Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Comunitate locala-Arges

Mesajde perma » 15 Feb 2014, 22:19

Paul, am incercat sa pun in caserole, dar erau prea inalte si nu mai statea capacul cum trebuie. Pe primul (9 in toamna 7 acum) l-am restrans, am luat doua rame ce aveau miere pe ele, din margine si ultima rama care era atinsa de ghem a fost umpluta cu maglavais. Pe cel pe care "l-am salvat" inerent l-am si naclait, ca doar cu mancarea la nas s-au trezit toate. Am inteles ca se curata una pe alta. Mai au o rama cu dulcofruct asezata orizontal peste ghem, care"picura" pe ele. Le-am restrans si urdinisul.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde Florin Dobre » 15 Feb 2014, 22:19

2 din 4...50%...nasol. :?
Dar tot raul spre bine. Anul asta vei stii ce nu trebuie sa faci.
Capul sus si mintea limpede!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 15 Feb 2014, 22:23

perma scrie: Am inteles ca se curata una pe alta. Mai au o rama cu dulcofruct asezata orizontal peste ghem, care"picura" pe ele. Le-am restrans si urdinisul.

Asta e valabil daca-i cald. Sa nu le naclaiasca definitiv...muribundului o naclaire ii mai lipsea. Zic si eu. :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde perma » 15 Feb 2014, 22:25

Am vazut pe net un nene care dadea cu lingura, oarecum haotic peste albine. Si dupa, a deschis stupii inainte de rapita si surpriza a fost destul de mare. S-ar putea sa ai dreptate, nu zic nu, vedem in doua saptamani :) :(.
perma

Mesajde Florin Dobre » 15 Feb 2014, 22:27

Daniel Calmus are familii zdravene, nu muribunzi. Pasta aia dispare instant. ;)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Gicuta » 17 Feb 2014, 15:14

perma scrie:Am vazut pe net un nene care dadea cu lingura, oarecum haotic peste albine. Si dupa, a deschis stupii inainte de rapita si surpriza a fost destul de mare. S-ar putea sa ai dreptate, nu zic nu, vedem in doua saptamani :) :(.

Si eu am vazut un astfel de tip de hranire. Miere cristalizata data cu lingura. Mentionez ca famiile erau pe cel putin 8 rame cu albina la maximum. :)
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde irina » 17 Feb 2014, 16:10

perma scrie:Dupa postul asta o sa-mi iau multe castane, toate meritate. Cu toate astea, las aici povestea mea, cu bune si rele.

Imi pare sincer rau pentru ce s-a intamplat.De ce sa iei castane? Eu iti apreciez sinceritatea( stiu ca nu te ajuta cu nimic...). Nu ajungem intotdeauna la rezultatul dorit, din pacate. Dar speranta trebuie sa ramana.Asa ca.....bafta!
irina

Mesajde paul » 17 Feb 2014, 16:41

irina scrie:

Ohooo ... buna dimineata Soare ! :P
Carui fapt datoram ... onorarea cu prezenta ??? :shock:
Ce mai faci Irinuco ??? Cum ti-au iernat albinele ??? Ce planuri ai pentru sezonul apicol care sta sa inceapa ???
Hai nu mai fi asa "pretioasa"! Mai povesteste-ne si noua cate ceva ! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde irina » 17 Feb 2014, 17:04

paul scrie:
irina scrie:

Ohooo ... buna dimineata Soare ! :P

Neata......Simpatic ca intotdeauna :)
Am stat in umbra.....n-am lipsit.
Albinele sunt bine .Si sper sa ramana asa.O familie cam depopulata.N-am pierdut nicio regina,mi-era teama, in fiecare iarna(adica 2 la numar :lol: )am pierdut cate doua regine.Au miere in stupi-eu am o mare problema in a aprecia rezervele in toamna-si am mari emotii ca raman fara mancare.Dar sunt OK.
Au inceput sa depuna puiet,vremea s-a incalzit, cara si putin polen.
irina

Mesajde perma » 17 Feb 2014, 22:03

@ Gicuta: eram in corzi, aveam bidoanele acolo, trebuia actionat rapid, le-am pus mancarea la nas si au reactionat. Da, le-am naclait! Stiam ca asa o sa fie! Daca nu le dadeam nimic, le pierdeam! Daca ma duceam sa caut turte la cel putin 30 de km distanta pana veneam se lasa frigul si degeaba puneam turtele pe rame, ele erau amorite total. Puneam in punga, cum spunea Florin, pana "ajungea" la toate mai mureau jumatate. Matca d'abia a inceput sa miste, putea sa cada din roi si sa moara pe fundul stupului! Atat m-am priceput, atat am putut sa fac in clipa aia, atat am avut la mine! Cum spuneam, o sa vad in doua saptamani ce mare branza am facut!
@ Irina: Am eu niste "mentori" virtuali care cum ma prind, cum imi arata ca sunt pinguin si ca mai am multe biblioteci apicole de citit pana sa pot sa-i salut. Si acum le-am dat material! In principiu spun povestea pentru mine, sa stiu peste ani (daca o fi sa fie!) ce e de evitat, ce n-am facut bine, cand am facut si de ce. Si poate, uneori, primesc si un sfat care sa-mi foloseasca. Iti multumesc pentru empatie!
perma

Mesajde Gicuta » 18 Feb 2014, 10:17

[quote="perma"]@ Gicuta: eram in corzi, aveam bidoanele acolo, trebuia actionat rapid, le-am pus mancarea la nas si au reactionat. Da, le-am naclait! Stiam ca asa o sa fie! Daca nu le dadeam nimic, le pierdeam! Daca ma duceam sa caut turte la cel putin 30 de km distanta pana veneam se lasa frigul si degeaba puneam turtele pe rame, ele erau amorite total. Puneam in punga, cum spunea Florin, pana "ajungea" la toate mai mureau jumatate. Matca d'abia a inceput sa miste, putea sa cada din roi si sa moara pe fundul stupului! Atat m-am priceput, atat am putut sa fac in clipa aia, atat am avut la mine! Cum spuneam, o sa vad in doua saptamani ce mare branza am facut!
Anul acesta am iernat si slabi si puternici, ca ala care are putini si vrea sa aiba numar. NU mai fac asa ceva!! Asa cred ca ai facut si tu ;) . Si inca ceva: daca un stup merge prost inca din primavara, termina-l. Ori ii schimbi matca cu una selectionata, ori il unesti. Sunt patit :D
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde perma » 18 Feb 2014, 10:52

Sa stii ca nu erau atat de slabi. Erau pe 5 rame. Ce cred eu ca s-a intamplat: Impachetajul nu a fost corespunzator. Peste folie n-am asezat nimic, s-a facut condens a picurat peste ele, a inghetat si au consumat mult mai mult decat era normal. Daca asta pe care "l-am salvat" misca la 15 feb, si am sanse sa-l refac inseamna ca nu era chiar foarte slab. Daca ajungeam acolo in prima decada a lui februarie, acum nu purtam aceasta discutie. Daca-i impachetam corespunzator, cum au fost ceilalti doi, puteam ajunge in martie fara probleme.
perma

Mesajde Gicuta » 18 Feb 2014, 11:21

Eu am folia gaurita sus sub podisor (5x5 cm), fund plin, urdinis micsorat si au stat bine iarna asta.
Gicuta

Mesajde irina » 18 Feb 2014, 11:37

Eu nu folosesc folia,stupii au fundul plin.Am scris mai sus ca o familie e depopulata.Aceasta familie ( 3 R) ierneaza impreuna cu alta (4R) intr-un stup orizontal, cu diafragma etansa.Ce vreau sa subliniez e ca aceste 2 familii ( cele mai slabute in toamna, de-asta am si ales sa le iernez asa-multumesc nea gica.mosu)au consumat foarte foarte putina miere.Au fost cele mai lenese la zborurile de curatire . Iernat singur , cel pe 3R , sigur nu avea nicio sansa.Acum nu stiu cum se va dezvolta.In cel mai rau caz, am o regina de rezerva.
irina

Mesajde perma » 18 Feb 2014, 13:09

In iarna asta am citit mult despre albine. In primavara doua aspecte sunt importante: hrana si caldura. Daca le ai pe astea doua, la salcam pui catul pe ei. Daca-i mai ajuti si cu o rama de puiet capacit de la cei mai puternici, treaba e aproape garantata. Sa fie stransi bine, adaugi rame cand ultima rama e plina de albine pe ambele fete.
perma

Mesajde vasilefi » 21 Feb 2014, 11:34

perma scrie:Sa stii ca nu erau atat de slabi. Erau pe 5 rame. Ce cred eu ca s-a intamplat: Impachetajul nu a fost corespunzator. Peste folie n-am asezat nimic, s-a facut condens a picurat peste ele, a inghetat si au consumat mult mai mult decat era normal. Daca asta pe care "l-am salvat" misca la 15 feb, si am sanse sa-l refac inseamna ca nu era chiar foarte slab. Daca ajungeam acolo in prima decada a lui februarie, acum nu purtam aceasta discutie. Daca-i impachetam corespunzator, cum au fost ceilalti doi, puteam ajunge in martie fara probleme.

nu inteleg, stupii nu aveau fund AV?
ca nici eu n-am pus nimic pe folie, dar le-am pus polistiren in capac, la fel si in gaurile de aerisire ale capacului
vasilefi

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR