Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: pozitionare ghem la aceasta data

Mesajde lucky5strike » 16 Mar 2014, 00:47

7h
Fişiere ataşate
7.jpg
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 16 Mar 2014, 01:00

Poze facute azi la ~15 gr. Sunt familii in medie pe 7/8 rame albina, cu puiet extins pe ~ 5 rame(3-3,5 pline). O sa vi se para ciudat, dar numai 50% din acest puiet este capacit.

Fata de campie, sau ce-am expus acum 2 pagini, sunt mult mai avansate cu puietul, ceva gen 1 rama si jumate (si asta calculat pe dm2). Si cu albina stau ceva mai bine, macar sub aspect vizual.

Au prins 3 zile bune de zbor, au strans cam 2 rame de pastura. Rezerve sunt, apa au, albina e sanatoasa, deci au conditii dfe dezvoltare.

Gata cu ghemuiala.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde 7Rame » 16 Mar 2014, 11:25

Da!
Interesanta pozitionare a "ghemului"
Din colt in colt, pe 10 rame.
N-ai ce sa comentezi, pozele spun totul.
La cateva familii, pe care am reusit sa le vizitez de fond, si le-am facut pe 8 rame (de fapt au ramas pe 8), la fel cu puietul. Din 4 rame de puiet, suprafata cca 75% dintr-un DD, doar una era capacita. Deci cam asta e viteza de pontare, cand e acoperire, mancare si polen, cu toate ca au fost si spre zero grade noaptea.
Precizez ca deja i-am mutat, de pe vatra, intr-o zona cu mult polen, pe 10 martie.
Sapt viitoare prevad blocaj, din cauza polenului.
Familiile acestea, din pozele de mai sus, o splendoare!
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde gica.mosu » 16 Mar 2014, 18:21

TE "lauzi"....bin L5S dar nici eu nu ma plang chiar daca timpul e cu2 sapt mai antirzaiat...an Moldova...O poza de la un stup care pe 16-01 2014 I-am luat o r cu abine(dusa la un roi)...a luat 2 proteice si apoi I-am pus o rR H cu proteica=e lumi si el :P ....Poza Facuta la 7* :idea:
Fişiere ataşate
poze noi 079.JPG
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde paul » 16 Mar 2014, 23:06

gica.mosu scrie:TE "lauzi"....bin L5S dar nici eu nu ma plang chiar daca timpul e cu2 sapt mai antirzaiat...an Moldova...O poza de la un stup care pe 16-01 2014 I-am luat o r cu abine(dusa la un roi)...a luat 2 proteice si apoi I-am pus o rR H cu proteica=e lumi si el :P ....Poza Facuta la 7* :idea:

Da' ce mosulee, ai facut egalizari in ianuarie ??? :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde gica.mosu » 16 Mar 2014, 23:19

Paule,scurt sa' la obiect:atunci cind fac antoarcirea cuibului=fac si egalari antre stupi=iau r cu albini (dupa ce caut matca) di la cei mai"coco"si le stropesc cu poslet =duc la matoi=roi3-4rami,bineanteles dupa ci pun matca an colivie(aia mica- subtire -galbena di transport matci)+ceva apifonda sau capaceala,o leg cu o sarma si o pun an mijloc rame=ghem....dupa 1-2 zile matca (uneori)ancepi deja ponta :mrgreen: ....Si uiti asa ancalecai p'o sa.....P.S cel putin 10 roi an ac an au primit un"sut an fund ;" s'amu se prezinta distul di bini...SPORRR!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde paul » 16 Mar 2014, 23:29

Inteleg ...
Defilezi prin ianuarie :o cu ramele prin stupina, cauti regine, le pui sub sechestru, :o verifici apoi daca albinele au fost milostive si si-au eliberat reginele :o care in semn de maxima recunostinta se si apuca de ouat ... ;)
Cre' ca am fost la fel de scurt si la obiect ... :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde gica.mosu » 16 Mar 2014, 23:35

DAAAA,D'om primar =doar cand timpul ta'ni cu mini....Nu an ani cu temperaturi cu....minus :mrgreen:....P.S mai citesti odata ci si cum fac antoarcerea cuib :!: .... :P
gica.mosu

Mesajde paul » 16 Mar 2014, 23:39

Mosulee, hai sa fim ... onesti ! :D Mai zi-mi un an in care ai avut in ianuarie temperaturile de anul asta ? ;) Sau spune-mi in ultimii 10 ani cand ti-o mai permis timpul sa defilezi cu rame prin stupina, sa cauti regine, sa le pui in cutiute si apoi sa le verifici ponta ??? :o Hai ca ... nu mai suntem copii sa credem faptele de arme a lu' bunicu' din al doilea razbel ... :P
paul

Mesajde gica.mosu » 16 Mar 2014, 23:49

.....An fiecari an de cand .....vremea e pe"inverrs"datorita poluarii si nu numai....Acum 2 ani pi 3 dec am pus la un roi o rama cu albine de la alt stup si tinete farate ,a anceput ponta din acel moment si......pana I-am schimbat matca=stiti voi de ceee :mrgreen:
gica.mosu

Mesajde paul » 17 Mar 2014, 00:03

gica.mosu scrie:.....An fiecari an de cand .....vremea e pe"inverrs"datorita poluarii si nu numai....Acum 2 ani pi 3 dec am pus la un roi o rama cu albine de la alt stup si tinete farate ,a anceput ponta din acel moment si......pana I-am schimbat matca=stiti voi de ceee :mrgreen:

Mosulee ... pot sa te cred ca iei o rama cu albine de la un stup mai puternic si o dai unui roi. Pot sa cred ca faci aceasta operatiune si in ... ianuarie ! Da' ca stai sa cauti matca roiului, s-o bagi in cusca si apoi sa-i verifici eliberarea si eventual ponta ... n-o pot crede ! :oops:
paul

Mesajde lucky5strike » 17 Mar 2014, 08:32

Nu stu altii cum sunt , dara sa fim cinstiti, asta a fost cea mai usoara iarna de... dintotdeauna. Am avut zboruri cel putin odata pe luna, si de obicei la 16 gr, doua zile succesiv. Pai asta era un lux acum 10-15 ani. Sarbatorile mi le-am facut prin Banat, unde aveau flacaii zile de 8-14 gr... cate o saptamana.

Asa ca sa nu ne miram, putem defila cu rama in mana. Cand umblii sa pui turta si-l vezi pe unul cu probleme de matca, ii faci semn si cand termini cu turtele, in 20 min il rezolvi si pe ala.

Pacat ca n-am chitit sa pun proteice la toate familiile, cand am inceput pe 20 febr!

Dar cum a mers vremea de 20 zile incoace, chiar se merita, ce credeti?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde gica.mosu » 17 Mar 2014, 08:47

Da paule=Toma necredinsiosul,esti liber sa crezi ce vrei si sa faci la fel an stupina ta ;) da daca as baga o rama cu albini peste un roi fara a proteja matca=dezastru...am matcile marcate si le bunghesc ff repidi :P ...P.S....ti-am postat pi pag ta o poza cu 2 roi ,unul din ei era ajutat cu o rama de la altul,iar tu ai zis ca am batut an stup :oops: .....amu..... acei "matoi "arata si se dezv ff bini.....ancearca sa' tu si vei videa ce si cum .....SPORRR!!!!
Ultima oară modificat de gica.mosu pe 17 Mar 2014, 08:52, modificat 1 dată în total.
gica.mosu

Mesajde ovidiu_78 » 17 Mar 2014, 08:48

lucky5strike scrie:
Pacat ca n-am chitit sa pun proteice la toate familiile, cand am inceput pe 20 febr!

Dar cum a mers vremea de 20 zile incoace, chiar se merita, ce credeti?

Eu am pus la o fam la 10 feb si restul la 20 feb o turat de 500g proteica in cap...sambata dupa faget am fost sa vad...arata de vis...au mai primit si niste siropel asa cum am primit o reteta ;)
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde gica.mosu » 19 Noi 2014, 19:43

gica.mosu scrie:
janese scrie:parera mea..... :P
decat sa-l gasesti lemn,cu ochii inchisi,cand nu mai ai ce-i faceee...mai bine ii iei capacu si vezi unde-i ghemu...ce si cum....si-i bagi o turta in frunte..chiar si la minus douajdegade!...mai bine sa fie paguboasa inteventia decat mort!

JANESE,sa traiesti...Iti respect parerea dar eu intreb de ce se ajunge ca in dec -ian sa apelezi la solutii extreme,care in final se lasa cu...prastas(deces)
si cu regret ca nu i-ai lasat hrana cit trebuia,vinovat..stuparul!!!F bune cele citeva preri ale lui AKMM,si la obiect dar iata si altele...la fel de bune:
-dupa 15-20 iulie nu mai extrag miere din cuib...la 5-6 intervale,daca ai cantitatea de miere corespunzatoare nu ai necazuri...ii lasi15-20 kile de miere si totul e OK..
-Si una mai tare....IN 1983 sept in delta la pescuit,am stat de vb cu un apic 55 ani(pastoral la menta) cu pavilion 64 destupi +1 pav la BV(se ocupa sotia si baiatu)
stupi 18 rama1/1 ..La inteb daca ati avut pierderi...raspunsul NU -niciodata :roll: IATA de ce:la extragerea de salcim las 2-300 r cu miere la rezerva(2-3 dulapuri),
impachetarea o fac pe7-9 rame,bilateral-central :roll: adica la 7r (1r plina stinga+1 r dreapta iar in mijloc pun o r de miere de la salcim si restul de r cu minim 1,5 kg miere) la cei pe 9 rame(2pline st+2dr si 1 de salcim in mijloc) iar cind ghemul ajunge sus ii pun o rama 1/1 cu miere de salcim ( in cap- peste rame + folie si paturica)
AM PRIMIT...o lrctie de nota 10...din 1984 incepind de la extr de la salcam las 1- 2r de cat si le folosesc dupa caz ca rama in cap(de avarie) s-au la stimulare in primavara (dupa diafragma) cind albinele aduc polen di natura.....Intrebare:oare citi dintre noi facem ca apicultorul din BRASOV????

Revin cu ac MS(zic eu interesant=gasiti si alte pareri pertinente de la coleg...la pag 4) PT A CITI SI CEI TINER CUM FAC UNI BATRANI(dar si cu experienta)iMPACHETARE=ARANJAREA CUIBULI...Astept si alte pareri de la alti colegi(nu am terminat de impacetat ta'ti stupii=nu-i pb chiar daca vini iarna :mrgreen: ....Salve-Gica mosu!!!!!
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 19 Noi 2014, 20:25

cornelioandanciu scrie:Si ziceti ca l-ati intalnit in Delta? Si nu a avut pierderi niciodata??? :shock: Precis era apicultor si nu pescar? :lol:

DAAAA,era si pescar si vanator=vina gaste si avea "o mandra in sat care ii facea de mancare...EEEEE :!: :idea:....Nu mai stiu,normal de atata vreme,dar eu nu am mai avut pierderi asa cum am mai scris di 1984,doar matc-dar putine si nu in fiecari an :P
Ultima oară modificat de gica.mosu pe 19 Noi 2014, 20:28, modificat 1 dată în total.
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE