Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: polen 2014

Mesajde Florin Dobre » 21 Mar 2014, 16:45

popageorgian scrie:poza spune totul

Acum vin de la stupi. Sunt rame batute cu polen in tot ce-am verificat pana acum. Puiet compact intins pe rama pe mai bine de 75% din suprafata si in toate stadiile...2-4 rame cu puiet/colonie. Unde populatia a permis, am bagat rama la ouat. Incerc sa-i tin totusi stransi...se pare ca aici e spilul. :shock:
Poate maine voi face o poza si eu.
Se pare ca e primul an in care voi avea stupi.

Va doresc spor la lucrul in stupina si o dezvoltare buna a familiilor!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Arhivistu » 21 Mar 2014, 16:58

Fata de acum 2 sapt au mai mult puiet...dar ca si populatie sunt la fel,parca unii mai slabi...cred ca s-a facut schimbul de generatie,altfel nu-mi explic :?
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde Florin Dobre » 21 Mar 2014, 17:03

Fata de acum 2 saptamani, suprafetele cu puiet s-au dublat. Poate exagerez un pic dar asta e perceptia. La mine populatia pare a fi in crestere.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde popik50 » 21 Mar 2014, 20:55

Si la mine populatia este in crestere fata de acum 2 saptamani si pot spune ca la unii stupi este chiar prea multa pentru data asta. La noi corcodusul posibil sa infloreasca peste o saptamana daca o sa fie caldura ca zilele astea, in rest polen cat cuprinde, in special de la salcii.
popik50

Mesajde Bambucha » 21 Mar 2014, 21:05

Albinel scrie:
prietene ..!!! sper sa nu te superi..dar reciteste ce spui mai sus...
vremea nu-i buna de largire ..dar azi ai fost sa bagi faguri la construit...????? TOTAL GRESIT !!!
ps..ieri si azi am spart..122 de cuiburi si nu cu un fagure ..cu cel putin doi..in cateva zile iti promit ca voi posta aici rezultatul..cheia ????
-albina multa concentrata pe cuib..rezerve multe si cel mai important lucru difragma sparta ..am mai spus-o .."jocul cu diafragma" merita deschis un topic..sigur va fi foarte interesant..
toate bune ..si 5-6 faguri plini de puiet la 1 aprilie !! ;)

Nu stiu unde aveti stupii insa la cum a fost vremea in Ilfov in perioada 25.02-10.03 nu prea s-a ouat prin stupi, prin urmare cred ca nu prea are cine sa vina din urma sa acopere 6 r tabla dadant de puiet la 1 aprilie coroborat cu schimbarea generatiilor. Sper sa ma insel! Inca nu a inflorit nici caisul, vegetatia e la stadiul de corn si papadie!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cristi_vidican » 21 Mar 2014, 22:08

Arhivistu scrie:Fata de acum 2 sapt au mai mult puiet...dar ca si populatie sunt la fel,parca unii mai slabi...cred ca s-a facut schimbul de generatie,altfel nu-mi explic :?

Aceeași observație am făcut-o și eu.
Am mers la stupi gândind că deja vor avea barbă la urdiniș :lol:
Nu-i văzusem de 2 săptămâni. Ultima dată arătau foarte bine.
Dar, s-a văzut că au trecut în neființă cele bătrâne, care tocmai ce crescuseră puietul actual.
Peste 2 săptămâni sper să facă barbă :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Arhivistu » 21 Mar 2014, 22:48

Asa m-am dus si eu..ma gandeam ca deja au botci :lol: ..m-am linistit acum :)
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde traian » 21 Mar 2014, 23:21

cristi_vidican scrie:O secțiune dintr-o ramă care abundă de nectar și polen.
Referitor la mesajul anterior, azi mi-aș fi dorit să am colectoare la toți stupii, dar nu le am.
Nu colectez polen, tocmai de aceea cea mai mare luptă a mea e să țin stupii în frâu.

Sa facem un calcul- DE LA 100 FAM luam polen de salcie de 10 000 lei,echivalent a25 de fam vindute. Nu e o- crima- sa luam polen,cum spune colegul anterior.
traian

Mesajde paul » 21 Mar 2014, 23:30

Am verificat si eu in aceasta dupa amiaza 10 din cei 22.
Situatia se prezinta bine spre ... foarte bine ! In medie 3-4 rame cu puiet, mai mult de jumatate din suprafata ramei (mult mai mari suprafetele cu puiet capacit fata de saptamana trecuta), pastura dar nu exagerat, am observat ca majoritatea albinelor aduceau polen dar bobitele erau mici; rezerve, la unii multumitoare, la altii trebuie intervenit (mai am turte energetice pe rame din care au consumat in medie cam jumatate). Din cei 10 stupi verificati am un stup cu 9 rame full de albina si puiet pe 5 rame, mai am unul pe 8 rame si unul pe 7rame, ambii cu 4 rame cu puiet, 4 stupi sunt pe 6 rame, au un medie 3-4 rame cu puiet, 2 stupi sunt pe 5 rame cu puiet pe 3 si unul singur pe 4 rame care, curios, are si el puiet pe 3 rame ! Din astia 10 verificati, 5 sunt roiuri facute pe 23 iulie !
Eu zic ca-i ... foarte bine !
Anul trecut pe vremea asta asteptam un zbor de curatire ! Astazi a inflorit cornul ! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde andrei_calinescu » 22 Mar 2014, 20:14

Bambucha scrie:
Albinel scrie:
prietene ..!!! sper sa nu te superi..dar reciteste ce spui mai sus...
vremea nu-i buna de largire ..dar azi ai fost sa bagi faguri la construit...????? TOTAL GRESIT !!!
ps..ieri si azi am spart..122 de cuiburi si nu cu un fagure ..cu cel putin doi..in cateva zile iti promit ca voi posta aici rezultatul..cheia ????
-albina multa concentrata pe cuib..rezerve multe si cel mai important lucru difragma sparta ..am mai spus-o .."jocul cu diafragma" merita deschis un topic..sigur va fi foarte interesant..
toate bune ..si 5-6 faguri plini de puiet la 1 aprilie !! ;)

Nu stiu unde aveti stupii insa la cum a fost vremea in Ilfov in perioada 25.02-10.03 nu prea s-a ouat prin stupi, prin urmare cred ca nu prea are cine sa vina din urma sa acopere 6 r tabla dadant de puiet la 1 aprilie coroborat cu schimbarea generatiilor. Sper sa ma insel! Inca nu a inflorit nici caisul, vegetatia e la stadiul de corn si papadie!

Asa e , precum spui si la mine.
Au aparut suprafete mari ouate, si in medie 2 rame cu capacit.
La noi caisul e in plin si de azi a inceput corcodusul.
Polen potop si azi mult nectar.
De la 1 aprilie vom fi pe plus cu albina(tanara).
andrei_calinescu

Mesajde Bambucha » 22 Mar 2014, 20:51

A venit primavara :) se pare ca recuperam rapid la foc continuu cu temperaturi de 20 de grade. O placere sa stai printre albine.
Confirm cu infloritul caisului, a inceput sa infloreasca si salcia, corcodusul se desface in 2 zile si o data cu fluviul de polen intrat, aceasta veselie a naturii se vede si in ponta matcilor. Populatie-puiet suntem in grafic, un pic intarziati la fructiferi, insa culesurile mari rapita-salcam se pot aborda bine!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde marius_vfp » 22 Mar 2014, 21:01

bate vantul acm tare in unele zone , dar totul e ok .

spor.
marius_vfp

Mesajde proapis13 » 22 Mar 2014, 21:14

Astazi la stupul de observatie peste 40 de albine cu polen/min
Facut controlul la rame ; cuibul e incadrat de 2 rame blana de polen plus rama de margine jumatate
De acum inainte sirop,fiecare cum si cat a invatat ,de aseara pina asta seara a luat 2kg de sirop
face pauza 4 zile pina cind se scutura corcodusii ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Arhivistu » 22 Mar 2014, 21:26

Le-am dat si eu in seara asta..is curios daca il iau pana maine :D
Arhivistu

Mesajde cristi82 » 22 Mar 2014, 21:35

eu le stimulez acolo unde este cazul cu rame descapacite dupa diafragma!
cristi82

Mesajde jenica67 » 22 Mar 2014, 21:45

La mine schimbul generatiilor este deja dupa parerea mea peste 50-60 %. Pupulatia este putin mai mica ca saptamana trecuta. Polen este pe cel putin 2 rame batute bine, plus treisfert de rama de nectar proaspat. Puiet pe toata rama ca lungime, Corcodusul se scutura. Porumbarul inflorit cam 40-50 %. Ciresul este inflorit. Azi mi-au venit si berzele, pe la ora 17:30. M-au salutat cu clampanitul specific din cioc. Deci a venit primavara, in adevaratul sens al cuvintelor. Stupii sunt dezvoltati stau bine. La unul din pacate i-a murit matca, ca urmare i-am dat sa citesca noua oferta Kaufland, impreuna cu stupul vecin, dupa ce in prealabil i-am creiat o stare euforica. :lol:
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR