Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Puiet primavara 2014

Mesajde csaa » 16 Mar 2014, 22:30

Am verificat toate ramele si ma resemnasem. A zis ca am pierdut matca. Cand sa le asez la loc m-am mai uitat odata si am vazut oua in doua celule si imediat am vazut si matca. N-am mai insistat cu cautarea pentru ca incepuse sa bata vantul mai tare.
Doua oua am vazut, doua oua spun ca erau :lol:
csaa

Mesajde ignatov andrei » 16 Mar 2014, 22:37

dicu.ion57 scrie:Tot ca asa se prezinta stupi si in zona Urziceni,putin puiet fata de alti ani la aceasta data,albina are destula dar problema este ca pina acuma trebuia schimbata cel putin jumatate din efectivul celei batrine.Sa speram ca timpul se indreapta si se mai salveaza ceva dar in tot cazul la rapita o sa fie slabuti iar la salcum bunicei.Sa vedem daca am cu ce ma deplasa la salcim 2 in Prahova.

Stimate domn, tocmai pentru ca s-au schimbat generatiile, au apărut si perioade de stagnare in activitatea mărcilor!
Va salut si bafta multa!
ignatov andrei

Mesajde 7Rame » 16 Mar 2014, 22:42

Stimate domn, tocmai pentru ca s-au schimbat generatiile, au apărut si perioade de stagnare in activitatea mărcilor!
Va salut si bafta multa![/quote]

Credeti?..
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde ignatov andrei » 16 Mar 2014, 22:47

7Rame scrie:Stimate domn, tocmai pentru ca s-au schimbat generatiile, au apărut si perioade de stagnare in activitatea mărcilor!
Va salut si bafta multa!

Credeti?..[/quote]

Eu nu cred, stiu!
ignatov andrei

Mesajde paul » 16 Mar 2014, 23:04

Generatiile nu au avut cum sa se schimbe in totalitate, pana acum ! Ba am curaj sa spun ca abia de acum incep sa se schimbe. Deschideti un stup la intamplare, scoateti o rama si observati albina de pe ea. Veti vedea multa albina batrana. Asa ca ... s-avem pardon ! ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde 7Rame » 16 Mar 2014, 23:42

ignatov andrei scrie:
7Rame scrie:Stimate domn, tocmai pentru ca s-au schimbat generatiile, au apărut si perioade de stagnare in activitatea mărcilor!
Va salut si bafta multa!

Credeti?..

Eu nu cred, stiu![/quote]
Eu intreb, nu cu alta forma.
pt ca nu m-am gandit niciodata in felul asta.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde ignatov andrei » 17 Mar 2014, 09:36

paul scrie:Generatiile nu au avut cum sa se schimbe in totalitate, pana acum ! Ba am curaj sa spun ca abia de acum incep sa se schimbe. Deschideti un stup la intamplare, scoateti o rama si observati albina de pe ea. Veti vedea multa albina batrana. Asa ca ... s-avem pardon ! ;)

In cazul iernilor blânde, fără aport de polen proaspăt din natura, generatiile se schimba mult mai devreme! Acele albine bătrâne, sunt albinele din ianuarie-februarie, au aspect de albine uzate, deoarece au mentinut temperaturi ridicate in stup, dar nu sunt acele albine bătrâne ce au intrat la iernat, posedând corpul gras. Pana când temperaturile externe nu devin mai ridicate, familiile opresc (reduc) cresterea puietului, asteptand vremuri mai bune (aport de polen proaspăt si temperaturi pozitive).
ignatov andrei

Mesajde ovidiu_78 » 17 Mar 2014, 10:02

Cred ca asta am patit eu la un stup de-al meu dle ignatov...intrat puternic in iarna, provizii full..tratamente ca la restul....doar o mortalitate foartd mare...pe 2 intervale sunt acum(dar nu full intervalul)ceva puiet, mancare au cat inca pt o iarna, doar ca e lesinat...matca 2013...ce ar fi indicat sa fac cu el?
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde ignatov andrei » 17 Mar 2014, 10:12

ovidiu_78 scrie:Cred ca asta am patit eu la un stup de-al meu dle ignatov...intrat puternic in iarna, provizii full..tratamente ca la restul....doar o mortalitate foartd mare...pe 2 intervale sunt acum(dar nu full intervalul)ceva puiet, mancare au cat inca pt o iarna, doar ca e lesinat...matca 2013...ce ar fi indicat sa fac cu el?

Totul se reduce la calitatea mătcii!
Daca matca este buna, ajuta-l cu albina de la o familie cu matca batrana, pe care doresti sa o schimbi.
Cum s-a refacut un pic, schimbi lada. Daca matca nu este buna...
ignatov andrei

Mesajde TDI » 17 Mar 2014, 10:15

In principiu daca esti sigur ca matca este din descendenta buna si a avut productie anul trecut o pastrezi, punand mortalitatea pe seama varoozei, poate nosemozei, calitatii improprii a hranei de iernare, condensului, etc - daca nu, o marchezi pentru schimbare si/sau unificare, asta in functie de ce populatie de albine ai in stupina - ideal e de la 6 rame de albina in sus, practic...
TDI

Mesajde ovidiu_78 » 17 Mar 2014, 12:56

Matca este de calitate, nu se pune problema, diaree nici vb, condens nici asa, varoa niet....singura posibilitate e cea expusa de dl ignatov....asa voi face, multumesc
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Adrian Galofteanu » 17 Mar 2014, 16:57

ovidiu_78 scrie:Matca este de calitate, nu se pune problema, diaree nici vb, condens nici asa, varoa niet....singura posibilitate e cea expusa de dl ignatov....asa voi face, multumesc

Pai nu se prea potriveste la tine ce a spus d-l Ignatov. Una este sa nu ai puiet mult acum(explicatia d-lui Ignatov) si alta e sa ai familia asa de slabita. Ai gasit albina moarta pe fundul stupului? sau da-ne cateva amanunte. Asta pentru ca la o familie iernata pe 6-7 rame sa ramai la vrea asta pe 2 rame este total anormal.

La mine in stupina treaba a inceput sa fie buna. Ma nemultumeste faptul ca nu am uniformitate in puterea familiilor. Am familii care acopera deja 9 rame(a trebuit sa renunt la inpachetare!) dar si familii pe 5 rame. Am inceput hranirea de stimulare cu apiinvert-marca nea Gica + protofil, pentru ca polen este destul dar nectar deloc. Seara este rece la noi si cea mai mare teama o am de valurile de vant rece de peste zi. Rafalele astea sigur isi vor lasa amprenta in puterea familiilor pentru perioada urmatoare.

Sa auzim de bine!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde ovidiu_78 » 17 Mar 2014, 17:26

Adrian Galofteanu scrie:
ovidiu_78 scrie:Pai nu se prea potriveste la tine ce a spus d-l Ignatov. Una este sa nu ai puiet mult acum(explicatia d-lui Ignatov) si alta e sa ai familia asa de slabita. Ai gasit albina moarta pe fundul stupului? sau da-ne cateva amanunte. Asta pentru ca la o familie iernata pe 6-7 rame sa ramai la vrea asta pe 2 rame este total anormal...

Sa auzim de bine!

Acesta era un roi facut la fs, cu matca carpatina de-a noastra, din familie recordista de la un coleg de aici de pe forum...a prins cules bun la floare...intarit puternic...in toamna a mai primit pe langa puietul ce-l avea inca 3 Rame puiet full...mancare garla, tratamente la zi, mavrirol in stupi...iernare pe 6-7 rame full....ceilalti la fel....care acuma sunt si pe 7-8-9rame din care 3-4-5 rame puiet au...si un stup cu matca batrana are 4 rame puiet la ora asta....
albina moarta pe fundul stupului, mancare este inca pt o iarna, turta proteica au primit si ele, sirop la fel, cu protifil, apicomplex, etc, polen e in natura....fara semne de diaree, condens sau altele....
am vrut sa schimb pur si simplu matca cu cea batrana, dar in urma unor discutii mai astept, dar maine vor primi o rama cu puiet dd la cea batrana si cand e cazul o voi inlocui cu batrana...
stiu ca sunt pierderi peste iarna...5% indiferent de cum le pregatesti de bine, mai cedeaza o matca...mai una...mai alta...
ovidiu_78

Mesajde popik50 » 17 Mar 2014, 22:12

Aceeasi situatie am avut si eu la o familie de albine intrata in iarna pe 8 rame ful de albina. Acum este pe 2 rame si alea cam jumatati. Toata albina moarta pe fundul stupului. Mancare berchet, tratamente la timp, impachetat normal ca si restul stupilor, toate lucrurile normale, in schimb toti ceilalti stupi sunt bine iar asta e lesinat. Eu unul nu am o explicatie la asa ceva...
popik50

Mesajde popik50 » 17 Mar 2014, 22:16

Am mai patit asa in urma cu 3 ani, iarna una din cele mai puternice familii a iesit in primavara cu un pumn de albine. S-a refacut abia dupa salcam si dupa au fost toate bune. Pentru mine sunt lucruri anormale si chiar nu stiu din ce cauza au murit albinele.
popik50

Mesajde alt stupar » 17 Mar 2014, 22:31

anormale da, sunt !
Insa explicatia exista si e legata de nivelul de feromoni secretati de acea matca respectiv fenomenul de migratie al albinelor spre coloniile vecine, cu matci mai "dotate"
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR