Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Trantori

Mesajde solokatana » 16 Mar 2014, 23:33

Buna domnilor; am verificat si eu familiile si iata ce am gasit la una dintre ele: carau polen, rezerve de miere mai erau, insa puiet canci! in schimb oau proaspete si puiet(putin) de trantor capacit cam de 2 palme pe 3 rame-si de 2 palme-repet, doar trantor, nici urma de puiet de lucratoare;nu am avut timp sa caut matca,s-ar putea sa fie s-ar putea sa nu; ce ma sfatuiti sa fac? ce se intampla?
solokatana

Re: Trantori

Mesajde popik50 » 17 Mar 2014, 00:20

Matca e trantorita. Daca nu este deloc puiet de lucratoare, omari matca si unesti cu alt stup. Cam atat poti sa faci in situatia asta.
popik50

Mesajde MIHAI BALS » 17 Mar 2014, 01:20

solokatana scrie:Buna domnilor; am verificat si eu familiile si iata ce am gasit la una dintre ele: carau polen, rezerve de miere mai erau, insa puiet canci! in schimb oau proaspete si puiet(putin) de trantor capacit cam de 2 palme pe 3 rame-si de 2 palme-repet, doar trantor, nici urma de puiet de lucratoare;nu am avut timp sa caut matca,s-ar putea sa fie s-ar putea sa nu; ce ma sfatuiti sa fac? ce se intampla?

te sfatuiesc sa...mergi inainte.
chiar daca nu ai timp prea mult.
apicultura merge si in salturi.
o fac 99% din stupari.
MIHAI BALS

Mesajde MIHAI BALS » 17 Mar 2014, 01:41

si rezultate au...canci!
MIHAI BALS

Mesajde solokatana » 17 Mar 2014, 09:59

Mihai, ai vreun sfat pentru mine?
solokatana

Mesajde valigorj » 17 Mar 2014, 11:38

daca are matca suceste-i gitul,daca nu are e ok.lasa-l asa,sa ai urdinisul redus,maxim 1 cm la 2 intervale.daca oua albinele in cca 2 saptamini se opresc.familia asta va umple la pomi in functie de ce putere are citeva rame cu miere si cel mai important cu polen.ramele acestea is aur curat.SUCCES.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde Dinca Catinel » 17 Mar 2014, 16:11

Am o situatie asemanatoare, doar ca fara oua. Familia e f agresiva, din cate inteleg tot un semn al lipsei matcii. Are rost sa ii dau rama cu oua de la alta familie? Am putine familii, doar 10, si nu as sacrifica-o daca nu e neaparat nevoie.
Multumesc.
Dinca Catinel

Mesajde Bogdan.ag » 17 Mar 2014, 17:01

Daca familia este numeroasa : 6+ rame , puteti sa-i introduceti larve de 2-3 zile .
Faceti un calcul simplu : albina este din toamna : 2 saptamani pana la iesirea matcii , 2 saptamani pana incepe ponta + alte 3 saptamani pana eclozeaza primele oua >
In total aproape 2 luni : in cel mai bun caz 1 luna jumatate , timp in care stupul se va depopula masiv.
Sa-l ajutati cu rame de puiet din alte familii este la fel de neproductiv....slabiti stupi care au nevoie de albina tanara .
Decizia este a d.stra , insa de regula in martie se cam fac unificari in astfel de situatii.
Succes !
Faptele noastre de azi vor avea ecou in viitor !
Bogdan.ag

Mesajde jenica67 » 17 Mar 2014, 17:02

Dinca Catinel, eu in primul am am avut 4 si am "sacrificat" una cum zici tu. Daca o unifici nu sacrifici nimic, faci alta, sau alte familii mai puternice si iei albina mai tarziu dupa cules. Daca il lasi asa, il sacrifici intradevar. Mai strici si material pe el.
jenica67

Mesajde Dinca Catinel » 17 Mar 2014, 19:42

Multumesc de raspunsuri. Ce metoda ar fi de folosit oare acum? Ma gandeam pur si simplu sa le alatur ramele, sa stropesc cu putina apa si tuica si apoi sa desfiintez lada familiei mutate. Trebuie ziar? Am cules atat de polen cat si de nectar.
Si inca ceva, as vrea sa le dau maine turta proteica, cate 500 grame. Ar afecta cu ceva unificarea? Vreau sa le dau tuturor familiilor.
Dinca Catinel

Mesajde talex » 17 Mar 2014, 20:11

2 cazuri - ieri am dat de doi stupi fara matca. primul nu avea semanat nimic, nici trantori, i-am dat regina noua din nucleu, marcata si a acceptat-o, azi am verificat, am vazut regina si semanat proaspat.
al doilea are semanat de trantor, trantori eclozati si niste inceputuri de botci, e si depopulat, albina ar mai acoperi bine 3-4 intervale. la asta mi-i frica sa-i dau regina, nu cumva sa o omoare. cred ca o sa-l scutur jos pur si simplu.
talex

Mesajde newtab » 17 Mar 2014, 20:39

Dinca Catinel - foloseste ziar: peste stup-ul familiei bune pui un ziar un pic intepat (ca sa se miroasa intre ele) si apoi un cat cu ramele familiei bezmeticite.
newtab

Mesajde popik50 » 17 Mar 2014, 22:04

newtab scrie:Dinca Catinel - foloseste ziar: peste stup-ul familiei bune pui un ziar un pic intepat (ca sa se miroasa intre ele) si apoi un cat cu ramele familiei bezmeticite.

E probata metoda? Daca cele bezmetice omoara si matca stupului bun? Ramai atunci si fara unul si fara altul. :roll:
popik50

Mesajde CATALIN » 17 Mar 2014, 22:15

popik50 scrie:
newtab scrie:Dinca Catinel - foloseste ziar: peste stup-ul familiei bune pui un ziar un pic intepat (ca sa se miroasa intre ele) si apoi un cat cu ramele familiei bezmeticite.

E probata metoda? Daca cele bezmetice omoara si matca stupului bun? Ramai atunci si fara unul si fara altul. :roll:

ca o idee orfan e una bezmetic e alta...
cu orfanu e mai usor de unificat,cu bezmeticul mai greu insa
daca bezmeticul il scuturi mai departe de stupina in locul lui pui un roi ma zdravan putin si cu un urdinis mai mititel e posibil sa mearga bine
acum cred ca vremea ne permite..
bezmetice sunt acele albine care incep sa oua nu toate...in momentul in care il scuturi cu arfe de regine ele nu se mai deplaseaza si o mierlesc ca proastele unele dau inapoi le trece de ouat si cand dau de regina adevarata se cam supun
parerea mea,... ;)
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde Dinca Catinel » 17 Mar 2014, 22:21

Am magazii de jumate, as putea sa pun doua, una peste alta. Dar in lateral nu merge? In acelasi corp? Nu e bezmetic, ca nu oua deloc, dar sunt agresive foc.
Dinca Catinel

Mesajde CATALIN » 17 Mar 2014, 22:25

pai atunci daca nu e bezmetic fa astfel
ia ramele celui orfan si impartele pe jumatate dute la stupul cu matca trage ramele pe misloc si celelalte impartite in doua punele de o parte sii alta in stupul cu matca asta dupa ce circa 5 10 minute ai tocat cate o ceapa in fiecare dupa 2 zile ai sa vezi ce familie reusita o sa iasa
raspund cu capul pt metoda asta
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR