Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Comunitate locala-Arges

Mesajde perma » 21 Feb 2014, 16:27

Nu era fund total. E mai mult o aerisire cam de 20cmX20 cm ce comunica cu exteriorul printr-o fanta de 2 cm in spatele stupului. La mine, peste folie a venit direct capacul, fara polistiren, fara altceva. La cel cu fund total am iernat cu podisor de pfl si capac direct peste, subarul tras cu L-ul in jos si a fost bine.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde Cristian Chirculescu » 28 Feb 2014, 09:29

. Iernat singur , cel pe 3R sigur nu avea nici o sansa...
Eu iti spun din proprie experienta ca avea. Am bagat iarna trecuta 4 nuclei pe 2 rame dadant in 4 lazi diferite si au trecut toti iarna.
Daca te uiti pe pagina mea, la unificarea de saptamana trecuta am folosit un nucleu pe 3 rame care avea puiet pe fiecare rama. Si mai am pe 3 rame.....insa ceilalti 80 % ....sunt bestii....
Alias FreeCristian 0764514729

www.freecristian.ro
Cristian Chirculescu

Mesajde perma » 01 Mar 2014, 13:00

Daca te aude alt stupar cu matze d'astea, sigur n-o sa fie bucuros. Da, si eu cred ca avea sanse, daca avea mancare. Eu i-am dat, el n-a adunat. Se pare ca nu i-am dat suficienta. Tuturor le-am dat in toamna miere cu lapte praf, se pare ca unora nu suficient. Luni ajung la ei, sunt tare curios daca am reusit sa-l salvez pe cel cu probleme. Urmeaza o noua restrangere de cuib si hraniri cu dulcofruct+ protofil. La doua/trei saptamani la cat timp ajung eu la ei, si la cata meserie stiu, cam asta-i maximul pe care il pot face.
Repet, o singura matza am avut, restul erau pe cel putin 5 rame, stransi puternic. Nu populatia a fost problema, ci impachetajul, sau mai bine zis, lipsa lui. Consum mult mai mare, rezultatele sunt astea care sunt.
perma

Mesajde perma » 03 Mar 2014, 18:24

Saga continua, de data asta si cu poze. Acum vin de la albine si am reusit sa-l salvez pe cel de data trecuta. Ala mic de respira greu. Papase ce-i pusesem, drept urmare a mai primit o rama in cap plina cu dulcofruct si protofil. Ceilalti mancasera si ei dulcofructul si au primit si ei cate jumatate de rama din acelasi maglavais. O sa pun o poza cu multietajatul, cu mentiunea ca vedeti doar ramele de sus, in numar de cinci. Dedesubt mai are 6 rame, la fel de pline. In el, precum si in stupul caruia nu i-am pus poza, exista si coronite de miere. Ultima poza e a stupului ce a murit. Imi cer scuze pentru claritate, murdarisem telefonul de dulcofruct. Pata ce se vede pe fundul stupului e sita de aerisire. Spuneti-mi, va rog, cum ar trebui impachetat un astfel de stup ca el sa nu faCA COndens? Va spun eu niste metode prin care face:
- folie deasupra si aerisirea goala;
- podisor osb si aerisirea goala;
- folie si aerisire astupata cu ziar;
- podisor osb si aerisire astupata.
Mentionez ca in toate cazurile capacul este cu aerisire si peste folie/podisor nu s-a mai pus nimic (gen polistiren/plapuma). Multumesc.
Si acum pozele:
Fişiere ataşate
stup verde.jpg
Stupul salvat.
Ultima oară modificat de perma pe 03 Mar 2014, 18:28, modificat 1 dată în total.
perma

Mesajde perma » 03 Mar 2014, 18:26

Se pare ca nu pot atasa toate pozele. Incerc acum cu multietajatul.
Fişiere ataşate
M.E..jpg
multietajat
perma

Mesajde perma » 03 Mar 2014, 18:26

Acum stupul asupra caruia va cer sfatul cu impachetajul pentru iarna.
Fişiere ataşate
stup galben.jpg
perma

Mesajde paul » 03 Mar 2014, 19:08

Perma, da' n-arata rau deloc salvatu',iar ME-ul se prezinta destul de OK pentru data din calendar ! :P
Felicitari pentru "salvat"! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde perma » 03 Mar 2014, 19:22

Paul, pe fundul salvatului se vad multe albine moarte. Estimez ca cel putin o treime din populatie am pierdut. La fel de puternic era si stupul pe care l-am pierdut. Si multietajatul avea condens azi, fund cu plasa total, dar cu subarul tras si podisor pfl deasupra. Fara polistiren peste podisor, capac fara aerisire. Podisorul montat cu partea lucioasa spre albine. Acum l-am intors. Azi erau 5 grade cand am umblat la ei si noros. Acum doua-trei zile am inteles ca a mai dar o mica zapada. Ma omoara condensul asta. Mai mult pe ele, saracele.
perma

Mesajde paul » 03 Mar 2014, 19:40

Perma, eu zic ... nu te panica !
Din ce se observa din photo, n-ai avut condens atat de mare incat sa-ti innegreasca peretii stupului ! Eu zic ca mai degraba-i vorba de eficienta moderata a tratamentelor antivarooa ca sa nu-i zic insuficienta sau ai intrat in iarna cu albine "obosite" (puiet putin in august-septembrie, corp gras insuficient format din cauza de lipsa de polen in toamna, hraniri tarzii ...............etc).
Repet ... nu cred ca umiditatea sa fie motivul principal al problemelor pe care le intampini ! Oricum, in zona voastra ati avut zile cu temperaturi mai ridicate si umiditatea s-a mai redus ! Nu pot sa-ti dau nici un sfat legat de impachetarea stupilor cu fund AV, pentru ca eu nu am din astia ! Ba am, dar inca nu-s populati . Vad eu la toamna ce si cum ! :)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde perma » 04 Mar 2014, 00:10

Anul trecut le-am facut tratamentele cu apivirol forte. Le-am dat de cel putin 2 ori pe stup. Luata fiecare rama si stropita pe ambele fete. Sincer, nu am monitorizat polenul in toamna. Problema majora cred ca e totusi a condensului. Am ridicat capacele a 20 de stupi azi, toti in configuratia asta cu probleme si toti aveau condens. Nu erau ai mei, erau ai unui vecin. La data asta, condensul nu cred ca mai e o problema atat de mare, ca nu mai e atat de frig si nu mai ingheata pe albine. Ba mai mult, daca ar fi un pic mai cald am citit ca e chiar bun, ca ajuta la necesarul de apa. Problema e ca el apare si iarna. Si chiar daca n-am gasit peretii negri, am gasit ramele mucegaite.
Poate cu izolatie peste folie sa fie solutia. Am vazut mai multe recomandari in sensul asta.
perma

Mesajde Murinhio » 04 Mar 2014, 12:00

Buna ziua. O asociatie apicola in jud. Arges prin care sa putem accesa PNA stie cineva ?
Este cineva interesat de infiintarea unei forme asociative ? Eu sunt inscris intr.o asociatie in jud. Olt care nu are de.a face cu apicultura. Si mai marii asociatiei nu alearga cu hartii in interesul apicultorilor se multumesc sa adune banii din cotizatii si sa ii insuseasca. Si dc nu ai achitat cotizatia te informeaza printr.o scrisorica. Dar cand au loc alegeri sau adunari uita sa te mai informeze .
Va salut .
Murinhio

Mesajde Florin Dobre » 04 Mar 2014, 12:08

Bun venit in club! Poate s-o gasi un argesean dezghetat sa ia taurul de coarne si sa faca o asociatie pentru apicultori.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde argeseanul » 04 Mar 2014, 15:31

Comuna Ciofrangeni-----la Chilom punctul de colectare a mierii
argeseanul

Mesajde perma » 04 Mar 2014, 16:28

Argesene, ce stii de asociatia lui Chilom? Eu il stiu pe el personal, ca de la el am cumparat stupii, dar nu stiu asociatia...Ajuta apicultorii? El mi s-a parut un om drept, dar cu inclinatie mare spre profit...
perma

Mesajde Bambucha » 05 Mar 2014, 00:04

Imi pare rau ca i-ai pierdut, insa dupa acest dus rece nu cred ca ai tras concluziile drepte.
La cei morti te-ai uitat sa vezi daca mai aveau mancare? Ai facut testul cu borcanul? De multe ori esuam in efectuarea tratamentelor.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde perma » 05 Mar 2014, 00:13

Nu, nu mai era mancare. Am si spus asta. Eu am gandit asa: impachetaj necorespunzator-condens-picura pe ghem-ingheata-sa pastreze temperatura consuma mai mult. Sunt convins ca stupul a murit din lipsa de hrana. Care-i testul borcanului? Anul trecut le-am pus benzi de marvirol, au fost impachetati la fel si au trecut iarna. Anul asta am auzit ca apivirol forte are o gama mai larga de actiune si am zis sa-l incerc si pe el.
perma

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR