TDI scrie: Te gandesti sa inveti tamplarie, aprig, lemn, uscare, D3/D4.
Abright , ......
In fine , nu asta vorbim aici . Ci despre elementare cunostiinte de tamplarie .
1 - acestea ar trebui sa le aiba orice - dar absolut orice - traitor pe meleagurile astea ! Dintre Dunare si Bucovina sau Maramures . Nene , "lazi" din lemn uscat si bine prelucrat nu inseamna numa' stupi . Inseamna si lazi de zestre , putinei , etc .
2 - forumul "BUBUIE" de informatie pertinenta in domeniul lemnului si-al prelucrarii profesionale a acestuia . Nu-i nimeni de vina ca unu' ca Bizdrim se avanta cu banii la oricare ghiolban de slefuieste lazile cu ciobu' si bate cuie cu paharu' .
Sanchi , "
Lazi la 60 ron ! " . Bai fratilor , si io de nu-s stupar mi-am calculat odata ca o lada de bun simt , prelucrata din materiale serioase ( si cu tot ce-i trebuieste ) - fara rame - n-are cum sa apara pe piata la mai putin de 150 ron ! Oricare ..... ce mi-ar argumenta !
Ce-i sub banii astia e un soi de imitatie de cosciug mai mititel , supus deformarii relativ repede in timp .
3 - iarasi spun , fara a fi stupar si implicit motivat in a discuta despre stupi , tot am aflat coeficientul recomandat al uscarii scandurii inspre prelucrare cat si nivelul profesional de finisare a materialului , inspre evitarea propolizarii .
Asadar , ca si la punctul 2 , care are de gand sa-si azvarle banii pe "3 kkti din doua scanduri" , si-alea de-ti rup pielea-n aschii , sa faca bine si sa nu se planga ulterior p-acilea . Iarasi repet , informatie in sensul e .... "garla" !
4 -
si in acest topic poate cel mai important , este faptul ca tranzactia dintre Bizdrim si Indianu a fost facuta la un moment climatic de mare importanta . Mai mult , unul la campie ( pe malul Mihailestiului - recte mediu umed la acea vreme ) altul la munte .
Pana si parchetului din MDF i se recomanda 3 pana la 10 zile de depozitare in camera in care va fi montat , daramite lemnului - probabil uscat fortat , in cuptor - din care sunt confectionati respectivii stupi buclucasi ! Pentru cine nu-i familiarizat , lemnul uscat se poate si REHIDRATA ( si automat deforma ) la fel de usor ca supus USCARII !
Insist , medii diferite climatic , schimbari majore de temperatura la acea vreme , inclusiv geruri coborate agresiv peste noapte .
Pai mai da-l dracu' de stup , doar nu-i din wolfram ! Cum ati fi vrut sa se comporte lemnul ala ?