marian sima scrie:Albina cand intra in ghem atunci incalzeste ghemul ,in ghem intra pe la 8 gr,cand albina iese din ghem incalzeste interiorul cutiei.
Important este ca sa nu se piarda caldura.
Cand a fost ger eu am avut stupi la interior la o temperatura de 7 gr si albina nu era in ghem,la 7 gr ele ridicau temperatura astfel incat sa nu stea in ghem.
poti sa-mi spui si mie de unde si cum ai obtinut cifrele astea? sincer eu cred ca esti intr-o mare eroare.
- am prezentat pe pag 10 - 3 fotografii;
- familia din stanga f slaba (3 rame) nu ar avea nici o sansa sa ridice caldura in stup pt a creste puiet, dupa spusele tale;
- eu te invit sa o vezi cand infloresc pomii fructiferi sa vezi ca are 2-3 rame pline de puiet, 2 cu miere si restul goale;
ca sa faci un experiment comparativ, ia un balon sferic unfla-l la 25-30 grd si masoara-i circumferinta. baga-l in frigider la 5-6 grd si masoara din nou circumferinta. baga-l in congelator si masoara-i circumferinta. rezultatul poate fi calculat usor cu legea gazelor pv=rt. scazand temperatura la o presiune constanta automat trebuie sa scada si volumul.
temperaturile alea pe care le vehiculezi (7grd, 8 grd) sunt din "harap alb", cred ca ti le-a soptit gerila. termenul de ghem este un termen generic. asemeni poti sa spui ca sta in ghem si un roi pe craca unui pom, dar nu sta din cauza frigului.
asemeni balonului, familia se organizeaza pt a pastra o suprafata de contact cu mediul exterior cuibului in concordanta cu temperatura exterioara lui si pt a face economie de "combustibil". trebuie avut in vedere ca din momentul aparitiei larvelor-ninfelor si acestea isi aduc un aport termic in cuib.
discutia poate continua intrand in mai multe amanunte, dar esenta este urmatoarea: albinele sunt pregatite genetic sa incalzeasca si sa racoreasca zone din stup si nu intregul stup. variatia dimensiunii ghemului este in concordanta cu temperatura, dar nu cu cea de 7-8 grd. organizarea "anti-frig" este initiata la temperaturi mult mai mari si este in stransa concordanta cu nivelul cresterii puietului in cuib.
ca sa te convingi ca greseti ai nevoie de 3 termometre: unul in cuib, altul intr-o zona neacoperita de albina si altul afara. o sa fii uimit sa vezi ca in anumite perioade, temperatura din interior este cu mult mai mica decat cea deafara.