de delorin I » 07 Feb 2014, 17:46
Din pacate, nu mai pot sa fac nimic acum! Incerc doar sa fac niste interventii mai des de 10 zile, cred ca la o saptamana daca o sa pot sa hranesc cu apifonda restul de albine! Cert e ca si familiile puternice care au avut multa miere pentru ca nu am extras nimic din cuib, sunt acum deasupra desi si ele au fost hranite pe langa ce au avut in cuib! E drept tot cu 5 kg sirop dar rezervele de tei si floare erau la unele cutii peste 20 de kg! Prietenul meu cu care tocmai am vorbit, stupar cu acte in regula de mai bine de 12 ani, care a pierdut pana acum 2 roiuri si care le-a hranit cu miere sub ochii mei, spune ca e un an atipic iar observatiile lui pe ramele roiurilor disparute indica pur si simplu rame linse...fara pic de miere! Roiurile lui erau de 5-6 rame in toamna! Roiul din imagine ca si ceialti 3 avea miere pe laterale si nu stiu ce sa fac cu ramele...cum sa extrag! De adaugat intr-o parte sunt convins ca o voi face degeaba! Poate sa mai astept si apoi cand va fi mai cald sa le dau dupa diafragma, daca o sa mai am cui! Explicatiile acetei foamete pe langa prostul calcul facut - evident consumul a fost mult mai mare de 500 gr pe luna la peste 700 metri altitudine- clar roiurile slabe consuma mai mult decat o familie mare sa se incalzeasca, sunt cumva si din atipicul climei din acest an! Pe 4 octombrie a nins si a cam rupt toata flora in afara de facelia plantata pe o suprafata mica insa! A cam incetat aportul de polen, de nectar nu mai putea fi vorba! Albinele, fiind relativ cald, nu au intrat in regim de hibernare in ghem ci au continuat sa misune si sa consume! Zborurile repetate de curatire de la inceput de ianuarie, marea mea bucurie, au fost numeroase, au avut de fapt un efect pervers care se cheama- cresterea consumului. Si s-a consumat ceea ce stiam si eu, si stiu si altii din zona noastra, ca anul acesta nu prea era- MANCAREA! DAca intervenea cu 3-4 zile mai devreme le as fi salvat! Riscul fiind ca albina sa iasa afara si sa moara in zapada, slabita fiind!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!
“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)