Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stupi polistiren extrudat

Mesajde Florin Dobre » 28 Sep 2013, 22:47

Fain pastoral pe distante scurte. De unde esti? Trece si tu locatia vetrei la profil. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Tankard » 29 Sep 2013, 11:36

Sunt din Tulcea,rapita e la 5-10 km de casa,daca pun rapita astia ca anul asta nici nu mut stupii de acasa,cultura e cam la 1-1.5 km de vatra,cam 10 ha,la salcam am mai multe optiuni,la fel intre 10 si 30 km,la tei ma duc la Babadag,langa padure am si floarea soarelui,apoi dupa ce trece floarea cand vin spre Tulcea mai gasesc culturi de floare care a inflorit mai tarziu,de la floare direct in delta la Partizani,in curte la soacramea(anul asta in delta a fost varza,cules zero,mai bine stateam in Tulcea ca au cultivat lucerna in apropiere de vatra mea.Insa,mai am o optiune,pe malurile dunarii este multa salcie care infloreste in aceiasi perioada cu rapita,adica ma pot duce la salcie in loc de rapita,cred nu-s sigur ,o sa incerc la primavara....
Respecte,
P.S. profilul nu l-am facut ,tre sa ma uit cum se face..:)
Tankard

Mesajde csaa » 29 Sep 2013, 14:09

Nu conteaza pe ce distanta le plimbi, le agiti la fiecare mutare. Si ai mei au aerisire la fund si urdinisul destul de mare (2/3 din lățimea stupului) Daca voua va place tipul asta de stup va urez bafta. Eu doar am spus ce mi s-a intamplat.
csaa

Mesajde Florin_VL » 29 Ian 2014, 21:49

Colegii,cum se comporta stupii de polistiren?Eu am ceva condens dar am intrat in iarna cu ei slabi.La stupii puternici nu am probleme cu condensul.
Toate-s vechi si noua toate,
Tu te-ntraeba si socoate...
Florin_VL

Mesajde SummerCat » 30 Ian 2014, 04:00

Te salut Florin! Deci cei puternici huzuresc nitel ? asa iti par? Scrie-mi o parere generala daca poti, ca simt si eu nevoia sa incerc cativa de extrudat anul asta. Numai ca nu sunt asa de convins de ei...
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Mesajde Florin_VL » 14 Feb 2014, 22:53

SummerCat scrie:Te salut Florin! Deci cei puternici huzuresc nitel ? asa iti par? Scrie-mi o parere generala daca poti, ca simt si eu nevoia sa incerc cativa de extrudat anul asta. Numai ca nu sunt asa de convins de ei...

Salut! Nu am multa experienta in apicultura si cu stupii de polistiren e prima iarna pe care o trec. Ce pot sa afirm sus si tare este ca nu ma mai intorc la stupi de lemn. Adevarul e ca sunt si probleme,dar nici stupul de lemn nu e perfect.
Toate-s vechi si noua toate,
Tu te-ntraeba si socoate...
Florin_VL

Mesajde Tankard » 16 Feb 2014, 13:32

salutare,la fel nici eu nu mai fac stupi de lemn,am 3 roiuri in stupi de polistiren pe 4-5 rame si 2 familii pe 7-8 rame ,pana acum totul este ok,stupii de poilistiren au iesit primmii la zbor de curatire , la 12 grade,cei de lemn mai pe la 13-14 grade,ii iernez cu subarul tras cam 10 cm,(am FAV pe toata suprafata)condens nu am avut pana acum,sa vedem cand o incepe puietul.Am avut putin condens la unul cu albine pe 8 rame, nu i-am tras destul subarul,oricum condens foarte putin,fara mucegai.De turte inca nu s-au atins,i-am verificat vineri ca a fost cald.In concluzie stupii de polistiren se comporta bine,sa vedem cum o sa se dezvolte in primavara asta. Salutari si numa' bine.
Tankard

Mesajde SummerCat » 17 Feb 2014, 02:09

Merci frumos la amandoi !

Aveam o timidate cu extrudatul :) , dar cu incredere de la voi si cu alte citite in forumurile ruse, o sa dau sa croiesc cativa..
Am in cap ceva - asa o protectie contra rosului (ca asta e marea problema cu ei) si am inceput sa adun materiale si sa-mi fac timp. O s-o iau ca pe un moft, ca ce vreau eu sa fac depaseste nitel pretul/ catul de lemn.
Iar la fund sare bine, ca am creativitatea mare de tot...dar aia e, eu platesc si tiu mortis.
SummerCat

Mesajde Tankard » 17 Feb 2014, 19:09

SummerCat scrie:Merci frumos la amandoi !

Aveam o timidate cu extrudatul :) , dar cu incredere de la voi si cu alte citite in forumurile ruse, o sa dau sa croiesc cativa..
Am in cap ceva - asa o protectie contra rosului (ca asta e marea problema cu ei) si am inceput sa adun materiale si sa-mi fac timp. O s-o iau ca pe un moft, ca ce vreau eu sa fac depaseste nitel pretul/ catul de lemn.
Iar la fund sare bine, ca am creativitatea mare de tot...dar aia e, eu platesc si tiu mortis.

salutare,uite daca vrei o sa postez cateva poze cu stupii mei de polistiren,dar mai prin martie cand ma apuc sa fac cativa noi,poate te inspira sau poate iti vine vre-o idee cum sa-i faci.Eu de ex i-am intarit cu lemn la colturi si fundul cu plasa fav e tot din lemn,asa ca nu am probleme cu ei la transport sau manipuare,singura problema de rezistenta e in cazul inteparii sau lovirii cu obiecte ascutite,dar pana si cu stupii de lemn tre sa te porti "gingas" cand ii muti...:))).Te-as ruga sa-mi spui si mie cum te-ai gandit sa rezolvi problema rosului...Eu i-am facut din polistiren extrd albastru ,pana acum vad ca nu l-au ros,in cei de lemn diafragmele tot din polistiren albastru le am si nu am vazut rosaturi.
numa' bine
Tankard

Mesajde Tankard » 17 Feb 2014, 20:02

Astia sun primii 3 stupi din polistiren extrudat facuti de mine,i-am facut din polistiren portocaliu de 40mm grosime,dar polistirenul albastru lucios este mult mai bun,se pare ca albinele nu il rod.Nici pe astia nu i-au ros deocamdata,dar, sa vedem ce se intampla pana in toamna.
Fişiere ataşate
DSCF5460 (Copy).JPG
Cam asa era zapada in Tulcea la 28 ianuarie 2014
Tankard

Mesajde cypryx » 17 Feb 2014, 21:56

salutare

dupa 3 ani cu stupi din polistiren extrudat pot sa declar (pe proprie raspundere ;) ) ca sunt ok.
un lucru esential faceti la imbinari (intre corpuri)[b] rama de lemn[/b](sus si jos la fiecare corp) si fundul neaparat antivaroua(eu anu trecut am,,,belit ,,un stup cu un experiment cu fund plin).
daca nu are rama de lemn le lipeste(rame,,corpuri,,) ,,,,,daca nu are fund av iarna va muri.eu am iernat o fam buna acu un an in stup de polistiren cu fund plin si in mai(2013) am ucis matca intentionat ,fiindca aveam doar un pumn de albina in tot stupul.
acu io nu stiu ase multe ca alti
da spui ce stiu ca sa nu faceti ca mine (rele).

salutare
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde SummerCat » 18 Feb 2014, 00:08

Cypryx:
Ma gandesc sa le fac falt ( falt inclinat inclinat in jos inspre afara, imi scapa cum ii zice..) direct in polistiren, pe toate cele 4 laturi.
Faltul o sa-l il imbrac in tabla. Tabla e material de tavaleala, e bun la imbinarile caturilor si pe unde se propolizeaza umerii ramelor.

Iar tabla, o s-o fac asa, dintr-o bucata, ca sa imbrace faltul si spetezea unde stau umerasele ramelor. Si o sa mai atarne si pe margini putin. O fixez numai cu autofiletante.

falt.jpg

De ce pe falt? ca vreau sa pun un stup in masina, legat, sa-l plimb si sa-l vaz cum face la zgaltaiala.
Fara de falt, n-as avea curaj. N-am priceput cum de cara strainii la pastoral stupii fara de falt legate numai cu o carabina.

Fundul vreau sa-l fac cu sita, iar urdinisul cu intrare la verticala.
Mai incerc eu sa fac sita de AV detasabila prin spate pentru curatare mai facila, vedem daca reusesc.
Sub fund pun o tesatura de sipci in gen europalet, ca sa tina bine de tot la ridicat.

Tankard:
O coaja de tencuiala armata cu plasa de fibra de sticla. Si interior si exterior. La interior pe langa tencuiala si un strat de aracet. Pe afara - vopsea numa'.
SummerCat

Mesajde SummerCat » 18 Feb 2014, 00:39

Mai e o idee, nu strica sa o pomenesc, ca poate ma leg si eu de ea : sub europalet, ori mai bine - intre fund si europalet, in cele patru colturi, sa fie loc pentru 3-4mm.

De ce? Ca sa strecor CEVA acolo...vazui la polonezi (daca nu ma insela) o idee cu 4 discuri subtiri..
Astia sunt senzorii de la un cantar de baie dezasamblat. Are 4 senzori amplasati pe colturi, cantarul asta.

Face cantarul asta la pret, cam cat pretul unui cat de lemn, 4 sute si ceva : dar arata greutatea, fara sa-l mai misti.
Pai nu merita !? :)
SummerCat

Mesajde cypryx » 18 Feb 2014, 22:40

SummerCat scrie:Cypryx:
Ma gandesc sa le fac falt ( falt inclinat inclinat in jos inspre afara, imi scapa cum ii zice..) direct in polistiren, pe toate cele 4 laturi.
Faltul o sa-l il imbrac in tabla. Tabla e material de tavaleala, e bun la imbinarile caturilor si pe unde se propolizeaza umerii ramelor.

Iar tabla, o s-o fac asa, dintr-o bucata, ca sa imbrace faltul si spetezea unde stau umerasele ramelor. Si o sa mai atarne si pe margini putin. O fixez numai cu autofiletante.

falt.jpg

De ce pe falt? ca vreau sa pun un stup in masina, legat, sa-l plimb si sa-l vaz cum face la zgaltaiala.
Fara de falt, n-as avea curaj. N-am priceput cum de cara strainii la pastoral stupii fara de falt legate numai cu o carabina.

Fundul vreau sa-l fac cu sita, iar urdinisul cu intrare la verticala.
Mai incerc eu sa fac sita de AV detasabila prin spate pentru curatare mai facila, vedem daca reusesc.
Sub fund pun o tesatura de sipci in gen europalet, ca sa tina bine de tot la ridicat.

Tankard:
O coaja de tencuiala armata cu plasa de fibra de sticla. Si interior si exterior. La interior pe langa tencuiala si un strat de aracet. Pe afara - vopsea numa'.

salutare

daca faci faltul din tabla(din interior pana la exterior ) eu zic ca pierzi principalul avantaj al polistirenului ,izolarea termica -metalul va conduce caldura in exterior si cred ca va fi condens la faltul de tabla-parerea mea.
eu deocamdata am preferat stinghia(rama) de lemn cu falt pt rame si falt de imbinare a corpurilor,pe faltul unde stau ramele am pus tabla f subtire.
nu cred ca e economic sa il tot tencuiesti,,armezi mai bine cauta un polistiren mai dens.au acu am folosit cel albastru destul de dur.m a interesat si pe mine sa il armez exterior cu fibra de sticla dar din calculele mele era cam scump.
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde Tankard » 19 Feb 2014, 10:52

salutare,daca citesti tot topicul asta ai sa vezi ca a mai incercat cineva cu tencuiala pe interior(d-l adi bumbescu,parca) si a renuntat la idee,tot dansul spune ca foloseste polistiren extrd albastru,la fel folosesc si eu,polistirenul albastru are densitatea mare si fata lucioasa ca o pelicula tare ca o glazura:).Am mai observat ca polistirenul extrd are un transfer termic foarte mic ,de aia daca pui mana pe o foaie de extrd ai senzatia ca emana caldura.Acelasi lucru se intampla si in stup,cred ca de acea albinele sunt atrase ca un magnet de diafragma de polistiren.(cel putin asa am observat in stupii mei de lemn unde folosesc diafragme de polistiren extrd de 20 mm grosime.
Tankard

Mesajde Tankard » 19 Feb 2014, 11:09

aici niste poze cum am facut eu falt-ul
Fişiere ataşate
SDC10031 (Copy).JPG
Tankard

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....