Buna seara, as dori sa va intreb ceva. Inainte de toate trebuie sa va spun ca am si eu cateva familii de albine de patru ani si in primavara asta ma confrunt cu o problema la una din ele. In vara trecuta si-au schimbat matca in a doua jumatate a lunii august, pt ca avea un picior din spate lipsa inca din primavara si o aripa tot lipsa. Tin sa va spun ca eu nu m-am indurat s-o schimb pt ca avea 2 ani (asta ar fi trebuit sa fie al treilea) si oua perfect, era o familie aglomerata pe 12 rame jos + magazin de 12 rame 1/2. In jurul datei de 20 aug am vazut botci de schimbare si n-am mai umblat la stup de frica sa nu care cumva sa teflesc intre rame matca. Pe iarna sigur au avut matca, pt ca le-am ascultat si bazaiau frumos. Ieri 23 martie am verificat familia si am vazut puiet capacit de trantor in celule de lucratoare amestecat cu puiet capacit de lucratoare.
Acum eu vad urmatoarele posibilitati, si va rog foarte mult sa ma sfatuiti:
- matca tanara nu s-a imperecheat, dar atunci albinele la inceputul lui septembrie o dadeau afara din stup si acum e matca batrana care e epuizata
- matca tanara nu s-a imperecheat corespunzator si acum e tranorita, pt ca in octombrie aveam puiet de lucratoare capacit frumos
Inca n-am vazut matca noua sa va pot spune care e: batrana fara picior sau cea tanara.
Intrebarea mea e cum salvez familia asta fara s-o unific, cat mai pot astepta pana sa schimb matca pt ca matca noua sa aiba sanse sa se inperecheze?
Actualmente familia e pe 8 rame pline ochi cu albine, cara polen, puietul e amestecat - cam 70-80 la suta trantor in celule de lucratoare si azi suntem in 24 martie 2014? Cam in 2 sapt infloreste ciresul.
Multumesc mult!