Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Autorizatia de pastoral.

Mesajde cristi-serban » 10 Mar 2014, 22:12

In Banat data limita 15 martie pt depunerea cereri de pastoral::celelalte judete cum stati ? au fost situatii de scoatere se pe locatie fara autorizatie ,referitor la cei ce vin in zona :roll:
cristi-serban

Re: Autorizatia de pastoral.

Mesajde proapis13 » 10 Mar 2014, 22:41

La voi cum s-a hotarat pina la urma cu Ordinul de deplasare in pastoral ???
Vizavi de cererile de acordare de vatra de stupina in alte localitati la noi s-au facut ,,rezervari''
fara cereri scrise,adica pe vorbe lina se hotarasc ce e si cum cu centralizarea masivelor melifere :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde talex » 11 Mar 2014, 00:23

si la galati e pana pe 15 martie, numai ca de doua saptamani tot merg la ACA pt crotalii, dar sunt in reparatie si ma tot amana. am inteles ca cererea de pastoral se depune la ei.

la punctul 5 scrie ceva interesant, cu mine insa au fost scumpi la vorba - http://www.aca.org.ro/despre-noi/cum-devin-membru.html
talex

Mesajde joohny » 11 Mar 2014, 10:30

Va salut.Si daca nu esti afiliat la nici-o asociatie ce se intimpla ?Nu ai voie sa pleci in pastoral?Multumesc Sanatate.
joohny

Mesajde proapis13 » 11 Mar 2014, 10:42

joohny scrie:Va salut.Si daca nu esti afiliat la nici-o asociatie ce se intimpla ?Nu ai voie sa pleci in pastoral?Multumesc Sanatate.

Reciteste Legea Apiculturii,o sa afli ca raspunsul este NU :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jenica67 » 11 Mar 2014, 17:34

Eu ma duc la un privat in incinta fermei, are paza, e cu garduri de beton, nu trebuie sa ii pazesc. Ce imi trebuie autorizatie ?
jenica67

Mesajde BogdanU » 11 Mar 2014, 17:49

Adicaaaa, eu daca am 5 familii amarate si mici acolo si am gasit un lan de rapita bun rau nu pot merge sa adun si eu ceva ? Chiar daca nu sunt membru intr-o asociatie si nu am autorizatie de pastoral ?
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde talex » 11 Mar 2014, 18:14

BogdanU scrie:Adicaaaa, eu daca am 5 familii amarate si mici acolo si am gasit un lan de rapita bun rau nu pot merge sa adun si eu ceva ? Chiar daca nu sunt membru intr-o asociatie si nu am autorizatie de pastoral ?

Legea apiculturii e pentru toti apicultorii, indiferent ca ai 5 familii sau 75.

Art.2 Activitatea in apicultura poate fi practicata de orice persoana fizica sau juridica ale carei familii de albine sunt inscrise in Registrul agricol, inregistrate/autorisate la Directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, detine carnetul de stupina, si are familiile de albine identificate in sistemul unic de identificare a stupinilor si stupilor.

Asta nu inseamna ca o vom si respecta, doi ani la rand am plecat fara autoriziatie, neavand stupii inscrisi nici macar la primarie. dar e pe riscul fiecaruia.
talex

Mesajde teinegru64 » 11 Mar 2014, 18:31

jenica67 scrie:Eu ma duc la un privat in incinta fermei, are paza, e cu garduri de beton, nu trebuie sa ii pazesc. Ce imi trebuie autorizatie ?

Asta imi aduce aminte de ...Dragos2006 care zicea cu vreo cinci ani in urma ,,am cumparat x vetre pentru stupi ,daca mai gasesc una in delta sunt boier" .Totusi mai este o speranta ...a intrat UDMR la guvernare....si astia fac alergie.La ...padurile romanesti.
Asa ca vor fi vetre de stupina pentru toata lumea. :D
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde adytza » 12 Mar 2014, 02:17

cristi-serban scrie:In Banat data limita 15 martie pt depunerea cereri de pastoral::celelalte judete cum stati ? au fost situatii de scoatere se pe locatie fara autorizatie ,referitor la cei ce vin in zona :roll:

Care este baza legala pt. acest termen de 15 martie?
Uite un extras din lega apiculturii:
" Articolul 12
(1) Până la data de 1 martie a fiecărui an, consiliile locale, precum şi administratorii terenurilor agricole sau silvice inventariază atât suprafeţele de teren aflate în domeniul public sau privat al statului care se acordă apicultorilor pentru amplasarea vetrei de stupină, cât şi baza meliferă existentă pe teritoriul acestora, în vederea comunicării şi repartizării suprafeţelor melifere către apicultorii care doresc să se deplaseze în pastoral.
(2) Până la data de 15 martie a fiecărui an, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale solicită, în scris, de la consiliile locale, precum şi de la administratorii terenurilor agricole sau silvice suprafeţele de teren inventariate, în vederea informării apicultorilor care doresc să se deplaseze în pastoral.
(3) În vederea repartizării suprafeţelor melifere prevăzute la alin. (1), apicultorul, direct sau prin intermediul formei asociative, depune/transmite o cerere la consiliul local sau la administratorii terenurilor agricole ori silvice.
(4) Consiliile locale sau administratorii terenurilor agricole ori silvice, după înregistrarea şi centralizarea cererilor, soluţionează mai întâi solicitările apicultorilor domiciliaţi în localităţile aflate în raza acestora, iar excedentul îl repartizează celorlalţi apicultori solicitanţi din alte localităţi/judeţe."

Eu inteleg ca incepand cu 15 martie MADR trebuie sa ne informeze despre suprafetele cu plante si arbori meliferi inventariate si comunicate de catre primarii. Deci MADR are obligatia sa ne puna intai la dispozitie aceste suprafete melifere incepand cu 15 martie ca apoi noi, in cunostiinta de cauza sa facem cereri pentru aprobarea zonelor de pastoral.
Doresc insa sa va supun atentiei cateva mari incoveniente ale legii privind pastoralul:
1. Dupa cum reiese din alin(4) cons. local aproba aceste cereri dupa centralizarea lor(deci poate dura cel putin o saptamana) si exista riscul major de a fi refuzat intrucat nu exista excedent. Ce facem in acest caz cand primim refuz dupa sa zicem 2-3 saptamani? Mai avem timp sa ne adresam altei primarii? De unde stim ca alta primarie are excedent? Daca suntem refuzati de mai multe primarii, ce facem?
2. Esti la cules de rapita. Se anunta stropiri. Unii, printre care si eu, prefer sa fug in alta zona cu rapita decat sa ma risc. Stim foarte bine ca avem timp chiar si numai o noapte sa facem asta. Pai cum obtinem noi autorizatie de la alta primarie intr-o noapte in conditiile legii asteia? Deci, ramanem pe loc cu risc de mortalitate sau ne mutam cu riscul unor amenzi usturatoare?
La fel si la salcam daca incep ploile si gasim o zona mai buna ce facem, ramanem pe loc si dam sirop la greu sau riscam si ne mutam cu amenzi?
Bun, unii vor spune ca sa faci cereri la mai multe primarii simultan sa ai mai multe sanse. dar ce te faci daca primesti aprobari de la 2 primarii si nu te duci decat la una? Nu se distorsioneaza piata intrucat locul tau ramane liber acolo unde nu te duci si poate alt apicultor ramane acasa intrucat nu mai este loc? este corect asa? In plus mai exista si riscul ca primaria unde nu te duci, in al doilea an sa-ti bata obrazul si sa te refuze pe motiv ca nu ai respectat repartitia anterioara.
4. Revin la intrebarea privind acel excedent care se repartizeaza celor care nu sunt domiciliati in localitatea respectiva. De unde stiu eu ca un eventual refuz nu este abuziv adica nu este real? Ce cale de atac am impotriva unui raspuns negativ? Niciuna.
5. Mai este ceva,alta aberatie, legea spune ca intai se atribuie zone de pastoral celor DOMICILIATI in localitate. Adica daca ai vatra permanenta inregistrata in registrul agricol acolo dar nu domiciliezi in localitatea respectiva in buletin atunci nu ai prioritate ci stai la coada la excedent la fel cu cel care vine de la 100km si nu are nici o legatura cu localitatea respectiva.
adytza

Mesajde BogdanU » 12 Mar 2014, 12:33

Cine controleaza stuparii in pastoral sa fie in concordanta cu legea si le da amenda daca nu sunt ?

A patit cineva asa ceva ?
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde cristi_vidican » 12 Mar 2014, 13:07

La 15 martie nu se știe unde exact va fi Floarea Soarelui.
Deci, unde face cerere?
Poate mai bine ar fi fost la Consiliul Județean :lol:
Sau mai simplu la Guvern :?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde geangu » 12 Mar 2014, 14:34

Aceste prevederi nu se vor aplica niciodata, scopul legii este cu totul altul si si a atins scopul, restul nu intereseaza pe nimeni.
geangu

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE