de stefanos22 » 02 Mar 2014, 11:39
Fiecare e liber sa faca experimente pe banii si timpul lui... Am si eu de anul trecut facuti doi stupi din polistiren , insa eu unul mi-s total nemultumit de ei. In primul rand , sunt extrem de gingasi - chiar daca nu trebuie sa umblam cu nici un fel de stup ca si cu un sac de cartofi , totusi , cand lucrezi se poate intampla sa scapi o dalta , sa-l atingi pe la vreun colt , sa nu mai vb de ce se poate intampla cand depozitezi cutiile goale...Daca sunt facuti ca cei ai lui Tankard , sunt intr-adevar mai rezistenti , dar creste simtitor costul de productie(mai multe materiale , mult mai multa manopera). In al doilea rand , indiferent de tipul de polistiren , albinele , mai devreme sau mai tarziu , se apuca sa-l roada , in special la urdinis si diafragma. In al treilea rand la cel mai mic condens pe acest tip de stup poate aprea mucegaiul(si la lemn apare dar mai greu decat la pol.) - albinele stau in el ca-n punga. Sa te apuci sa razui niste ceara lipita de peretii stupului sau niste propolis e un adevarat chin , ptr ca trebuie sa lucrezi extrem de usor. Solutiile ptr dezinfectarea stupului sun mult mai costisitoare fata de clasica flambare a stupului de lemn. Cand am insarmat ramele a ramas un capat de sarma putin departat de una dintre rame ; scotandu-o din cuib sarma respectiva a zgariat extrem de usor peretele , facand astfel mult mai usor ptr albine sa se apuce de rontait . Vopseaua , neintrand in fibra ca la lemn , sare sau se spala mult mai usor. Pe langa toate cele de mai sus , daca este sa socotesti cat costa materia prima , polistiren vs lemn (ma refer la lemnul cumparat din padure sau cel mult de la gater , nu la cel cumparat de la Practiker...) ajungi la concluzia ca iesi cam dublu cu cei din polistiren , la asta adaugand faptul ca un stup de lemn , ingrijit cum trebuie , il ai cel putin 20 de ani ceea ce nu cred ca-i posibil in cazul celor din polistiren. Singurul avantaj ar fi la iernare , insa daca cuibul e strans cum trebuie si au suficienta mancare nu cred ca-i mare diferenta intre cele doua tipuri de stupi. Eu unul , in zona mea , nu am probleme cu ciocanitorile. Ma intreb insa , acolo unde sunt , cam cat ii ia unei ciocanitori sa gaureasca un perete de polistiren?(ar fi o scapare daca ciocanitoarea ar merge pe „eco” si nu s-ar atinge de astfel de material...)