Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Sa cumpar acum sau in aprilie albine?

Mesajde Florin Dobre » 12 Mar 2014, 23:39

Nici unul dintre colegi n-a luat in calcul neefectuarea unui zbor pana acum...este exclus la momentul asta sa nu fi iesit la zbor. Poate sa fi fost stupul inchis ori colonia moarta sau pe duca. Presupun ca nu scrii din Siberia. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde stuparel » 12 Mar 2014, 23:52

Sa va scriu cum stau lucrurile...

Albina se gaseste in Ziduri (jud Buzau), stupii sunt deschisi si vioi, dar gandind ca frigul de afara a reusit sa le retina in stup fara sa le lase sa isi faca zborul... deci asta am dedus... pt ca stiu ca ies cand este peste 12 grade temperatura!!!
Apoi un cumnat care e stupar vechi a zis ca acum e momentul prielnic de mutarea lor in noua gospodarie... Deci pana la urma nu sunt (nu scriu) nici in Siberia si nici in beciul casei!!!
"Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel" (Isus Hristos)
stuparel

Mesajde popik50 » 12 Mar 2014, 23:59

Mai omule, cred ca vorbim la pereti. Ai primit destule sfaturi dar se pare ca vrei sa faci tot ce stii. Daca vrei sa cumperi de la vecin acum sau mai tarziu, deja vei pierde toate culegatoarele. Variantele sunt:
- Cumperi din alta zona sau tot din zona ta dar sa fie la minim 5 km de vatra unde vrei sa pui stupii
- Cumperi de la vecini dar ii muti pentru 1 - 2 saptamani la un prieten,coleg care sta mai departe de unde ai luat stupii cu 5 km si ulterior ii aduci acasa
- Cumperi de la vecini si ii bagi in beci pentru 10 zile, apoi ii pui in gradina
Alege acum ce vrei ;)
popik50

Mesajde Florin Dobre » 13 Mar 2014, 00:00

http://www.accuweather.com/ro/ro/ziduri ... r=2/1/2014
http://www.accuweather.com/ro/ro/ziduri ... r=3/1/2014
In februarie au fost minim doua zile in care puteau iesi la zbor...13 si 12 grade. Ieri acolo au fost 14 grade. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde davcosti » 13 Mar 2014, 00:02

:arrow: Colegii ți-au dat sfaturi dezinteresați, crede-mă! Dacă îți spun doi trei, cum și ce să faci și tu o ții tot pe-a ta, însemnă că ai problemă de atitudine. ZBOARĂ de CURĂȚIRE și la 10 GRADE,dacă bate soarele-n urdiniș și nici n-au fost zone prin toată țara să nu fi zburat până azi undeva, chiar și la altitudini mai mari ca Buzăul. De aceeia colegii,te trimit la plimbare. Aici trebuie să te obișnuiești,că ai să găsești și colegi care te bușesc, când nu vrei să-i asculți și Ei au dreptate! Sănătate și succes în apicultură :!:
davcosti

Mesajde proapis13 » 13 Mar 2014, 00:22

tinere stuparel,daca nici dupa atatea sfaturi tu nu ti-ai dat ca atat vecinul cat si vinzatorul o dau cu tine in prosteala,
arunca frate mai bine banii pe geam,da-le foc sau bea 0 bere cu prietenii si priveste cat de frumoasa e viata cind nu ai albine :lol:

....cind un prieten iti spune ca esti baut si trebuie sa mergi sa faci nani,asculta-l ; iti vrea binele ... :!: ...proverb romanesc.... :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Adi Hodis » 13 Mar 2014, 01:37

stuparel scrie:Sa va scriu cum stau lucrurile...

Albina se gaseste in Ziduri (jud Buzau), stupii sunt deschisi si vioi, dar gandind ca frigul de afara a reusit sa le retina in stup fara sa le lase sa isi faca zborul... deci asta am dedus... pt ca stiu ca ies cand este peste 12 grade temperatura!!!
Apoi un cumnat care e stupar vechi a zis ca acum e momentul prielnic de mutarea lor in noua gospodarie... Deci pana la urma nu sunt (nu scriu) nici in Siberia si nici in beciul casei!!!

Stuparel, te salut.
Am citit si eu ce s-a scris pe aici ... unele sfaturi sint bune, alea cu cumpararea din alta parte de la peste 5 km, dar porbabil nu ti se potriveste.
Si alea sint bune, cu mutatul stupilor ( ca esti in targuiala ) pe alta locatie la minim 4 - 5 km in linie dreapta de la vatra pe care sint.
Poti sa cumperi albine din orice loc din aria de zbor actuala dar sa le muti si sa le lasi doua saptamani acolo.

Eu te sfatuiesc sa le cauti un loc la cineva care-i de-al tau, de incredere, unde sa fie salcie si pomi fructiferi si ce-o mai fi ... si sa le lasi pina in pragul salcamului. Acolo le îngrijesti cu ce au nevoie. Apoi le duci la salcam.
Asa esti sigur ca vor fi toate albinele in stupii lor, defapt ai tai. :)

Acum orice albina este foarte importanta pentru colonie.

@colegii,
nu mai dati cu ... vorba !... voi nu erati canvda la inceput ? ... nu ati pus intrebari ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde stuparel » 13 Mar 2014, 09:05

Buna dimineata,

Nu inteleg de ce aruncati cu virgule si cu ghirimele in mine, pun intrebari peste intrebari si daca ati constatat am adus si alte variante ca sa imi intaresc ideea, nu ca sa va supar pe voi... Ultima varianta a fost ca aici la Buzau a fost mai frig, si m-am gandit ca nu au iesit (ca doar asa mi-a mai zis si cumnatu').

Multumesc fiecaruia pentru contributia lui si oricum luasem de la bun inceput varianta cu beciul, si altele mentionate... cumpar de la vecinul meu pentru ca el e hotarat sa vanda, ca alt vanzator nu am gasit in zona sau la distanta de casa... Alte distante am gasit dar putin mai departe si neconvenabil pt mine.

Va multumesc.

P.S Va voi tine la curent cu ce am "patit" ?
stuparel

Mesajde proapis13 » 13 Mar 2014, 09:53

Dupa postarea de mai sus imi trecu dorul de fostul coleg ,,Gica-contra'' :lol:
Cind trimit incepatorii sa rasfoiasca macar o carte despre apicultura o fac de-al dreaku....sau am dreptate..???
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde B-father » 13 Mar 2014, 12:30

din moment ce oricum erai hotarat sa cumperi de la vecin de ce ne/ai mai intrebat pe noi
de citit oricum nu scapi daca vrei sa faci apicultura la modul serios
B-father

Mesajde stuparel » 13 Mar 2014, 19:36

Pai stiti cum este stimati apicultori...
teoria ca teoria, dar pe mine ma intereseaza practica, pt ca in teorie sunt foarte bun dar eu vroiam ceva din experienta stuparului de rand... pt ca una zice cartea si alta este ce a patit stuparul de rand :))

Multumesc pentru fiecare stupar care a contribuit la consolidarea raspunsului...

Urarea de bun gust: "Butoaie pline cu miere" (nu cu sirop)!!
stuparel

Mesajde proapis13 » 13 Mar 2014, 20:12

stuparel scrie:.......eu sunt disponibil sa cumpar cu orice pret cateva familii de albine, asa ca riscul oricum mi-l asum
.... daca citeam carti nu mai apelam la dvs!!!

stuparel scrie:
teoria ca teoria, dar pe mine ma intereseaza practica, pt ca
in teorie sunt foarte bun dar eu vroiam ceva din experienta stuparului de rand...
pt ca una zice cartea si alta este ce a patit stuparul de rand :))

Ce-ti mai place si tie sa te dai in barci pe forum ; ori NU ai citit NICIODATA o carte despre apicultura ori esti bun la teorie - hotaraste-te :oops: :oops: :oops:
proapis13

Mesajde Mircea_63 » 13 Mar 2014, 21:27

stuparel scrie:Pai stiti cum este stimati apicultori...

teoria ca teoria, dar pe mine ma intereseaza practica, pt ca in teorie sunt foarte bun dar eu vroiam ceva din experienta stuparului de rand... pt ca una zice cartea si alta este ce a patit stuparul de rand :))

D`apoi Stuparel taica, iaca din experienta stuparului:

Vecinul de peste drum hotarase sa renunte la albine, satul de discutiile cu un vecin dificil. Vreo 10 orizontali... Le-a vandut altuia din sat care n-avea habar de albine, dar avea bani si vroia un anumit numar de stupi pentru oarece fonduri. Le-a dat pe toate. Nici un stup nu i-a mai ramas in gradina.
A doua zi, circ peste drum. Se umplusera curtile si gradinile celor din stanga-dreapta de albine. Agresive! Cateva gaini dadusera ortul popii. Vecini se apucasera de facut focuri si fum, in plus circulau in mare viteza si bine echipati, desi era august.

Asta e practica! Concluziile le tragi singur, avand baze teoretice solide, dupa cum spui.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Dragos I » 14 Mar 2014, 01:54

Mda...si eu am problema asta, nu cu cumparatul, cu mutatul, trebuie sa le mut pe o locatie noua si tot asa sunt in raza lor de zbor...cum o dau tot o sa pierd albina... ma gandeam serios sa le fac o placuta cu sita sa le tin fortat in stup timp de cateva zile...nu am unde le duce in afara razei de 5 km, beci nu am si nu mai pot sta pe locatia veche...
Dragos I

Mesajde TDI » 14 Mar 2014, 08:25

Păi o soluţie destul de păguboasă ar fi să-i iei pe toţi înafară de unul, pe care-l laşi să adune culegătoarea care se va întoarce. O variantă alternativă, dar nu e cazul în perioada asta e să-i duci la o distanţă de minim 3 km in linie dreaptă cu condiţia ca între cele 2 locaţii să fie un cules bun (salcâm, tei, fs, etc) - eu nu aş încerca metoda asta. Pt stupărel - vecinul îţi vinde un stup 100% - tu îl plăteşti 100% dar de fapt iei numai 70-80%. El işi mută nişte stupi pe locaţia de pe care ţi-a dat stupii şi recuperează toată culegătoarea.
TDI

Mesajde cristian bh » 14 Mar 2014, 09:53

Anul trecut,in martie pe vremea asta cele 2 fam ce le aveam mi-au murit amandoua deodata,ce imi amintesc e ca lunea au zburat in zbor de curatire apoi marti si miercuri a plouat marunt,joia fiind iar zi buna am vazut ca nu zbura nimic ,,,,,,,,si ambii erau morti.Cauza necunoscuta pt mine si in ziua de azi. :o
Un consatean ce locuieste la 1 km are vreo 50 fam,mi-a zis ca el nu mai are cutii in plus si ca pe vremea roitului sa merg si sa prind cati roi pot prinde ,ca el si asa ii lasa sa zboare .
In iunie mobilizare de forte,incarcat orizontalii,(grei ca dracu,din sc de 4 cm) si deplasati la fata locului,rezultatul =14 roi,(moca)ziua bagati in lada, lasati pana seara si apoi dusi la locatia de acasa.
Intreb si io asa,sa invat cate ceva nu doar sa dau cu tifla,pe unde se nimereste :lol: ,culegatoarea din roi a plecat inapoi sau a ramas in noua familie?????
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR