Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: puietul varos

Mesajde Dragos » 16 Iul 2011, 15:29

La un roi format acum o luna(prins, pe 3rame) am observat ca are celule(lucratoare) de puiet capacit ridicate mult iar cand am taiat curgea laptisor.
ce sa le fac? este puiet de trantor sau are varroa?? Am citit ca puietul de trantor contine larve de varooa si apoi cand iese contamineaza familia. Cam un sfert din rama este asa! Datorita faptului ca l-am prins de curand nu are tratament facut cu nimic! urama sa-i fac acum in toamna!! daca il tratez are ceva pt ca nu ii consum mierea ,o las de rezerva pt iarna.

Astept sa ma lamuriti! Multumesc!
Dragos

Mesajde izavoianu » 06 Sep 2011, 18:31

Puietul varos este generat de o ciuperca, iar sporii acestei ciuperci pot ramana in rame. Important este ca in colonie sa fie pastrati stupii puternici, iar daca apare puietul varos trebuie avut grija ca stupul sa fie cat mai strans, sa nu existe spatiu neocupat de albine. Daca apare primavara la un stup, nu fortati largirea cuibului.

M-am confruntat si eu cu asa ceva anul acesta, dar a fost greseala mea, am avut un stup besmetic si nu l-am desfiintat. Am tras de el sa-si faca matca, pana la urma si-a facut, dar a rezultat un stup slab, la salcam i-am fortat largirea cuibului si ca rezultat a aparut puietul varos. Ulterior i-am restrans cuibul si a disparut. Sunt curios daca o sa reapara in primavara (daca o sa-l las peste iarna, cred ca ar fi mai bine ca dupa ce dispare puietul, sa sctur albina in alt stup iar ramele sa le distrug).

Concluzia: stupii slabi sunt cei mai vulnerabili pentru patrunderea bolilor si daunatorilor in colonie.
izavoianu

Mesajde Mircea77 » 06 Sep 2011, 21:54

Dragos scrie:La un roi format acum o luna(prins, pe 3rame) am observat ca are celule(lucratoare) de puiet capacit ridicate mult iar cand am taiat curgea laptisor.
ce sa le fac? este puiet de trantor sau are varroa?? Am citit ca puietul de trantor contine larve de varooa si apoi cand iese contamineaza familia. Cam un sfert din rama este asa! Datorita faptului ca l-am prins de curand nu are tratament facut cu nimic! urama sa-i fac acum in toamna!! daca il tratez are ceva pt ca nu ii consum mierea ,o las de rezerva pt iarna.

Astept sa ma lamuriti! Multumesc!

Poate ca ar trebui sa incerci si un tratament cu Fungisan. Merita sa incerci.
Mircea77

Mesajde akmm » 08 Sep 2011, 11:10

balasbebe scrie:Prin ramele vechi se transmite loca. Puietul varos nu se transmite rame vechi.

E posibil sa fie adevarat.Puiet varos fac si ramele noi.De fiecare data cand m-am confruntat cu asa ceva am schimbat matca si am renuntat la ramele vechi una cate una pana s-a reinoit cuibul.Pentru iernare se pot da ramele altor familii sanatoase.Ramele familiei bolnave le insemnez cu markerul cu ,,T'' (topit).Evit astfel sa fac greseala de a imprastia ramele retrase de la un stup bonav catre stupi sanatosi.
Pot fi dati aceleasi familii dupa diafragma dar nici acest lucru nu il fac.Topesc fagurii la topitorul solar cu miere cu tot iar mierea o adun pentru tuica sau otet.Puietul varos e chinuitor pentru familie.Ultima familie afectata a fost un Warre.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde cidaniel » 27 Oct 2011, 11:11

am schimbat matca , am schimbat rame cu puiet , am schimbat lada și nu am reușit să scap de văros,
am scăpat înschimb cu CLOR ( că nu am gasit hipoclorit ) am pus 15 ml cu siringa într-un litru de apă și am stropit de vreo 3 ori lada, ramele cu albine cu tot și am scăpat de văros
cidaniel

Mesajde jonny_it » 27 Oct 2011, 11:46

Am avut si eu cateva cazuri de puiet varos si am ajuns la concluzia ca intotdeauna apare la stupii care stau aproape toata ziua la umbra sau in locuri mai umede.
Am "tratat" familia respectiva omorand matca si am dus pe alta vatra + sirop cu plante medicinale(sunatoare, coada soarecelui, menta) + asigur o aerisire cat mai buna(am sita pe toata suprafata podisorului) + urdinisul larg deschis.
Dupa 1 saptamana de "tratament" pun matca noua(inperecheata). Pana cum am reusit sa ii tratez asa fara pierderi foarte mari.
Totusi de cativa ani nu am mai avut probleme, poate si pentru ca am incercat sa nu mai am familii care sa fie la umbra, in special pentru ca sunt si in zona de munte si oricum nu e chiar atat de cald vara. :)
jonny_it

Mesajde cristi x » 27 Oct 2011, 12:31

cidaniel scrie:am schimbat matca , am schimbat rame cu puiet , am schimbat lada și nu am reușit să scap de văros,
am scăpat înschimb cu CLOR ( că nu am gasit hipoclorit ) am pus 15 ml cu siringa într-un litru de apă și am stropit de vreo 3 ori lada, ramele cu albine cu tot și am scăpat de văros

ai tinut 5 min putin clor (sau hipoclorit) in contact cu mainile ca sa vezi cum le arde si ce rani iti provoaca. norocul tau a fost ca nu ai folosit decat 15ml. care albine au avut parte de el, eu le zic "Dumnezeu sa le ierte".
nu are nici o logica metoda ta. cred ca ar fi mai bine sa citesti ca puietul varos este declansat de o ciuperca. vezi care sunt conditiile in care se dezvolta ciupercile si incearca sa inlaturi aceste conditii.
cristi x

Mesajde paul » 27 Oct 2011, 12:44

cristi x scrie:
cidaniel scrie:am schimbat matca , am schimbat rame cu puiet , am schimbat lada și nu am reușit să scap de văros,

ai tinut 5 min putin clor (sau hipoclorit) in contact cu mainile ca sa vezi cum le arde si ce rani iti provoaca. norocul tau a fost ca nu ai folosit decat 15ml. care albine au avut parte de el, eu le zic "Dumnezeu sa le ierte".
nu are nici o logica metoda ta. cred ca ar fi mai bine sa citesti ca puietul varos este declansat de o ciuperca. vezi care sunt conditiile in care se dezvolta ciupercile si incearca sa inlaturi aceste conditii.

cristi x ,ca sa nu mai fie un " dialog al surzilor "ca in alta situatie ,observai ca solutia de clor (cei 15 ml )a fost diluata intr-un litru de apa ... La o asemenea concentratie ...puteai sa o bei ...fara grija !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristi x » 27 Oct 2011, 13:15

paul scrie:
cristi x scrie:

cristi x ,ca sa nu mai fie un " dialog al surzilor "ca in alta situatie ,observai ca solutia de clor (cei 15 ml )a fost diluata intr-un litru de apa ... La o asemenea concentratie ...puteai sa o bei ...fara grija !!!

da, imi cer scuze nu am citit ca este o dilutie.
dar tot nu are nici o logica "dusul" asta cu solutie de clor.
cine a citit despre cultivarea ciupercilor, poate ca a auzit: ciupercile champignon sunt spalate in solutie de clor pt albire.
credeti ca oamenii astia si-ar distruge marfa cu bunastiinta.
cine vine cu "leacuri" de tipul asta poate ne povesteste si noua cum a ajuns la el.

eu am scapat de gripa dupa 2 saptamani luand aspirina si dupa 14 zile fara sa iau nimic.
cam asa este si cu puietul varos.
cristi x

Mesajde cidaniel » 31 Oct 2011, 11:10

era una din metodele pe care le-am citit ( cea cu hipoclorit ) am încercat-o mi-a reușit și asta e :!:
cidaniel

Mesajde doc31cody » 01 Noi 2011, 13:35

O metoda aplicata de mine si care a dat roade pentru puietul varos este aplicarea de pelin (plantute , frunze) deasupra ramelor la interval de 7 zile urmata de scimbarea treptata a ramelor afectate (le muti spre marginea cuibului si pe masura ce iese puietul la scoti) , schimbarea matcii cind este posibil in anul respectiv si administrarea in completarile de toamna a unui ceai de pelin in sirop. In ANII urmatori nu am mai avut probleme.
doc31cody

Mesajde proapis13 » 01 Noi 2011, 14:25

doc31cody scrie:i cind este posibil in anul respectiv si administrarea in completarile de toamna a unui ceai de pelin in sirop.

Reteta pe care o am eu nu contine ceaiul de pelin care dealtfel din cate stiu eu
nu este recomandat toamna;din contra in primavara face minuni
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde popageorgian » 01 Noi 2011, 19:26

tata folosea nicocidin cand avea aceasta problema.
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde alt stupar » 02 Noi 2011, 00:19

si tata la fel.
dar (daca ar mai trai) cu siguranta nu l-ar mai folosi acum. Ca nu se mai gaseste de cumparat ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde horia_ch » 02 Noi 2011, 07:31

Era Micocidin. O pulbere ce se împrăştia pe faguri şi albine.
Era... bun.
Nu se mai găseşte? Asta n-am ştiut. Că nu mi-a mai trebuit de nişte ani buni.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde doc31cody » 09 Noi 2011, 21:28

Domnilor si bunicii mei foloseau Micocidin in fiecare an caci in fiecare an aparea cite 1 , 2 stupi cu puiet varos. Cind s-a terminat cu medicamentul si am trecut la metode mai naturiste (de nevoie ca nu s-a mai comercializat , nu ca am fi vrut noi) nu mai am puiet varos de 9 ani.
doc31cody

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE