Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: de ce aerisirea - de ce folia?

Mesajde daniil » 16 Feb 2014, 21:17

Buna seara!
Urmaresc discutiile de pe forum de 4 ani si inca nu mi-am permis sa postez ceva pentru ca sunt incepator, vreau doar sa-l felicit pe d-nul cristix pentru informatii despre tehnologie apicola, pentru modul in care prezinta deschis pe site-ul d-lui lucruri care l-au costat bani si mult efort.
daniil

Mesajde BUNKA » 17 Feb 2014, 01:44

BogdanU scrie:
cristi x scrie:
topy scrie:hai sa punem altfel problema.
de ce nu propolizeaza fundul de sita?

du ideea pana la capat. de ce propolizeaza sitele superioare?

Pt. ca dezvoltarea este pe verticala de sus in jos ? :mrgreen:

Pt ca le place sistemul clopot...nu sistemul horn!
Cel putin in perioada rece sau tranzitorie pana la perioadele de activitate, le convine mai mult sa fie totul etansat sus!
CO2 se elimina pe jos, albinele au nevoie de O pt arderi pt producerea de energie...clopotul cu sita jos de o inaltime corespunzatoare este cel mai bun sistem de iernare si de tranzitie a perioadelor inactive...parerea mea !
BUNKA

Mesajde a_costy » 17 Feb 2014, 12:41

BUNKA scrie:
BogdanU scrie:
cristi x scrie:

Cel putin in perioada rece sau tranzitorie pana la perioadele de activitate, le convine mai mult sa fie totul etansat sus!
CO2 se elimina pe jos, albinele au nevoie de O pt arderi pt producerea de energie...clopotul cu sita jos de o inaltime corespunzatoare este cel mai bun sistem de iernare si de tranzitie a perioadelor inactive...parerea mea !

Ce inseamna inaltime corespunzatoare?
a_costy

Mesajde perma » 17 Feb 2014, 14:27

Domnilor, va rog sa-mi spuneti si mie unde am gresit. Am avut 4 stupi, doi cu aerisire partiala, unul cu fund plin si unul cu fund antivarooa. Cei cu aerisire partiala au iernat cu folie deasupra, peste folie doar capacul. Cel cu fund plin a iernat cu podisor de scanduri o foaie de zir si capacul. Cel cu fund total a avut deasupra o bucata de pfl si capacul iar subarul a fost cu L in jos, tras total. Cei cu folie au mancat tot si au murit. Pe unul am incercat sa-l resuscitez (oricum e o alta poveste). In plus, am constatat ca la cei cu folie a aparut si condensul. Unele rame erau mucegaite. Din ce am citit eu (si am citit tot topicul) singura greseala pe care o vad e ca peste folie n-am pus o bucata de polistiren. Si iarna trecuta i-am iernat in aceleasi conditii si am iesit cu toti in primavara. Multumesc anticipat.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde cristi x » 17 Feb 2014, 15:20

1 - la problema cu condensul ai raspuns singur. lipsa unui strat izolant peste, face ca umiditatea din aer sa condenseze si sa inceapa mucegaiul;
2 - faptul ca au murit poate sa aiba mai multe cauze:
- "Cei cu folie au mancat tot si au murit" - deci de foame;
- miere infestata cu mucegai - deci intoxicatie;
- un tratament defectuos antivarroa.
am repetat in multe locuri. sunt adeptul folosirii foliei (pe considerentele mentionate), dar utilizarea defectuasa este un dezastru pt familie. cand incercati sa folositi ceva nou, analizati bine problema si mai ales nu neglijati amanuntele.
multi vin dupa si se exprima "o porcarie", dar nu vor recunoaste niciodata ca nu au inteles, sau nu au respectat intocmai ceia ce trebuiau sa respecte.
cati dintre noi nu-si cumpara un lucru nou si citesc instructiunile dupa ce l-au stricat, sau dupa ce nu mai stiu ei ce sa faca?
cristi x

Mesajde perma » 17 Feb 2014, 15:33

Mie mi-e clar ca au murit de foame. Intrebarea era daca folia si fundul partial gol genereaza un consum mai mare peste iarna. Din astia doi stupi n-am tras un gram de miere sezonul trecut pentru ca au fost cu belele din primavara trecuta. Tratamentele au fost facute pentru toti la fel. Aveau cam 5-6 intervale de albina, deci nu erau chiar praf. Oare "simplul" fapt de a pune o bucata de polistiren peste folie i-ar fi salvat?
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde Bambucha » 17 Feb 2014, 16:54

Nu! De altfel la sistemul multietajat albina ar trebui sa ajunga muuult mai tarziu sus in cazul in care s-au lasat rezerve corspunzatoare si s-au efectuat tratamentele corect. Un ME pe 2 corpuri pregatit de iarna trebuie sa aiba cel putin 45 de kg in toamna(in zona mea)! Pe masura ce inainteaza in sus ghemul "se ingroapa" in miere. Dar deja deviem de la subiect...
Folia va fi un subiect etern! Nu e totuna iarna la Dadant si ME/MER, depinde iarasi foarte mult si de vatra; nu generalizez, este strict cazul meu si vorbesc numai din punctul meu de vedere personal dupa 4 ani de teste, si probabil voi mai testa tot felul de variante inca 40 de ani. Nu sunt multumit de intervalul decembrie-februarie, am avut izolatie peste folie de toate neamurile: expandat de 50 mm de 20 mm, extrudat, textile, ziare si cartoane, perna de aer ba chiar si sipci de lemn. S-a comportat diferit la diferite sisteme. In rest: o consider indispensabila!

Legat de sita in combinatie cu ME/MER: aici cuibul se desfasoara pe o suprafata mai mare decat Dadantul si este mai aerisit, albinele nu cauta sa se reverse spre sita in partea inferioara a stupului.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Ioan Guist » 17 Feb 2014, 19:47

Povestim, dialogam si ne contram pe chestia cu folia si mai ales cu sitele din funduri.
Nimic rau si nimic nu e in van.
Cei ce sunt impotriva nu vor imbratisa o alta varianta fiinca sunt...convinsi si ...experti in sistemul deja cunoscut si super lucrat de dansii.
Cei ce au site, la fel sunt convinsi si multumiti de rezultate din experientele lor.

Cei ce vor sa o ia intr-o parte sau in ailalta, sa tina cont ca decizia trebuie luata mai mult ca oricand in cunostinta de cauza.La aceasta decizie multitudinea factorilor ce converg este covarsitoare.
Daca la ...rasa sa zicem , merge si cu una si cu alta ca ...tot zboara si ...tot inteapa, sau la marimea lazilor si a ramelor nu conteaza ci ...pline sa fie, la afi sau a nu fi sita e mai cu dichis.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde gabidok » 17 Feb 2014, 20:37

Buna seara tuturor, si sper sa fie o discutie constructiva, este bine ca fiecare isi sustine metoda cu argumente serioase, si nu de genul cu vaca in duba izoterma, pentru ca e meseria mea si s-a dovedtit ca la vaca confortul termic e in jur la 0 grade. Daca spuneai acest lucru acum 30 de ani la cineva..... te bagau la Socola, si uite ca acuma... Eu nu sunt in clar cu un lucru: albina incalzeste tot stupul sau nu? Daca nu, si se asgura o anumita temperature doar in interiorul ghemului, de ce incercam sa izolam? Personal iernez cu ambele tipuri de fund, ce am observat ca la FA nu sunt probleme de umiditate, mucegai, am iernat si roi pe 4-5 rame in stup de 12 rame, daca este populatie destula si mancare destula, nu sant probleme, insa cand se rupe echilibrul la careva din aceste 2 puncte cheie, apar problemele.Cu respect.
gabidok

Mesajde B.K » 17 Feb 2014, 20:47

BUNKA scrie:
BogdanU scrie:
cristi x scrie:

O remarca foarte buna . Scurt si la obiect .
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde gabidok » 17 Feb 2014, 21:14

acesta cu 7 grade este o informatie reala? nu intreb din rautate, doar acuma o aud prima data.
gabidok

Mesajde Bambucha » 17 Feb 2014, 21:59

Va mai aduceti aminte de iarna 11-12 ? Iarna adevarata, nu primavara de acum ! Mai ales prin SE Romaniei? 8-)
viewtopic.php?f=10&t=108&start=304
Ce bine ca am avut sita...ca eu nu am apucat sa trec pe la stuchi decat undeva pe la sfarsit de februarie-martie!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cristi x » 17 Feb 2014, 23:04

marian sima scrie:Albina cand intra in ghem atunci incalzeste ghemul ,in ghem intra pe la 8 gr,cand albina iese din ghem incalzeste interiorul cutiei.
Important este ca sa nu se piarda caldura.
Cand a fost ger eu am avut stupi la interior la o temperatura de 7 gr si albina nu era in ghem,la 7 gr ele ridicau temperatura astfel incat sa nu stea in ghem.

poti sa-mi spui si mie de unde si cum ai obtinut cifrele astea? sincer eu cred ca esti intr-o mare eroare.
- am prezentat pe pag 10 - 3 fotografii;
- familia din stanga f slaba (3 rame) nu ar avea nici o sansa sa ridice caldura in stup pt a creste puiet, dupa spusele tale;
- eu te invit sa o vezi cand infloresc pomii fructiferi sa vezi ca are 2-3 rame pline de puiet, 2 cu miere si restul goale;
ca sa faci un experiment comparativ, ia un balon sferic unfla-l la 25-30 grd si masoara-i circumferinta. baga-l in frigider la 5-6 grd si masoara din nou circumferinta. baga-l in congelator si masoara-i circumferinta. rezultatul poate fi calculat usor cu legea gazelor pv=rt. scazand temperatura la o presiune constanta automat trebuie sa scada si volumul.
temperaturile alea pe care le vehiculezi (7grd, 8 grd) sunt din "harap alb", cred ca ti le-a soptit gerila. termenul de ghem este un termen generic. asemeni poti sa spui ca sta in ghem si un roi pe craca unui pom, dar nu sta din cauza frigului.
asemeni balonului, familia se organizeaza pt a pastra o suprafata de contact cu mediul exterior cuibului in concordanta cu temperatura exterioara lui si pt a face economie de "combustibil". trebuie avut in vedere ca din momentul aparitiei larvelor-ninfelor si acestea isi aduc un aport termic in cuib.
discutia poate continua intrand in mai multe amanunte, dar esenta este urmatoarea: albinele sunt pregatite genetic sa incalzeasca si sa racoreasca zone din stup si nu intregul stup. variatia dimensiunii ghemului este in concordanta cu temperatura, dar nu cu cea de 7-8 grd. organizarea "anti-frig" este initiata la temperaturi mult mai mari si este in stransa concordanta cu nivelul cresterii puietului in cuib.
ca sa te convingi ca greseti ai nevoie de 3 termometre: unul in cuib, altul intr-o zona neacoperita de albina si altul afara. o sa fii uimit sa vezi ca in anumite perioade, temperatura din interior este cu mult mai mica decat cea deafara.
cristi x

Mesajde joohny » 18 Feb 2014, 10:04

[quote="cristi x"][quote="
- legea gazelor pv=rt.
Va salut.Sint cam de aceeasi parere in afara de faptul ca pv=nxRxT(n-nr. de moli,R-constanta gazului respectiv,T-temp. absoluta a acestuia).Sanatate.
joohny

Mesajde cristi x » 18 Feb 2014, 15:22

joohny scrie:
cristi x scrie:[quote="
- legea gazelor pv=rt.
Va salut.Sint cam de aceeasi parere in afara de faptul ca pv=nxRxT(n-nr. de moli,R-constanta gazului respectiv,T-temp. absoluta a acestuia).Sanatate.

asta este pt cei cu "moli"i in stupi. stii tu ceva ceva, dar mai ai de invatat. mai cauta si vei gasi.
cristi x

Mesajde cristi x » 18 Feb 2014, 16:00

"Eu inteleg ca un apicultor nu poate stii temperatura la care albinele intra in ghem ,dar ceilalti? :geek:
Albina de la temperatura de +8 gr este in stare sa incalzeasca stupul."
"insa peste temperatura de 8 gr si daca ai populatie in stup :shock: albina incalzeste cuibul adica spatiul in care se afla."

aici chiar trebuie sa ne lamuresti stupul sau cuibul. iar daca nu ai populatie in stup, sigur nu va fi incalzit.
albina incalzaste cuibul in toate situatiile cand temp exterioara lui este mai mica. aportul de caldura este in functie de diferenta de temp. nu te inteleg ce ai ramas legat de alea 8 grd. albina daca are de crescut puiet nu o intereseaza daca temp exterioara este 8, 4, 0 sau chiar pe minus ea incalzeste cuibul.

"Dimineata cand aveti temperatura de peste +8 gr dati podisorul la o parte si apropiativa cu fata ,se simte caldura din stup si albinele nu sant intrate in ghem."
caldura se simte si cand sunt 0 grd. nu ma lamuresti ca si in coltul cutiei este cald, cum este in cuib.

"Cat despre acei roi ,se stie ca matca tanara ponteaza pana tarziu asa ca ai albina tanara neuzata,acea albina va tura motoarele si va mentine o temperatura doar pe suprafata acoperita de albina,insa pierderea de caldura este mare."
eu vorbeam in general de stupii slabi si nu am precizat ca au matca tanara. cei pe care nu i-ai prins aici ce fac?

"Bunka arata in niste fotografii cum se pierde caldura in stupul orizontal,asa ca sa nu va inchipuiti ca ghemul nu pierde caldura ,de acea se formeaza si condensul"
:shock: de ce se formeaza condensul? din cauza caldurii pierdute de "ghem"?
cristi x

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR