Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Nuclee pentru cresterea si imperecherea matcilor

Mesajde csaa » 04 Feb 2014, 20:36

jenica67 scrie:Ideia este cam asa. Faci o diafragma mobila, nu fixa in canal. Faci un bloc de urdinis, cu doua urdinise in laterale, iar la mijlocul cutiei pe exterior, pui o scandura verticala despartitoare.
Cand te-ai hotarat cu matcile, cu cca 4 zile inainte de ati iesi din borci, intr-unul din capetele stupului pui o rama cu miere si pastura, o rama cu puiet capacit, diafragma glisanta si etanse dincolo ramanand restul de rame. Dupa o zi de orfanizare a roiului format cu 2 rame, bagi botca. Dupa iesire si imperechere, scoti cate o rama din partea cu matca, glisezi diafragma spre partea cu matca batrana si mai bagi o rama de ouat in pertea cu roiul. Din ramele scoase, faci alti roi. Pe masura ce roii se dezvolta, repeti operatia cu glisarea diafragmei, introducerea de rama si facerea de alti roi. Repeti operatia pana in partea cu matca batrana, mai sunt 2-3 rame, cand o ridici si devine un alt roi. Familiile formate cu matci noi sunt deja dezvoltate sa ocupe toata cutia. Roi ii dezvolti pana in toamna, eventual renunti la roi cu matca batrana si unesti albinele cu roii mai slabi. In tot acest timp, bineinteles ca alimentezi si te ocupi pentru o dezvoltare accelerata. Cam asta este ideia de baza. Succes !

Multumesc pentru invatatura. Am sa incerc si asta.
P.S. - stupii folositi ca nuclee de imperechere nu aveau fund cu plasa ci fund plin.
csaa

Mesajde un OM » 05 Feb 2014, 10:07

Treaba cu diafragma mobila si etansa pe toata lungimea cuibului este o problema... mare. Nu spun ca nu ar fi utila, ci greu de obtinut, mai ales la fundul cu sita. Sita se onduleaza, exista pericolul unificarii nedorite.
Daca se doreste modelul de obtinere de matci tinere cu matcile batrane in acelasi stup as merge pe diafragme fixe, cu 2-3 caneluri frezate in peretele stupilor, pentru mutarea diafragmei. Intre canalele frezate, daca se merge pe fund cu sita, unite canalele paralele cu leaturi de scandura, pentru ca sita sa nu faca burta.
un OM

Mesajde jenica67 » 05 Feb 2014, 12:33

De aceia l-am intrebat si eu prima data, ce fund are la stupi. Acum eu la fundurile ce le-am facut mai nou, am fund din tabla stantata si laminata cu hexagoane. Aia este mai tare si nu se stramba, dar exista posibilitatea transmisiei feromonului intre sectiuni. Si am precizat si acolo, ce ar trebui facut. La mine am gasit garnitura de usa metalica, care este destul de inalta si flexibila si ar permite o buna etansare in orice conditi, desi nu cred ca este cazul. Acum ideia conteaza, se mai poate face diverse variante. Poti sa ai mai multe canale, pentr a obtine compartimente cu 3, 5, 6 rame, in functie de necesitati.
jenica67

Mesajde csaa » 05 Feb 2014, 17:12

V-am spus mai sus ca am incercat varianta asta, fund plin, diafragme pe caneluri, fiecare familie cu urdinisul pe cate un perete. Cumva feromonii treceau (normal, ca nu sunt cat rotile de tractor :idea: ) si, probabil, prima matca care se imperechea ramanea singura in stup.
Anul asta vreau sa incerc sa bag matcile imperecheate in stupii impartiti in doua. Sa vedem ce iese.
Dar imperecherea vreau sa o fac in nuclee separate. Problema este in alegerea tipului de nucleu de imperechere - cu minirame sau cu rame normale :!: :?:
Eu am expus mai sus ipoteza si cerintele, ma intereseaza modul de rezolvare :lol:
Multumesc pentru pareri si pentru sfaturi.
csaa

Mesajde jenica67 » 05 Feb 2014, 20:36

Eu am imperecheat 2 marci in aceiasi lada si nu am avut proble. Dar atentie si su trebuie sa fie etanse. Am avut bagheta la diafragma si capsata folia de diafragma, sa deschizi ori o parte ori cealalta. Anul urmator am pus haneman, folia impachetata la mijloc si magazie deasupra 1/1. Cum avea jos 4 rame cu puiet capacit, ridicam 1 sus si am facur apoi roi. Uite cum am facut fundul :
Fişiere ataşate
Fund pentru doua roiuri.jpg
jenica67

Mesajde jenica67 » 05 Feb 2014, 20:37

Si cu corpul impreuna :
Fişiere ataşate
Corp pentru doua roiuri.jpg
jenica67

Mesajde jenica67 » 05 Feb 2014, 20:38

Si uite-i cu diafragma si folia pusa :
Fişiere ataşate
Picture 004.jpg
jenica67

Mesajde mircea_tm » 05 Feb 2014, 22:48

jenica67 scrie:Si uite-i cu diafragma si folia pusa :

in situatia data, cum au fost pozitionati ? primul spre E, al 2-lea spre V?
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde gica.mosu » 06 Feb 2014, 00:07

apivasmob scrie:
csaa scrie:Unchiesule, ca sa te interb direct, tu ce tip de nucleu ai folosi in locul meu?

Foloseste cosnite daca te intereseaza .

Pentru...Csaa(nu am citit mp...Nu vreau sa ma'ncarc negativ=te-am iertat....Toti ...gresa'm....Paul asa-i ca'-s bun crestin :?: )iata ce fel de nuclee,R1/1 folosesc=cosnitee :P ...Pt Delorin sa' Florinelu...S-a disteptat "mosu" am facut canale(fara sa' mai tb sipci,inclusiv an fund)....cum se vad :|
Fişiere ataşate
poze noi 035.JPG
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde csaa » 06 Feb 2014, 00:27

Nu incarc inutil forumul cu discutii off topic, asa ca ai putea sa citesti MP-ul.
In alta ordine de idei, sau revenind la titlul topicului, am inteles unde am gresit anul trecut. Nu am pus folie sub podisor si asa au ajuns feromonii in celelalte compartimente. Anul asta, cel putin la inceput, nu vreau sa mai risc si imi fac micronuclee din polistiren exrudat. In iulie as vrea sa mai scot o transa de matci pe care, dupa imperechere, vreau sa le bag doua sau trei intr-un stup asa cum ati expus mai sus.
csaa

Mesajde sorin_s2003 » 25 Feb 2014, 08:49

Eu am construit acest tip de nuclee de imperechere:
Fişiere ataşate
Nucleu imperechere 2.jpeg
sorin_s2003

Mesajde sorin_s2003 » 25 Feb 2014, 08:54

practic, arata asa:
Fişiere ataşate
DSCF2322.JPG
sorin_s2003

Mesajde jenica67 » 25 Feb 2014, 14:41

Nucleul este bun, din pacate trebuia sa il faci putin mai mare, exteriorul de 200, interiorul 160, umerasi 182, si intra rama de 144.5 cu leatul superior de 180, rama ce reprezinta 1/3 din rama Dadant (o rama din 3 bucati), sau submultiplii. Latimea de 114 mergea de 120, sa ai putin joc daca sunt ramele propolizate.
jenica67

Mesajde sorin_s2003 » 25 Feb 2014, 15:40

Am observat greselile,urmatoarele le modific putin.Ramele le-am facut in asa fel incat sa intre unul intraltul.Oricum, mutumesc pentru observatii.Va rog sa imi spuneti daca trebuie sa fac ventilatie la fund.Acuma este cu fundul plin.
sorin_s2003

Mesajde csaa » 25 Feb 2014, 18:03

Ati facut podisor hranitor?
csaa

Mesajde jenica67 » 25 Feb 2014, 18:54

Eu am vazut toate nucleele profesionale de vanzare, ca au plasa. Ca urmare si eu mi-am facut fundul cu sita, la toate nucleele mele. Apropo de podisorul hranitor, eu asi renunta la piesa aia din miloc si l-asi face mai inalt, deoarece eu la alimentarea cu sirop, folosesc galeata de smantana de 1 l. Daca dai mancare solida, ori pui o galeata invers fara capac, ori mai tai putin din inaltimea galetii. Gaura asi da-o undeva spre spatele nucleului.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR