Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Anatomia gustului!

Mesajde delorin I » 11 Feb 2014, 14:01

Deschid aici un topic in amintirea unei carti pe care am rasfoit-o candva, "Fiziologia gustului" - Brillat-Savarin, Editura Meridiane 1988! Propun ca acest topic sa fie despre carti, mancaruri rafinate si mai ales despre diversele arome pe care stupul le produce!

"Cind armata năvălitoare a trecut prin Champagne a luat şase sute de mii de sticle de vin de la domnul Moet, din Epernay, vestit pentru frumusetea pivnitelor sale. Dinsul s-a consolat de pierderea aceasta enormă cind a văzut că jefuitorii păstrează gustul vinului său: comenzile din nord au crescut de atunci, de două ori şi ceva…

Starea aceasta de lucruri dăinuie şi acum, străinii vin din toate colţurile Europei pentru a reînnoi, pe timp de pace, plăcutele obiceiuri căpătate în război; ei trebuie să vină la Paris, iar cînd au sosit trebuie să se ospăteze cu orice preţ. Si dacă vistieria se alege cu ceva de aici, asta se datorează mai puţin profiturilor în sine, cît în crederii instinctive pe care nu se poate să n-o aibă cineva într-un popor unde gurmanzii sînt fericiti."
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Re: Anatomia gustului!

Mesajde proapis13 » 11 Feb 2014, 16:25

Am baut Moet si sampanie rose si un vin mai aspru decat merlotul nostru
Parerea mea de fost consumator este ca vinurile noastre sunt cu mult peste ce se gaseste afara
Despre mancaruri asezonate cu vin nici o traducere din lume nu egaleaza dulcele grai romanesc
zugravit in cuvinte de marele Pastorel Teodoreanu si mai nou in zilele noastre de catre Radu Anton Roman ....
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde delorin I » 11 Feb 2014, 17:08

”A fi gurmand este un act al judecății noastre, prin care dăm întâietate lucrurilor plăcute la gust, preferându-le celor care nu au această calitate”
Destinul națiilor depinde de felul în care se hrănesc.
Cei care se îmbuibă sau se îmbată nu știu nici să mănânce, nici să bea.
Ordinea bucatelor este de la cele mai substanțiale la cele mai ușoare.
Ordinea băuturilor este de la cele mai temperate la cele mai tari și mai parfumate.
Bucătar devii, gratargiu te naști.
Calitatea neapărat trebuincioasă unui bucătar este exactitatea.
Se cade să fie și a invitatului la masă.
Cel care-și primește prietenii acasă și nu se îngrijește deloc el însuși de bucatele care le sunt pregătite nu e demn să aibă prieteni. Să poftim pe cineva la masă înseamnă să ne ocupăm de fericirea sa tot timpul cât se află sub acoperișul nostru. -
“„De gustibus et coloribus non est disputandum.”

Jean Anthelme Brillat Savarin, idem

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 11 Feb 2014, 17:14

“Tell me what you eat, and I will tell you what you are.

― Jean Anthelme Brillat-Savarin

“Dessert without cheese is like a beauty with only one eye”
― Jean Anthelme Brillat-Savarin

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 11 Feb 2014, 17:42

Sa si traducem totusi" Desertul fara branza e ca o femeie frumoasa cu un singur ochi"!! Comentam? Adaugam aici un snitel vienez cu dulceata de fructe de padure? :)) Am gasit un text despre bucataria romaneasca! Frumos scris!

Asta e sursa si restul de text:
http://www.upm.ro/cci/volCCI_II/Pages%20from%20Volum_texteCCI2-16.pdf

Cert este ca desi Briann Savarin a fost contemporan cu Napoleon, cartea sa a ramas si e considerata ca o prima lucrare de Gastronomie! Un pdf electronic in romaneste nu am gasit! Ce exista pe google in engleza este contra cost! (Eu am o copie xerox:) Sau cel putin aveam ca nu o gasesc!) Singurul loc unde se pare ca ar fi pin format electronic gratuit este in Proiectul Gutemberg!
Fişiere ataşate
text.JPG

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 17 Feb 2014, 23:17

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE