Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cum se folosesc cepurile la imbinari ?

Mesajde liviu1965 » 10 Oct 2011, 09:48

Ma intereseaza lucrul cu cepuri de lemn in sensul renuntarii lucrului cu imbinarea tip faltz.
Am incercat dar nu am reusit sa fac imbinarile perfecte.
Sunt niste secrete?
Eventual niste link-uri....
liviu1965

Re: cum se folosesc cepurile la imbinari ?

Mesajde activ » 15 Oct 2011, 00:22

liviu1965 scrie:Ma intereseaza lucrul cu cepuri de lemn in sensul renuntarii lucrului cu imbinarea tip faltz.
Am incercat dar nu am reusit sa fac imbinarile perfecte.
Sunt niste secrete?
Eventual niste link-uri....

Intreaba-l pe DD ... el foloseste asa ceva si-ti poate detalia problema ! ;)
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde Adrian Galofteanu » 16 Oct 2011, 13:37

Ca sa iasa treaba buna trebuie sa-ti construiesti un dispozitiv de gaurit. Poate fi din lemn mai tare(ex stejar) sau plastic(poliamida, textolit). Odata dispozitivul facut si folosit cum trebuie o sa ai satisfactie totala!

Eu unul nu sunt de parere ca solutia este una potrivita pentru stupi. Nici cu incheirerea in cepi care este cam "pretioasa" pentru vremurile noastre dar parca varianta cu cepuri de lemn mi se pare prea simplista si putin rezistenta. Ma gandesc in special la faptul ca nu poti fixa(cui sau holsurub) decat dintr-o parte pe cand la falt fixezi din doua parti.

Am sa studiez postarile lui DD. Poate imi schimb parerea!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde echo » 28 Oct 2011, 17:56

Din cate stiu DD-ul foloseste acest sistem la imbinarea intre corpuri, inlocuind astfel coltarele metalice. La fel am si eu la un Warre.

In ceea ce priveste imbinarea pentru latime, o imbinare foarte osoara si destul de rezistenta se face cu o lamela interna (am uitat denumirea acestui tip de imbinare, imi cer scuze).

aici o fotografie:
Image073.jpg

marea majoritate a stupilor mei asa sunt imbinati si nu am nici o problema pana acum. Clar ca imbinarea in falt e mai buna, dar acest tip de imbinare merge facuta doar cu circularul, cand nu ai freza, mai ales daca ai un circular bun, de masa, iese perfect.

tot cu sistemul asta am imbinat iarna trecuta niste dulapi de 45 mm, am facut treptele pentru scara la beci. E iesit o minunatie :D

imi dau seama ca sunt off-topic, dar m-am gandit ca poate ajuta.... :D
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde liviu1965 » 28 Oct 2011, 18:24

In final si eu am ajuns pe metoda asta.
Mi-am dorit sa lucrez si cu cepuri....am o gramada, imi plac provocarile si am descoperit ca-mi place sa lucrez cu lemnul.
Cu fierul.... lucrez ocazional.... , de fiecare data a doua zi " am nisip in ochi" desi am tot felul de masti. Nu din cauza lor, din a mea...pana nu vad eu cu ochii mei , fara masca.... fraier, asta e...

O seara buna,
liviu1965

Mesajde echo » 28 Oct 2011, 19:56

Luati o masca de sudura automata. Am luat asa ceva:

masca sudura.jpg
masca sudura.jpg (10.09 KiB) Vizualizat de 16705 ori

am dat 550 ron acum 2 ani, acum e 300, sunt si mai ieftine, asta era .. "cu design", dar sunt si mai scumpe

http://www.shopmania.ro/echipamente-de- ... e-14685148

Presupun ca stiti despre ce e vorb... Va ajuta enorm, vedeti unde puneti elecrodul, aveti 2 maini cu care lucrati... Nu pot spune ca eu sudez... doar ca leg 2 fiare intre ele si tipul asta de masca ajuta foarte mult... chiar isi merita banii
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde Adrian Galofteanu » 28 Oct 2011, 23:08

- pentru @echo:

Imbinarea folosita de tine se numeste cu "lamba aplicata" sau falsa, adica este o derivatie a imbinarii "lamba-uluc" unde "lamba" nu mai este frezata din lemn plin ci este inlocuita cu o lamela din placaj sau PFL.

- pentru @Liviu1965:

am senzatia ca suntem intr-o eroare. Eu am inteles din prima ta postare ca ar fi vorba despre imbinarile cutiei la colturi. In continuare s-a vorbit despre cu totul altceva. Imbinarile in falt se folosesc si la colt si la imbinarea scandurilor.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde liviu1965 » 29 Oct 2011, 11:08

Corect.
Deci continuam pe cepuri.
Revin la inceputuri:

tehnica de imbinare cu cepuri. Fara tehnici complexe. Ceva ptr.acasa.

O zi buna,
liviu1965

Mesajde Dila Daniel » 30 Oct 2011, 17:55

Ce atata tehnica?...
personal am un sablon(podisor cu rama din lemn de 10 mm grosime si lata de 4o mm)
Pe lateralele lungi,la mijloc-245 mm,perfect masurat ,am dat cate o gaura de 10 mm.Am bagat pe ele cate o bucata de teava cu exterior de 10 si interior de 8 mm.Intre gauri am masurat sa am exact 400 mm distanta in interior si cate 10 mm fata de fiecare margine.
Pun sablonul pe corp si dau gauri de aprox 12-15 mm adancime.Cepii sunt lungi de 20 mm si grosi de 8 mm diametrul.Se gasesc la kg.
Gaurile inferioare la corpurile de etaj,le majorez apoi cu spiral de 12 mm.Am dat prima data cu 10,apoi considerand ca 12 este mai bine.
Asta este tot...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Adrian Galofteanu » 30 Oct 2011, 20:28

Din cate am priceput eu, Liviu se gandeste sa renunte la imbinarea laturilor stupului in falt si sa foloseasca cepuri. Eu nu vad o solutie ok!

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Dila Daniel » 30 Oct 2011, 20:59

aaaaa...scuze atunci.
pai in cazul asta,eu unul nu am ce sa zic...nu am idee...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde liviu1965 » 31 Oct 2011, 11:20

Am mers pe varianta pe falt.
Din motive subiective , .....am numai un circular care trebuie adaptat ptr.fiecare operatie in parte , adica debitare, si a doua, realizarea de falt..... , este greu de lucrat .Tinand cont cu nu lucrez produs de serie.

Postarea am facut-o in ideea sa las circularul numai ptr.debitat si sa inlocuiesc sistemul de imbinare cu alta scula... gen surubelnita electrica .

Cand am sa am posibilitatea sa mai cumpar un circular am sa revin la falt. Eventual.

In esenta este vorba de timp castigat. Ca si imbinare le consider pe ambele destul de rezistente. Orisicum le mai pun si holtzsuruburi.

Va multumesc,
O zi buna,
liviu1965

Mesajde echo » 31 Oct 2011, 16:31

Liviu, acum am inteles si eu despre ce e vorba, scuze

uite aici un set de .. markere (sa le zicem) pentru acest gen de imbinari. Eu le-am luat de la Hornbakh, la sectiunea de scule.

marker.jpg
marker.jpg (28.77 KiB) Vizualizat de 16517 ori

Markerele astea vin la set de 4 bucati, de 6-8-10 mm si secventa lor de folosireeste urmatoarea:
    dai gaura centrata in unul dintre panelurile care le ai de imbinat (sau gauri.. cate ai nevoie)
    bagi in aceste gauri markerele care au un capat ascutit
    pui panourule unul peste altul in locurile lor, operatia asta trebuie facuta precis
    dai cateva ciocane peste panoul cu markere ca partile ascutie sa intre in cel de al doilea panou
    le desfaci si pe al doilea panou ai acum semnele unde trebuie sa dai gaurile corespondente
    dai gaurile, pui aracetul, pui cepurile ... si aia e..

cu gaura.jpg
cu gaura.jpg (74.53 KiB) Vizualizat de 16517 ori

sper ca am inteles bine intentia ta de data asta .. :)
echo

Mesajde liviu1965 » 31 Oct 2011, 19:20

E ok. Intradevar e simplu si logic de simplu de lucrat cu cepurile.
Si celelalte sunt ok, dar parca asta .... e mai usor.

Merci de idee.
Partea proasta e ca in Iasi nu este Hornbakh......
Am sa incep din nou lucrul cu aracetul prin primavara , din cate stiu trebuie lucrat la peste + 5grd.
Intre timp , cand are sa fie timp.... am sa mai scotocesc prin magazinele de profil.

PS in foto 2 e un " controlor " de adancime? ( pe burghiu )

Totusi.... ca sa dai gaura perfect verticala cu bormasina de mana..... aici intervine metoda DD.
Concluzionand, markerele sunt ptr. pozitionarea perfecta a gaurilor pereche si metoda DD e ptr. realizarea gaurilor perfect verticale.
Daca gresesc in logica mea..... , nu ma iertati.....

O seara buna,
liviu1965

Mesajde echo » 31 Oct 2011, 21:57

Da, acela e un controlor de adancime, dar sincer nu am fost foarte satisfacut de el, sistemul de prindere pe burghiu nu e cine stie ce... si la gauri mai multe se deregleaza - aluneca in sus sau oblic.
Oricum, sistemul de opritor din poza e parca putin diferit de cel pe care il am eu, in poza parca sunt 2 piese prinse pe burghiu cu o balama.. Al meu se baga pe jos si se strange cu un surub cu imbus pe burghiu. Poate o fi al meu mai slab calitativ...

O inclinare a gaurii de cateva zecimi de grad sau chiar cateva grade pe o lungime de 12-15 mm e nesemnificativa, ba chiar face cepul sa intre cu frecare mai mare. Nu e recomandat, dar nici o tragedie...

Plus ca burghiele de lemn eu pinul acela ascutit in varf si odata pus pe semnul lasat de marker nu mai are cum sa fuga.

Daca nu gasiti pana in iarna, in Decembrie sunt si eu pe acasa si merg la Hornbach tot la cateva zile, vi-le pot lua de acolo nu e o problema.
echo

Mesajde Avram Sorin » 02 Noi 2011, 14:57

D. Liviu daca ai Dedeman in Iasi da o fuga pana la ei . In Cluj Am gasit un dispozitiv pentru dat gauri de cep la vreo 60 lei. Foarte frumos si practic. Avea 3 gauri de 6,8,10 un maner si era reglabil . Poate te ajuta
Telefon : 0732.406.209
www.dapis.ro Stupina Avram
Avram Sorin

Următorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE