Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

lipsa regina martie 2014

Mesajde BARBY » 19 Mar 2014, 18:41

salu dragi mei ,

am si eu o intrebare ,am fost ieri pe la stupi fiind f cald afara 20 c si la unul din ei nu am gasit regina.Nici puiet nici oua nimik.Populatie pe 6 rame pline .I-am dat o rama cu puiet de 1 zi de la alt stup ,sunt curios sa vad daca isi trage botci.Voi ce ma sfatuit sa fac ?In cazul in care isi va trage botci pot sa fac cumva niste nuclee de imperechere daca am mai multe botci ,sa am regine imperecheate la salcam cand voi face roii?
BARBY

Re: lipsa regina martie 2014

Mesajde stroe » 19 Mar 2014, 19:10

Singura solutie este sa-l unesti cu altul cu matca. La ora asta nu exista alta solutie.
stroe

Mesajde Baix » 19 Mar 2014, 19:13

Cel mai bine unificat. Matcile de salvare nu sunt de calitate. Si eu am avut doua cazuri de lipsa matca si am unificat. E cea mai buna varianta...
Baix

Mesajde ignatov andrei » 19 Mar 2014, 19:16

BARBY scrie:salu dragi mei ,

am si eu o intrebare ,am fost ieri pe la stupi fiind f cald afara 20 c si la unul din ei nu am gasit regina.Nici puiet nici oua nimik.Populatie pe 6 rame pline .I-am dat o rama cu puiet de 1 zi de la alt stup ,sunt curios sa vad daca isi trage botci.Voi ce ma sfatuit sa fac ?In cazul in care isi va trage botci pot sa fac cumva niste nuclee de imperechere daca am mai multe botci ,sa am regine imperecheate la salcam cand voi face roii?

Nu ai trantori maturi (ca poate ai trantori)! Scoate rama cu puiet, distruge toate inceputurile da botci si "imprastie" ramele cu albine, cate una la fiecare familie, dupa diafragma!
Bafta!
ignatov andrei

Mesajde gh.pana » 19 Mar 2014, 19:21

Domnule Barby, esti sigur ca familia respectiva nu are matca? A nu o vedea, nu inseamna a nu exista. Marcheaza matca si atunci o vei
identifica cu usurinta. Nu este rau ca ai introdus o rama cu larve de 2-3 zile . Este o masura de precautie dar, nu te sfatuiesc sa faci nuclee
cu matci de salvare. Avem timp suficient si pentru inmultire, suntem abia in luna martie.
gh.pana

Mesajde pngflorin » 19 Mar 2014, 19:28

Daca la vremea asta nu are puiet, clar matca daca exista, are pb , asa ca urgent unificare.Nu pierde vremea cu alte "experiente".... :lol:
pngflorin

Mesajde BARBY » 19 Mar 2014, 22:22

Am vazut ceva trantori de asta ma gandeam ca poate sunt sanse..daca impart cate o rama la alti stupi nu esxista riscul sa-mi omoare vreo regina ?
BARBY

Mesajde ignatov andrei » 19 Mar 2014, 23:18

BARBY scrie:Am vazut ceva trantori de asta ma gandeam ca poate sunt sanse..daca impart cate o rama la alti stupi nu esxista riscul sa-mi omoare vreo regina ?

NU!
ignatov andrei

Mesajde Dr.Faith » 19 Mar 2014, 23:28

BARBY scrie:Am vazut ceva trantori de asta ma gandeam ca poate sunt sanse..daca impart cate o rama la alti stupi nu esxista riscul sa-mi omoare vreo regina ?

Fac un pic de off topik, apropos de "omoratul reginei de catre albina straina". Este un lucru de care m-am palit anul trecut prin iulie, si dupa lungi cautari nu am gasist referinte in cartile de specialitate.

Anul trecut in a doua decada a lunii iulie, aveam aprox 10 nuclei, de 2 rame dadant 1/1 fiecare. Dupa ce m-i s-au imperecheat toate reginele am inceput sa ii intaresc astfel: tot a 5 -a zi le dadeam o rama cu puiet capacit, impreuna cu albina acoperitoare, de la familiile de baza. ( anul trecut a fost prima oara cand am dat rame cu puiet + ALBINA ACOPERITOARE , asa ma sfatuise un batran apicultor- eu nu am fost prea incantata de idee, insa din motive pedagogice am facut-o) Am procedat astfel de 4 ori, deci fiecare stup a primit in total 4 rame +ALBINA ACOPERITOARE, adaugam cele 2 initiale si adjungem la o familie pe 7 rame, buna de iernat.Vreau sa mentionez ca nu am pierdut nici o regina si totul a fost bine.

INSA, ultima oara cand le-am dat rama de puiet, a fost o zi mai libera pentru mine si am putut sa imi permit luxul ca dupa 30 - 40 minute sa redeschid 3-4 stupi in care am dat rame cu puiet + albina acoperitoare. Am vrut doar sa vad, de curiozitate care este starea si comportamentul albinelor. Am luat prima rama, si ce vad???Regina, inghesuita intr-un ghem de 3-4 cm diametru.......Deschid alt stup, acelasi lucru, alt stup , acelasi lucru..........deci in toti stupii in care m-am uitat regina era acoperita intr-un strans ghem....EU ERAM CONVINS CA O SA -I FACA FELUL.Astfel era comportamentul.....

De dragul scopului didactic, nu am facut nimic. Am inchis stupii si am plecat, dorind sa vin a doua zi sa vedem rezolutie: avem regina sau nu? Doar mai facusem 3 ori aceasta operatiune la fiecre din cei 10 stupi....

Evident, a doua zi, reginele erau acolo, pontau frumos, fara mortalitate de albina....totul ca la carte...

intrebarea mea este: exista momente cand ghemul de stransura practicat de albine pe REGINA sa fie protectiv? Adica, ceea ce am vazut eu a fost reactia de aparare a albinelor din stup la identificare unor albine straine?

Sau , de fapt, albinele care incolteau regina erau din cele noi introduse in stup si incercau sa omoare regina, insa de fiecare data nu au apucat sa ucida regina?

NU AM INTELES DELOC: IN NICI UN STUP NU AM AVUT PIERDERE DE REGINA. Plec de la premisa ca de fiecare data cand am introsus rama cu albina s-a intamplat la fel: regina luata in ghem ca si cand o omoara, o sufoca. eu cand am vazut ce se intampla, eram convins ca e stransura de sufocare...ei bine, m-am inselat??? sau am avut noroc ca au reusit albinele proprii sa o salveze la timp???

va multumesc si scuze de off topik, insa acum mi-a revenit episodul in minte.
"Cine vrea sa vada minunile lui Dumnezeu, trebuie doar sa se uite cu bagare de seama la albine"
"Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om."
Dr.Faith

Mesajde BARBY » 19 Mar 2014, 23:45

Vad ca toti ma sfatuiti sa fac unificare...sansa de a scoate regina nu exista chiar daca au inflorit pomii fructiferi ,este cules bunicel ?
BARBY

Mesajde Florin Dobre » 19 Mar 2014, 23:54

Sanse de a scoate regina sunt. Azi am vazut si eu primul trantor pe anul asta.
Problema este ca, pana acea regina va intra in paine, familia se va depopula.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde BARBY » 20 Mar 2014, 01:20

Chiar daca ajut cu puiet capacit
BARBY

Mesajde Florin Dobre » 20 Mar 2014, 01:30

Vei infrana in dezvoltare colonia din care iei puietul.
Alege cel mai slab stup/roi si unifica-l cu asta orfan. Vei avea o colonie beton in loc de doua probleme.
Eu asa as face.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde gica.mosu » 20 Mar 2014, 08:55

Florin Dobre scrie:Vei infrana in dezvoltare colonia din care iei puietul.
Alege cel mai slab stup/roi si unifica-l cu asta orfan. Vei avea o colonie beton in loc de doua probleme.
Eu asa as face.

Simplu si la obiect....eu asa fac(sa traiesti SUCA')....Am o matca an plus dar distanta :!: :?: :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde BARBY » 20 Mar 2014, 19:48

Cum se face unificarea ? care e cea mai buna metoda?
BARBY

Mesajde stroe » 20 Mar 2014, 19:58

BARBY scrie:Cum se face unificarea ? care e cea mai buna metoda?

Un ziar intre cele doua familii. Trebuie unit cu un stup vecin, sau impartit intre doi vecini, sau daca este puternic adus un nucleu mic in el. Daca scuturi ramele in stupina albina sa va duce in stupii vecini.
stroe

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR