Doar fiindca veni vorba de ...stupi pe viata ...vin inca odata si reamintesc ca asa ceva chiar exista .Solutia minune se afla la indemana fiecarui apicultor.Este vorba despre banala ceara de albine.Da ...asta e protectia ideala pentru un stup pe viata.Problema apicultorilor e tocmai ...lipsa acestui produs.Cu alte cuvinte ne scumpim la faina si suntem dispusi sa aruncam bani buni pe taratze.Ne extaziem cand vine cineva si ne spune de tratarea capacelor , fundurilor, etc. cu un produs revolutionar.......dar noi nu am incercat sa aplicam un tratament cu ceara.E de inteles.... tata, cartea,netul,etc nu prea ne spune asta.
Acum vreo 10...15 ani la o adunare de apicultori in Focsani .... un neamt se scremea sa ne vanda uleiul de in virgin .Am avut o singura intrebare...daca in loc de ulei de in, folosim ceara de albine.E vreo problema?....Raspunsul ma dat pe spate.....,,daca va permiteti acest lux , chiar e recomandat"
In acea perioada ceara o vindeam cu 7 lei ...uleiul virgin costa 60 lei si trebuiau aplicate 3 straturi in fiecare an.
Tot cam in aceasi perioada ...un bostinar ma agatat cu vreo trei pachete de faguri.Pana atunci....si acum... am ceva cu bostinarii(preferam sa arunc bostina).Datoria fiind datorie, am inceput sa strang bostina.Intro zi mai ploioasa ....topesc bostina ...si scot o cantintate bunicica de ceara inferioara pe care am folosito la ,,vopsirea" a vreo 20 de lazi...cu banala pensula.Daca iau unul din acei stupi si ii dau o flambare ....zici ca e nou.
PS
In aceasta iarna am avut norocul ca la cele trei generatii ...de apicultori...sa mai adaug doua.Aducand un drujbist sa hacuiasca lemnele de foc .....a stricat bunatate de buduroi

Din vorba in vorba am aflat ca a fost in posesia catorva buduroaie de la bunici....estimate la o vechime de cel putin 150 de ani....puse pe foc anul trecut
Am mers la acea familie (pana atunci nici nu am stiut ca suntem rude)...unde am avut norocul sa mai gasesc o batrana de 94 ani.Ca sa nu mai lungesc vorba...Am aflat ca bunicul ei dadea buduroiele cu ceara....
,,Inauntru pentru pacalirea albinelor.....afara sa nu putrezeasca."