Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupi "pe viata"

Mesajde Gicuta » 28 Mar 2014, 11:16

tocmai gasisem un topic interesant...
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde modigliani » 28 Mar 2014, 11:34

im0rtel scrie:pana la urma o poza , un film ceva cu capacul gata facut ?
multumesc.

Domnule , d-ta chiar iti imaginezi ca-s atata de naiv incat sa expun intregul know how ? Si sa-ti imaginezi ca de la doar a doua interventie in forum iti confera ceva anume dreptul sa-mi ceri asta ?
Am postat , zic eu , mai mult decat suficient . In fond ideea este expusa deja cu lux de detalii .

..... Sa fim seriosi .
modigliani

Mesajde im0rtel » 28 Mar 2014, 12:20

domnule modigliani vreau sa va spun ca deja v-ati expus know how-ul . rezultatele se cam lasa asteptate .
hai sa vedem ceva gata facut daca tot v-ati apucat sa ma tachinati cu pozele materialelor si cu idei de stupi " pe viata ".
vorba aia , teoria ca teoria dar practica ne omoara.
daca in mod voit nu doriti sa va aratati produsul final va pot suspecta de rele intentii domnule modigliani.
Ultima oară modificat de im0rtel pe 28 Mar 2014, 12:30, modificat 1 dată în total.
im0rtel

Mesajde modigliani » 28 Mar 2014, 12:24

im0rtel scrie:daca in mod voit nu doriti sa va aratati produsul final va pot suspecta de rele intentii domnule modigliani.

Este alegerea dvs . Iar pe mine ma lasa rece .
Si atata vreme cat sunteti de acord ca am expus transparent intregul proces , ce nevoie aveti neaparat de un film ?
E ca-n treaba aia , cu "nu citesc o carte daca n-are poze" !
modigliani

Mesajde im0rtel » 28 Mar 2014, 12:27

nu neaparat un film . ceva poze sa vad si eu cum arata produsul final. ori nu il aveti ori sunteti rau intentionat... alta explicatie nu vad.
im0rtel

Mesajde modigliani » 28 Mar 2014, 13:50

im0rtel scrie: ceva poze sa vad si eu cum arata produsul final.

Domnule , dumneata ai urmarit cu siguranta intreg topicul ?
modigliani

Mesajde adibumbescu » 28 Mar 2014, 14:22

[quote="marian sima"]Salutari.

Il inteleg pe dl Adibumbescu si vad ca si dansul demareaza ceva banui ce substanta vrea sa pulverizeze ,la interior merge si e mai recomandata decat fibra insa la exterior nu cred ca rezista la ultraviolete.

Buna ziua.
Ma repet! La invitatia colegilor de a participa la acest topic, am dat cateva pareri.

Domnule Marian Sima, vreau sa va spun ca in cazul meu, perioada testelor au trecut de ceva timp ,(mai bine de 4 ani).
Eu nu am facut referiri la ce voi face pe viitor, ci strict la ce am realizat deja.

Colegii de pe forum m-au rugat sa ajut cu cate ceva din experienta acumulata pana acum, nu cu ce voi face de acum incolo.

In acest moment am deja pe piata, 1 model de stup cu 3 variante de materiale termoizolante.
Varianta economica - TERMOSTUP ,,BUMBESCU'' MIX
Varianta medie -TERMOSTUP ,,BUMBESCU MIX'' 3
Varianta lux -TERMOSTUP ,,BUMBESCU MIX'' 4

Ultimele doua variante sunt plasticate -interior/exterior
Depasesc cu mult stupul din poliuretan ca rezistenta la lovituri mecanice si la atacul razelor UV, pretul fiind mai putin de jumatate .
Aceste materiale se folosesc mult in industria alimentara, hidroizolatii case,picine, containere frigorifice alimentare, etc.

Sunt materiale tratate special contra razelor UV.
Sunt testate si omologate cu mult inainte de a le folosi eu.
Materia prima este direct de la BASF . Calitate nemteasca.

................................................
Initiatorul topicului are mare dreptate cand cere fisa tehnica a cuiului, sau a surubului.
Nu putem folosi orice surub sau orice cui, acestea sunt si ele pe categorii in functie de folosinta lor si gradul de forte la care sunt supuse si in ce fel .

Nu stiu daca ati observat , dar nici in Romania nu mai umbla vorba ,,Las-o ba ca merge asa''
Nu mai merge.

..........................................
Am observat utilizatori care cer poze detaliate.

Domnilor, daca rasfioti un pic acest topic, veti gasi poze si prezentari cat se poate de detaliate, in toate fazele de lucru.

Succes.
adibumbescu

Mesajde im0rtel » 28 Mar 2014, 14:45

acum vad poza de la pagina 4 cu capacul. scuzele mele .
im0rtel

Mesajde traian » 28 Mar 2014, 22:20

Am primit capacul de la tine.Intradevar ROMANII AU TALENT.nu cred ca era necesar sa-l tratezi si la interior,arata parca ar fi ceruit. albinele oricum propolizeaza si ceruiesc interiorul si oricum nu este supus la intemperii. Miine il spal la presiune si-l pun pe stup. Te rog sa faci un calcul cit costa un capac complect asa cum mi l-ai trimis. Multumesc!
traian

Mesajde modigliani » 28 Mar 2014, 22:41

traian scrie:Am primit capacul de la tine.Intradevar ROMANII AU TALENT.nu cred ca era necesar sa-l tratezi si la interior,arata parca ar fi ceruit.

Avand in vedere ca din tot stupul capacul este cel mai expus intemperiilor ,am tratat intreaga piesa cu epoxi pentru impregnare , pentru protectia in timp a acestuia .
In momentul asta ai in mana o piesa de lemn cu particularitati si caracteristici fizice de plastic ( sa zicem ) .

Desi la capac am facut asta .... am serioase retineri in a o face si la interiorul lazii .

Referitor la a continua colaborarea .... o vom face telefonic . In niciun caz aici . regulamentul stipuleaza clar si ferm ca acesta nu este un forum ce permite reclama si/sau comertul . In niciun fel .

Si amintesc a nenumarata oara , ne aflam intr-un topic de dezbateri , nu de promovare a serviciilor pe care le pot presta .

................

Multumesc pentru aprecieri si ma bucur ca produsul se ridica la nivelul asteptarilor .
modigliani

Mesajde modigliani » 29 Mar 2014, 22:25

Gicuta scrie:Fibra de sticla pt constructii este buna?

Nu . Nu , pentru ca rasina nu o poate imbiba . Si exact asta confera unei asemenea lucrari celebra rezistenta .
In cel mai fericit caz aceasta va fi inglobata in masa de rasina , dar insist , nu cereti acesteia si rigiditatea pe care eu incerc aici sa v-o prezint .

Fibra de sticla destinata operatiunilor de rasinare are o structura apropiata de ..... un fir de lana , daca vreti . Rasina o patrunde si , odata intarita in profunzimea tesaturii , ansamblul capata duritate inimaginabila .
modigliani

Mesajde teinegru64 » 30 Mar 2014, 15:33

Doar fiindca veni vorba de ...stupi pe viata ...vin inca odata si reamintesc ca asa ceva chiar exista .Solutia minune se afla la indemana fiecarui apicultor.Este vorba despre banala ceara de albine.Da ...asta e protectia ideala pentru un stup pe viata.Problema apicultorilor e tocmai ...lipsa acestui produs.Cu alte cuvinte ne scumpim la faina si suntem dispusi sa aruncam bani buni pe taratze.Ne extaziem cand vine cineva si ne spune de tratarea capacelor , fundurilor, etc. cu un produs revolutionar.......dar noi nu am incercat sa aplicam un tratament cu ceara.E de inteles.... tata, cartea,netul,etc nu prea ne spune asta.
Acum vreo 10...15 ani la o adunare de apicultori in Focsani .... un neamt se scremea sa ne vanda uleiul de in virgin .Am avut o singura intrebare...daca in loc de ulei de in, folosim ceara de albine.E vreo problema?....Raspunsul ma dat pe spate.....,,daca va permiteti acest lux , chiar e recomandat"
In acea perioada ceara o vindeam cu 7 lei ...uleiul virgin costa 60 lei si trebuiau aplicate 3 straturi in fiecare an. :D
Tot cam in aceasi perioada ...un bostinar ma agatat cu vreo trei pachete de faguri.Pana atunci....si acum... am ceva cu bostinarii(preferam sa arunc bostina).Datoria fiind datorie, am inceput sa strang bostina.Intro zi mai ploioasa ....topesc bostina ...si scot o cantintate bunicica de ceara inferioara pe care am folosito la ,,vopsirea" a vreo 20 de lazi...cu banala pensula.Daca iau unul din acei stupi si ii dau o flambare ....zici ca e nou.
PS
In aceasta iarna am avut norocul ca la cele trei generatii ...de apicultori...sa mai adaug doua.Aducand un drujbist sa hacuiasca lemnele de foc .....a stricat bunatate de buduroi :lol: Din vorba in vorba am aflat ca a fost in posesia catorva buduroaie de la bunici....estimate la o vechime de cel putin 150 de ani....puse pe foc anul trecut :o
Am mers la acea familie (pana atunci nici nu am stiut ca suntem rude)...unde am avut norocul sa mai gasesc o batrana de 94 ani.Ca sa nu mai lungesc vorba...Am aflat ca bunicul ei dadea buduroiele cu ceara....
,,Inauntru pentru pacalirea albinelor.....afara sa nu putrezeasca." :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde jiji » 30 Mar 2014, 15:57

sa sti ca ai dreptate mai teiule cred ca asa o sa fac anul asta la stupi
dat totusi la capace sa le faci cat mai usuare le trebuie o anumita rezistenta si la ele este buna aceasta metoda .
nene moddigliani am vazut pe net ca este o metoda de aplicare de fubra de sticla fulgi sub presiune , aia cum este si cum se face?
jiji

Mesajde modigliani » 30 Mar 2014, 16:06

jiji scrie:nene moddigliani am vazut pe net ca este o metoda de aplicare de fubra de sticla fulgi sub presiune , aia cum este si cum se face?

E complicat si nu este recomandat pentru aceasta aplicatie :

1 - se aplica fulgi de fibra odata cu rasina . Asta se face cu un pistol special . Nu si-l poate permite decat cine lucreaza la nivel industrial cu el .
2 - Fulgii de fibra sunt doar din fibra Stratimat , absolut toxica si deloc adecvata pentru viata in stup .
3 - Stratul final depaseste cu mult greutatea unui capac normal invelit in tabla .
4 - Este extrem de toxic , nociv , la momentul aplicarii ........

Iata si cum se procedeaza :

modigliani

Mesajde Ala nou » 30 Mar 2014, 20:14

Cred că este important ca și interiorul stupului să fie, dacă nu ”plasticat”, măcar hidrofugat cumva. Pe cea mai mare parte din perioada exploatării umiditatea este mai mare în interiorul stupului decât în exterior. Eu am luat roii în niște lădoaie vechi care erau măcinate mai mult în interior decât pe exterior.
Pentru o izolare termică beton ar putea fi folosit placaj subțire, de 3 mm, în 2 straturi, cu cameră de aer între ele și marginile pline (ca la termopan). Așa s-ar mai reduce din greutate și s-ar îmbunătăți termoizolația. Eu am 5 stupi rebegiți pe staționar, dar când ești în pastoral și muți 200 de lăzi cred că un kg în minus îl simți bine.
Excelentă idee, eu mai degrabă aș alege unul cu fibră decât cu polistiren.
Ala nou

Mesajde modigliani » 30 Mar 2014, 20:42

Ala nou scrie:Cred că este important ca și interiorul stupului să fie, dacă nu ”plasticat”, măcar hidrofugat cumva.

Capacul ce-a plecat la Traian este tratat si interior cu rasina dar fara fibra . Tratamentul a conferit capacului o suprafata impecabila , hidroizolatie la fel , etc . ( Chiar am sa-l rog sa se exprime asupra acestui aspect ) .
Ii admir curajul . Eu personal am sustinut inca de la initierea topicului ca poate ar trebui evitata aplicarea rasinii la interior pana la momentul la care un producator imi va pune la dispozitie o fisa tehnica a produsului din care sa reiasa faptul ca nu va fi influentata viata familiei si-a calitatii produselor apicole .

Acum 5 minute a plecat Bambucha de la mine cu al doilea capac experimental . Il las pe el sa va impartaseasca impresii . Tot el spune ca risca o familie gazduind-o intr-un stup integral tratat in epoxi si fibrat . Urmeaza sa-mi aduca lada .
Post rasinare va face analiza produselor din stupul respectiv .

De la Daniel Dila mi-a venit o roinita ce , la fel , urmeaza sa fie integral acoperita in rasina+fibra . Si el se angajeaza sa urmareasca calitatea produselor .

Vom vedea ..........
modigliani

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE