Da, se pare ca trebuie sa-mi reconsider total gandirea despre furtisag....... Recunosc ca niciodata nu am avut rabdarea sa citesc cu aprofundare chestiunile legate de feromoni, de importanta substantelor emise de albina, matca, trantor, larvele acestora. De aceea am privit simplist aceasta chestiune.
Sa le luam putin pe rand:
-@ Ioan Guist "Situatia in care o colonie are carente de ordin glandular si /sau receptor si este expusa condiitilor propice furtisagului, va fi furata.Si invers. Daca nu are probleme de acest gen, stabilitatea si coeziunea o va ferii de furtisag."
- Practic, carentele glandulare se pot schimba doar prin schimbarea matcii, si nu cu o "maidaneza" ci cu una facuta "ca la carte". Corect?
In stupinile mari unde matcile se fabrica "loco" daca sunt semne ale carentelor sus amintite, atunci trebuie luate masuri de reinnoire a materialului genetic.
-@ proapis13 "--intr-o familie in care exista acea armonie data de sanatatea si bunastarea tuturor albinelor teoretic nu poate fi vorba de furtisag
--in colonia in care stuparul o lalaie si bajbaie in nestiinta de cauza incepand de la modul dezorganizat in care lucreaza cu stupul si pana la curatenia in stupina el este factorul determinant al unui furtisag
--nu in ultimul rand consagvinizarea familiilor de albine si regresia lor"
- deci numai "teoretic" o familie sanatoasa si in buna stare poate fi furata si asta din cauza stuparului. Dar nu trebuie sa uitam de consangvinizare deci zic eu, tot acolo ajungem, adica la matca, bat-o vina!
Acuma hai sa ii scoatem la lumina si mai tinerii care citesc pe aici: Nu de alta dar sa nu creada cineva ca se poate rezolva problema introducand in familie Epagine, 9-ODA, 9-HDA,

.
Din nou practic, cand constatam ca avem familii predispuse la a fi furate, cum actionam?
La stupinile mici, e clar: schimba matca prin metodele cunoscute, functie de cunostintele stuparului, functie de sezon.
La stupinile mari, insa unde nu este timp de "gâdilat" familia cum am proceda?
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"
Friedrich Ruttner