Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: BUNKA

Mesajde BUNKA » 31 Oct 2011, 13:21

iubita mea
Fişiere ataşate
Imagine0083.jpg
Ultima oară modificat de BUNKA pe 31 Oct 2011, 13:40, modificat de 4 ori în total.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 31 Oct 2011, 13:27

iubita mea
Fişiere ataşate
DSC03282.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 31 Oct 2011, 13:43

paul scrie:Cam am impresia ca ...nu ti-au ajuns butoaiele !!! :roll: :roll: :roll:

Sa zicem ca am umplut cateva! :mrgreen:
BUNKA

Mesajde BUNKA » 31 Oct 2011, 13:50

tei 2011
Fişiere ataşate
SP_A1888.jpg
SP_A1888.jpg (31.88 KiB) Vizualizat de 11403 ori
BUNKA

Mesajde BUNKA » 31 Oct 2011, 13:51

tei 2011
Fişiere ataşate
SP_A1898.jpg
SP_A1898.jpg (34.19 KiB) Vizualizat de 11404 ori
BUNKA

Mesajde BUNKA » 31 Oct 2011, 13:54

tei 2011
Fişiere ataşate
SP_A1902.jpg
SP_A1902.jpg (33.77 KiB) Vizualizat de 11405 ori
BUNKA

Mesajde B-father » 01 Noi 2011, 00:46

Felicitari
B-father

Mesajde horia_ch » 01 Noi 2011, 13:44

Superb!
Folosesti stupi cu doua matci?
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde BUNKA » 02 Noi 2011, 01:22

Nu Horia, pur si simplu am facut totul ca sa am optimum de albina pt cules, mai pe scurt niste unificari zdravene.. :D
BUNKA

Mesajde paul » 02 Noi 2011, 14:52

In postarea de mai sus afirmi ca stupii arata asa datorita unificarilor . Pe forumul vechi erai foarte entuziasmat de ...hranirea proteica in ...ianuarie ! Intreb si eu ...stupii tai arata asa numai din cauza de ...unificari ??? Daca da ...felicitari ,daca nu ...tot felicitari ,cu rugamintea de a ne spune si noua ...cate ceva ,daca nu-i la secret, bineinteles !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde BUNKA » 02 Noi 2011, 17:42

Stupii arata asa din cauza ca cu un an inainte in toamna eu din 75 de stupi am facut 50 prin unificari, am iernat cu gheme de 7-8-9 rame stranse, asta inseamna f multa albina, apoi in primavara am mai luat 12 familii din care putine au fost medii cele mai multe au avut o dezvoltare beton, le iau de la un nene care se pricepe, deci din aprox 60 de familii beton care pana in salcam erau pe doua corpuri dadant adica 20 de rame, am facut 40 de stupi ...deci iar unificari, unii o sa zica, ca-s dus, dar am vrut sa verific niste teorii.
Nu am hranit proteic desi mi-ar fi placut dintr-un motiv simplu, nu am avut bani de asa ceva in iarna.
In conditiile in care nu am fost la rapita, am mers la un singur cules de salcam, si acela mai slabut parca decat in alti ani la mine in zona, s-a terminat brusc, o perioada de 25 de zile intre salcam si tei din care cam 10 zile a fost foame curata, apoi a inceput ceva faneata si stupii si-au revenit brusc cu rezervele...populatia era la cote maxime in perioada aia, apoi a urmat teiul, un debut dezastruos de o saptamana de ploi in plin tei dupa care a urmat o saptamana de cules si cam gata, s-a taiat brusc culesul, a fost ceva faneata imediat dupa tei a mai mers putin faneata dar asa doar sa-si bage ceva pt ei, pt ca am scos mierea de tei la ras nu am lasat nim ic...apoi stiti si voi, seceta si foame, puiet putin, stupii s-au dus in cap cu populatia, care au apucat sa stranga ceva la faneata au strans care nu...niste epave.
A fost un an complicat pt mine, si acesta ca si anul trecut, dar in care am reusit sa scot peste 20kg media si la salcam si la tei.
In zona in care am facut eu teiul media a fost de 5kg, eu am avut stupi la care am luat 23-25kg. Am pus-o in butoi, scopul a fost atins, concluziile trase, mergem mai departe cu ceva in plus la capitolul experienta.
In toamna tarziu am cules polen, in septembrie eu culegeam polen, am tras pe ele maxim, apoi din 70 de familii cu tot cu ce am mai inmultit,am redus din nou la 50 pt ca sa am cat de cat niste gheme acceptabile, anul trecut nu am hranit proteic, insa anul asta cred ca sunt fortat sa o fac pt ca am fost foarte calare pe ele...le-am luat tot, stiu ca nu se face dar...
Asta-i tot...nu-i nici un secret, daca vrei miere pune 90-100 de mii de albine la un loc in plin cules, izoleaza ponta pe un corp de ME sau dadant cu 10 zile inainte si roaga-te sa fie vreme buna.
BUNKA

Mesajde paul » 02 Noi 2011, 17:58

Multumesc frumos pt.raspuns ,dar ...mai am o intrebare ...cu asemenea "popor "nu intra coloniile in friguri ???Cu adevarat ACESTEA sunt colonii ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde BUNKA » 02 Noi 2011, 18:51

Pai, eu am pus gratii peste cuib, am avut botce numai sub gratii, am avut urdinisele la capac (foarte important)..albina nu a facut decat sa migreze de pe un stup pe altul cum se vede si in poze, nu am pierdut nici o gaza, daca incepe un cules se regleaza treba de la sine in interior, nu recomand totusi sa se scape situatia de sub control, cel mai sanatos e sa ai nisate regine tinere...altfel te poti trezi cu matci batrane casapite si stupi orfani, tot felul de chestii, matcile tinere au trecut de gratie la mine s-au imperecheat si au intrat inapoi in stupi numai ca nu au mai putut sa treaca sub gratie si a trebuit sa intervin sa le bag dedesubt...matcile batrane au fost casapite de albine, la fel si celelalte tinere..e o chestie care cere o oarecare experienta cu albinele sa ghicesti ce si cum cu colonia respectiva.
BUNKA

Mesajde Adi Hodis » 02 Noi 2011, 19:55

Bunkaaa ... eu cred ca matcile tinere le-ai pus tu odata cu ramele/caturile peste gratii :P

S-au ... nush´ ce gratii ai ... si eu am ( adica stupii ) dar nu a trecut nici o matca prin ele ... si le folosesc de nishte ani. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde amadeusmbi » 03 Noi 2011, 08:02

BUNKA scrie:...unii o sa zica, ca-s dus, dar am vrut sa verific niste teorii.
... scopul a fost atins, concluziile trase, mergem mai departe cu ceva in plus la capitolul experienta.
...
Asta-i tot...nu-i nici un secret, daca vrei miere pune 90-100 de mii de albine la un loc in plin cules, izoleaza ponta pe un corp de ME sau dadant cu 10 zile inainte si roaga-te sa fie vreme buna.

Puteti detalia teoriile? De exemplu nu retin (poate nu am fost eu atent) ca Malaiu sa fi recomandat urdinis superior. Putintel mai multe detalii asupra metodei in sine.

paul scrie:...cu asemenea "popor "nu intra coloniile in friguri ???Cu adevarat ACESTEA sunt colonii ...

Dl. Bunka a descris si roirea acestor familii in postarile anterioare (un fenomen de altfel foarte interesant chiar si pt apicultorii experimentati). Cititi toate postarile dumnealui (cred ca e si pe forumul vechi).
Din acest punct de vedere insa as vrea sa va intreb si eu ceva: ati avut vreo familie cu schimbare linistita? Daca da, cum s-a comportat ea in perioada in care ceilalti roiau de zor? Daca nu, cum credeti ca s-ar comporta (din experienta dv)?

Ce mi se pare iarasi interesant este faptul ca metoda nu (prea) este aplicata la noi, in masura in care Malaiu a descris-o din 1971/1976. Malaiu discuta despre stupi de productie incepand de la 3Kg de albina in sus... Cita albina are un dadant cu magazie folosit in pastoral? (e o intrebare nu o aluzie!!! chiar nu stiu cita albina are un dadant cu magazie considerat bun pt pastoral, banuiesc ca undeva intre 1,5 si 3Kg)
Am vazut-o la sarbi, la bulgari (la ei pare-mi-se era cu familii ajutatoare), la polonezi, la rusi si la un suedez. E clar ca functioneaza.

Este ea eficienta (in conditiile in care nu ati avut un an stralucit din punctul de vedere al vremii, inteleg)?
In perioada de "foame" ati ajutat cu ceva familiile sau au mers pe rezervele lor? (Malaiu recomanda sa le tii active tot sezonul).
Concluzii? Ce ati inbunatati la anul la aceasta metoda (daca o veti mai folosi)?
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

Mesajde Bambucha » 03 Noi 2011, 08:44

amadeusmbi scrie:[
Malaiu discuta despre stupi de productie incepand de la 3Kg de albina in sus... Cita albina are un dadant cu magazie folosit in pastoral? (e o intrebare nu o aluzie!!! chiar nu stiu cita albina are un dadant cu magazie considerat bun pt pastoral, banuiesc ca undeva intre 1,5 si 3Kg)

5 intervale de dadant pline cu albine contin 1,5 kg albine.
Buy E.U.
Bambucha

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?