Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Se poate trai doar din apicultura?

Mesajde Avram Sorin » 01 Noi 2011, 16:12

Buna ziua. Bine v-am gasit. Sunt un nou utilizator al acestui forum. Tin sa va spun ca visul meu este de a trai doar din apicultura si de aceea acest subiect este f interesant pt mine. Ce nu am vazut in calculele de mai sus sunt produse complementare, laptisor de matca, propolis, polen, altele. Si din ele se pot soate ceva bani. Sau daca ai indemanare poate te mai ocupi si de producere stupi sau alte lucruri de tamplarie sa mai castigi ceva.
Telefon : 0732.406.209
www.dapis.ro Stupina Avram
Avram Sorin

Mesajde Dragos2006 » 01 Noi 2011, 16:28

Cred ca mai intai trebuie defint termenul " a trai" deorece poti trai cu 20 lei pe zi dar poti trai si cu 200 lei pe zi . Poti sa stai toata vara pe camp sau poti sa stai la umbra la Ibiza . Poti sa puti toata vara a transpiratie sau poti sa mirosi a "Trussardi" , depinde CUM vrei sa traiesti.
Exista trei variante de lucru :
1) se poate SUPRAVIETUI cu venitul din apicultura
2) se poate un trai decent din apicultura
3) se poate trai bine din apicultura

si mai este o intrebare decisiva : POATE FI APICULTURA O AFACERE RENTABILA ?

Cei care confunda productia unei cantitati de miere cu apicultura face o greseala capitala din start !
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Avram Sorin » 01 Noi 2011, 16:39

Mare dreptate ai Dragos . Cred ca de supravietuit se poate si din apicultura. Dar intrebarea este se poate trai decent , fara grija zilei de maine ? fara alte sursa de venit .
Telefon : 0732.406.209
www.dapis.ro Stupina Avram
Avram Sorin

Mesajde popik50 » 01 Noi 2011, 18:11

Ma bucur pentru ca un astfel de subiect pare interesant si am observat mai multe opinii:
- depinde ce inseamna " a trai decent " si aici sunt multe de spus ...eu am mers pe ideea de castig 15 mil /luna dar se poate trai si cu 8 - 10 mil daca nu ai familie mare si consumatoare
- cand vorbesc de profit ma refer strict la ce ramane in afara de banii cheltuiti pentru albine ( transport , faguri si multe altele)

Eu sincer am intrebat pentru ca momentan am 27 de familii si as dori sa imi maresc numarul de stupi . Mai am 25 cutii goale si posibilitati de a ma extinde pana la 100 de familii dar putin mai tarziu. Am si mijloc de transport pentru pastoral pana la 60 stupi si altele necesare stuparitului. Si inca ceva : nu am accesat fonduri Europene si nici nu am de gand sa primesc bani de la ei :D
Intrebarea mea era daca dupa toate investiile mele pot avea ceva profit (decent) pe viitor lasand la o parte investitiile facute .

Eu cunosc un stupar care are 200 de familii si mijloc propriu de deplasare ptr pastoral si traieste destul de bine cu toata familia lui(el , sotia si 3 copii) fara alte venituri din alta parte
popik50

Mesajde popik50 » 01 Noi 2011, 18:29

gica scrie:Oameni buni.
Domnul a pus problema putin neeconomic.Sa o luam cu ceva exemple:
1.Sa presupunem ca domnul popik50 investeste 100 de unitati monetare undeva (devine actionar).Acestea ii aduc dividende anuale de 20 de unitati monetare (dupa plata impozitului).Sa presupunem ca le primeste.Sa presupunem ca inflatia este de 5%.Efectiv ramane cu 15% (acesta este profitul lui).
Domnul popik50 sta cu burta-n sus si are din ce trai un an.La anul se repeta miscarea.Acesti 15 unitati monetare se numesc profit net.
La noi in tara nu prea exista legal asa ceva.
Riscuri
- profitul sa fie mai mic,zero sau sa piarda din capital.
- asociatia (economic asa se numesc toate firmele,concernele,etc.) sa dea faliment.Se duce totul.
2.Sa presupunem la concret ca domnul popik50 are o suma de bani pe care o duce la banca.
Primeste o dobanda de 7%.Stiind ca inglatia este 5%,cu acesti bani isi recapitalizeaza contul.Ramane cu 2% bani din care traieste fericit pana la anu.Daca suma este mica se gandeste la varianta 1. si accepta riscurile.
3.Domnul popik50 se hotaraste sa-si bage banii in apicultura.Nui este o miscare prea inteligenta dar are ceva sanse.
Apicultura fiind o ramura a agriculturii practic domnul face un pariu cu Dumnezeu.Are sanse de castig mult mai mari decat la 6/49 dar cei care fac pariu cu Dumnezeu mai si pierd.
Voi continua

Nea Gica pe mine ma intereseaza sincer daca dupa toate investiile facute sa zicem pana la 100 de stupi cu tot ce le trebuie si cu mijlocul de transport propriu ma pot astepte sa curga ceva din toata treaba asta?
Si de ce intreb...ptr ca eu lucrez constructii si o fac de mai bine de 15 ani si pot spune ca a mers destul de bine dar cum dupa atatia ani incepi sa te cam plictisesti am crezut ca pot face si altceva ca de exemplu apicultura. Imi plac albinele si orice ar fi nu voi renunta la ele . Acum am 27 de fam si nu stiu ce sa fac :roll: Sa raman cu ei si sa continui si cu constructiile sau sa ma extind putin. Aici e problema
popik50

Mesajde Dila Daniel » 01 Noi 2011, 18:45

poate suna aiurea,dar faceti distinctie intre stupi prin batatura,si stupi-unitati de productie.
Sa ai 100 de stupi-unitati de productie,trebuie sa ai minim 130 de stupi prin batatura...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde popik50 » 01 Noi 2011, 18:57

Eu vorbesc de 100 de stupi buni nu de cutii cu 2-3 muste in ei ... :roll:
popik50

Mesajde Dila Daniel » 01 Noi 2011, 19:49

postarea mea nu se adresa exclusiv dvs.
Intr-o stupina,nu poti avea numai stupi buni...
Unii sunt in dezvoltare,altii in refacere,altii crescatori...etc,etc.
Sunt multi care zic...vreau sa ajung la x nr de stupi(vazandu-i deja in productie),fara a lua in calcul ce incerc sa sugerez.
Eu incercam doar sa le spun realitatea,sa stie cand isi fac calculele...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde lucky5strike » 01 Noi 2011, 20:30

Pe o vatra nu poti avea 100 de stupi buni din 100. Poti sa-i cumperi, sa-i unifici, sincopele se vor instala repede.

300 de familii constituie si la ora asta o sursa rezonbila de venit. Bineinteles, asta presupune ca le vom detine la 1 aprilie.

Te mentii cu o schema de genul acesta:

- +25% in iulie;
- -15% in noiembrie;
- -10% in aprilie.

Adica inmultim cu un sfert la 1 iulie, calculam pierderi de sezon (desfiintari, unificari pt. iernare) de maxim 15% si pierderi de iernare de max. 10%.

Din aceste 300 de familii, 100 le poti vinde (400-450 lei primavara trecuta), 50 le dai in 3 pt roi, iar restul de 150 le folosesti pt miere, 7-8 tone se fac lejer... e loc si de mai mult.

Echipa de lucru ar trebui sa cuprinda doi apicultori permanenti, profi. Se adauga si 1-3 ajutoare (fiecare are necesar diferit) nepermanenti, neprofi.

Se poate trai din apicultura.

:!:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde adycnst » 01 Noi 2011, 20:54

daca o sa vina astia cu niste idei sa atarni de gatul albinelor placute de indentificare.... :lol:
adycnst

Mesajde popik50 » 01 Noi 2011, 21:29

Imi place ca domnul lucky5strike recunoaste ca se poate trai din apicultura. Altii spun ca nu e mai nimic, dar ei merg mai departe cu albinele.
Am intrebat pe multi despre alte afaceri si ei spuneau "" nu merge deloc "" dar ei isi continuau afacerea . Asta nu pot sa inteleg :roll: daca e o afacere neprofitabila de ce o mai continua.
La mine sincer daca nu merge ceva voi renunta dar daca se poate ceva am sa spun adevarul gol golut.
Cand voi avea 100 de stupi am sa va spun daca se merita sau nu .
popik50

Mesajde gica » 01 Noi 2011, 21:38

popik50 scrie:Am intrebat pe multi despre alte afaceri si ei spuneau "" nu merge deloc "" dar ei isi continuau afacerea . Asta nu pot sa inteleg :roll: daca e o afacere neprofitabila de ce o mai continua.
Cand voi avea 100 de stupi am sa va spun daca se merita sau nu .

Mai omule de ce nu vrei sa intelegi.Nu merge cum vor sau cum au sperat.Si asta este cu totul altceva.
gica

Mesajde dorindafi » 01 Noi 2011, 21:45

:mrgreen: colegu,in momentul in care intro afacere ai investit o suma de bani shi pui shi suflet e cam greu sa mai dai inapoi
sa-tzi mai spun un lucru de care nu ma mandresc:
anul trecut am pierdut cateva zeci de familii de albine din cauza paduchilor shi anul asta i-am recuperat . ushor nu a fost dar nu am renuntzat .
intrebarea e--- dece :?:
dorindafi

Mesajde Adi Hodis » 01 Noi 2011, 21:46

popik50 scrie:Imi place ca domnul lucky5strike recunoaste ca se poate trai din apicultura.
...

Domnule Popic50, colegul expune o situatie favorabila traiului decent din apicultura ... dar situatia aceea inseamna o suma destul de mare investita ... o experienta asisderea ... si mai trebuie sa " mearga " si natura.
Apicultura este strans legata de natura ... sint ani buni productivi dar si ani rai ( slabi ), aici e spinoasa treaba daca apicultorul este " larg la mana " cu banii si nu administreaza cu chibzuinta.
Dar, dupa cum ati vazut ca unii poate ... SE POATE ... altii nu pot dar nu vrea sa renunte, sperind la un an mai bun.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde popik50 » 01 Noi 2011, 22:32

dorindafi scrie: :mrgreen: colegu,in momentul in care intro afacere ai investit o suma de bani shi pui shi suflet e cam greu sa mai dai inapoi
sa-tzi mai spun un lucru de care nu ma mandresc:
anul trecut am pierdut cateva zeci de familii de albine din cauza paduchilor shi anul asta i-am recuperat . ushor nu a fost dar nu am renuntzat .
intrebarea e--- dece :?:

Ca sa renunti la o pasiune fie ea si apicultura este aproape imposibil , insa cand vine vorba de afacere proasta si bani pierduti ,cred ca nimeni nu va merge mai departe ;)
popik50

Mesajde alt stupar » 01 Noi 2011, 22:32

popik50 scrie:La mine sincer daca nu merge ceva voi renunta .

Va sa zica inca un cetatean care spera sa dea lovitura in apicultura.
Pai pot sa-ti dau un sfat ? La modul cat se poate de sincer ???
Daca asa vezi lucrurile... mai bine renunta de pe acum. Te feresti de multe cheltuieli si dezamagiri.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE