si la mai mare!
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde ghimpati » 10 Feb 2014, 23:57

Ioan Guist scrie:Sunt Satul.
Pe bune ca sunt satul de dat explicatii.Si apoi para explicatii. Ca sa vina ala cu 3 stupi din toamna si sa ma ...inoade cu trei fraze fara noima, o luam de la capat cu iexperienta si ...dezvelire de orice, ca s ao iau de la capat cu toata stuparimea.

Fiecare sa faca cum crede.Se prea poate sa fiu pe o poteca gresita.Hai... iernare uscata si la mai mare!

daca tu si multi alti care aveti o experienta in urma spuneti ca vati saturat cei mici care vor sa invete le ramane decat cititu in stele
ghimpati

Mesajde Closcutz » 11 Feb 2014, 00:00

Sa fim sinceri ca exista informatie garla pentru cine doreste cu adevarat sa invete si nu se arunca precum berbecul. Exista paginile personale ale oamenilor cu experienta, pagina incepatorului, tehnologie si echipamente apicole, manuale cate vrei, etc Chef de citit si de munca sa aiba lumea!
Closcutz

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR