Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Florin

Mesajde tiby visan » 09 Feb 2014, 21:00

am avut si eu unul acum 2 ani la mine asa am intrat in iarna cu el eu habar n-aveam de ce sunt agitate abia in primavara toti aveau puiet numa el nu iam pus o rama cu puiet si,sa tras botca dar nu sa dezvoltat mai deloc de aceia zic ca acolo nu ai matca.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Mesajde alt stupar » 09 Feb 2014, 21:01

mda... insa una e sa fi acolo, sa "simti" vibratia si cu totul altceva sa stai tolanit in fotoliu si sa pui concluzii din ce vezi in film ca e la urdinis...

ps. intre sarbatori, am pus de-o sueta cu Hodis si Mircea 63.
Intre doua cafele... hai pan` la vagoane. Printre povesti, ma intreaba Hodis "ce-i cu asta, ca face ca dracu ?" Era unu chiar pe coltul vagonului, jos.
Puscam podisoru, mancare avea, zic las` ca-l caut cand prind o zi calda. Am uitat de el pana ieri. Tare, cu rez. inca mari, dar orfan !
L-am dus astazi pe alta vatra si l-am impartit pe unde s-a nimerit.
"Curva" batrana Hodisu ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Florin Dobre » 09 Feb 2014, 21:27

Da Adi, sunt chestii care nu le poate reda un filmulet. Poate sa ai talent de regizor si scula desteapta. :D

Tare faza cu Hodis si orfanu'. Deh, daca are ureche muzicala formata in state... :lol:
Mircea e un norocos sa va aiba aproape. Te salut fratioare Mircea! :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 09 Feb 2014, 21:33

tiby visan scrie:am avut si eu unul acum 2 ani la mine asa am intrat in iarna cu el eu habar n-aveam de ce sunt agitate abia in primavara toti aveau puiet numa el nu iam pus o rama cu puiet si,sa tras botca dar nu sa dezvoltat mai deloc de aceia zic ca acolo nu ai matca.

Am avut iarna trecuta unul care iesise in martie cu o matcuta proaspat eclozionata. Trasese botci din ce apucase batrana sa oua. Nici vorba de sanse de imperechere la acea data. I-am dat familiei un roisor cu matca.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde dorindafi » 09 Feb 2014, 22:21

[quote="Florin Dobre"]Multumesc pentru lamuriri!

Dorin, n-am umblat inca in rame. Am zis sa astept 2-3 zile sa fie mai cald.

bine , atunci spun sub alta forma = dupa cum albina cauta in zona urdinishului stupul nu mai are matca
dorindafi

Mesajde Florin Dobre » 09 Feb 2014, 22:25

Multumesc Dorin!
Marti-miercuri il operez. ;)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde gica.mosu » 09 Feb 2014, 22:50

Suca,clar stup fara' matca....Pune o colivie tip capac la rama cu matca de la un roi=unificare dupa ce-l stropesti si-si cu poslet...o parere..Bafto delo :)
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde nae » 09 Feb 2014, 23:03

In perioada asta il unific dimineata (e mai strans) il bag in magazie (tot vorbeste lumea de adapost) sau in casa(nelocuita) a lu' cumnatu' (<5* pozitiv) si-l scot fix cand reajung la el , daca nu e unificat macar e prieten .
Primavara il impart la vecini ,seara ,cu tuica/otet/protofil .
nae

Mesajde Florin Dobre » 09 Feb 2014, 23:46

Mosule, ce-i ala poslet?

Nae, n-am magazie. :lol:
Dar il rezolv.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nae » 09 Feb 2014, 23:49

Florin Dobre scrie:Mosule, ce-i ala poslet?

tuica puturoasa (nu de suba ), borhotul trecut cu fermentatul .
nae

Mesajde Bambucha » 10 Feb 2014, 10:36

Florin Dobre scrie:Au scos afara suratele moarte si diverse resturi.
Cand zborul s-a potolit, mi-a sarit in ochi una din familii care continua sa aiba activitate la urdinis.
Am filmat o scurta secventa. Sunt nerabdator sa aflu opiniile voastre. :?

Eu as fi saltat si capacul in locul tau plus ca mi se pare cam mare mortalitatea! La fel am observat si eu la o familie o activitate incoerenta la urdinis si asta dupa ce a disparut soarele si se racise spre 6 grade. In lada albine rasfirate, bazaitoare, si putin cam uzate (chiar unele urme de treaba mare pe speteze), semn ca nu mai aveau matca de ceva vreme. I s-a dat direct un nucleu de la naftalina!

Daca se observa astfel de fenomene, inseamna ca este o problema acolo, in rest un ghem normal este ghem la ora asta si toarce la "foc mic" nu face prostii pe la urdinis!

Bafta! Hai ca nu mai e mult! ;)
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Florin Dobre » 11 Feb 2014, 19:44

L-am deschis azi. Sa fi fost 13-14 grade la umbra...zburau frumos.
Familia era una bagata pe 5 rame.
Am luat ramele la mana si matca ciuciu. Pe una din rame erau 2 potirase false cu ceva in ele(ca o pastura lucioasa).
Ramele bine acoperite de albina si cu rezerve multumitoare...mai merge scoasa o rama.
Albina foarte blanda si aspect general sanatos.
Ici si colo cate una flutura din aripi dar fenomenul nu era inca generalizat.
Matca fusese una marcata de mine ca fiind din 2012 dar se poate sa fi fost mai batrana.
Bun...

Am 2 roi bagati la iernat pe 3 rame.
Am ales unu' si l-am desfacut...luat ramele la control.
Bine populat si rezerve chiar bune. Nu ma asteptam sa stea bine cu papica tinand cont de marimea roiului(3 rame).
Matca prezenta, sanatoasa si...ocupata -> puiet(oua/larve) cat podul palmei pe rama centrala.
Bun...

Am departat ramele familiei orfane lasand loc de o rama intre ele.
Am stropit de sus cu tuica(mirosea bine). Cativa stropi.
Am intercalat ramele roiului intre cele ale familiei...rama cu matca la mijloc.
Am apropiat/strans ramele si am pus diafragma/podisor/impachetaj/capac si am mai picurat cativa stropi de tuicomicina.
L-am mai urmarit la urdinis in cursul zilei. Parea ok...maine verific daca matca e in regula.
A rezultat o familie pe 8 rame...maine o sa-l strang; sa-i scot una sau chiar doua rame.

Pe vechea pozitie a roiului, la familiile invecinate mai venea rar cate o albina care cerea azil...fara scandal.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 11 Feb 2014, 20:20

Bambucha scrie:Bafta! Hai ca nu mai e mult! ;)

Multumesc! Numai bine si tie!
Vazandu-le azi cum zboara, am mai luat o gura de oxigen. :D

Se anunta cateva zile frumoase si vreau sa le strang cuiburile. Voi scoate ramele de prisos. Multumesc de confirmare Mosule! :D
Dupa treaba asta voi avea o imagine mai exacta asupra situatiei din stupina.
Apoi le voi da cate o turta proteica...e primul an in care dau si-mi frec neuronul intre retete. :?
Mai e un hop...am sechele cu martie si fructiferii.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde clabescu.marius » 11 Feb 2014, 20:32

Florin Dobre scrie:L-am deschis azi. Sa fi fost 13-14 grade la umbra...zburau frumos.
Familia era una bagata pe 5 rame.
Am luat ramele la mana si matca ciuciu. Pe una din rame erau 2 potirase false cu ceva in ele(ca o pastura lucioasa).
Ramele bine acoperite de albina si cu rezerve multumitoare...mai merge scoasa o rama.
Albina foarte blanda si aspect general sanatos.
Ici si colo cate una flutura din aripi dar fenomenul nu era inca generalizat.
Matca fusese una marcata de mine ca fiind din 2012 dar se poate sa fi fost mai batrana.
Bun...

Am 2 roi bagati la iernat pe 3 rame.
Am ales unu' si l-am desfacut...luat ramele la control.
Bine populat si rezerve chiar bune. Nu ma asteptam sa stea bine cu papica tinand cont de marimea roiului(3 rame).
Matca prezenta, sanatoasa si...ocupata -> puiet(oua/larve) cat podul palmei pe rama centrala.
Bun...

Am departat ramele familiei orfane lasand loc de o rama intre ele.
Am stropit de sus cu tuica(mirosea bine). Cativa stropi.
Am intercalat ramele roiului intre cele ale familiei...rama cu matca la mijloc.
Am apropiat/strans ramele si am pus diafragma/podisor/impachetaj/capac si am mai picurat cativa stropi de tuicomicina.
L-am mai urmarit la urdinis in cursul zilei. Parea ok...maine verific daca matca e in regula.
A rezultat o familie pe 8 rame...maine o sa-l strang; sa-i scot una sau chiar doua rame.

Pe vechea pozitie a roiului, la familiile invecinate mai venea rar cate o albina care cerea azil...fara scandal.

Chiar ma intrebam cum poti unifica in aceasta perioada.Multumesc pentru idee si astept sa ne spuneti daca este ok matca dupa aceasta operatie.
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde Florin Dobre » 11 Feb 2014, 20:47

Normal era sa tin matca in cusca cu dop de serbet si s-o elibereze ele sau eu dupa semnele de acceptare.
Am aplicat o varianta mai bruta...si poate mai riscanta. Am mai facut asa anul trecut, cand au mai cazut matci dupa iarna.
Am mers pe ideea intercalarii ramelor dupa o chichita a lui alt stupar. El pomenea de roii facuti cu rame cu albina din 3 stupi->3 tabere care se formeaza->nu-s hotarate care cu care sa se bata. :D
Maine voi stii sigur daca-i rezolvat cazul.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde paul » 11 Feb 2014, 20:55

Florin Dobre scrie:Maine voi stii sigur daca-i rezolvat cazul.

Parerea mea ... mai ai rabdare minim o saptamana ! Si-asa ai operat pe cord deschis !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?