Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pozitia noastra fata de impozitare

Mesajde letsoc » 10 Dec 2013, 17:29

Felicitari pentru cum vezi lucrurile, subscriu! ;)
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde proapis13 » 10 Dec 2013, 18:11

Hai sa o lamurim si pe asta cu viitoarele impozite de prin batatura omului de la tara
In ultimii ani s-a construit pe la tara pe dupa casa cam haotic si fara autorizatie de la primarie
Totodata diferitelor anexe gospodaresti li s-a schimbat destinatia fara a fi facute notificatiile la primarie
sa va dau si un exemplu cat de hapsin a devenit statul roman in setea lui de a aduna cat mai multi bani

Am primit un purcel si deoarece nu aveam unde sa-l tin l-am inchis intr-o fosta magazie vreo doua zile
A treia zi au venit de la primarie si mi-au zis ca am pus cotetul porcului prea aproape de gard si ca nu am fosa septica
Le-am explicat cele scrise mai sus insa au insistat sa declar la rpimarie ca am schimbat destinatia magaziei si sa-mi fac fosa septica la ,,cotet''
,,Cotetul '' este un fost grajd facut din paianta pe pamint pe care l-a primit mostenire odata cu casa
Pina la urma a trbuit sa merg la primarie si sa declar pe propria raspundere ca nu am schimbat destinatia initiala a anexei gos[podaresti
Daca o schimbam ma incadram la altfel de impozit....diferenta fiind de.... cativa lei in plus.... :oops:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Aurel1959 » 11 Dec 2013, 00:53

Traim intr-o tara nebuna! Asa ceva nu am mai auzit. :o :o
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde lupu_albinelor » 17 Dec 2013, 21:49

aurelianpopescu scrie:revin cu calcul norma venit stupi;am declarat 99 stupi la fisc'; 99-75=24X40=960lei norma;16%-impozit=154lei; cass=48lei;total=202 lei fisc valcea

Sa inteleg ca daca am sub 75 stupi nu se plateste nimic.
Acuma daca am peste 75 stupi,in afara de 40 lei/stup,se mai plateste ceva?
"Nihil sine Deo"
lupu_albinelor

Mesajde Closcutz » 17 Dec 2013, 22:14

Nu se plateste 40 de lei per stup ce depaseste nr de 75. Calculul se face cam in felul urmator... Sa presupunem ca am 80 de stupi :) rezulta 5x 40x 16 impartit la 100= 32 de lei la care se adauga CAS ( sanatatea)asta e cam 5,5 % parca; sper sa nu arunce nimeni cu pietroaie ca nu sunt expert in contabilitate, dar cam asa sta treaba.
Closcutz

Mesajde lupu_albinelor » 18 Dec 2013, 00:04

Am gandit intrun fel si am scris altfel.Ma referea la impozitare,care se calculeaza dupa suma de referinta de 40lei(pentru 1 stup),pentru un numar superior 75 familii. Eu sunt sub 75,am un prieten la fel care a fost la fisc si a intrebat ia spus ca daca are sub 75 nu trebe declarat nimic. Insa numaru de stupi poate varia,si nelamurirea mea este,daca ai peste 75 familii(in afara de 16%impozit din 40lei+c.a.s.s.),se mai plateste ceva?Adica se mai ia impozit din altceva,din miere de exemplu?E bine de stiut...cine stie
"Nihil sine Deo"
lupu_albinelor

Mesajde un OM » 18 Dec 2013, 08:30

Anul acesta am platit impozitul pe cei 25 stupi dintre cei 100 avuti. Suma a fost in jurul a 250 lei. Nu am actele la indemana. Nu se iau in calcul veniturile pe miere, cel putin deocamdata.
un OM

Mesajde adytza » 03 Mar 2014, 02:54

Se pare ca guvernul s-a hotarat in sfarsit cum sa calculeze normele de impozitare(vedeti art.15-16). Un lucru bun a fi faptul ca normele pot fi influentate de,dezastre naturale(art.18). (Proiect)HOTĂRÂRE privind aprobarea metodologiei pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activităţi agricole: http://www.madr.ro/ro/proiecte-de-acte-normative.html
Are cineva idee de unde se preiau datele privind productia si cheltuielile/familia de albine pe ultimii trei ani, asa cum zice in art.15?
adytza

Mesajde proapis13 » 03 Mar 2014, 09:08

adytza scrie:Are cineva idee de unde se preiau datele privind productia si cheltuielile/familia de albine pe ultimii trei ani, asa cum zice in art.15?

Din planul de afaceri la cei cu PFA,II,IA,asta insemnind nu mai putin de 10 kg de miere/fam de albine :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde talex » 03 Mar 2014, 12:19

un OM scrie:Anul acesta am platit impozitul pe cei 25 stupi dintre cei 100 avuti. Suma a fost in jurul a 250 lei. Nu am actele la indemana. Nu se iau in calcul veniturile pe miere, cel putin deocamdata.

ba da se iau. pur si simplu nimeni nu respecta procedura. n-ai voie sa vinzi miere daca nu esti pfa sau ii. orice vanzare inseamna activitate de comert si esti impozitat 16 la suta plus sanatatea.

daca ai o suta de stupi platesti impozit pe 25, adica 16+5.5=21.5 la suta din norma de venit 40. si ar mai trebui sa platesti impozit pe mierea pe care o vinzi, la fel 16.+5.5=21.5 Asa mi-a explicat mie un contabil care tine vreo 40 de firme. La dsv mi s-a spus ca daca vreau sa vand miere trebuie sa fiu pfa, iar contabilul mi-a explicat ce inseamna pfa (impozit adica), deci miera e impozitata.
talex

Mesajde adytza » 03 Mar 2014, 13:19

talex scrie:
un OM scrie:Anul acesta am platit impozitul pe cei 25 stupi dintre cei 100 avuti. Suma a fost in jurul a 250 lei. Nu am actele la indemana. Nu se iau in calcul veniturile pe miere, cel putin deocamdata.

ba da se iau. pur si simplu nimeni nu respecta procedura. n-ai voie sa vinzi miere daca nu esti pfa sau ii. orice vanzare inseamna activitate de comert si esti impozitat 16 la suta plus sanatatea.

daca ai o suta de stupi platesti impozit pe 25, adica 16+5.5=21.5 la suta din norma de venit 40. si ar mai trebui sa platesti impozit pe mierea pe care o vinzi, la fel 16.+5.5=21.5 Asa mi-a explicat mie un contabil care tine vreo 40 de firme. La dsv mi s-a spus ca daca vreau sa vand miere trebuie sa fiu pfa, iar contabilul mi-a explicat ce inseamna pfa (impozit adica), deci miera e impozitata.

Mai oameni buni, voi ati citit proiectul de HG din linkul de mai sus? Eu cred ca ori nu l-ati citit ori nu ati inteles nimic. Impozitul de care tot vorbiti se numeste impozit pe venit(venit rezultat din vanzarea produselor apicole sau biologice) si se aplica la o norma de venit. Inseamna ca statul face niste calcule prin scaderea unor cheltuieli presupuse din niste venituri preluate statistic. Ce ramane se numeste norma de venit(sau profit cum este mai usor de inteles pentru unii).
Concluzii:
1. Ai voie sa vinzi legal,ca persoana fizica simpla, miere si alte produse apicole(cu atat mai mult daca detii si certificat de producator), deci nu trebuie sa fii neaparat PFA
2. Platesti numai impozit pe venit si CASS(sanatate) doar daca depasesti 75 familii, in caz contrar venitul pe care il obtii din vanzare este neimpozabil
Sfatul meu este sa cititi foarte bine legislatia care va priveste intrucat daca va lasati numai in baza parerilor altora riscati sa pierdeti.
PS. Contabilitatea unei firme are cu totul alta filozofie(abordare) fiscala decat contabilitatea la norma de venit.
adytza

Mesajde filip » 03 Mar 2014, 15:49

QAdytza,
gandeste putin logic,care ar fii scopul ca o persoana fizica sa taie fila din carnetul fiscal pentru orice kg de miere vanduta,atat in piata cat si de acasa?
filip

Mesajde proapi » 03 Mar 2014, 16:10

Art. 15.(1) Pentru familiile de albine, norma de venit se stabileşte în funcţie de valoarea
producţiei de miere şi de cheltuielile efectuate pe parcursul unui an calendaristic, pentru
obţinerea producţiei de miere.
(2) Valoarea producţiei de miere reprezintă rezultatul exprimat în lei/familia de
albine, obţinută din înmulţirea producţiei medii exprimate în kg miere obţinută pentru fiecare
familie de albine, pe cei trei ani precedenţi anului fiscal de realizare a venitului, cu preţul mediu
exprimat în lei/kg, pe cei trei ani precedenţi anului fiscal de realizare a venitului.
(3) Cheltuielile efectuate pe parcursul unui an calendaristic cuprind, după caz,
următoarele:
a) cheltuieli pe familia de albine exprimate în lei/familia de albine, efectuate pentru
achiziţionarea de medicamente, zahăr, suplimente nutritive şi biostimulatori, faguri, motorină
pentru deplasarea în pastoral, cutii de stupi sau componente ale acestora;
b) alte cheltuieli (taxă drumuri, taxă treceri Bac, impozit mijloc de transport stupi, etc.) care
reprezintă maximum 20 % din cheltuielile prevăzute la lit.a).
Art. 16.(1) Prin diferenţa dintre valoarea producţiei de miere şi cheltuielile efectuate
pentru obţinerea producţiei de miere rezultă norma de venit, exprimată în lei/familia de albine,
care se aplică tuturor crescătorilor de albine din judeţ.
proapi

Mesajde talex » 03 Mar 2014, 17:44

adytza scrie:
talex scrie:

Mai oameni buni, voi ati citit proiectul de HG din linkul de mai sus? Eu cred ca ori nu l-ati citit ori nu ati inteles nimic. Impozitul de care tot vorbiti se numeste impozit pe venit(venit rezultat din vanzarea produselor apicole sau biologice) si se aplica la o norma de venit. Inseamna ca statul face niste calcule prin scaderea unor cheltuieli presupuse din niste venituri preluate statistic. Ce ramane se numeste norma de venit(sau profit cum este mai usor de inteles pentru unii).
Concluzii:
1. Ai voie sa vinzi legal,ca persoana fizica simpla, miere si alte produse apicole(cu atat mai mult daca detii si certificat de producator), deci nu trebuie sa fii neaparat PFA
2. Platesti numai impozit pe venit si CASS(sanatate) doar daca depasesti 75 familii, in caz contrar venitul pe care il obtii din vanzare este neimpozabil
Sfatul meu este sa cititi foarte bine legislatia care va priveste intrucat daca va lasati numai in baza parerilor altora riscati sa pierdeti.
PS. Contabilitatea unei firme are cu totul alta filozofie(abordare) fiscala decat contabilitatea la norma de venit.

fals si p1
fals si p2
talex

Mesajde adytza » 03 Mar 2014, 20:39

filip scrie:QAdytza,
gandeste putin logic,care ar fii scopul ca o persoana fizica sa taie fila din carnetul fiscal pentru orice kg de miere vanduta,atat in piata cat si de acasa?

Am doua raspunsuri:
1. Logica ANAF este urmatoarea: te obliga sa scrii orice kg de miere vandut(inclusiv pretul/kg) deoarece o fila ramane la carnet care se preda la primarie iar primaria are obligatia sa comunice aceste date ANAF. ANAF le centralizeaza si obtine o situatie despre pretul si cantitatea de miere vanduta, apoi in baza acestei valori totale, asa cum citeaza proapi mai sus in art.15 si 16, stabileste norma de venit. Dupa cum vezi atat introducerea carnetului de comercializare cat si aceste prevederi privind calcularea normelor de venit sunt in stransa legatura. Amandoua au scopul de a ne strange cat mai bine de c...
2. In spatiu public autorizat(piete,targuri,etc.) nu va trebuie sa taiem cate o fila din carnet pt. fiecare vanzare ci numai daca o facem in spatiu privat adica la noi acasa sau la client acasa. La piata se va intocmi la sfarsitul zilei o singura fila pe care se va centraliza totalul vanzarilor din acea zi.
Ultima oară modificat de adytza pe 03 Mar 2014, 20:53, modificat de 3 ori în total.
adytza

Mesajde adytza » 03 Mar 2014, 20:42

@talex
M-am lamurit pe deplin in privinta priceperii tale in domeniul legislatiei si contabilitatii asa ca, intrucat nu doresc sa intram in polemica, iti promit ca nu voi mai comenta afirmatiile tale si nici nu-ti voi raspunde la intrebari.
adytza

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA