Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Se poate trai doar din apicultura?

Mesajde popik50 » 31 Oct 2011, 18:27

Vreau sa intreb pe cei care au ceva experienta in domeniu , daca se poate trai decent doar din apicultura? Cam de cate familii de albine ar fi nevoie pentru un profit sa zicem de 200 milioane(vechi) / an . Si aici ma refer la un an obisnuit in apicultura. Deci sa ramai undeva cu 15 mil / luna . Astept raspunsuri mai ales de la cei cu experienta dar si pareri de la incepatori :D ... Si cred ca sunt pe aici si din cei care traiesc doar din apicultura ...astept si parerea lor. Multumesc
popik50

Re: Se poate trai doar din apicultura?

Mesajde liviu1965 » 31 Oct 2011, 20:15

Pertinent topicul tau
Sunt alaturi de tine

O seara buna,
liviu1965

Mesajde Dila Daniel » 31 Oct 2011, 20:32

Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde liviu1965 » 31 Oct 2011, 20:41

Merci DD ptr. link

Lecturarea a fost..... fara cuvinte.

popik50 , nu cred ca situatia s-a schimbat pana acum.

Daca sunt alte pareri.....
liviu1965

Mesajde popik50 » 31 Oct 2011, 21:20

Vad ca acolo cei mai multi spun ca daca ai in jur de 300 familii poti sa te intretii fara probleme tu si familia ta. Mie mi se pare ca e cam mult. Eu credeam ca daca ai 100 de stupi poti sa ai niste venituri acceptabile. :D
popik50

Mesajde liviu1965 » 31 Oct 2011, 21:38

ok, incepe sa faci calculele la 100.

Pune-o pe topic si.... o dezvoltam.

O seara buna,
liviu1965

Mesajde daniela » 31 Oct 2011, 23:09

liviu1965 scrie:ok, incepe sa faci calculele la 100.

Pune-o pe topic si.... o dezvoltam.

O seara buna,

Intr-un an mediu aprox.30 kg pe stup inmultit cu 100=3000kg inmultit cu 10 pretul=30000.Din acestia cheltui 10000si ar mai trebui sa ramai cu 20000.Nu am pus in calcul roii care vanduti ,mai inseamna ceva,pretul mierii care ar mai avea 1-2 lei in plus .La toate acestea se presupune ca ai logistica asigurata ,lazi pt roi ,rame ,centrifuga,butoaie etc .Diferentele rezultate din vanzarea roiurilor adnat cu 1-2 lei in plus la miere ,mai acopera cheltuieli neprevazute ,intretinerea stuparului si s-ar putea sa mai ramana ceva si de aici .
daniela

Mesajde ves.lucian.zabrani » 31 Oct 2011, 23:26

dupa cam un an de cand m-am apucat de apicultura un coleg m-a intrebat daca am notat tot ce am cheltuit pentru albine !!!
I-am spus ca nu !!! pur si simplu !!! daca ma gandesc numai la bani unde mai este pasiunea ???
cu siguranta ca dupa o vreme vor veni si bani de pe urma albinelor !!!
pana acolo mai este !!! mai este mult !!!
niciodata nu am avut pasiuni care sa-mi aduca bani !!! ba din contra !!! am avut si am pasiuni care ma costa !!!
pescuitul , flori , pomi , albine !!! toate costa !!!
cu siguranta ca se poate trai numai de pe urma albinelor !!!
dar trebuie multa munca , ca si la orice ca sa iasa bine , mult studiu , perseverenta , seriozitate , si imi permit sa zic ca mai este nevoie si de ajutor de sus !!!
eu asa cred !!! multa sanatate !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde popik50 » 31 Oct 2011, 23:30

Bine spus Daniela . Daca as avea un profit de 200 mil pe an in afara de cheltuieli la 100 de stupi eu unul as fi foarte multumit :D
Si eu cred ca 30 kg de miere/ familie nu e ceva exagerat.
Daca mai sunt si alte pareri le asteptam cu placere :roll:
popik50

Mesajde Adrian Galofteanu » 01 Noi 2011, 00:01

100 lei, - cheltuieli/familie este foarte putin pentru o productie de 30 kg.
- 3 FA = 15 lei
- 0,06 cutii Varachet + mavrirol = 5 lei
- 3 kg Apinvert = 12 lei
- 0,1 litri Protofil - 3 lei
- ambalaje miere - 5 lei
Alte maruntisuri - 10 lei.......si am ajuns la 50 lei.

Crezi ca ajung 50 lei/familie pentru restul, adica: transport pastoral, plata ajutoare, chelt cu deplasarile tale si pentru transport miere, etc? Eu zic ca nu. Dl. Gica Romanescu spune ca 210 lei/familie sunt costurile anuale. Eu inclin sa il cred.
Altfel ar sta lucrurile daca numarul de stupi ar creste si daca sistemul de stuparit ar imbraca nuante de "industrial".
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Bambucha » 01 Noi 2011, 00:02

Se poate trai decent de la 10 tone in sus (sau conversie de alte produse apicole raportate la aceasta cantitate/pret) ! Deocamdata.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde ilalexandru » 01 Noi 2011, 00:25

DEpinde foarte mult si ce tip de pastoral vrei sa practici. Depinde mult si de zona in care te afli. DEpinde foarte mult si de faptul daca ai alte venituri sau te bazezi doar pe apicultura. DAca ai un camion si o remorca, ambele facute pavilioane, cu peste 150 de stupi pe ele, atunci incepe sa fie rentabil in adevaratul cuvant. DAca nu ai camionul propriu si daca e sa inchiriezi camion sa te transporte la distante de 3-4 sute de km....incepe sa nu mai renteze deloc. NU stiu daca exista un apicultor care sa aiba pana in 150 de familii de albine si care sa zica ca traieste numai din asa ceva
ilalexandru

Mesajde gica » 01 Noi 2011, 10:45

popik50 scrie:Vreau sa intreb pe cei care au ceva experienta in domeniu , daca se poate trai decent doar din apicultura? Cam de cate familii de albine ar fi nevoie pentru un profit sa zicem de 200 milioane(vechi) / an . Si aici ma refer la un an obisnuit in apicultura. Deci sa ramai undeva cu 15 mil / luna . Astept raspunsuri mai ales de la cei cu experienta dar si pareri de la incepatori :D ... Si cred ca sunt pe aici si din cei care traiesc doar din apicultura ...astept si parerea lor. Multumesc

Oameni buni.
Domnul a pus problema putin neeconomic.Sa o luam cu ceva exemple:
1.Sa presupunem ca domnul popik50 investeste 100 de unitati monetare undeva (devine actionar).Acestea ii aduc dividende anuale de 20 de unitati monetare (dupa plata impozitului).Sa presupunem ca le primeste.Sa presupunem ca inflatia este de 5%.Efectiv ramane cu 15% (acesta este profitul lui).
Domnul popik50 sta cu burta-n sus si are din ce trai un an.La anul se repeta miscarea.Acesti 15 unitati monetare se numesc profit net.
La noi in tara nu prea exista legal asa ceva.
Riscuri
- profitul sa fie mai mic,zero sau sa piarda din capital.
- asociatia (economic asa se numesc toate firmele,concernele,etc.) sa dea faliment.Se duce totul.
2.Sa presupunem la concret ca domnul popik50 are o suma de bani pe care o duce la banca.
Primeste o dobanda de 7%.Stiind ca inglatia este 5%,cu acesti bani isi recapitalizeaza contul.Ramane cu 2% bani din care traieste fericit pana la anu.Daca suma este mica se gandeste la varianta 1. si accepta riscurile.
3.Domnul popik50 se hotaraste sa-si bage banii in apicultura.Nui este o miscare prea inteligenta dar are ceva sanse.
Apicultura fiind o ramura a agriculturii practic domnul face un pariu cu Dumnezeu.Are sanse de castig mult mai mari decat la 6/49 dar cei care fac pariu cu Dumnezeu mai si pierd.
Voi continua
gica

Mesajde gica » 01 Noi 2011, 10:55

Am scris acum ceva vreme ca cheltuielile la stationar cu un stup sunt de peste 200 lei anual.
Veniturile peste aceasta suma se numesc profit.
Sincer sa fiu recunosc ca anul acesta la mine profitul este putin peste zero.
Calculati daca ati tinut o evidenta si vedeti ce iese.
Ce este scris mai sus nu se egzista.Cu scuzele de rigoare dar un vacar este mai practic.
Toti gresesc la capitolul cheltuieli.
gica

Mesajde alt stupar » 01 Noi 2011, 11:10

ilalexandru scrie: NU stiu daca exista un apicultor care sa aiba pana in 150 de familii de albine si care sa zica ca traieste numai din asa ceva

Eu stiu. Dar stupar adevarat, nu "prieten cu stuparii"
cu stupi care bubuiau de albina primavara, nu posesor de lazi din care cand si cand iese alene cate o albina...
cu vanzare miere la duzina de clienti / zi si pe acte la camine de copii si azile de batrani incepand imediat dupa `90, cand marea majoritate dintre noi nici macar nu stiam cu ce se mananca un SRL
N-a avut in viata lui mai mult de 150 plus roii de vanzare, dar cu astia si-a ridicat casa si si-a tinut 2 copii la scoli. Fara risipa dar si fara lipsuri :idea:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde liviu1965 » 01 Noi 2011, 14:12

Si eu sunt adeptul ca se poate trai din minim 100de sfamilii. Stiu oameni care asta fac.Si se invart undeva intre 100-300familii.
DAR: nu au cheltuieli cu ceea ce pot sa faca dumnealor cu familia proprie: nu platesc mana de lucru, nu cumpara protofil , turte s.a.m.d..... le fac ei .
Nu ai masina de transport.... te " lipesti " de cineva care are.....nu ai centrifuga.... la fel. Din primii bani castigati....investesti in ceea ce nu ai. Daca-i bagi pe toti in burtica....la anul nu mai vezi ajutorul colegilor.
Important este si profilul psihologic al " afaceristului " . Daca e putoare sau investitor.... mai bine STOP.

Parerea mea.

O zi buna,
liviu1965

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE