Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Sa cumpar acum sau in aprilie albine?

Mesajde stuparel » 12 Mar 2014, 09:37

O intrebare fulger ce necesita un raspuns fulger...

Timpul este foarte aproape de a se incalzi si eu am plan sa cumpar stupi de la un vecin care sta la o strada distanta... Cand este bine sa-i cumpar, acum pana sa iasa albina ca sa isi faca plimbarile de recunostere sau in luna aprilie cand zice stuparul de rand ca s-ar vinde un stup?

Am auzit pareri ca daca as lua stupii de la vecinul meu in aprilie, albina isi invata locul si daca ii mut la mine in aprilie, albina ar iesi din stup si s-ar duce in locul ei vechi ...

Astept parerile voastre!!

Va multumesc
"Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel" (Isus Hristos)
stuparel

Re: Sa cumpar acum sau in aprilie albine?

Mesajde Gicuta » 12 Mar 2014, 09:47

Pericolul de a pierde usor familiile de albine nu a trecut. Daca nu te pricepi prea bine, cred ca trebuie sa ai rabdare pana la inflorirea corcodusului. In ceea ce priveste pierderea albinei lucratoare, depinde daca mai raman stupi in gradina vecinului si citeste ca sunt metode de fortare a albinei sa efectueze zbor de recunoastere. Pana atunci pregateste foarte bine locul in care vor sta stupii si echipamentul necesar noului sezon.
Succes!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde teinegru64 » 12 Mar 2014, 09:53

Ai auzit bine...Trebuia sa cumperi ieri.Poti cumpara si maine ...asta doar daca vecinul ii are in beci ori locuiti la polul nord.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Mircea_63 » 12 Mar 2014, 09:57

Daca le muti pe distanta atat de mica, e bai. Am vazut situatie la mine in sat, unde au fost mutate -vandute- la un kilometru distanta. S-au intors acasa si negasind niciun stup, au devenit si agresive. Daca vecinului ii mai raman stupi, vor intra in acesti si oarecum...iti fura albina.

Le iei acum si le muti undeva departe, minim 4-5 kilometri. La sfarsit de aprilie le aduci pe vatra ta.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde joohny » 12 Mar 2014, 10:04

Va salut.Primavara familiile se calculeaza in functie de nr. de puiet nu de nr. de albine din stup.O sa ramii fara culegatoare insa ii spui vinzatorului sa-ti dea o rama de puiet in plus dupa ccare citeva zile le dai mincare,cred ca este necesar sa micsorezi si urdinisul.Insa in primul rind trebuie sa tii cont de studiu individual. :D .E parerea mea.Sanatate.
joohny

Mesajde TDI » 12 Mar 2014, 10:07

Mircea_63 scrie: Le iei acum si le muti undeva departe, minim 4-5 kilometri. La sfarsit de aprilie le aduci pe vatra ta.

Sau cumperi albine din alta parte, de la o distanta incepand cu 5 km in linie dreapta intre vatra ta si stupina vanzatorului.
TDI

Mesajde stuparel » 12 Mar 2014, 11:12

Problema este ca eu vreau ceva concret, nu ma trimiteti la polul nosrd sau la 5 km, pt ca stupii sunt la 1 km distanta... asa ca astept o parere buna si sincera si clara.

Inteleg ca poate fi un risc mutatul, dar daca le dau mancare imediat, le motivez sa nu iasa imediat si cand e sa se faca cald si bine sa iasa cand sunt in curtea mea si sa se obisnuiasca cu curtea mea :)
stuparel

Mesajde cristian bh » 12 Mar 2014, 11:27

stuparel scrie:
Inteleg ca poate fi un risc mutatul, dar daca le dau mancare imediat, le motivez sa nu iasa imediat si cand e sa se faca cald si bine sa iasa cand sunt in curtea mea si sa se obisnuiasca cu curtea mea :)

Mai in gluma ,mai in serios ,,,,,,,,,,,,parca s-ar vorbi despre gaini mai degraba decat despre albine,,,,,stuparel, :)
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde stuparel » 12 Mar 2014, 11:41

cristian bh scrie:
stuparel scrie:

Mai in gluma ,mai in serios ,,,,,,,,,,,,parca s-ar vorbi despre gaini mai degraba decat despre albine,,,,,stuparel, :)

Pai gluma ta nu e fondata pe experienta de stupar prietene... pt ca eu vreau parere nu glume... asa ca stuparul expert stie la ce ma refer si el imi poata da o idee... normal cu riscurile care sunt...
stuparel

Mesajde proapis13 » 12 Mar 2014, 11:44

stuparel scrie:Problema este ca eu vreau ceva concret, nu ma trimiteti la polul nosrd sau la 5 km, pt ca stupii sunt la 1 km distanta... asa ca astept o parere buna si sincera si clara.

Incearca si cu ....apa sfintita...poate reusesti... sa le motivezi....:lol:
Daca nici asa nu merge,ca vad ca esti contra sfaturilor colegilor
incearca sa pui mana si pe o carte si sa vezi ce scrie pe acolo
poate te lamuresti....
viewtopic.php?f=11&t=3387&p=109589&hilit=mutarea+stupilor#p108973
viewtopic.php?f=10&t=3438&p=111275&hilit=mutarea+stupilor#p111275
viewtopic.php?f=4&t=4928&p=94097&hilit=mutarea+stupilor#p94097
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Florin Dobre » 12 Mar 2014, 11:49

joohny scrie:Va salut.Primavara familiile se calculeaza in functie de nr. de puiet nu de nr. de albine din stup.O sa ramii fara culegatoare insa ii spui vinzatorului sa-ti dea o rama de puiet in plus dupa ccare citeva zile le dai mincare,cred ca este necesar sa micsorezi si urdinisul.Insa in primul rind trebuie sa tii cont de studiu individual. :D .E parerea mea.Sanatate.

Ai idee ce inseamna sa ramai acum fara culegatoare? Fiecare albina conteaza acum.

Stuparel...colegii ti-au dat mai multe variante. Albina are o raza de zbor si se va intoarce pe vechiul loc daca locul respectiv se afla in aceasta raza.
Personal consider ca e prea devreme acum pentru cumparat familii de albine. Ai rabdare macar pana infloresc pomii fructiferi. Intre timp te mai documentezi.
Spor la citit!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde stuparel » 12 Mar 2014, 12:04

multumesc pentru fiecare parere...

Dar eu sunt disponibil sa cumpar cu orice pret cateva familii de albine, asa ca riscul oricum mi-l asum.... daca citeam carti nu mai apelam la dvs!!!

Oricum eu sunt pregatit cu mancarica, tratament, etc.
stuparel

Mesajde teinegru64 » 12 Mar 2014, 12:57

Hai sa admitem ca nu ai timp de carti.Dar cand vii si ceri o parere ...pe care orice vanzator de buna credinta era obligat sa ti-o ofere....si dupa atata informatie de la colegi,tie tot iti mai plac albinele vecinului....Dumnezeu cu mila.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde BogdanU » 12 Mar 2014, 13:08

Le cumperi, verifici cate rezerve de hrana au (trebuie sa aiba neaparat), le muti in lazile tale, inchizi urdinisul, le bagi in beci unde ai o temperatura de maxim 6-8 gr. celsius si intuneric, pentru a intra in ghem si dupa ce expira cele 24 h deschizi urdinisul, il micsorezi cat sa treaca o albina si il ingradesti cu ceva ce ingreuneaza iesirea albinelor (fan, frunze, etc.) pentru ca acestea sa efectueze un asa zis zbor de recunoastere la iesirea din stup.

Asta este o solutie de compromis la ceea ce vrei tu sa faci, oricum culegatoare tot o sa pierzi.

P.S. Si eu tot asa de incapatanat am fost cand le-am cumpartat ! :)

Bafta !
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde stuparel » 12 Mar 2014, 23:19

Oameni buni, albina nu si-a facut zborul inca, si de aceea va intreb daca e ok acum sa imi cumpar albina de la vecinul meu ... Asa ca luati in calcul acest aspect si spuneti-mi cu un DA sau NU!!!
stuparel

Mesajde proapis13 » 12 Mar 2014, 23:32

Asta cu neefectuarea zborului de curatire pina la data asta sa i-o scrii lui....mutulica... :lol:
nu am inteles din ce zona esti,nu de alta dar vreau sa fiu sigur daca ,,prietenul'' si vecinul tau minte...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR