Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pozitia noastra fata de impozitare

Mesajde adytza » 03 Mar 2014, 21:12

proapi scrie:Art. 15.(1) Pentru familiile de albine, norma de venit se stabileşte în funcţie de valoarea
producţiei de miere şi de cheltuielile efectuate pe parcursul unui an calendaristic, pentru
obţinerea producţiei de miere.
(2) Valoarea producţiei de miere reprezintă rezultatul exprimat în lei/familia de
albine, obţinută din înmulţirea producţiei medii exprimate în kg miere obţinută pentru fiecare
familie de albine, pe cei trei ani precedenţi anului fiscal de realizare a venitului, cu preţul mediu
exprimat în lei/kg, pe cei trei ani precedenţi anului fiscal de realizare a venitului.
(3) Cheltuielile efectuate pe parcursul unui an calendaristic cuprind, după caz,
următoarele:
a) cheltuieli pe familia de albine exprimate în lei/familia de albine, efectuate pentru
achiziţionarea de medicamente, zahăr, suplimente nutritive şi biostimulatori, faguri, motorină
pentru deplasarea în pastoral, cutii de stupi sau componente ale acestora;
b) alte cheltuieli (taxă drumuri, taxă treceri Bac, impozit mijloc de transport stupi, etc.) care
reprezintă maximum 20 % din cheltuielile prevăzute la lit.a).
Art. 16.(1) Prin diferenţa dintre valoarea producţiei de miere şi cheltuielile efectuate
pentru obţinerea producţiei de miere rezultă norma de venit, exprimată în lei/familia de albine,
care se aplică tuturor crescătorilor de albine din judeţ.

Nu inteleg de ce nu au trecut la cheltuieli pct.a) alin 3 cap 15 si contravaloarea diurnei si cazarii pt. cei care fac pastoral. Adica orice firma privata inclusiv functionarii statului deconteaza in mod obisnuit acestea, insa la noi nu se socoteste. Pai de ce? Asta nu e discriminare?
Vad ca pe siteul MADR,la acest proiect de HG, nu este trecuta nici o persoana de contact careia sa-i facem observatii,propuneri. Poate stiu mai bine sefii de asociatii cui trebuie sa faca aceste propuneri, nu ar fi rau sa profite de acest moment altfel mai tarziu ne vom mira de ce vom avea norme mari.
adytza

Mesajde proapis13 » 03 Mar 2014, 21:49

adytza scrie:Nu inteleg de ce nu au trecut la cheltuieli pct.a) alin 3 cap 15 si contravaloarea diurnei si cazarii pt. cei care fac pastoral. Adica orice firma privata inclusiv functionarii statului deconteaza in mod obisnuit acestea, insa la noi nu se socoteste. Pai de ce? Asta nu e discriminare?

Cind am facut cursurile de formare profesionala la Masura 111 am retinut ca acele cheltuieli cu diurna pt a fi decontate
trebuie ca deplasarea sa fie peste 48 de ore iar suma minima ca diurna sa fie raportata la salariul minim pe economie
daca gresesc rog sa fiu corectat sau un finantist sa descurce itele
ca o paranteza,se mai poate trece la cheltuieli si...mancarea pentru cainii aflati in paza stupinei :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde adytza » 03 Mar 2014, 23:10

proapis13 scrie:
adytza scrie:Nu inteleg de ce nu au trecut la cheltuieli pct.a) alin 3 cap 15 si contravaloarea diurnei si cazarii pt. cei care fac pastoral. Adica orice firma privata inclusiv functionarii statului deconteaza in mod obisnuit acestea, insa la noi nu se socoteste. Pai de ce? Asta nu e discriminare?

Cind am facut cursurile de formare profesionala la Masura 111 am retinut ca acele cheltuieli cu diurna pt a fi decontate
trebuie ca deplasarea sa fie peste 48 de ore iar suma minima ca diurna sa fie raportata la salariul minim pe economie
daca gresesc rog sa fiu corectat sau un finantist sa descurce itele
ca o paranteza,se mai poate trece la cheltuieli si...mancarea pentru cainii aflati in paza stupinei :lol:

Cam asa stiam si eu. In cazul asta cel putin 4 luni petrecute in pastoral sunt mai mult de 48ore? ;) Chestia cu cainele e de studiat :lol:
adytza

Mesajde proapis13 » 03 Mar 2014, 23:58

adytza scrie:Cam asa stiam si eu. In cazul asta cel putin 4 luni petrecute in pastoral sunt mai mult de 48ore? ;) Chestia cu cainele e de studiat :lol:

Delegatia la stupina trebuie sa se faca la o anumita distanta de la care nu se poate face naveta in aceeasi zi,in cazul de fata mi se pare ca e peste 70 de km dus si nu mai mult decat 2 zile pe saptamana sau 7 zile pe luna
Referitor la papa pentru caini trebuie sa atasezi carnetul de sanatate al patrupedului cu toate tratamentele la zi ; e pe bune !! :!:
Si mai e ceva de dedus,protocoalele,numai in cazul in care esti pe profit iar acestea sa nu depaseasca 5 sau 10% din venit ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde artpop46 » 05 Mar 2014, 23:19

Vanzarea mierii direct de catre apicultor in piata,de acasa sau la procesator va sta la baza actiunii viitoare a fiscului legata de stabilirea normei de venit sau de modificare a sistemului de impozitare.

Fara dorinta de a intra in polemica,cred ca intentia legiuitorului ,rezultata din modul de completare a filelor carnetului de comercializare este urmatoarea:
-orice cantitate de produs vanduta precum si suma,in lei,obtinuta pe cantitatea de produs respectiva se trec in filele carnetului de comercializare;
-in acest fel,prin intermediul celui de-al 3-lea exemplar al fiecarei file, completate, care ramane la carnet ,la sfarsitul anului cand mergi la primarie pentru a preda carnetele utilizate si a solicita alt atestat de producator toate datele din aceste carnete (cantitatile vandute respectiv veniturile realizate pe acestea) sunt transmise la fisc;
-fiscul totalizeaza veniturile obtinute de fiecare si :
-daca se incadreaza in normele de venit,stabilite pentru fiecare activitate agricola,platesti impozitul si contributia la sanatate calculate dupa normele de venit actuale

-daca veniturile sunt mai mari decat cele pe care ar trebui sa le obtii conform normelor de venit in vigoare,atunci :
-pentru anul urmator creste valoarea normelor de venit si implicit a impozitului si contributiei la sanatate pe care le platesti;
-sau elimina total normele de venit si aplica impozitul si plata contributiei la sanatate la veniturile rezultate din carnetele de comercializare ale fiecaruia.

ATENTIE :de revazut pozitia unui reprezentant al MADR,in legatura cu carnetele de comercializare si modificarea impozitarii, prezentata in cadrul sectiunii "legislatie nationala si europeana.

Prin obligativitatea utilizarii carnetelor de comercializare pentru fiecare producator agricol,indiferent ca isi vinde marfa la piata, de acasa sau la procesatori, fiscul va cunoaste toate veniturile obtinute de fiecare.Restul ...stie ce are de facut.
Ultima oară modificat de artpop46 pe 05 Mar 2014, 23:27, modificat 1 dată în total.
artpop46

Mesajde akmm » 09 Mai 2014, 14:28

cornelioandanciu scrie:As dori sa evidentiez urmatorul aspect: Banii care s-au primit in apicultura prin masurile celebre nu sint ai Statului Roman, sint bani europeni.Statul Roman este doar un simplu intermediar, deci ca orice intermediar incearca sa castige cat mai mult.Astfel vazand cati asa zisi apicultori au luat banii pe aceste masuri, Statul si-a facut niste calcule, atatia apicultori avem, atatea familii de albine , deci Statul atatia bani trebuie sa castige.Din impozite, CAS si din alte biruri care vor mai veni.Si toate astea datorita unor bani care au intrat in apicultura si care nu apartin Statului Roman!

Eu as zice sa nu fim rautaciosi in mod gratuit.
De regula fiecare program derulat arata si sursele sale de finantare.
Pentru masura 141, si am mai vorbit, participarea statului roman este de 20%.
Ca atunci cand TVA-ul era 19%, vecinii mai puneau 1%, acum cand TVA e 24 % se bucura si veciinii ca au parte de 4%.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde sovian » 23 Mai 2014, 10:39

buna ziua,
am citit pe undeva ca se plateste impozit pe fam de stupi si altele .... dar intr-o lege scrie astfel :CAPITOLUL IV
Stimularea producătorilor apicoli

Art. 14. - Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, prin Societatea Comercială "Complexul Apicol"- S.A., precum şi alte societăţi comerciale de profil autorizate asigură aprovizionarea crescătorilor de albine cu material biologic, stupi, subansambluri, unelte şi utilaje, biostimulatori, medicamente de uz apicol, faguri artificiali, precum şi achiziţionarea de la producători a produselor apicole oferite.
Art. 15. - Mierea de albine destinată comerţului intern şi exportului este scutită de taxa pe valoarea adăugată.
Art. 16. - Producătorii apicoli beneficiază, totodată, şi de următoarele facilităţi:
a) acordarea de credite cu dobândă subvenţionată de la bugetul de stat pentru procurarea de stupi şi familii de albine, unelte şi utilaje apicole, precum şi pentru retehnologizarea capacităţilor de producţie existente;
b) scutirea de la plata impozitului pentru mijloacele de transport specializate în transportul stupilor;
c) asigurarea, pentru familiile de albine înscrise în registrul agricol, de biostimulatori furajeri şi medicamentoşi la nivelul a 5 kg zahăr/familie de albine, pe baza unor recepturi autorizate, subvenţionate în proporţie de 50% de la bugetul de stat;
d) în fondul forestier, amplasarea gratuită a stupilor în pastoral pentru valorificarea surselor nectaropolenifere.
Art. 17. - Veniturile realizate din practicarea apiculturii sunt scutite de impozit.
nu mai inteleg !
Chiar dacă nu ai stupi, ocroteşte albinele!
sovian

Mesajde proapis13 » 23 Mai 2014, 15:02

O sa te lamuresti si daca citesti cu atentie nr legilor si data la care au fost emise ;)
In prima parte e vba despre legea impozitarii agriculturii iar paragrafele sunt din vechea lege a apiculturii :!:
proapis13

Mesajde TDI » 31 Mai 2014, 16:03

Discuţiile sunt tardive momentan - referitor la impozitarea propriu-zisă, apicultura ca şi număr de practicanţi şi număr de familii de albine este într-un trend ascendent - mai de actualitate ar fi creşterea impozitelor. Oricum, starea de fapt nu mai poate fi schimbată până după 3-5 ani de la încetarea banilor europeni în cuantum de zeci de mii de euro dedicaţi apiculturii.
Ultima oară modificat de TDI pe 31 Mai 2014, 16:17, modificat 1 dată în total.
TDI

Mesajde Dragos2006 » 31 Mai 2014, 16:09

Norma de venit se calculeaza la nivel de judet. La noi la Buzau pentru ca am avut primavara apicola calamitata ni s-a redus cota de impozit la jumatate.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde proapis13 » 31 Mai 2014, 18:32

La Mehedinti 50% din cei ce trebuiau sa faca cererea de plata pentru anii 3,4 si 5 au renuntat asa ca statului ii revin mai putini bani la buget
Vizavi de impozitare,degeaba ne mai agitam ; unde-i lege nu-i tocmeala - glasuieste un neaos proverb romanesc
Pozitia noastra fata de impozitare s-a facut cunoscuta pe toate canalele mass-media si efectele s-au simtit
Concluzia mea este ca daca eu ca cetatean european m-am folosit de acesti bani,cinstit ar fi ca daca am si avut profit sa mi se retina cota parte
Daca tot ca cetatean european, ce nu am avut acces la fonduri din varii motive,nu cred ca pot critica sistemul de pe margine
Ca fapt divers,la ultima notificare/somatie venita de la Finantele Publice aveam datorii neachitate in valoare de 1RON la care,
conform legilor fiscale din Romania,pe care am avut grija sa le respect,NU am platit impozit statului roman nici macar un BAN :!:
proapis13

Mesajde proapis13 » 31 Mai 2014, 19:09

ghitacusman scrie:problema cea mare nu este cine a luat banii , ci cine-i plateste (cred ca-i valabil ,toti pentru unul si unul pentru toti ).

Catre UE o sa fie platiti si de catre cei ce nu au accesat fonduri...indirect... ;)
proapis13

Mesajde alt stupar » 01 Iun 2014, 12:24

cornelioandanciu, inspirata sintagma " bani toxici" vis-a-vis de fonduri :D
In alta ordine, stati linistiti, ca si-n apicultura functioneaza in timp lefea feed-bek`ului... pasune virgina - se-nmultesc gazelele, multe ierbivore - creste numarul de tigrii, exces de animale de prada - scade nr. de ierbirore dar pasunea se regenereaza...
Om trai si om vedea (zise orbu` :lol: ) !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde stupar » 24 Iun 2014, 08:36

Apicultura pe acest ani este calamitata din cauza timpului nefavorabil,la salcam ,fanate,zmeura,pana in prezent.Daca nu da nici teiul si FS.vom fi calamitati 100%.
In aceasta situatie trebuie sa fim scutiti de impozit pe acest ani.
Cine face constatare la nivel inalt?
Despagubire pentru apicultori se va da???
stupar

Mesajde proapis13 » 24 Iun 2014, 08:47

stupar scrie:Apicultura pe acest ani este calamitata din cauza timpului nefavorabil,la salcam ,fanate,zmeura,pana in prezent.Daca nu da nici teiul si FS.vom fi calamitati 100%.
In aceasta situatie trebuie sa fim scutiti de impozit pe acest ani.
Cine face constatare la nivel inalt?
Despagubire pentru apicultori se va da???

Ce are a face una cu alta ????
Pentru persoanele juridice ,,unde-i lege nu-i tocmeala''
Constatarea calamitatilor si declararea lor se face de catre agentul agricol din cadrul primariei
Esti asigurat vei fi despagubit :!:
Problema v-a fi la cei cu fonduri europene,e un plan de afaceri de respectat si o clauza
prin care te obligi sa predai catre procesatori o anumita cantitate de miere
Crezi ca te crede cineva ca nu ai facut miere ?????
proapis13

Mesajde stupar » 24 Iun 2014, 15:44

Nu te obliga nimeni sa predai miere daca nu-iti convine pretul.Ca n-am facut miere confirma toti stuparii care au facut pastoral in Oltenia si nunumai!
stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA