Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Inca un incepator...

Mesajde BUNKA » 07 Feb 2014, 03:30

Da, asa e...we live together/we die together !!..adica oricum ar fi..cu albina de gat mergem :lol: ...eu si cu "lemnele" dupa mine :lol:
Ma...e 02:31...ma bag la somn ca azi deja e o alta zi in care iar nu o sa-mi ajunga orele...
Florin..lasale-ncolo...s-au dus, nu-i bai...ai pierdut 3 gaze...sa vezi cum e sa pierzi una sau 5 familii care au ghem strans la 10 rame la -30 de grade si care crapa de foame ca nu i-au ajuns 20-j de kile...stai linistit si inarmeaza-te cu "rautate"..
BUNKA

Mesajde Jean Valjean » 07 Feb 2014, 11:37

Delorine, in prima poza, cu cele 2 rame, aia e toata albina care a fost in stup? Sau mai era ceva ce nu ai prins in poza?
Cata miere, in Kg, crezi tu ca au avut acele albine, in toamna, cand le-ai impachetat?
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde andrei_calinescu » 07 Feb 2014, 12:22

BUNKA scrie:
Florin Dobre scrie:O sa razi...tocmai ti-am citit experimentul cu coloniile mamut. :D

EE...nu ca le-am facut mari a fost problema...le-am lasat la tei dupa culesu` de tei intr-o zona unde speram sa mearga faneatza...mi-o luasem de multe ori la floare dar niciodata asa cum am luat-o acolo...la floare mai bagau un polen, mai nu stiu ce, putintel nectar...o mai lungeam, dar acolo a fost CRIMA...a mers faneatza o saptamana dupa care s-a taiat, si au stat in seceta ...foame tata la greu, si am ramas acolo cu ei o luna cu un amic stupar experimentat..el 200 eu vo` 40-50..la mine au incetat cu puietu` din vreme, am intrat cu albina batrana, polen in natura nexam...corp gras yoc, de asta-s paranoia acum cu proteina, cu turta proteica de toamna :mrgreen: ...si pina in decembrie au rezistat, din ianuarie..s-au carat pe rand toti...am facut si eu curat prin lazi, am inspirat adanc si...am mers mai departe !!
La amicul meu din 200 au picat 100 si supravietuitorii la salcam erau 2 pumni de albine...abia le-a tinut in viatza...
Intre timp am trecut si printr-o operatie, 6 luni de recuperare, cat de cat fara efort, fara munca, fara bani...stii cum e, cand vin astea..vin gramada!!
Ideea e sa-ti pastrezi mintile, ca asa cum vin asa si trec :mrgreen:
Si din chestii de genul asta ori iesi mai puternic psihic vorbind, ori ajungi la nebuni..

Asa ca...Delorine, sau Florine...nu dispera, se poate si mai rau..

Diferenta intre vetre e colosala.
Daca se mai adauga si perioade de seceta prelungita...
Si eu am ocazia unor vetre la deal, cu salcam-faneata si cam atat.
Mi se pare insa riscant. Prefer sudul, unde mai rod un maracine, un bostan, etc.
La deal daca nu te pploua in august , e catastrofa. La camp , daca esti langa o apa e diferit.
andrei_calinescu

Mesajde delorin I » 07 Feb 2014, 17:46

Din pacate, nu mai pot sa fac nimic acum! Incerc doar sa fac niste interventii mai des de 10 zile, cred ca la o saptamana daca o sa pot sa hranesc cu apifonda restul de albine! Cert e ca si familiile puternice care au avut multa miere pentru ca nu am extras nimic din cuib, sunt acum deasupra desi si ele au fost hranite pe langa ce au avut in cuib! E drept tot cu 5 kg sirop dar rezervele de tei si floare erau la unele cutii peste 20 de kg! Prietenul meu cu care tocmai am vorbit, stupar cu acte in regula de mai bine de 12 ani, care a pierdut pana acum 2 roiuri si care le-a hranit cu miere sub ochii mei, spune ca e un an atipic iar observatiile lui pe ramele roiurilor disparute indica pur si simplu rame linse...fara pic de miere! Roiurile lui erau de 5-6 rame in toamna! Roiul din imagine ca si ceialti 3 avea miere pe laterale si nu stiu ce sa fac cu ramele...cum sa extrag! De adaugat intr-o parte sunt convins ca o voi face degeaba! Poate sa mai astept si apoi cand va fi mai cald sa le dau dupa diafragma, daca o sa mai am cui! Explicatiile acetei foamete pe langa prostul calcul facut - evident consumul a fost mult mai mare de 500 gr pe luna la peste 700 metri altitudine- clar roiurile slabe consuma mai mult decat o familie mare sa se incalzeasca, sunt cumva si din atipicul climei din acest an! Pe 4 octombrie a nins si a cam rupt toata flora in afara de facelia plantata pe o suprafata mica insa! A cam incetat aportul de polen, de nectar nu mai putea fi vorba! Albinele, fiind relativ cald, nu au intrat in regim de hibernare in ghem ci au continuat sa misune si sa consume! Zborurile repetate de curatire de la inceput de ianuarie, marea mea bucurie, au fost numeroase, au avut de fapt un efect pervers care se cheama- cresterea consumului. Si s-a consumat ceea ce stiam si eu, si stiu si altii din zona noastra, ca anul acesta nu prea era- MANCAREA! DAca intervenea cu 3-4 zile mai devreme le as fi salvat! Riscul fiind ca albina sa iasa afara si sa moara in zapada, slabita fiind!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Bambucha » 11 Feb 2014, 11:42

Cam mici Florine, cam mici! :( ce sa faca iarna 3 albine, rasfirate pe 4 rame, in 5 cutii? De altfel ti-a atras si Bunka atentia la ei sa-i unifici, si asta doar dupa ce a vazut o poza. Stiu ca e greu de acceptat sa scazi la numar, insa nu mai bine ieseai cu aia putini dar vii? Basca ca mai scoteai si un borcanel de miere, un roisor!
Sper ca la toamna sa nu "te calicesti" si sa-i bagi pe minim 4 intervale populatie cu mancare "burduf" in ei. Scuza-mi tonul un pic cam agresiv, insa daca le iubesti incearca sa aplici si ce mai zice unu un pic mai breaz. Nu vei regreta!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde delorin I » 11 Feb 2014, 12:29

Sa stii ca aratau grozav...cred ca au avut pana la restrangerea cubului 6 rame! Cel putin cel din poza...Pacat ca nu se vede din poza si albina cazuta in cutie ci doar ultimii aparatori cazuti la datorie in ghem! Si nu pot sa-mi scot din minte acesta imagine asemanatoare cu a celor inghetati in apa in jurul Titanicului ce se scufunda! Am gresit ca am subevaluat cantitatea de hrana! Adica de mult am scris pe aici ca e clar mult mai putina mancare anul asta decat anul trecut! Nu mai erau acele coronite cu miere ci doar niste pete de miere de asta am decis sa fac hraniri cu macar 5 kg de miere de caciula! Dar 5 kg de miere care se impart intr-un cuib neredus...poate fi putin si clar a fost putin. E drept ca nu am tinut cont de carte unde se spune ca o colonie mai mica consuma mai mult! Standardul a ramas 500gr pe luna colonie normala la peste 700 m altitudine pana la inceput de februarie! Nicaieri nu se vorbeste de cantitatile consumate de colonii mai mici! Logic probabil! Nu ai cum sa masori si sa descrii cantitati pentru roiuri slabe variabile ca dimensiuni! Dar nu asta e problema! Cat de spre calicirea invocata de un coleg mai sus - inca mai am zahar cumparat spre a fi administrat, dupa vreo 5 hraniri am cumparat inca 100 kg...deci nu aici a fost problema! Nu am avut hranitoare mari iar cand am cumparat al doilea de 500 ml abia am mai facut 2 sau 3 hraniri! Asta la 15 septembrie! Pe 3- 4 oct la mine a nins! Eram in concediu iar o parte din albinele adunate in ghem au cazut, probabil nu avea corpul gras! Da, m-am calicit cand am vrut sa raman cu numarul de albine pe care il cumparasem! Amaratele acelea de roiuri! Asta e, eu sunt incepator si caut sa agonisesc si sa produc de la zero -2 TONEEE! ! Unul care are albine, face economie scazand numarul de consumatori si intarind...EU NU M-AM INDURAT! :) Acum ma rog sa mai pot face hraniri si sa nu pierd mii de albine in zapada! Si sunt ingrijorat chiar si cu familiile mele puternice, de la care nu am extras nimic din cuib, care au facut pastoral si s-au intarit si cu albine si cu miere, si care acum sunt deasupra ramelor pe toata suprafata ramelor! Stai linistit Caline! Nu ai folosit termeni duri fata de altii! Da am supravietuit spre deosebire de o parte dintre bietele mele albine! Cert e ca am nevoie de practica mai mult decat de teorie! Cel putin in cazul meu, care citesc ce prind si am ceva carti adunate in jur, sa-mi spuna cineva ca NU AM CITIT, este doar retorica! Pana cum nimeni nu mi-a recomandat ce solutie sa adopt sa imi salvez restul de albine! E drept sunt mare, am fost in vizita la Nea Dicu -si am vazut niste lucruri :D acum vreau doar sa am ocazia sa le aplic inainte sa apara si alte pierderi! Dar probabil mirajul primului an cand am trecut cu toate cele 4 familii.....da poate ca am fost prea orb!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 14 Feb 2014, 18:10

Hranirea la saptamana, atat timp cat timpul e ok, pare sa fie un lucru bun! Reusesc deocamdata sa mentin albinele in viata- roiurile/nucleee mai slabe! Nu au reusit sa traga toata turta cei slabi! Sigur mai e mult pana departe. La vreo 20 de km mai in munte si mai in nord-vest, in zona Agas unde in mod paradoxal e mai cald mai nou- sigur o zona de foenizare, in care aerul e mai cald , albinele cara polen de la arinii de pe malul Trotusului! Asteptam ca si la noi, mai in sud, sa apara acest lucru!
Familiile puternice au puiet capacit...nu stiu cate rame...una e un test intr-o zi calduroasa si alta e sa cauti rama cu rama care oricum nu isi are rostul acum!Se pare ca in una din cele 4 cutii declarate disparute saptamana trecuta, a supravietuit un pumn de albine! Posibil sa aiba si matca! Parca vad ca acest pumn se va transforma intr-un stup bomba cu putin ajutor!Asa cum povcestea la o bere un coleg de al nostru!
Precum studentii de la Politehnica in sesiune, ma rog si eu: adu Doamne primavara mai repede!:)

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 14 Feb 2014, 18:11

Aaa, inca ceva, am uitat sa va spun:
NU MA LAS!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Florin Dobre » 14 Feb 2014, 18:14

Florine, la aia slabi ia masuri preventiv antifurtisag. Am vazut azi un caz urat. :(
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde delorin I » 14 Feb 2014, 18:38

Toti au urdinis de UN CM! Chiar si familiile puternice! Prietenul meu a gasit in pavion saptamana trecuta cuib de soareci cu pui .(de camp spune el??? Culmea ca si el a avut urdinisul redus! )
Sincer, dupa experienta din toamna, cand, cu toata" tehnologia" cu faina pentru identificarea agresorului, cu afumator in cutia goala, cu stropit cu apa, cu inchis urdinisele din vecini si cu dat de petrol la urdinis in final, am o mare teama la acest capitol! Deocamdata nu cred ca e suficient de cald sa iasa afara! Deja sa mearga la furat e un lucru complex! Sper sa nu mai patesc asta! Am pierdut destul din acest motiv pana acum! Si mai ales ca nu sta nimeni acolo non stop sa poata interveni! Desi culmea - paradoxul este ca aceste furtisaguri, au avut loc cand CINEVA a fost mereu in preajma! Probabil e o reactie la prezenta umana, asociata cu hranirea in stupina! Cand s-a produs sub ochii mei, am umblat ziua in amiaza mare sa reduc cuiburile! Era cald si frumos! Deci sunt VINOVAT!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Florin Dobre » 14 Feb 2014, 18:43

delorin I scrie:Deocamdata nu cred ca e suficient de cald sa iasa afara!

Nici eu n-as fi crezut sa fie furtisag la 10-12 grade. Dar m-am lamurit azi. :(
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde delorin I » 14 Feb 2014, 18:48

Pierderi mari? Sau ati intervenit la timp? La mine inca e zapada! Am pus scanduri in fata stupilor de cateva zile in asteptarea zborului! Aveti furtisag cu zapada in jur???

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Florin Dobre » 14 Feb 2014, 19:13

E vorba de stupina unui amic. Zapada abia topita.
Pierderi deocamdata 7 din 37. Nu stiu cati vot apuca aprilie. :(
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde delorin I » 14 Feb 2014, 23:27

Asa de grav? Sincer nu retin sa fi citit pe undeva pana acum de furtisag iarna...si de asa proportii ! Care a fost motivul? Astazi a fost zi de hranire? A fost identificata sursa furtisagului? Se tot vorbeste de identificarea familiei daca e din stupina proprie si inlocuirea matcii! Dar din ce am citit nu era un caz pe timp de iarna...Din ce am discutat saptamana trecuta se pare ca nici asta nu e o solutie ca albinele sa uite, ba chiar le ramane acolo in memoria lor colectiva, ca multe altele....stupi rasturnati de caini care dezvolta agresivitate ani de zile...Nasol! Si mi-am adus aminte de un material citit de un an cred in care autorul vorbea de o memorie a albinelor transmisa peste iarna despre un loc de hranire, desi fusesera mutate intre timp, hibernasera si acum era deja o alta generatie!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Florin Dobre » 14 Feb 2014, 23:46

Din ce am vazut, eu imi explic situatia asa:
- familii foarte slabe si lihnite de foame
- cutiile cu n cai de acces
- temperaturi propice zborului
- cred c-au fost si tinuti deschisi aiurea sa le dea mancare
- cercetasele stupinei vecine au depistat o prada usoara
Si gata dezastrul.
Nici eu nu ma gandeam la furtisag in februarie. :?
Oricum, un tablou oribil.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde delorin I » 16 Feb 2014, 12:29

Astazi am descoperit o bibliografie minimala despre apicultura- cresterea reginelor, material alcatuit de Gilles Ratia! Incepe cu Fratele Adam! :)
http://www.beekeeping.com/cours/elevage/bibliographie.htm Cred ca aici e cel mai bun loc unde se poate posta o astfel de recomandare! Multe carti si autori de care nu am auzit, dar printre ei am zarit si un Ruttner! Cred ca e un material de urmarit si de ce nu, carti de achizitionat, desi nu imi dau seama in ce masura vom putea face asta!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?