Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum ajutam baza melifera?

Mesajde gigibecalul » 06 Apr 2013, 23:37

alt stupar scrie:nu asa se pune problema... am X ha salcami, cat nectar vor secreta ?
ce varsta au salcamii ?
ce expunere ?
ce densitate ?

Habar nu am de asa ceva! salcami sunt si batrani si mai tineri, nu cunosc lucrurile chiar asa in amanunt...ideea era ca pe o raza de 3 km, nu exista decat...apreciez....150-200 de stupi...cel putin din ce cunosc eu(ce am vazut). Ca baza melifera, e cu mult mai mult decat ceea ce am amintit (cele 20 ha), mai ales ca sunt diferite plante producatoare de miere si polen...respectiv eu am observat: salcam(mult mai mult de 20 ha, dar intrebarea se referea doar la ceea ce am foarte aproape de albine, si care vor fi probabil mai degraba vizitati de albinele mele decat cei de la limita a 3 km), pe urma exista tei...destul de putin dar este, padure de stejar si carpen, padure de conifere, fanat, pomi fructiferi(fiind zona de podis), amorpha si mai ales foarte multe salcii(sunt la 200m de raul Mures. Mai sunt si culturi agricole de diferite feluri, insa floarea soarelui am vazut mai putin, anul trecut. Sigur mai sunt foarte multe plante melifere pe care nu le-am amintit, dar nu sunt chiar asa de bine pregatit in domeniul asta...ce vroiam de fapt sa aflu este daca aceasta baza melifera suporta atatea familii sau sunt cam "inghesuite"...au destul cules sau nu?...Acuma veti zice: ia uite-l si pe asta, lacomul, are doar un stup si ii e frica ca n-o sa-i ajunga si lui...dar sunt curios daca gagicile mele au destul cules.
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde marchis » 10 Apr 2013, 22:18

Doresc sa plantez 40 ari cu florea soarelui. Ma puteti ajuta in legatura cu ce soi ar fi mai potrivit pentru albine?
Cu multumiri
marchis

Mesajde lucky5strike » 10 Apr 2013, 22:27

Favorit, ceva gen - http://roseeds.ro/index.php?route=produ ... ct_id=1173

Dar daca ai cumva pamant argilos, mai bine lipsa, floarea nu da pe un astfel de sol.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde marchis » 11 Apr 2013, 15:56

multumesc pentru sfat lucky5strike.
marchis

Mesajde ovidiu21q » 05 Ian 2014, 17:49

Conform Art. 8 din legea apiculturii care spune “In scopul imbunatatirii resurselor melifere, autoritatile administratiei publice locale vor folosi cu prioritate terenurile pe care le au in administrare la plantarea terenurilor improprii pentru agricultura, a rapelor, a marginilor de drumuri, a spatiilor verzi, arbori, arbusti si alte plante ornamentale care prezinta si interes pentru apicultura”.

Se poate ca aceste autoritati a administratiei publice locale sa acceseze fonduri de la stat sau UE si sa le foloseasca in acest sens? Exista vreun precedent? Cum poate un apicultor sa sesizeze asta autoritatilor?
Timpul este suficient pentru oricine îl foloseşte.
ovidiu21q

Mesajde proapis13 » 05 Ian 2014, 17:58

DA,se poate aceste masuri se pot acesa prin PNDR individual sau pe comunitate rurala
vezi M.123,M.221 - Prima impadurire si M.322
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ovidiu21q » 05 Ian 2014, 18:05

Multumesc pentru raspuns, am sa ma documentez.
Timpul este suficient pentru oricine îl foloseşte.
ovidiu21q

Mesajde Aurel1959 » 12 Ian 2014, 16:18

ovidiu21q scrie:Conform Art. 8 din legea apiculturii care spune “In scopul imbunatatirii resurselor melifere, autoritatile administratiei publice locale vor folosi cu prioritate terenurile pe care le au in administrare la plantarea terenurilor improprii pentru agricultura, a rapelor, a marginilor de drumuri, a spatiilor verzi, arbori, arbusti si alte plante ornamentale care prezinta si interes pentru apicultura”.
?

Vezi ceva concret in aceasta prevedere?Daca ar fi interes, cu sau fara acest articol,orce se poate.
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde lucky5strike » 09 Feb 2014, 11:24

Cum ajutam baza melifera?

Intrebare buna de pus celor de la MADR, la orice sedinta.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Ursul Hioros » 12 Mar 2014, 21:38

Salut,am citit candva despre importanta unei plante-hrisca japoneza,se pare ca mai demult a fost medaliata cu aur pentru calitatile deosebite in stabilizarea solului,in special zone afectate de steril,deasemenea este si planta melifera cu mare potential oferind culesuri de intretinere toamna-se spune ca albinele ierneaza perfect pe astfel de miere.Are cineva cunostinte despre existenta ei in romania?noi in zona buzaului avem o multime de terenuri potrivite pentru a fi plantate cu specia asta de hrisca mai ales ca acum orice baiat ce termina 8 clase este dotat imediat cu caruta,cal si drujba si taie orice gaseste,mi se pare ca hrisca japoneza a fost descrisa si intr-o revista mai veche de apicultura.
Ursul Hioros

Anterior

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI