Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: fetitele mele dragi

Mesajde ves.lucian.zabrani » 21 Feb 2014, 20:08

Dumitre , imi era si mie dor , darmite lor , albinutelor !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde mitrea_tutu » 21 Feb 2014, 20:28

ce diferenta marre de clima, la noi mai e mult pina la inflorire
mitrea_tutu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 21 Feb 2014, 20:39

vine si la voi , nici o grija !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 22 Feb 2014, 19:51

Mar soiul TENROY ROYAL GALA inainte de taierea de primavara !!!
Fişiere ataşate
rsz_1picture_001.jpg
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 22 Feb 2014, 19:51

Dupa taiere !!!
Fişiere ataşate
rsz_2picture_002.jpg
ves.lucian.zabrani

Mesajde liviutzbogos » 22 Feb 2014, 22:51

Nea Lucian, spuneti-mi si mie, in mare, cum se tund pomii, ce trebuie taiat, ce trebuie lasat? Eu nu i-am tuns niciodata si de aia cred ca nu le merge asa de bine.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde murarudumitru » 22 Feb 2014, 23:41

liviutzbogos scrie:Nea Lucian, spuneti-mi si mie, in mare, cum se tund pomii, ce trebuie taiat, ce trebuie lasat? Eu nu i-am tuns niciodata si de aia cred ca nu le merge asa de bine.

Tăierile care se aplică pomilor trebuie să fie diferenţiate, tratând fiecare pom şi fiecare ramură din ansamblul coroanei separat. Astfel, la pomii care abia au intrat pe rod, la care ramurile de schelet cresc viguros, este nevoie ca, în cazul când acestea au creşteri anuale mai mari de 50-60 cm, să se scurteze prelungirile cu ¼ din lungimea lor, pentru a favoriza, pe de o parte, noi creşteri în vârful acestora şi a stimula, pe de altă parte, garnisirea ramurilor de schelet tinere cu ramuri roditoare.

taierea-foarfeca-nicovala-pomi-fructiferi

La scurtarea ramurilor de schelet se ţine seama de subordonarea ramurilor în cadrul sistemului de ramificare bilateral-altern introdus la formarea coroanei.

În afară de aceasta, este necesar ca ramurile din coroană care cresc în direcţii nedorite să se înlăture, pentru că altfel duc la îndesirea coroanei şi devin inutile.

Cu prilejul tăierilor trebuie, de asemenea, eliminate ramurile uscate, cele rupte şi cele bolnave. La pomii în plin rod, la care prelungirile ramurilor de schelet pe an ce trece cresc tot mai puţin, iar spre interiorul coroanei multe din ramurile roditoare, îmbătrânite, încep să se usuce sau nu mai formează muguri de rod, tăierea diferă de cazul expus mai sus.
Atunci când prelungirile ramurilor de schelet au creşteri anuale de 35-40 cm, ele rămân netăiate.

Când creşterile anuale sunt de 20-25 cm ramurile se scurtează la 1/2 din lungime, iar când aceste creşteri sunt de 10-15 cm, ramurile se scurtează cu 2/3 din lungime.

Toate ramurile uscate, cele atacate de boli şi de dăunători, cele care se încrucişează şi cele care sunt plasate defectuos în interiorul coroanei se îndepărtează. Ramurile groase se taie. Tăierile executate incorect (lăsând cioturi, ruperea scoarţei ş.a.) împiedică vindecarea rănilor. Ramurile uscate se taie până la lemnul sănătos; în caz contrar rana nu se vindecă .

Ramurile subţiri se taie cu foarfeca, iar cele groase cu ferăstrăul.

Pentru ca scoarţa să nu se desfacă, ramurile se scurtează mai întâi dedesubt şi apoi se taie complet de sus în jos.
Ca să nu se despice sau să se rupă, ramurile mai groase se taie începând din două părţi. Toate tăieturile trebuie netezite bine cu un cosor ascuţit; după netezire se ung cu mastic sau vopsea preparată cu ulei vegetal.

La unele forme de coroană cum sunt fusul subţire, gardul belgian, cordonul orizontal şi scheletul arcuit se taie mult mai puţin, fructificarea se asigură însă prin dirijări ale ramurilor.

De reţinut că în pomicultură foarfeca reprezintă un accesoriu, o unealtă de neînlocuit, de aceea folosirea ei cere o anumită tehnică. În anumite condiţii se folosesc platforme mobile pentru tăiere şi chiar utilaje specializate.

Urmatorul pas dupa cumpararea si plantarea unui pom este efectuarea de taieri pentru formarea si dezvoltarea coroanei.

Un pom fructifer care nu este taiat(tuns), poate sa dea deja rod din anul urmator plantarii. Ramurile se incovoaie si nu mai cresc sub povara fructelor. Pe masura ce pomul inainteaza in varsta, recolta este din ce in ce mai slaba. Cu cat atarna mai multe fructe de o ramura, acestea raman mici si de calitate slaba.

Formarea unei coroane se obtine in 4-5 ani de la plantarea pomului, prin taieri propriu-zise, prin scurtari sau suprimari de ramuri sau prin diverse operatii de modificare a pozitiei de crestere a ramurilor si lastarilor.

Cu ajutorul foarfecelui, prin taieri vom dirija energia pomului spre ramurile tinere, astfel incat ajutam pomul sa isi dezvolte ramificatii puternice si sa isi pastreze capacitatea vegetativa.

Dupa formarea coroanei, pomul trebuie ajutat in anii ce urmeaza prin taieri de intretinere si taieri de fructificare.
Taierea pomilor fructiferi trebuie sa inceapa abia dupa terminarea gerurilor. In principiu, inceputul lunii martie este favorabil inceperii lucrarilor de taiere a pomilor. Taierile executate mai devreme pot slabi rezistenta la gerurile care mai pot surveni.

Pomii care nu au fost supusi taierilor au rezistat mai usor gerurilor decat cei care au suportat actiuni de taiere inaintea aparitiei acestor geruri.
murarudumitru

Mesajde duma » 22 Feb 2014, 23:42

Luciane ! salutare !
Te rog sa ma lamuresti si pe mine dar si pe Liviu despre culoarea ALBA la stupi .....eu spun ca este ok el ca nu ..... dupa cate stiu tu ii ai albi o parte dintre ei daca nu toti !!!
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde ves.lucian.zabrani » 23 Feb 2014, 04:51

primul stup este alb complet , al doilea tot alb dar cu fata galbena , al treilea tot alb dar cu fata albastra !!!
si tot asa , pana la ultimul !!!
asta la cele trei corpuri care formeaza cuiburile !!!
magaziile sunt toate albe !!!
asa am eu !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 25 Feb 2014, 19:07

VINE PRIMAVARA !!!
Fişiere ataşate
rsz_3picture_005.jpg
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 25 Feb 2014, 19:08

a aparut si un daunator in gradina !!!
cam devreme !!!
Fişiere ataşate
rsz_picture_007.jpg
ves.lucian.zabrani

Mesajde dandy » 25 Feb 2014, 20:37

Salutare Luciene
Ne intilnim, la Novi Sad !
Ce zici 11 familii cu tot cu lada 380 ron,astazi m-am uitat in una 5 rame acoperite cu albina
Merita
dandy

Mesajde csaa » 25 Feb 2014, 21:34

Pot sa incep recoltarea altoaielor de cais?
csaa

Mesajde ves.lucian.zabrani » 25 Feb 2014, 22:47

am auzit la prieteni ca au caisi infloriti !!!
sa nu fie tarziu !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 26 Feb 2014, 16:50

Ciubotica cucului !!!
Ce e bine ca in sfarsit am vazut astazi cornul inflorit !!!
Erau cam sus sa-i fac poza !!!
Fişiere ataşate
rsz_1picture_010.jpg
Ultima oară modificat de ves.lucian.zabrani pe 26 Feb 2014, 16:56, modificat 1 dată în total.
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 26 Feb 2014, 16:51

Livada tanara !!! Mosu ce-i mai batran !!! am taiat si aici pomii !!!
Fişiere ataşate
rsz_picture_011.jpg
ves.lucian.zabrani

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?